fbpx

Aflevering 2 – INTERVIEW – Eltjo Benedick- Master your Malts

Het gesprek

00:00:11
Gerhard: Welkom bij de Groeivoer podcast. Mijn naam is Gerhard te Velde en in de groeivoer podcast interviewde ik interessante ondernemers en deel ik mijn eigen inzichten over ondernemen. In deze aflevering van de groeivoer podcast spreek ik met mijn goede vriend Eltjo Benedick over zijn bedrijf “Master Your Malts”. Met “Master Your Malts” organiseert Eltjo whiskyproeverijen, maaltijden en reizen. Nou, waarom zou je deze aflevering moeten beluisteren? Allereerst omdat je leert hoe whisky eigenlijk gemaakt wordt. Je krijgt de beste kooptips voor lekkere whisky en je leert dat whisky een fantastisch beleggingsproduct is. Daarnaast laat Eltjo mij gedurende het gesprek 3 whisky’s proeven. En het duurt dan ook niet lang of we raken in gesprek over de grotere vragen des levens. En onze conclusie is dat we ooit samen in het bejaardentehuis ook whisky gaan drinken. Nou, ik heb erg genoten van dit mooie gesprek met Eltjo. Ik hoop dat jij het ook kan waarderen. Dus heel veel plezier.

00:01:21
Eltjo: Mijn roots liggen in Rotterdam. Daar ben ik geboren. Daar een aantal jaren gewoond. Toen verhuisd naar de o zo mooie Kampen en daar hebben wij elkaar ook ontmoet, inderdaad. Eigenlijk door heel Nederland heengezworven nu dus inderdaad in het Hoge Noorden Alkmaar city. Talentmanager voor een groep jonge adviseurs. Ik ben geschoold als psycholoog. Dus daar eigenlijk mijn voorliefde voor mensen en alles wat een mens motiveert meegekregen en ook hoe je daar dan mee om kan gaan.

00:01:45
Gerhard: Psychologie gestudeerd. En waar heb je dat gedaan?

00:01:47
Eltjo: In Nijmegen.

00:01:49
Gerhard: Oké. En wat heb je nog meer meegenomen uit Nijmegen, behalve heel veel kennis?

00:01:54
Eltjo: Ik geloof dat we hier vooral vanavond ook zijn om een beetje te praten over datgene wat ons inspireert. De letterlijke benaming van whisky wordt ook wel eens spirit genoemd. Nou ja, inspiratie… is niet ver te zoeken.

00:02:10
Gerhard: Mooiere bruggetjes krijg ik niet, dus ik ga toch.. Vertel iets over jouw bedrijf? De bedrijfsnaam is “Master Your Malts”. Nou, er zit, volgens mij heel veel in. Hoe ben je bij die naam gekomen? Wat doe je? Ja, brand los over je bedrijf.

00:02:27
Eltjo: Nou, mijn whiskypassie, die is ooit begonnen eigenlijk bij een… Nou, je bracht net al het bedrijf even ter sprake, maar een oud-collega van me vanuit de Albert Heijn die mij een glas whisky onder de neus zette, omdat die me, nou ja, zag voor wie ik was, namelijk iemand met passie voor alles wat eten en drinken is – ik denk ergens op mijn achttiende dat ik ben begonnen met het echte whisky drinken want alles wat je daarvoor hebt gehad in de kroeg dat is vaak niet heel veel spannend- maar hij zette dat eerste glas onder mijn neus. Ik vond het echt, dat eerste glas eigenlijk helemaal niet zo heel lekker. Ik was er helemaal niet heel erg fan van instant. Maar, nou ja. Door dat dus wat vaker te proberen en door juist het verhaal daarachter eens van hem ook mee te krijgen vanuit anderen. Dat sprak me eigenlijk wel aan. Ik ben daar eigenlijk gewoon, nou, met hem en met anderen zo’n proeverijen gaan volgen door mensen die op dat moment master waren in de malt, om het zo te zeggen.

00:03:16
Gerhard: Want wat is een malt? Kan je dat heel kort schetsen?

00:03:19
Eltjo: Ja, een malt… Vaak heb je het over single malt en whisky. Malt is eigenlijk een gedestilleerde whisky. De benaming van malt komt ook vanuit het gerst, waar de whisky als één van de basisingrediënten van gemaakt wordt. En als je gerst mout dan zorg je er eigenlijk voor dat dat de gerstekorrel, zoals die van het land komt, dat die wordt omgezet in suikers. En dat proces noemen ze malting, Ja, en dat is een basisingrediënt. Suiker wordt natuurlijk uiteindelijk omgezet in alcohol in het proces. Dus essentieel. Vandaar dat het vaak een malt wordt genoemd.

00:03:55
Gerhard: Op je achttiende kwam je dus in aanraking met een soort spiritueel leider, goeroe. In ieder geval iemand die jou op een bepaald pad hielp. Wat waren de volgende stappen?

00:04:06
Eltjo: Het ging eigenlijk vooral, zoals we dat zo mooi “learning by doing” kunt noemen. Heel veel whisky drinken. Nee, ik ben heel veel naar proeverijen geweest die dus door organisaties werden verzorgd. Kennis opgedaan, met mensen over gesproken, mensen met dezelfde passie die ik me nu toe-eigen. Die hebben me heel veel verteld over het vak, over hoe whisky wordt gemaakt. En eigenlijk hield het daar niet op, want ik merkte aan mezelf dat ik het leuk vond om dan nog steeds meer achter die verhalen te weten. Ja, dus dan koop je wat boeken, en dan verdiep je je erin. Dan lees je eens wat op internet. Dan volg je eens wat mensen die voorop lopen in de whiskywereld. Ja, en daar kwamen eigenlijk steeds diepgaandere interesses uit. En ja, op een gegeven moment had ik zoiets van, ben ik dit nou voor mezelf aan het doen, of vind ik het juist leuk om er mee in verbinding te zijn met anderen? En die verbinding, die ben ik gaan opzoeken in vriendengroepen. Dus dat ik de boeken niet alleen las voor mezelf maar ook om daarna een verhaal te kunnen vertellen aan anderen van, joh, ik ben hier waanzinnig geïnspireerd over. Misschien jij ook wel. Dus kom er eens bij en sluit eens lekker aan tafel. Dan zorg ik voor de whisky en het eten en dan hoef je alleen maar gezellig te zijn en lekker mee te proeven. En ja, dat ben ik gewoon lekker thuis gaan doen. Nou ja, daar komt voor mij heel veel in samen. Dus het koken voor mensen, gezelligheid aan tafel, het delen van die whisky en van het verhaaltje daarachter. En blijkbaar werd dat leuk ontvangen want er kwamen eigenlijk steeds meer mensen uit die groepen die gingen vragen, joh, ik ben toen nog eens een keertje bij je op bezoek geweest. Dat was echt leuk. Nou heb ik toevallig een netwerkcluk waar we eens in de zoveel tijd bij mekaar komen. Kan je niet eens een keer wat met whisky doen? Of een vrijgezellenfeest van een vriend die nog niet wist wat die met de club aan moest. Nou, kom ze eens wat whisky laten proeven. Leuk verhaaltje, glaasje erbij doet het heel snel goed onder de mannen. Dus ja, ik zou bijna willen zeggen van kwaad tot erger stond ik een aantal keer per jaar zo voor een groep, naast mijn fulltime job. Ja, ik vind dat nog steeds waanzinnig mooi. Ik vind het leuk om die passie over te geven.

