Wat er geweldig is aan tegenslagen

Het afgelopen jaar heb ik een heleboel waardevolle lessen gehad dankzij tegenslagen. Filosoof Friedrich Nietzsche zei al: “wat je niet doodt, maakt je sterker”, hoe waar! Tony Robbins stelt dat je bij elke tegenslag de vraag moet stellen: “What’s great about it?” om op een andere manier te kijken naar wat je hebt meegemaakt. Wat zijn jouw tegenslagen van het afgelopen jaar en wat heb je er uitgehaald voor jezelf?

Inbraakgolf

Een van mijn mooiste tegenslagen dit jaar was de bijna-diefstal van mijn auto op een kletsnatte oktoberavond rond half tien. De regen valt met bakken uit de lucht en ik ben boven nog wat aan het werk als ineens de voordeurbel gaat. Ik loop naar beneden en zie buurman Gerrit staan. “Gerhard, je autoruit is ingeslagen, misschien moet je even gaan kijken”. Ik blijk één van de slachtoffers te zijn van een inbraakgolf. Blijkbaar is er een roversbende actief die het gemunt heeft op BMW´s van alle types en leeftijden in regio Utrecht.

Papierzee

Geschrokken als ik ben, stuur ik direct een appje aan collega Bram, mijn meest praktisch ingestelde collega die ongetwijfeld nuttige tips heeft. Direct daarna ga ik – in gestreste toestand – op zoek naar mijn verzekeringspapieren. Ik trek alle ordners uit de kast en het bed waar ik de ordners uitstal veranderd in een papierzee. Al snel ontdek ik dat mijn autoverzekeraar Zelf nu NowGo heet en geen telefoonnummer meer heeft. Ik moet de Nowgo app downloaden, een account aanmaken om mee in te loggen en kan dan pas mijn schade doorgeven. Wat een onzin dit!

Carglass repareert

Intussen heb ik een appje terug van Bram en we bellen even. Bram raadt aan Carglass te bellen omdat glasschade 9 van de 10 keer toch wel verzekerd is. Ik trek mijn jas aan, loop naar buiten en ga poolshoogte nemen bij mijn auto. Inderdaad, de ruit is totaal vernield en ze hebben geprobeerd de auto te starten. In de stromende regen bel ik Carglass en krijg een centralist aan de lijn die vertelt dat ik om 22:30 terecht kan in hun werkplaats Utrecht, bedrijventerrein Lagerweide. Daar ontmoet ik Soufian, die samen met zijn maatje die avond naar de werkplaats komt om mijn auto te voorzien van een noodruit. Ik drink gratis chocolademelk en heb een leuk gesprek met beide heren.

LinkedIn ontploft

De volgende dag post ik mijn ervaring op LinkedIn. Ik breng de les van Tony Robbins in praktijk en vraag me hardop af, wat er geweldig aan is als je auto gejat wordt. Samen met foto’s van de auto , som ik alle positieve punten op. Het gevolg is een lawine van likes en lovende commentaren. Je zou bijna zélf je autoruit inslaan om zoveel positieve reacties te krijgen. Mijn belangrijkste les is dat je niet zelf kiest wat er op je pad komt. Maar je hebt wel degelijk invloed op je eigen perceptie van de situatie. Uit elke situatie valt iets goeds te halen, als je het wilt zien. Wat vind jij?

Doorgroeien?

Wat je ook wilt bereiken in je eigen leven of in je bedrijf, ik help je graag groeien! Kom een keer naar één van mijn groeidagen en ervaar het zelf. Van harte welkom!

Benut jij de kracht van podcast al?

Moet ik echt een podcast? Nee. Maar het kan wel heel veel opleveren om audio toe te voegen aan je marketing- en communicatiemix. 

Is het niet veel te laat om nog te starten? Nee! Het beste moment om podcast te starten is nu, want podcast is geen hype. Het is ‘here to stay’. 

Na het succes van de Groeivoer Podcast helpt Gerhard nu ook andere organisaties bij het succesvol inzetten van podcast om organisatiedoelen te behalen. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

Een interne podcast waarin je de laatste nieuwtjes deelt en medewerkers aan het woord laat. Dit kan je interne communicatie verbeteren en je ‘tribe’ en de community nog hechter te maken. 

Een interne podcast om een bepaalde transformatie of cultuurverandering te stimuleren. Bijvoorbeeld als je jouw organisatie meer ondernemend en innovatief wil maken;

Een projectpodcast rond een groot project, om stakeholders op de hoogte te houden van de voortgang.

Een marketing podcast waarin je jouw merk versterkt en op zoek gaat naar leads voor je bedrijf. Bijvoorbeeld door klanten in gesprek te laten gaan met je medewerkers.   

Je kunt podcast ook onderdeel uit laten maken van events. De opgenomen afleveringen publiceer je vervolgens weer op je podcast kanaal.

Wil je podcast meteen op niveau neerzetten, werk dan met experts en ga niet zelf ‘hobbyen’. Een podcast is meer dan een tafel met twee microfoons erop. Audio is een vak. 

Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw organisatie, ga eens in gesprek met Gerhard. Hij denkt graag mee over strategie en realisatie. Neem contact op via gerhard@groeivoer.nl

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!