Ik ben erin gerold

twee dobbelstenen op rode achtergrond

In den beginne

In den beginne kende Utrecht drie ondernemende studenten: Joren Harmanny, Jochem Oldenbroek & Gerhard te Velde. De tuinen in Utrecht nu, waren woest en ledig. De drie sterke knapen echter, wisten de overwoekerde tuinen om te toveren tot ware Hoven van Eden. Eenmaal klaar met tuinieren, begonnen de jongelieden ook andere klussen op te pakken, zoals verhuizen, schilderen, computerreparatie en meer. En zo schiepen zij het eerste studentenklusbedrijf van Nederland, onder de naam MijnStudent. En zij zagen dat het goed was.  

Erin gerold

Ik ben er in gerold. Samen met twee vrienden verhuurde ik mezelf naast mijn studie sociologie om een zakcentje bij te verdienen. Lekker de handjes laten wapperen om wat bij te verdienen. Bijbeunen. We begonnen met tuintjes opknappen maar gingen al snel andere klussen doen. In 2008 waagden we de sprong in het diepe en schreven ons bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Ik was vanaf nu officieel ondernemer!

Veel mensen denken dat ondernemerschap een bewuste keuze is. Een heldendaad van mensen die precies weten wat ze willen. De realiteit is genuanceerder. Ik ken heel wat ondernemers die het ondernemersvak bij toeval zijn in gerold. Maar als je dan toch bezig bent… Maak er iets geweldigs van!

Van salesman tot ondernemer

Als ik terugkijk op 10 jaar ondernemen, is er veel gebeurd. Joren, Jochem en ik zijn nog steeds vrienden, maar geen zakelijk partners meer. Joren is Groenpand gestart en verduurzaamd panden. Jochem is actief in de fitnessindustrie met zijn bedrijf Unscared Crossfit. Ik heb beide mannen uitgekocht en moest mezelf daarna ontwikkelen van de ‘salesman’ die ik altijd was, naar een allround ondernemer die alle facetten van de business beheerst. Eigenlijk begon het ondernemerschap hier pas echt voor mij.

Het bedrijf is enorm veranderd. In 2017 waren we toe aan een nieuwe stap en ging MijnStudent voortaan door het leven als Eager People. Op dit moment ben ik hard op weg om Eager People zelfstandig te laten draaien onder leiding van een gedreven management team. Dit geeft mij de vrijheid om weer zélf te ondernemen en gave nieuwe bedrijven te bouwen.

Weet waar je aan begint

Ondernemerschap is een way of life, met voordelen en nadelen. Als je al onderneemt, stel jezelf dan eens de vraag waar je naartoe werkt. Wat zijn je doelen? Is ondernemerschap echt de beste manier om daar te komen? En als je nog niet onderneemt: denk je echt dat een eigen bedrijf de juiste keuze is voor jou?

The Great Game of Business

Als je jezelf serieus neemt als ondernemer moet je jezelf bekwamen in de vaardigheden die bij een ondernemer horen. Natuurlijk heb je passie voor het product of de dienst die je verkoopt (maar vaak genoeg ook niet). Maar wat ondernemen echt vet maakt is ‘het spel’, de “Great Game of Business”. Ondernemen vraagt om specifieke skills waarmee je op elke markt, elk product of elke dienst kan verkopen. Denk bijvoorbeeld aan: strategisch kunnen denken, goede besluiten nemen, de juiste mensen aan kunnen nemen en kunnen vasthouden, snappen hoe je geld verdiend, je ‘gut-feeling’ vertrouwen, je cijfers kennen en beheersen, weten wat goede marketing is, weten wie je waarvoor moet bellen in plaats van dingen zelf te doen, en zo kan ik nog wel even doorgaan 🙂  

En nu? Advies aan mijzelf

Ik ben het ondernemerschap ingerold, en kies er bewust voor om door te gaan. Ook al adviseerden mensen mij soms om lekker ergens in dienst te gaan, ik bleef volharden. En ja, ik zou het zo nog een keer doen. Maar dan anders. Als ik mijn 10 jaar jongere zelf mag adviseren, dan zou ik de 25-jarige Gerhard aanraden om structureel aan zichzelf te werken als ondernemer. En om intensieve 1 op 1 coaching van een ervaren ondernemer te nemen. Natuurlijk was ik eigenwijs geweest en had ik nog heel wat ‘fouten’ (leermomenten) gemaakt, maar toch, waarschijnlijk een stuk minder.

Ik raad dus elke ondernemer aan om structureel in zichzelf te investeren, zodat hij of zij sneller vooruit komt en meer geniet van het ondernemen en alles waarvan buiten de business te genieten valt. Hard werken is leuk, maar er is meer dan je bedrijf.

Voor de Gerhard van morgen heb ik ook een advies: lach, ga lekker naar buiten als de zon schijnt, geniet van de lieve mensen om je heen en gebruik de lessen van 10 jaar ondernemerschap om je nieuwe bedrijven sneller en beter op te bouwen!

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!