00:05:59
Gerhard: En wat gebeurt er als jij whisky ruikt?

00:06:01
Eltjo: Nou, zoals zoveel dingen, denk ik, die ik in mijn hobby’s terugvind… Ik heb nogal wat gekke hobby’s denk ik. Maar is het een hobby waar je volledig mee bezig kan zijn? Dus als je je “senses” openstelt, je zintuigen openstelt voor whisky. Je ruikt, je proeft. Je deelt met met mensen om je heen. Je bent daar. Je kan daar volledig mee bezig zijn. Ja dat vind ik leuk. En vooral ook in het willen weten waar onze whisky vandaan komt. Wat voor geschiedenis heeft die? Ja, de meeste whisky zijn acht jaar of ouder. En vaak veel ouder dan acht jaar. Ja, daar zit een waanzinnige historie in. En dan heb ik het nog niet eens over het vakmanschap wat er allemaal achter zit. Ja, het is echt een vakmanschap. Ik denk dat als eerste wel voorop kan staan, als je ziet met hoeveel toewijding en passie die mensen in Schotland dit aanpakken. Dat is waanzinnig. Ik heb dit zelf ook een paar keer mogen zien in Schotland zelf. Maar nee de essentie is, nou, whisky wordt gemaakt van water, gerst en gist. Dat zijn de drie basisingrediënten. Voor de rest mag er ook niks meer inzitten. En het proces begint eigenlijk met de gerstekorrel. Als die van het land komt, is die nog niet bruikbaar voor whisky. Dus wat ze moeten doen… In gerst zit heel veel zetmeel. Zetmeel, daar kan je geen alcohol van maken. Dus dat moet eerst worden omgezet in suiker. Hé, laat dat nou precies het proces zijn wat er gebeurt op het moment dat je een gerstekorrel nat maakt. Zoals we dat bijvoorbeeld vroeger op de basisschool deden tussen een watje die nat was, gerstekorrel nat maken en dan gaat dat gerstekorreltje ontkiemen. Dat wordt een plantje. Plantjes hebben suiker nodig om te groeien. Hé, dat was de suiker. Dus die gerstekorrel ontwikkelt zich tot een beginnend plantje omdat die nat is gemaakt en precies op de juiste balans van suikerhoeveelheid in die korrel stoppen ze dat proces, drogen ze de korrel en is die eigenlijk klaar om voor whisky gebruikt te worden. Halen ze de suikers eruit door er gewoon warm water doorheen te laten lopen. En, nou ja, heb je op een gegeven moment een suikerhoudende vloeistof. Daar wordt gist aan toegevoegd. Gist gaat eigenlijk een zwaar bier maken. Dus eigenlijk na dat proces heb je al een zwaar bier. En dat zware bier wordt vervolgens ook nog gedestilleerd, een aantal keer, waardoor de whisky een alcoholniveau vaak bereikt van 60 à 70 procent. En dan is het officieel nog geen whisky want dan moet het nog tenminste drie jaar op een houten vat rijpen, belangrijk onderdeel van het productieproces. En na drie jaar mag het officieel flessen, mag het whisky heten. De Schotse whiskyproductie is streng gereguleerd. Er zit een overheid bovenop om dat te reguleren en die bepalen, die stellen daar ook regels en eisen aan, voorwaarden. Dus, bijvoorbeeld, de ingrediënten die erin gaan. Dat steekt allemaal heel nauw. Er mag niks meer in zitten dan die drie basisingrediënten. Er zit voor de rest niks anders in. Maar ook inderdaad… nou ja, alleen al vanuit belastingsperspectief. Dus ja ook in de hoeveelheid productie vanuit een destilleerderij wordt streng gecontroleerd.

00:08:48
Gerhard: Schotland, dus Engeland. Waar komen de andere goeie producten vandaan?

00:08:51
Eltjo: Het grappige is dat whisky officieel niet eens uit Schotland komt, oorspronkelijk. De origine van whisky ligt eigenlijk in Ierland. De Ieren hebben het bedacht en de Schotten zijn er de wereld mee over gegaan. Maar dat beperkt zich daar niet toe. We hebben tegenwoordig in Nederland een hele leuke destilleerderij: De Millstone Whisky. En nog wel een Engelse naam, maar echt een Nederlandse producent.

00:09:13
Gerhard: Er zit ook wel een Nederlandse ondernemer achter, dus.

00:09:17
Eltjo: Ja, Zuidam zit erachter. En dan zijn er nog een aantal, hoor. In Friesland zit een destilleerder. Maar ze komen overal vandaan. We gaan vandaag ook drie whisky’s proeven en één van die whisky’s komt uit Taiwan. De reden dat dat zo is, is omdat whisky een continu groeiende markt is en nog steeds, ik geloof, op jaarbasis 15 procent groei in de markt. Er gaat vooral heel veel productie naar Azië. In Azië, op het moment dat je whisky drinkt, dan geef je daar eigenlijk mee aan van, nou, ik heb het goed gemaakt in het leven. Dus er wordt heel veel whisky geïmporteerd. En, nou ja, de groei is enorm. Dus in die zin zie je gewoon overal een lokale productie ontstaan, gewoon omdat het een goeie business. Maar een investering ook. Je kan tegenwoordig beter je geld in whisky investeren dan het op de spaarrekening zetten. Sterker nog in Sassenheim in Nederland hebben we tegenwoordig echt een organisatie die het beleggen in whisky voor je doet. En daar is een goed rendement op te pakken, ik denk zo’n 10 procent. Ik ben daar niet bijzonder goed in, en ik weet ook niet of ik de financiële middelen heb om heel veel geld in whisky te stoppen. Maar als ik het wel zou hebben en ik niet zou weten waar ik mijn geld in zou moeten stoppen, dan zou ik het in whisky doen. Dat is dus ook het mooie. Op een moment dat weer even één van de leuke dingen aan het ambacht. Als je als distilleerderij nu iets produceert en je verwacht dat het een leuke whisky wordt, maar niet heel bijzonder, dus je produceert er niet zoveel van. Hij blijkt waanzinnig lekker te zijn. Je kan maar één keer iets produceren wat er na tien jaar op vat gaat, tenminste, als je tien jaar later erachter komt dat je geweldige whisky hebt gemaakt, heb je een bepaalde hoeveelheid en die is op. Als die op is en soms beperkt zich dat tot één vat wat gewoon zo goed is dat die op fles wordt gebracht en in de markt hele hoge beoordelingen krijgt. Ja die gaat vanzelf vanuit vraag en aanbod zichzelf wel terugverdienen.

00:10:54
Gerhard: En kan je iets vertellen over de whisky scene in Nederland?

