De Netflix Freeze

Voor ik de deur achter me dicht trek, check ik nog één keer of ik alles heb. Mijn telefoon, huissleutels en natuurlijk mijn laptop, waar de presentatie van vandaag op staat. Ik geef Pauline een afscheidskus en verlaat ons knusse huisje in Utrecht Centrum. Buiten is het al licht. De eerste hardlopers zijn alweer aan hun rondje bezig, maar ik heb andere plannen vandaag…

´t Kameryck

Ik loop naar de auto, stap in, en al snel ben ik Utrecht uit. Ik pak de A2 richting Amsterdam en hou me uiteraard netjes aan de snelheid. Dat kan hier ook niet anders, want er is trajectcontrole. Al snel komt afslag Breukelen in zicht, welbekend van de Van der Valk vestiging in Aziatische stijl. Ik neem de afslag, ga op de rotonde rechts, onder de A2 door, en dan zit ik op de weg naar Kamerik. Na een kleine tien minuten rijd ik Kamerik binnen en volg de borden naar ´t Kameryck. Hier gaat het vandaag gebeuren!

Geluidsdempende oorkappen

Ik parkeer mijn auto dicht bij de ingang, zodat ik niet te ver hoef te lopen met de spullen die ik bij me heb. Mijn brainstormspullen, geluidsdempende oorkappen, voor mensen die in stilte willen werken en natuurlijk de oefeningen van vandaag. Ik word vriendelijk ontvangen door Evelien en we praten even met elkaar. Ze vraagt of ik nog hulp nodig heb, maar dat is niet nodig. Na twee keer heen en weer lopen is mijn auto leeg en kan ik me gaan voorbereiden op wat komen gaat.

Ik geef vandaag een Groeidag en we zitten in een gloednieuwe ruimte die door ’t Kameryck nog geen maand geleden is opgeleverd. Het ruikt nog naar verf, de moswand ziet er kraakvers uit en het LCD-scherm glimt zoals een gloednieuw scherm betaamd. De apparatuur werkt als een zonnetje en ik test nog één keer het geluid. Zodat ik daar straks geen zorgen over heb. Ik ben ruim op tijd en ben er helemaal klaar voor. Laat die groeiers maar komen!

Een Nieuw Begin

Als alles klaar staat, loop ik nog even naar beneden, om de GROTE zaal te bekijken. Een mooie lichte ruimte, met een enorme wand, waarop volledig geprojecteerd kan worden. Hier is plek voor ruim 200 mensen. Dit is de zaal waar ik volgend jaar mijn jaarlijkse event “Een Nieuw Begin” ga doen. Ik heb al een eerste editie gehouden om op kleine schaal te testen.

Dan komen de eerste groeiers binnen. Sommige van hen ken ik al, andere nog niet. Ik stel me voor en overhandig de name tags, zodat we elkaar kunnen aanspreken zonder ongemakkelijk gedoe. Rond 09:30 is iedereen aanwezig en kunnen we beginnen. De zaal zit afgeladen vol. Een divers publiek van alle leeftijden. We starten met de huisregels. Telefoons uit, stel je proactief op, ga vertrouwelijk om met wat besproken wordt en respecteer je eigen en andermans grenzen. Er is altijd ruimte om even te pauzeren. Daarna doen we een voorstelrondje om meer beeld bij elkaar te krijgen.

“Netflix Freeze”

Ik vertel over de onrust en overvloed in mijn leven. Dat ik teveel heb, teveel wil, teveel kan. Teveel ideeën in mijn hoofd. Teveel landen die ik nog wil bezoeken. Teveel vrienden die ik te weinig zie, teveel films die ik nog wil kijken. Teveel series op Netflix en de “Netflix Freeze” die ik ervaar als ik Netflix open, maar niet kan kiezen. Over de hoge eisen die ik aan mezelf stel en alle prestaties die ik moet leveren… Ik vraag mensen om op te schrijven wat ze hier van herkennen en zie mensen knikken en driftig meeschrijven.

