fbpx

Aflevering 5 – INSPIRATIE – Bewust kiezen voor ondernemerschap

Het gesprek

00:00:05
Gerhard te Velde: Welkom bij de Groeivoer podcast. Mijn naam is Gerhard te Velde, en in de Groeivoer podcast inspireer ik ondernemers en iedereen die ondernemen interessant vindt. In deze aflevering wil ik het graag met je hebben over bewust kiezen voor ondernemerschap. Er zijn heel veel ondernemers in Nederland en er zijn ook heel veel mensen in Nederland die dromen van het ondernemerschap. Nou ik ben zelf ruim tien jaar ondernemer, dus ik heb heel veel mee gemaakt. Ik heb ontzettend veel fouten gemaakt en ik heb daar heel veel van geleerd. Nou inmiddels ben ik op het punt gekomen dat ik mijn kennis ook ga doorgeven. Dus ik word ingehuurd als businesscoach. Ik word ingehuurd voor seminars. Ik organiseer groeidagen. En ik heb een boekje geschreven zakkompas voor een bruisend leven, dat staat ook op Bol.com. Maar wat ik met je wilde delen is de gedachte dat je bewust moet kiezen voor ondernemerschap. En dat geldt zowel voor ondernemers die al bezig zijn, als voor mensen die overwegen om te gaan ondernemen.

Nou, ik heb heel veel respect voor ondernemers. Volgens mij zijn ondernemers echte helden die hun visie in de praktijk brengen, en mensen die hun eigen broek ophouden. Het is niet makkelijk om in loondienst te zijn, maar het is ook niet makkelijk om zelf je loon bij elkaar te moeten werken. En daar heb ik heel veel respect voor. Maar tegelijkertijd denk ik ook dat heel veel ondernemers eigenlijk gewoon te eigenwijs zijn om voor een baas te werken. Nou, dat is helemaal prima, want je moet worden wie je bent. Je moet niks, maar je mag worden wie je bent. Maar vaak is het ondernemerschap een kwestie van: je rolt er in. Dat is in ieder geval mijn verhaal.

Ik ben in 2008 samen met twee goede vrienden het bedrijf Mijn Student begonnen. En eigenlijk was dat in een periode waarin er weinig banen waren. In 2008, dat was het begin van de kredietcrisis, de bankencrisis. Misschien herinner je dat nog wel. Ik had sociologie gestudeerd. Nou, er was in 2008 echt niemand geïnteresseerd in een pas afgestudeerde socioloog. Toevallig had ik al samen met twee vrienden het bedrijf min of meer opgezet. Onder de radar. Dus wij werkten gewoon zwart. Lieve Belastingdienst, als je luistert, dit was een grapje natuurlijk. Ja hoe ik het zelf zie, ik ben er ingerold. Ik ben zonder enige kennis van ondernemerschap er mee begonnen. Nou, achteraf gezien heb ik daardoor een hele lange leercurve gehad. Er zijn ook mensen die beginnen met ondernemen omdat een van hun ouders bijvoorbeeld al een bedrijf heeft. Wat er wel heel mooi aan is, is dat je dan heel veel kennis mee krijgt op voorhand. Dus dat je een aantal stappen kunt gaan overslaan.

Ik ben er ingerold. Ik heb er geen spijt van. Maar eerlijk is eerlijk dat is ook hoe ons brein werkt. Misschien heb je wel eens gehoord van cognitieve dissonantie reductie. Nou, het komt er eigenlijk op neer dat je óf de feiten wil veranderen, maar als dat niet lukt dat je dan je gedachten over de feiten kunt veranderen. Dus je hebt een lelijke broek gekocht. Nou die broek die kun je niet meer terug doen want je hebt hem al een keer in de was gegooid, maar je kan wel denken: ach ja maar ja hij was toch zo goedkoop. Het was toch wel een goede deal, want ik had hem voor weinig gekocht. Ik noem maar wat. Zo is het ook met ondernemerschap. Als je eenmaal aan het ondernemen bent is het niet zo makkelijk om er weer uit te stappen. Want ja, wat zullen ze wel niet denken als je weer in loondienst gaat. En dan heb je ineens weer een leidinggevende. Dus uit een bestaand bedrijf stappen is niet zo makkelijk. Tenzij er voor jou gekozen wordt bijvoorbeeld, omdat je failliet gaat of omdat er iets heel ergs gebeurd waardoor je wel moet stoppen. Waar ik je eigenlijk toe uit wil dagen is, als je nu een bedrijf hebt, om er eens even goed over na te denken of dat bedrijf je wel dichter bij je doelen brengt. Brengt het jou wat jij wilt dat het je brengt? Haal je er wel genoeg inkomen uit? Heb je wel genoeg vrije tijd? Zie je jouw vrienden wel genoeg? Hoe zit het met je familie? Heb je genoeg tijd om met je kinderen te spelen, om met je partner leuke dingen te doen of überhaupt op zoek te gaan naar een partner? Dat zijn allemaal vragen die je je gewoon regelmatig moet stellen. Daarom pleit ik er voor dat je regelmatig denktijd inplant. Wat voor mij heel goed werkt is om dat op een vast moment in de maand te doen. Dus bijvoorbeeld de eerste maandag van de maand of de laatste vrijdag van de maand, of in ieder geval een ritme wat makkelijk te onthouden en makkelijk vol te houden is. En denktijd gaat puur over tijd maken om te reflecteren: Wat ging goed, wat ging niet goed, wat wil ik anders, welke patronen heb ik, welke patronen wil ik doorbreken. Ik werk bijvoorbeeld zelf met een personal plan waarin ik heel duidelijk doelen opschrijf wat ik in het nieuwe jaar wil gaan behalen. Die vertaal ik ook naar kwartaal doelen. Klinkt allemaal heel overdreven maar voor mij is dat een hele goede manier om concreet dichterbij mijn doelen te komen. En als ondernemerschap jou niet dichterbij jouw doelen brengt, moet je je afvragen of je wel daar door mee moet gaan of iets structureel ingrijpend veranderen in je business. Dat is natuurlijk ook een mogelijkheid. Dus als jij nu een managementrol hebt in je eigen bedrijf en dat trekt jou gewoon helemaal leeg qua tijd en energie, ja regel dan gewoon een fucking manager. Hoe moeilijk kan het zijn. Ja? Oké. Als je nog geen bedrijf hebt weet waar je aan begint. Het lijkt zo leuk maar wees eens eerlijk, man, het is ook gewoon heel hard werken en heel veel stress en ellende. Wat zijn je doelen en helpt ondernemerschap jou daar echt in verder?

Nou dit waren mijn gedachten over het bewust kiezen voor ondernemerschap. Ik hoop dat je er iets mee kunt. Mocht je het leuk vinden om een keer door te praten kom naar één van mijn groeidagen. Je vindt daar meer informatie over op gerhardtevelde.nl. Maar jij kan mij natuurlijk ook altijd even via een e-mailtje benaderen gerhard, Gerhard met een H op zijn Duits, gerhard@gerhardtevelde.nl.

WIl je aan de slag met jouw persoonlijke groei en de groei van je bedrijf?

Dan is de Groeiclub iets voor jou!

Ontdek hoe tientallen ondernemers wekelijks sneller, leuker en slimmer groeien via kennisdeling, feedback rondes, netwerken, successen vieren, samenwerkingen en vriendschappen.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte

Meer afleveringen