00:10:57
Eltjo: Ik denk dat er heel veel events rondom whisky worden georganiseerd. En kerken in Nederland, in de kerk van Leiden wordt altijd een groot festival georganiseerd. Veel van de grote whiskyzaken doen wel iets met die events, zoals proeverijen organiseren en voor de rest denk ik ook vooral gewoon heel veel in de woonkamers, net als dat ik in een aantal whiskyclubs zit waar we af en toe allemaal een flesje whisky meenemen en lekker thuis onder het genot van een glaasje en een hapje lekker met vrienden een leuke avond hebben. Ja, denk ik dat dat in de Nederlandse community heel veel gedaan wordt. Je hebt natuurlijk de investeerders en je hebt natuurlijk de whiskyreizen. Ik ben zelf ook een aantal keer in Schotland zelf geweest. Dat is enorm in trek. Het is heel leuk om het ambacht echt van dichtbij te zien. Dat zie je ook echt in opkomst. Heel veel destilleerderijen die zelf echt een bezoekerscentrum hebben en je warm onthalen en die een goed glas whisky voor je neus zetten en bijna alles vertellen van wat hun whisky zo uniek maakt, want het echte ambachtschap word je natuurlijk niet. Ja, het is een levendige community.

00:11:55
Gerhard: Waar ben je het meest trots op, tot nu toe?

00:11:58
Eltjo: Ik weet niet of ik mezelf oprichter van een bedrijf zie. Ik zie het nog steeds als dat ik mijn passie met mensen aan het delen ben. Ik heb het gewoon heel dicht bij de kern gehouden. Ik vind het gewoon een waanzinnig interessante ambacht en dat vertel ik tegen iedereen die het wel en niet wil horen en of ik daaraan de term “bedrijf” moet hangen, weet ik niet. Ik vind het gewoon leuk om die passie te delen. Ik ben er trots op, ik vind het leuk om te zien dat mensen dat met me willen delen.

00:12:22
Gerhard: Is er iets wat je geleerd hebt over iemand anders, dankzij whisky?

00:12:26
Eltjo: Ik denk dat deels, het feit dat ik whisky interessant vind, het zit hem voor mij ook in dat het met zoveel passie en aandacht en geduld en focus wordt gemaakt. En ik denk dat ik al die eigenschappen ook in mezelf terugzie. In zekere zin is het de reden waarom ik dit, onder andere, ben gaan doen. Ik vind het wel heel gaaf om te zien, mensen… Nou ja, we waren een aantal jaar geleden zijn we bij Edradour geweest, een destilleerderij in Schotland. De allerkleinste in Schotland. En dan zie je daar drie heren die die zaak runnen. Die die distilleerderij runnen en die op jaarbasis produceren wat een grote destilleerderij in een week produceert en die dat doen gewoon omdat ze passie voor het vak hebben. En die dat met geduld doen en met toewijding. En die het mooi vinden om dat verhaal te vertellen en die je daar in meenemen en in onderdompelen en je komt als een soort van klein kind in een snoepwinkel, kom je daar naar buiten. Dat is voor mij, weet je, dat bewonder ik. Dat vind ik mooi en dat inspireert mij ook weer. Zo wil ik eigenlijk naar alles kijken wat ik doe. En als ik dat ook met whisky kan doen, dan word ik daar wel blij van.

00:13:37
Gerhard: Kun je eens vertellen hoe die reis was naar die destilleerderij?

00:13:38
Eltjo: Ik doe dat vaak met vrienden, vaste whiskyclub. Goeie vrienden sowieso en we drinken toevallig ook allemaal whisky dus, nou ja, van de nood een deugd maken. Maar ook allemaal wel houden van whisky, houden van natuur, houden van mooie landen bezoeken en als je dat dan allemaal kan combineren, dan ga je naar Schotland. Voor mij was het sowieso een diepgewortelde droom, omdat ik altijd wel veel vertelde over whisky en er heel veel over wist, maar nog nooit echt in Schotland was geweest. En naarmate ik meer proeverijen verzorgde, kon ik mezelf dat eigenlijk niet meer rechtvaardigen, dat ik nog nooit in Schotland was geweest. Nou ja, dat plannetje kwam samen dus we zijn lekker op Glasgow gevlogen en dan ga je in een autootje rijden door de Schotse Hooglanden. Maar ik vind het, bijvoorbeeld, ook wel leuk om mijn whiskyreizen, mijn passie voor whisky te delen, dus ik heb bijvoorbeeld een Facebook- en een Instagramaccount waarin ik ook dingen van mijn van mijn reizen deel. “Master Your Malts” op Instagram. Ik vind dit het allerleukste om de passie te delen met mensen die voor mijn neus staan en die ik in de ogen kan kijken. Maar ik vind het ook heel leuk om dat via de sociale media te doen en dat doe ik lekker actief.

00:14:44
Gerhard: Dus elke week, misschien wel vaker, staat er iets online?

00:14:48
Eltjo: Ja, ik ben er wel actief mee bezig. Ja, het is eigenlijk betaald bezig zijn met mijn passie.

00:14:54
Gerhard: Wat is er bekend over whisky en sigaren?

00:14:58
Eltjo: Ja, je ziet hem. Sommigen zweren erbij. Er zijn zelfs ook whisky’s op de markt, zoals van Dalmore. Die heeft een speciale cigar malt whisky. Je moet wel van sigaren houden en het nadeel is dat als je… We hebben vandaag, in de collectie van drie, hebben we er eentje staan die ze dan in de whiskywereld de “peated whisky” noemen. Het is een rokerige whisky. Die heeft wat associaties ook met sigaar. Past er prima bij, maar als je hele zachte whisky, een hele milde whisky hebt en je gaat er een sigaar bij roken, dan proef je niet zo heel veel van je whisky meer. Dus de meningen verschillen daarover en er is niks zo persoonlijk als persoonlijke smaak. Dus bij dit geldt dat ook weer. Je vindt het lekker om een sigaar te roken. Nou, why not?

00:15:42
Gerhard: Zij er whisky’s waarvan jij vindt dat ze zo snel mogelijk van de markt moeten verdwijnen?

00:15:48
Eltjo: Nou ik denk, ik zou het hartstikke leuk vinden als er veel mensen naar dit verhaal luisteren, maar ik denk dat iedereen die tips wil, gewoon me lekker moet benaderen voor wat nou echt een leuke prijs kwaliteitverhouding whisky is en die moet me gewoon lekker bellen, appen, mailen, … Maakt me niet uit.

00:16:05
Gerhard: Mensen kunnen jou gewoon persoonlijk benaderen voor een whiskyadvies op maat?

00:16:10
Eltjo: Ja, vind ik altijd leuk.

00:16:12
Eltjo: Je kan het ook bij een Gall & Gall of een lokale slijter vragen natuurlijk, maar heel vaak krijg je een commercieel antwoord. En heel vaak betaal je sowieso al 30 procent meer dan je zou hoeven te betalen.

00:16:22
Gerhard: Waarom is dat?

00:16:22
Eltjo: Nou ja, omdat de slijter ook weet dat er goed geld te verdienen valt op de whisky en omdat er natuurlijk gewoon marge op moet zitten om de zaak te draaien. Zo is het ook weer. En dat snap ik ook. Maar of je dan altijd met de lekkerste whisky naar huis gaat? Weet je, bij een Gall & Gall staat er ook maar een aanbod dat toevallig heel commercieel bij hun keten is neergelegd. Dat betekent soms dat je de uniekere whisky, zoals die waar ik net over vertelde bij Edradour, niet op de plank bij de Gall & Gall vindt, denk ik. Ja, dat heel kleine distilleerderijtje, maakt toevallig wel hele lekkere whisky. Daar is een heel mooi verhaal achter. Ja, dat hoor je echt bij de Gall & Gall niet. En whisky hoeft niet duur te zijn. Een paar van de whisky’s die ik standaard op mijn plank heb, kosten niet veel meer dan drie of vier tientjes. Nou en daar heb je echt een feestje aan. Die staan er bij mij altijd.