Zo komen we aan bij de centrale vraag van deze Groeidag: hoe kun je rust en focus aanbrengen in je leven, en daardoor meer kwaliteit ervaren? Hoe komen we terug bij wat echt belangrijk is?  Ik behandel een aantal theoretische inzichten en daarna gaan we lekker concreet aan de slag. We beginnen met een kernwaardenoefening die duidelijk maakt wat op dit moment in je leven écht belangrijk voor je is. Iets dat je misschien wel weet, maar ook vaak weer vergeet. We werken in stilte aan deze individuele opdracht en delen na afloop plenair de bevindingen met elkaar.

Persoonlijk Statuut

Na deze eerste oefening volgt een uitleg over het Persoonlijk Statuut, dat we vandaag gaan maken. In je persoonlijk statuut beschrijf je hoe jij wilt zijn en leven. Het helpt je om keuzes te maken die echt bij jou passen. Ik leg uit dat we straks, na de lunch, hier verder mee gaan. Maar nu eerst tijd maken om even te ontspannen. We eten een broodje of wat salade, en maken een kleine wandeling in de buitenlucht. We lopen een rondje van een halfuur en er wordt volop gekletst met elkaar. Niemand loopt alleen, behalve als ze dat zelf prettig vinden.

Eenmaal weer binnen, gaan we aan de slag met het schrijven van een individueel persoonlijk statuut. Wat is nu echt belangrijk voor je, en waarom? Het schrijven neemt aardig wat tijd in beslag, en ik vraag mensen om na afloop van het schrijven, in tweetallen elkaar vragen te stellen. We sluiten plenair af en ik ga in op vragen uit de groep. Als afsluiter nodig ik twee mensen die het leuk vinden om te delen, uit om hun persoonlijk statuut voor te lezen aan de groep. Ook ik deel mijn persoonlijk statuut.

Klappen of Kappen

Na een korte break is het tijd voor de laatste oefening van vandaag: de Klappen of Kappen oefening. Wat vind je geweldig in je leven, en verdient applaus. En wat wil je niet meer tolereren, en ga je dus mee Kappen? Het is heel gemakkelijk om met dingen te beginnen, of iets te tolereren dat je leven ingeslopen is. Maar als je echt stappen wilt maken, is het zaak om met bepaalde dingen te stoppen. En dus gaan we, op basis van de kernwaarden en het persoonlijk statuut ons leven opruimen. Iedereen legt een Klappen of Kappen lijstje aan dat heel concreet beschrijft wat vanaf vandaag veranderd. Ook deze oefening sluiten we met zijn allen af en mensen moedigen elkaar aan en brengen elkaar tot diepere inzichten. Er rollen tranen, maar er wordt ook veel gelachen tijdens deze oefening.

Groeicommunity

Na een intense, emotionele en leerzame dag is het tijd om te ontspannen. We praten nog wat na, lachen met elkaar en doen een hapje en drankje. Er worden telefoonnummers uitgewisseld en ik vertel over de Groeicommunity die ik heb gebouwd. Dit is een online omgeving, waar iedereen die wil groeien welkom is. Waar je elkaar kunt ontmoeten, waar je ervaringen uitwisselt op het forum en waar je inspiratie artikelen van mij vindt. Ook komt daar een betaald groeiprogramma beschikbaar voor professionals, nieuwe ondernemers en groeiondernemers.

De dag is nu echt ten einde en met een tevreden glimlach stap ik in de auto, draai de parkeerplaats af en rijd richting de A2. Op weg naar mijn vrouw en kindje. Voor me zie ik een zee van rode achterlichten opdoemen. Ik sluit tevreden aan in de file. Wat een topdag!

Wil je ook groeien?

Spreekt het bovenstaande je aan? Lijkt het je gaaf om ook te groeien? Dan nodig ik je graag uit om op 9 maart aanwezig te zijn bij de Groeidag. Ervaar zelf hoe het is. Je bent van harte welkom, nu tijdelijk met 20% korting!

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!