Olifanten eten

Op 11 januari vond een bijzondere bijeenkomst plaats in Zaanstad. Een bijeenkomst van de Stichting Werken voor Elkaar, een club die sinds jaar en dag 50-plussers aan werk helpt. Ik mocht als spreker en workshopleider een groep werkzoekenden inspireren en activeren. Erg leuk om te doen!

Stereotypen

De Stichting Werken voor Elkaar koppelt werkzoekenden, met focus op 50+ maar in feite werkzoekenden van alle leeftijden, met als doel hen aan een nieuwe baan te helpen. Gek genoeg blijven meer ervaren werkzoekenden nog steeds vaak aan de rand van de samenleving staan. Zij ondervinden de nodige weerstand bij het bemachtigen van een plek op de arbeidsmarkt.
Aan stereotypen en clichés over 50-plussers geen gebrek. Zo zouden zij niet meer up-to-date, duur en eigenwijs zijn. Maar het zijn juist die ervaring, gedrevenheid en uitgebreide mensenkennis die een groot voordeel bieden voor werkgevers.

Wie is de mol?

Wethouder Natasja Groothuismink trapt de bijeenkomst plenair af met een spoedcursus netwerken. Ze illustreerde hoe gemakkelijk het eigenlijk is om te ontdekken of je een klik met iemand hebt. Dit deed ze door vragen te stellen aan de groep, en als je antwoord op haar vraag ´ja´ was, mocht je jouw hand opsteken. Zo kwamen we er achter welke mensen Wie is de Mol leuk vinden, wie op een bepaalde school zaten of aan hardlopen deden. Als je eenmaal een connectie met iemand gelegd hebt, is een gesprek voeren vele malen gemakkelijker.

What´s great about it?

Zelf legde ik in mijn keynote en de aansluitende workshop de nadruk op de psychologische aspecten van succes, geluk en zingeving. Ik behandelde inzichten vanuit de positieve psychologie onder van Tony Robbins, Jim Rohn, Simon Sinek en vele anderen. Vervolgens gingen we concreet aan de slag met oefeningen, om in kaart te brengen welke belemmerende overtuigingen mensen hebben. Het opsporen en elimineren van deze beperkende gedachten heeft in potentie een enorme positieve invloed op je leven.

Hoe eet je een olifant?

Na de pauze volgde deel twee van de workshop. De deelnemers gingen aan de slag met het stellen van doelen en het creëren van gewoonten om die doelen te halen. De vraag was: hoe eet je een olifant? Het antwoord: hap voor hap. De kunst bij het stellen van doelen is het klein maken van grote dromen. Een droom zonder plan is een garantie voor teleurstelling. Groots dromen is goed, en als je die grote dromen klein en concreet maakt in uitvoerende stappen, ga je naar geweldig.

Wordt vervolgd

Het spreken voor een groep werkzoekenden had ik nog niet eerder gedaan maar past goed bij mijn achtergrond in de HR en het feit dat ik werkgever ben en een recruitment bedrijf heb. Ik ging dan ook met een zeer dankbaar een fijn gevoel naar huis en ben de organisatie van de stichting werken voor elkaar dan ook zeer erkentelijk voor deze mogelijkheid.
dat was zo’n positieve ervaring zelfs dat ik binnenkort op 14 februari dezelfde workshop nog een keer gaan geven maar dan voor een publiek in Rotterdam.

Iets voor jou?

Heb jij iets met werkzoekenden en lijkt het je leuk om mij in te huren voor een inspirerende keynote of als spreker voor werkzoekenden? Of wil je een workshop organiseren voor werkzoekenden? Neem gerust even contact op. Voor meer inzichten over persoonlijke groei kun je ook altijd naar mijn Groeivoer Podcast luisteren.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!