00:17:04
Gerhard: Kan jij er één of twee noemen?

00:17:06
Eltjo: De standaard Caol Ila is heerlijk als je van de peat houdt van de geturfde whisky. Ik vind de Balvenie ook echt een geweldige. De Doublewood van Balvenie. Een hele mooie whisky, heel zacht. heel toegankelijk. Kan je eigenlijk aan iedereen voorleggen die een beetje van whisky houdt. Dat zijn zo maar wat voorbeelden. Maar er is veel meer waar dat vandaan komt.

00:17:28
Gerhard: Dus het hoeft niet duur te zijn.

00:17:30
Eltjo: Zeker niet. De duurste whisky’s gaan er voor een half miljoen uit. Dus je kan er zoveel mogelijk geld aan uitgeven als je wil. Maar nee, een whisky hoeft zeker niet duur te zijn. Absoluut niet.

00:17:43
Gerhard: Cool. Volgens mij moeten we maar gaan proeven, want ik krijg nu een droge keel, inderdaad. Gaan we gewoon lekker beginnen. Waar kijken we naar en wat zien we? Leid ons door dit magische proces.

00:17:58
Eltjo: We gaan beginnen met een whisky. Ik vertelde net over de whisky die ik kocht toen ik 21 was. Dat was een whisky van BenRiach. Dat is ook de eerste whisky die we zo gaan proeven. Ik vertelde net dat whisky minstens drie jaar op een eikenhouten vat moet hebben gelegen voordat het whisky mag heten. Gemiddeld is acht à tien jaar voor whisky. De whisky die we nu gaan proeven heeft 25 jaar lang op een houten vat gelegen. BenRiach komt uit een heel dichtbevolkt gebied in Schotland, qua distilleerderij genaamd Speyside. Prachtig mooi gebied. Moet je absoluut een keertje naartoe gaan. Ook als je niet van whisky houdt. Het is waanzinnig mooi daar.

00:18:39
Gerhard: Mag ik een keer mee?

00:18:43
Eltjo: Ja, heel graag. Lijkt me hartstikke leuk. Ik ga bij deze ook een reis organiseren.

00:18:45
Gerhard: Ja, zou ik zeker doen.

00:18:46
Eltjo: En het is een hele toegankelijke whisky. Wel met wat pit. Wel met een stevige body maar we hebben zelf ook stevige bodies. Als je met een whisky begint… Dit is een whisky zoals die in de puurste vorm komt. Je ziet dat er heel veel geëxperimenteerd wordt met whisky. Dit is whisky zoals whisky gemaakt wordt. Die heeft gewoon 25 jaar lang op een eikenhouten vat gelegen. Ik ga zo even wat vertellen over het alternatief. Maar dit is een prima whisky om mee te beginnen. En dan zeggen ze in Schotland, als je een whisky (inaudible), dan zeggen ze – en ik spreek het vast verkeerd uit – (slenge mate).

00:19:22
Gerhard: (slenge mate). Wow, die komt wel binnen.

00:19:22
Eltjo: Ja. (inaudible) met de eerste slok whisky op je tong. Die komt altijd even binnen.

00:19:31
Gerhard: Even opwarmen.

00:19:32
Eltjo: Je tong moet er even aan wennen aan die alcohol aan en dat is ook heel gebruikelijk. Begin dus nooit met je allerlekkerste whisky. Maar ja, daar heb ik deze keer een uitzondering op gemaakt.

00:19:45
Gerhard: Want wat zijn dit voor glaasjes. Het zijn geen gewone whisky tumblers die we allemaal kennen. Maar wat hebben we in ons hand?

00:19:51
Eltjo: Ja, de tumbler is idealiter bedoeld, en ik hoop dat ik daar geen mensen mee beledigen, maar om de slechte whisky die je vaak voorgezet krijgt enigszins een beetje te verhullen. Hetzelfde als met wijn. We kijken nu naar een glaasje die in de vorm van een tulp is geblazen. Een tumbler is natuurlijk zo vierkant als het maar zijn kan dus. De aroma’s van de whisky komen in een tumbler niet bij elkaar. Maar dit glas is ontworpen om juist wel die aroma’s bij mekaar te brengen zodat je goed kan ruiken en zodat je goed kan proeven. Dus echt een proefglaasje. Je vindt ze soms ook met een dekseltje erop. Dan kan je er echt helemaal de aroma’s in bewaren en ruiken. Dan ruik je echt alles. Wat heel leuk is als je het over ruiken hebt – Ik heb dit al even geleden ingeschonken- om even te ruiken als je hem inschenkt, om even tien minuten weg te zetten en dan weer terug te pakken en na tien minuten weer even te ruiken van wat doet die nu dan. Vaker ruik je eerst de snelle vluchtige aroma’s die je neus bereiken. De eerste geuren die je ruikt. Tien minuten later komen er wat andere geurmoleculen je neus in dan daarvoor waardoor die heel anders kan ruiken, waardoor je in één keer hele andere dingen oppikt. Ja, zeker de moeite waard om eens te proberen thuis. Zet hem eens gewoon tien minuutjes weg. En dan kijken wat er gebeurt als je hem er dan weer bij pakt. Dat is heel leuk.

00:21:08
Gerhard: Nou Eltjo, dat was een heel mooi en lekker eerste glaasje. En wat is de volgende fles waar jij naar grijpt?

00:21:18
Eltjo: Nou, dat is dus onze vreemde eend in de bijt. Dat klinkt heel negatief, maar dat is het absoluut niet, kan ik je vertellen. Een whisky die -ik heb het je daarnet al verteld- komt uit Taiwan. De allereerste destilleerderij in Taiwan… Een man, meen ik, die maar besloten heeft dat de Taiwanese cultuur daar zeker een whisky bij moest hebben en die is dat voor zichzelf gaan opzetten en niet onverdienstelijk. Kan ik je vertellen. Nee hij maakt whisky die, als je hem voorzet -ik heb het je nu verteld-, maar als ze het mij hadden voorgezet zonder dat ik zou weten dat die uit Taiwan zou komen, zou ik niet doorhebben dat het geen Schotse whisky was. Maar dat is echt wel een standaard die je moet bereiken ook weer met dien verstande dat… Kijk even op de fles inmiddels… deze heeft geen leeftijdsaanduiding maar wederom, stel even uitgaande van whisky is dus 10 jaar op vat voordat die gebotteld gaat worden. Je maakte tien jaar geleden iets waarvan je nu nog niet precies weet wat het gaat opleveren of toen niet precies wist wat dat gaat opleveren. Dat is best wel een risico. Goeie kans dat je tien jaar later echt met verschrikkelijke bochten zit. Het echte vakmanschap komt vanuit Schotland en dat zie je ook met Nikka, een destilleerderij in Japan, die de zoon van een sake producent in Japan is. Hij heeft besloten van er moet ook whisky naar Japan. Overigens, wederom ook heel succesvol. Japan heeft een heel levendige whiskycultuur. Die zoon is gaan studeren in Schotland en heeft eigenlijk vanuit zijn studie en vanuit zijn vak en vanuit zijn onderzoek in Schotland, de whisky mee teruggenomen. Is dat in Japan gaan doen en is dat heel succesvol gaan doen. Dus heel vaak is het inderdaad gewoon een kopiëren van wat je ziet bij andere destilleerderijen. Maar ja dan moet je dan nog steeds wel je eigen karakter en je eigen brand weer aan gaan geven. Je eigen smaakconnotaties, want je als je iets gewoon 100 procent kopieert van een ander, dan krijg je dezelfde whisky. Niet helemaal, maar even kort door de bocht.

