Verlangen is goed, dankbaarheid is beter

Honger

Ik heb honger en loop in de supermarkt. Mijn oog valt op een pizzadoos met een schitterend plaatje van een krokante pizzakorst, rijk belegd met sappige stukjes mozzarella en verse tomaat. Ik open de deur van de vriezer, slinger de doos in m’n mandje en ren naar de kassa waar ik tegenwoordig nota bene zélf braaf ga staan afrekenen. Eenmaal thuisgekomen haal ik watertandend en met kloppend hart, vol verwachting mijn pizza uit de doos. Van mijn droom blijft weinig meer over dan een laffig deegje, een flubberig laagje witte kaasbrij en wat lullige snippers tomaat. En dat in een lastig te openen plastic verpakking. Geweldig!

Als je dit herkent, weet je wat goede marketing is, of boerenbedrog zo je wilt. Maar in elk geval ken je de dynamiek van verlangen. Je kijkt ergens naar uit, maar als je doel eenmaal bereikt is, dan is de lol er snel af.

Kicks

Ik heb precies hetzelfde in mijn business. We hebben maandenlang toegewerkt naar een doel dat onhaalbaar lijkt en we hebben het toch geflikt! We staan te juichen en highfiven. Maar al snel ebt het gevoel van overwinning weg en is het leven weer zoals het voor die tijd was. Tijd voor de volgende uitdaging! Ik heb jarenlang van kick naar kick geleefd, continu op zoek naar nog meer voeding voor mijn ontevreden binnenste. Mijn ego voeden met steeds meer prestaties, speldjes en medailles. Tot ik erachter kwam dat kicks tijdelijk zijn en dat vergelijken met anderen meestal ongelukkig maakt.

Monnik

Daarom oefen ik mezelf in tevredenheid tegenwoordig, bijvoorbeeld met een dankbaarheidsoefening. Ik zit dan stil op een stoel, kijk rustig om me heen en neem alles waar wat ik heb. Ik sluit mijn ogen en ga in gedachten één voor één in mijn hoofd de mensen langs die me dierbaar zijn. Langzamerhand verander ik van een ondernemer in een monnik. Dan open ik mijn ogen weer en kijk naar de half opgegeten pizza op mijn bord. Misschien is die pizza niet wat ik ervan verwacht had, maar toch: life is good!

Waar ben jij dankbaar voor? Geniet je van alles wat je hebt?

Doorgroeien?

Wil je jezelf en/of je bedrijf verder ontwikkelen? Kom dan een keer naar één van mijn groeidagen. Van harte welkom!

 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!