00:23:15
Gerhard: Het is niet interessant en het wordt ook niet opgepikt door de markt dan waarschijnlijk?

00:23:18
Eltjo: Nee, weet je. Wat ik dan zelf ook leuk vind en de reden dat het hier natuurlijk ook staat, is dat het gewoon een vreemde eend in de bijt is en dat het leuk is om juist dan zo’n verhaal te vertellen van deze komt niet uit Schotland, maar komt uit Taiwan. De whisky is ook afhankelijk van de marketing, natuurlijk, van (inaudible) product. En er worden zoveel gekke dingen in gedaan.

00:23:35
Gerhard: Wat is het gekste dat je gezien hebt?

00:23:35
Eltjo: Nou, ik kom nu net toevallig bij een investeerder vandaan. Die man vertelde me een verhaal van de Bruichladdich. Bruichladdich ligt in Islay in Schotland. Het is een eiland voor de zuidwestkust van Schotland. En die hebben op een gegeven moment in de wateren van daar, van om het eiland, een Engelse onderzeeboot gevonden. Bij het vinden ervan zagen ze een bepaalde codering die wees naar een Engelse onderzeeboot. Dus ze hebben de Engelsen gecontacteerd en gezegd, er ligt hier een onderzeeër, kom die eens even halen?Nou dat wilden ze niet want hij was niet van hen natuurlijk. Toen hebben ze de krant aangeschreven van, joh, er ligt hier een Engelse onderzeeboot en er is niemand die hem komt halen. Toen wilden ze hem in een keer wel komen halen. ook allemaal. Nou ja, en toen hebben ze dan daar maar een whisky naar vernoemd. Natuurlijk een leuk marketingverhaal. Zo gezegd zo gedaan. Die deed het overigens heel goed in de markt. Vervolgens heeft dezelfde destilleerderij een soortgelijke U-boot gevonden, opgekocht, in de tuin neergezet en een tweede versie van dezelfde lijn in geproduceerd. Doet het weer supergoed. Zo’n collector’s item is inmiddels, als je allebei die flessen hebt, twee of drie keer zoveel geld waard. Dat zijn gewoon hele slimme marketingtrucs die ze gewoon goed doen. Je hebt een unieke fles, je hebt een uniek verhaal. Je kan zo’n fles maar één keer kopen en dan is die op. Dat doen ze goed. Dit is de Kavalan Podium. Die heeft een weinig druiven-rozijnen anotatie, geur… smaak. Dat zie je ook aan de kleur. Hij is ook wat rood.

00:25:05
Gerhard: Die eerste vond ik wel intens. Zie je dat dat alcoholpercentage ook iets hoger is? Is dat belangrijk bij een whisky?

00:25:14
Eltjo: Het is in zekere zin niet belangrijk. Een paar dingen daarover. Vaak vind je whisky die gemiddeld 43 tot 46 procent alcohol is. Dat is over het algemeen een prima alcoholpercentage om te proeven, maar je ziet ook wel eens whisky’s die onverdund op de fles (aangebracht). Dus waar geen water aan toe is gevoegd. Die dus gewoon vaak hoog in de vijftig zitten. Dat is een serieus alcoholpercentage. De volgende zit ook op 54 procent. En daar moet je mond echt even aan wennen als het überhaupt al aan dat alcoholpercentage kan wennen. Dus, wat je daar mee kan doen? Dan koop je een fles whisky van bijna een liter. Er zit eigenlijk veel meer whisky in wat je kan verdunnen. Kan prima. Is niks mis mee. Sterker nog, als die boven de 46 procent uitkomt dan, laat ik het zo zeggen, dan loont het de moeite om hem te verdunnen, omdat daar de aroma’s beter mee tot hun recht komen. Maar goed, je koopt gewoon eigenlijk meer whisky voor hetzelfde.

00:26:11
Gerhard: Maar hoe verdun je? Heb je dan een pipet of zo? Of wat voor techniek?

00:26:15
Eltjo: Je kan een pipetje erbij gebruiken. Maar heel praktisch, je kan ook gewoon de kraan met wat druppeltjes rustig openzetten en even je glas eronder houden. Je kan dan best wel een klein beetje aan toevoegen als die van 54 procent naar 40 procent gebracht moet worden. Dan kan je daar best wel een klein scheutje aan toevoegen. Je bespaart geld of je geniet langer van je whisky.

00:26:36
Gerhard: Hoe ga jij om met een whiskyvoorraad in huis?

00:26:41
Eltjo: Ondanks dat het mijn passie is en dat ik er graag veel van weet, heb ik nog vele andere passies waar ik ook mijn tijd over moet verdelen. Dus de realiteit is dat ik één of twee avonden in de week lekker een whisky’tje pak. En het is vaak ook meer richting het weekend en dat wisselt. In de zomer wat minder. Dan pak ik liever een wit biertje of wat anders of een wijntje. In de winter naarmate de kou wat meer in het land komt, zoals waar we nu ons in bevinden, dan is het gewoon lekker om een whisky’tje erbij te pakken. Daar krijg je het lekker warm van, lekker een hapje bij eten. Doet het perfect.

00:27:12
Gerhard: Wat vind jij van whiskykroegen? Heb je daar een mening over?

00:27:16
Eltjo: Nou ik weet niet of ik het de term “hip” zou geven, maar je ziet wel dat het echt een steeds enorm groeiende markt is. Je ziet steeds meer vrouwen ook whisky drinken. Dat vind ik een leuke trend. Je ziet het ook in kroegen om eventjes de tweede vraag erbij te verbinden. Je ziet ook dat er wat meer met cocktails wordt gewerkt, maar je ziet ook dat whisky zelf wel leuk is, maar als je het combineert met eten -wat ik vaker met proeverijen ook doe- dan wordt het niet alleen voor mannen een aantrekkelijk plaatje, maar voor iedereen een aantrekkelijk plaatje. Van, nou ja, ik vind het ook leuk om beter te begrijpen hoe die wereld in mekaar zit. Leuk om er dan ook nog een hapje bij te eten en lekker te praten met elkaar en er gezellig iets van te maken. Die combinatie maakt dat het voor iedereen interessant is, maar ik denk dat whisky, van origine, een beetje een associatie voor mannen heeft. Ik hoop dat we dat met z’n allen in de komende tien jaar lekker gaan ontkrachten, want het is net zo goed voor vrouwen. Ja mijn eigen vrouw, Johanna, die drinkt heerlijk een glaasje met me mee. Ze vindt het heerlijk. Mijn derde, die ik je voor ga stellen, is een Ardbeg. Een Ardbeg Uigeail. Dit is een kampvuurtje. Het is een gepeate, ziltige, bijna medicinale whisky en dat klinkt niet per se aantrekkelijk terwijl ik het zeg. Dat kan ik me helemaal voorstellen. Ik stelde net even over hoe ze de gerstkorrel, hoe ze die die mouten, dus door nat te maken en weer droog te maken precies op de juiste suikerhoeveelheid. Dat proces te stoppen. Als je daar meer over wil weten. Check me gerust even in. Dat doen ze eigenlijk door de gerstekorrel op een vloer te leggen en die te verwarmen met hete lucht. Daar blazen ze hete lucht doorheen. Dan droogt die weer en dan kan die vervolgens verwerkt worden in de whisky. Dat kan je doen gewoon met hete lucht verwarmen, door verwarming zoals we die in huis kennen. Dus gewoon hete lucht van elektrische verwarming. Maar rond de gebieden van Islay waar veel vocht in de grond zit, dan gebruiken ze daarvoor turf. Turf is iets wat onze opa’s en oma’s vroeger in de kachel stopten, wat eigenlijk gewoon samengeperste plantenresten zijn. Dus plantjes, veen, heide… van alles en nog wat… kruiden. En als je die gaat verbranden, dan geeft dat een hele karakteristieke geur. En dat gebruiken ze daar om de vloeren dus te verwarmen en het gerst te drogen. Trekt in die gerstekorrel, neemt het mee in de whisky en krijgt gewoon een heel rokerig karakter. Het kan meer of minder. Je hebt heel veel verschillende variatie daarin. Maar het is wel heel karakteristiek als je het ruikt. Als je hem opentrekt, dan vult de ruimte zich met de geur. En als ik een Islay whisky drink, een gepeate whisky drink – dat komt niet alleen van Islay – en Johanna komt de kamer binnen, dan weet ze meteen hoe laat het is en dan kijkt ze me daarna niet meer aan, want dat stinkt.

00:30:07
Gerhard: Mag je trouwens klinken met een whiskyglas of is dat tegen de regels?

00:30:11
Eltjo: Nou van mij mag alles. Maar de traditie van klinken met glazen is eigenlijk een hele onvertrouwenswekkende traditie. Waar ze het vroeger mee deden was in de tijd dat, nou ja echt van de middeleeuwen, op het moment dat je in de kroeg samen stond te bieren en je vertrouwde iemand niet, dan klonk je de glazen. Op het moment dat die nu iets in je drinken had gedaan of in je bier had gedaan waar je daarna de pijp mee uitging en je deed het maar hard genoeg en jouw bier kwam ook in zijn glas terecht en hij dronk het dan wist je, nou dit is te vertrouwen. Ik kan een slok nemen van mijn bier. Dus eigenlijk is de traditie er eentje van gebrek aan vertrouwen. Maar ja, in die zin, het vieren van de whisky mag met iedereen en op het moment dat daar het klinken van glazen bij hoort, dan mag dat natuurlijk zeker ook.

00:30:56
Gerhard: Dan lijkt mij nu een mooi moment. En zijn er regels vanaf welk tijdstip op de dag je mag beginnen met whisky?

00:31:06
Eltjo: Ik ken de whiskywereld als een hele laidback, relaxte wereld. We doen eigenlijk nergens moeilijk over. En iedere reden om een whisky’tje te pakken, dat is een goeie reden. Niet te moeilijk over of er nu een vijf in de klok zit of het een goed moment is. Er is altijd wel een moment om het leven te vieren en daar hoort whisky ook bij, wat mij betreft. Wel in combinatie met niet rijden en dat soort dingen. Maar ja, geen regels. Nee zeker niet.

00:31:34
Gerhard: Wat is jouw droom voor de toekomst? Is er iets wat jij nog graag zou willen bereiken?

00:31:39
Eltjo: We hadden het daarnet al even over whiskyreizen naar Schotland. Dat zou ik leuk vinden. Dat vind ik leuk om te doen. Dat doe ik al. Ik ben nu bezig en dat is nog wel leuk. Ik weet niet in hoeverre dat echt gestalte gaat krijgen maar met een barbecuegoeroe in Nederland eens te kijken om de combinatie tussen eten en whisky uit te leggen. In Schotland zijn er regelmatig whiskyfestivals maar op Islay, bijvoorbeeld, waar dus deze laatste whisky ook vandaan komt, de rokerige whisky, om daar ook rokerig eten bij te zetten. Wat is er mooier dan rokerig eten, nou een lekker stukje vlees van de barbecue en daar is een hele mooie barbecuecultuur in Nederland voor en in Amerika nog veel meer. maar daar is het ook op gebaseerd. Om eens te kijken of we dat festival kunnen verzorgen van niet alleen een drankje maar ook het hapje. En daar gewoon een hele mooie combinatie in te maken. Dat zou wel een droom zijn. Nou, daar heb je misschien wel één (inaudible). De whisky komt bij Ardbeg vandaan. Ik ben nu met Ardbeg in gesprek om te kijken of zij dat wellicht met ons willen oppakken. Ja, dat zou ik waanzinnig leuk vinden. En een mooi bruggetje is ook dat ik zelf ook met de barbecue gisterenavond nog bezig ben geweest. Ik heb twee heerlijke moink balls gemaakt.

00:32:48
Gerhard: Nu moet je even uitleggen. Wat zien we?

00:32:52
Eltjo: We zien vers gedraaide moink balls, gehaktballetjes van half om half gehakt. Daar komt de naam ook vandaan, heb ik me laten vertellen. De naam is van “moe”en “oink, oink”, met een rolletje bacon eromheen in een barbecue saus lekker gerookt op de kamado barbecue. Ja dat soort rokerige eten, dat past perfect bij deze whisky. Ik zou zeggen, laat het je lekker smaken. Tast lekker toe. Dit vind ik ook echt leuk. Dit is voor mij echt een passie. Het gaat me niet alleen om de whisky. Het gaat mij echt om de combinatie met eten en genieten van het leven en lekker proeven.

00:33:30
Gerhard: Echt heel lekker. Dit is vast voor de luisteraar heel erg smakelijk om te horen.

00:33:38
Eltjo: Precies. Als je dat ook eens een keertje wil doen, weet ik iemand te vinden. Maar dat heeft gisteren anderhalf uur in mijn kamado eigenlijk liggen te garen.

00:33:49
Gerhard: Je hebt heerlijke ballen. Eltjo, goed. Je vertelde dat je met een barbecue goeroe bezig bent. Mag je een naam noemen?

00:34:05
Eltjo: De beste man heet Jord Althuizen. En dit is meteen een oproep aan hem van Jord…

00:34:10
Gerhard: Als je dit hoort, laat deze kans niet schieten om met een whiskygenie te werken. Hij kan ook nog eens geweldige moink balls maken. Ik heb ze net geproefd.

00:34:21
Eltjo: Nou dat kan hij veel beter dan ik, hoor.

00:34:22
Gerhard: Eltjo is ook nog eens heel bescheiden. Ik weet zeker dat die het erg goed zal doen op beeld.

00:34:29
Eltjo: Je moet groots durven dromen en zo voelt deze ook een beetje. Groots dromen in een paar van de dingen die ik – naast mijn gezin natuurlijk, want dit is mijn alles- maar een paar van de mooiste dingen in mijn leven om die te verenigen, lekker op te zoeken naar de roots waar ze vandaan komen. En dat is voor mij een feestje.

00:34:46
Gerhard: Wat betekent geluk voor jou?

00:34:49
Eltjo: Voor mij gaat het geluk meer om het nastreven ervan. Het zich bewust zijn van hoe gelukkig we eigenlijk met elkaar zijn. Dat klinkt heel zweverig en cliché, maar we leven in een wereld waar ons eigenlijk niet veel beperkt wordt. Het feit dat je in Nederland opgroeit en tal van mogelijkheden krijgt om jezelf te ontplooien, om jezelf te kunnen uiten, om je pad uit te stippelen. Dat is al rijkdom en dat is voor mij geluk. En als het er even niet is, dat je weer jezelf op de weg kunt brengen om het geluk wel weer te vinden.

00:35:27
Gerhard: Wat maakt het leven zinvol?

00:35:29
Eltjo: Ik geloof niet zo in de zin van het leven. Dat klinkt dan misschien weer een beetje duister.

00:35:37
Eltjo: Maar ik geloof niet dat er een… Ik weet niet of ik, nou ja, ik geloof wel in de tijd die ik beschikbaar heb om op deze wereld rond te lopen, dat ik hopelijk iets kan toevoegen aan de levens van anderen. En dat is voor mij mijn zingeving. Maar ik geloof niet zozeer in een allesomvattende zin. Hierom ben ik op deze aarde en dit voeg ik dan toe aan de wereld. Want de realiteit is dat we ook gewoon heel veel kapotmaken.

00:36:06
Gerhard: Waar denk je dan aan?

00:36:11
Eltjo: Nou, dan denk ik aan onze consumptiemaatschappij. We hebben het net gehad over het consumeren van whisky. En dat is natuurlijk het mooiste wat er is.

00:36:16
Gerhard: De enige uitzondering.

00:36:16
Eltjo: Ja, dat is de enige uitzondering. Maar de realiteit is daar ook bij dat er heel veel water wordt verspild in whiskyproductie en ijswater is op zich redelijk omvangrijk aanwezig op deze aarde. Maar we zijn natuurlijk ook echt een consumptiemaatschappij die niet nadenkt over wat we eigenlijk achterlaten, of alleen nadenkt over wat we achterlaten als het financieel gezien aantrekkelijk is. Ik geloof dat we daar wel met z’n allen wat meer bij na mogen denken. Zeker ook als je dan net de vraag stelt van wat geef je je kind mee. Dan zou ik wel heel graag zonder al te veel wereldverbeterend te willen overkomen, maar dan zou ik graag een wereld willen achterlaten die er nog is of die er nog in enigszins dezelfde vorm is zoals we die nu hebben. En dat staat serieus nu al best onder druk.

00:37:05
Gerhard: En kunnen we dat ook op jouw social media terugvinden bijvoorbeeld? Is dat iets wat je ook deelt?

00:37:09
Eltjo: Niet in relatie met whisky. Nee dat niet zozeer. Dat vind ik meer in mijn werk. Dat ik het mooi vind om bij een bedrijf te werken die zich bezig houdt met, bijvoorbeeld, de circulaire ontwikkeling. Dus nadenken over producten, niet zozeer vanuit een lineaire levensduur dus. Het voorbeeld van je telefoon. Je schaft een telefoon aan voor twee jaar en gaandeweg die twee jaar takelt die af en daarna gaat die in een laatje om hem nooit meer terug te zien. Nou, dat is een lineaire consumptie waar je tegenwoordig steeds meer producten, diensten, vastgoed, die worden ontwikkeld vanuit een circulaire gedachte van, nou ja, een product of de ingrediënten die in een product gaan, zouden nooit hun waarde moeten verliezen. Die zou je eigenlijk uit elkaar moeten kunnen halen en die producten weer moeten kunnen hergebruiken in een nieuwe telefoon. Even in een metafoor blijvend. Dat is een trend die nu doorbreekt en die de wereld, denk ik, heel goed gaat doen. Want dit betekent dat je geen problemen meer hebt met de eindigheid van bepaalde ingrediënten, om maar weer even in een metafoor te blijven, en die voor het milieu gewoon veel beter werkt dan om het maar te vernietigen of om het op de afvalbelt te laten terechtkomen. Dat vind ik een mooie ontwikkeling.

00:38:18
Gerhard: Wie is jouw grootste held?

00:38:20
Eltjo: Natuurlijk Gerhard te Velde. Ja, ik vind veel verschillende… En dat bedoel ik niet met dat wat ze doen, dat dat kleine dingen zijn, maar ik vind veel verschillende kleine helden in mijn leven. Ik vind het leuk om talenten, mensen om mij heen te vieren, die dicht bij me staan. Nee ja, als ik iemand zou moeten noemen. Ik heb persoonlijk heel veel gehad, en ik weet dat jij daar ook wat mee hebt, met Anthony Robbins. Een man die vooral in de persoonlijke leiderschapssfeer veel doet voor mensen. (Heft) in eigen handen om je eigen toekomst uit te stippelen en daarnaar handelen. En ver is het slachtoffer van je eigen omstandigheden te zijn. Dat vind ik heel mooi. Dat inspireert mij heel erg. En dat zet mij erg aan als ik zelf eventjes in een moment zit waarin ik even naar de uitweg uit mijn situatie niet zie, maar daarin kan helpen en denken kan ik het weer constructief kan draaien zodat ik dat, wat ik kan beïnvloeden, kan gebruiken in mijn voordeel. Die man kan mij enorm inspireren.

00:39:18
Gerhard: If you are listening, listen to the groove of your podcast. Please tell me.

00:39:18
Eltjo: Come to Holland.

00:39:18
Gerhard: Come to daddy. Wat kunnen andere ondernemers eigenlijk van jou leren?

00:39:31
Eltjo: Voor iedere ondernemer is het, denk ik, dat jij iets opstart vanuit een bepaalde passie of ambitie of droom. Of… Tenminste, ik hoop dat iedere ondernemer dat herkent en voelt. Als je het niet hebt, dan zou ik er direct mee stoppen. Nee dit is flauw. Er moet uiteindelijk ook gewoon brood op de plank komen en als je dat vindt in het eigen ondernemerschap en je doet iets wat je semi-leuk vindt, dan kan dat ook wel helpen. Maar ik denk, als je echt succesvol wil zijn, moet je iets doen wat gewoon van diep van binnen komt en waar je blij van wordt. Wat je met passie vertelt, waar je ’s avonds om gestoord mag worden, waar je ’s ochtends mee wakker wordt, waar je het gevoel mee hebt dat je iets aan de wereld toevoegt wat, nou al is het maar iets heel klein van jou, waar je anderen enthousiast mee krijgt. Ik denk dat dat de essentie is van succes blijven houden. Ik weet niet hoe jij dat ziet Gerhard?

00:40:24
Gerhard: Nou, ik zie het min of meer als een keuze. Keuzes maken is een actief proces, maar keuzes maken is ook een passief proces. Door niet te kiezen maak je ook keuzes. Dus als je een bedrijf hebt, maar je vindt het niet meer leuk. En je blijft het doen, terwijl je het niet meer leuk vindt, moet je daar eigenlijk bewust van worden. En eigenlijk voel je dat al snel, zeg maar. Dus je voelt aan jezelf of je met deze (inaudible). En als dat af toe is, dan prima. Maar als dat structureel wordt, dan is dat een heel duidelijk signaal. En als het je lukt om dat signaal naar actie te vertalen dan verandert er iets in je leven. En als je dat signaal negeert, of je durft niet, of je bent bang, of wat dan ook -er kunnen hele goede redenen zijn- maar dan blijf je misschien een beetje hangen. Wat voor mij altijd heel belangrijk is, is of ik 100 procent commitment heb voor de dingen die ik doe. En als ik dat commitment niet meer voel… Als ik merk dat het veel minder wordt, dan ga ik mezelf vragen stellen en kan dus ook soms de conclusie opleveren: Ja, ik moet gewoon iets anders gaan doen.

00:41:31
Eltjo: Ja.

00:41:31
Gerhard: In mijn geval… ik ben echt een pionier Ik vind het superleuk om nieuwe dingen te bouwen. Als ik te lang met hetzelfde bezig ben, krijg ik stress. Dus dat weet ik nu. Daarom maak ik ook bepaalde keuzes. Iedereen kan keuzes maken. Alleen, je moet daar wel in geloven. Wanneer ga je met pensioen?

00:41:50
Eltjo: Nou, ik heb laatst toevallig… ik ben niet zo een lezer, maar ik heb laatst een heel leuk boekje gelezen. Het boekje richt zich op Ikigai. Ik weet niet of dat bekend voorkomt. Het is een soort filosofie vanuit, volgens mij is het Okinawa, een van de plaatsen in Nederland waar de gemiddelde leeftijd van of, nee waarin burgers van dat dorpje…

00:42:11
Gerhard: Japan is dat?

00:42:12
Eltjo: Ja, Japan is het. Maar waar mensen heel oud worden. Dus waar er heel veel mensen boven de 100 wonen. En dat boekje dat gaat op onderzoek uit van hoe kan het nou toch dat mensen daar in dat dorpje toevallig zo oud worden? Eigenlijk gaat het er vanuit dat het geen toeval kan zijn. En hoe komt dit? En naast een heel aantal dingen van voeding en van weet-ik-veel-wat wat impact heeft, of lijkt te hebben daarop, geven ze ook aan dat de mensen daar niet met pensioen gaan. Die mensen kiezen iets wat hun passie is en wat hun drijfveren raakt en waar ze eigenlijk nooit mee willen stoppen. Ja, wat doe je na je pensioen als je iets doet waar je je passie in vindt, waar je je zingeving in terugvindt, en waar je de wereld een mooier stukje aarde van maakt? En waarom zouden wij willen stoppen?

00:42:56
Gerhard: Ja.

00:42:56
Eltjo: Dus ik hoop oprecht dat ik nooit de behoefte ga voelen om met pensioen te gaan. Dat gun ik mezelf en dat gun ik iedereen. Natuurlijk zijn er allerlei dingen die ik niet weet hoe die in de toekomst uit gaan pakken, maar ik hoop van harte dat ik dat ik in die rijkdom oud kan worden en lekker kan blijven werken. Dingen kan doen ik leuk vind.

00:43:20
Gerhard: Hoe oud wil je worden?

00:43:21
Eltjo: Ik wil zo oud worden als mijn lichaam mij brengt met mijn hele Bourgondische levensstijl in een manier waarin ik mijn passie en mijn hobby’s kan blijven uitvoeren en er voor mijn kind kan blijven zijn zoals ik dat zou willen. En of dat nou 100 is of 70, dat maakt me niet zo heel veel uit. Natuurlijk het liefst zo lang mogelijk, maar ik hoef niet per se oud te worden en achter de geraniums te eindigen dat iemand mij één keer per week komt helpen.

00:43:48
Gerhard: Dan kom ik langs met whisky.

00:43:50
Eltjo: Nou, top. Dan gaan we samen naar hetzelfde verzorgingstehuis die er tegen die tijd waarschijnlijk niet meer is. Nee, maar daar kijk ik niet per se naar uit. We leven natuurlijk een beetje in de generatie waarin dat niet meer zo vanzelfsprekend is allemaal is. Ik hoop dat ik gezond ouder mag worden maar of dat oud oud hoeft te zijn, weet ik ook niet. Zolang ik iets toevoeg aan het leven en aan mijn gezin en aan mijn kindjes. Ja, we gaan het zien.

00:44:18
Gerhard: Mooi. Dankjewel. En zo zijn we alweer aan het einde gekomen van dit interview met Eltjo Benedick. En ik heb leuk nieuws voor je, want je kunt ook een whisky tasting set winnen. Dat wordt je uiteraard aangeboden door “Master Your Malts”. We gaan dat zo even bekijken op Instagram. Het enige wat je hoeft te doen om die whisky tasting set in de wacht te slepen is de naam van jouw favoriete whisky doorgeven. En dat doe je via gerhardtevelde.nl/whisky. Dus als je een tasting set wilt winnen ga dan snel naar gerhardtevelde.nl/whisky en laat de naam achter van je favoriete whisky. Ik heb nog een vraag aan je en dat is of je mij een positieve beoordeling wilt geven op de podcast app die jij gebruikt. Maakt niet uit waar je mij beoordeelt. Dat mag je zelf helemaal kiezen. Maar je zou me er erg mee helpen. Als dank voor die inzet geef ik elke week een exemplaar van mijn boek weg. Je kunt mijn boek ook bestellen natuurlijk via bol.com. En dat wat het makkelijkste is om even te zoeken op zakkompas. Ik heb een boekje gemaakt en in dat boekje staat een aantal vragen. Het is eigenlijk een soort invulboekje waarmee je richting kan geven aan je leven. Het heet een Zakkompas. Dus ga naar bol.com, zoek op “zakkompas” en dan kun je mijn boekje ook bestellen voor slechts 7,95 maar je kan hem dus ook winnen als je een positieve beoordeling achterlaat. Als je meer over mij wil weten, dan kun je ook altijd naar mijn website gaan. Dat is gerhardtevelde.nl. Gerhard is met een “h” in het midden. gerhardtevelde.nl. En daar vind je bijvoorbeeld informatie over groeidagen. Groeidagen zijn dagen die in het teken staan van persoonlijke groei als mens, maar misschien ook wel als ondernemer. Maar het kan ook gaan over de groei van je bedrijf. Ga naar mijn website: gerhardtevelde.nl. Daar vind je meer informatie over groeidagen. En als je het leuk vindt of inspirerend, dan kun je mij altijd als spreker inhuren. Je kunt mij ook booken voor in house seminar. Tot zover de reclameboodschappen. Ik hoop dat je genoten hebt van deze aflevering. En ik zie je graag snel bij de volgende episode.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Meer afleveringen