Afmaken waar je mee bezig bent

Ik ben een ondernemer, en een echte pionier. Pionieren brengt me veel goeds. Dat is fijn. Maar pionieren brengt ook een hoop gedoe met zich mee. En dus dwing ik mezelf om betere keuzes te maken, en af te maken waar ik aan begin.  

Levensles

Toen ik 12 was kreeg ik mijn eerste berisping, van mijn toenmalige baas Jan-Rein Boer. Hij leerde mij de levensles: maak af waar je mee bezig bent. Ik werkte als hulpje in een dierenwinkel en had altijd een nieuw idee. Ik zag altijd kansen om iets efficiënter, beter, strakker, mooier in te richten of neer te zetten. Zo kon het gebeuren dat ik wel op vijf verschillende plekken in de winkel bezig was dingen overhoop te halen. De normaal gesproken netjes opgeruimde winkel, veranderde in een slagveld van vogelkooitjes, hondenmanden, blikken Whiskas en kriskras opgestapelde zakken duivenvoeder. Als ik toch bezig was, wilde ik ook altijd heel grondig schoonmaken. Jan-Rein was blij met mijn passie en inzet, maar legde me uit dat ik beter eerst één project goed af kon ronden, om dan pas door te gaan naar het volgende. Afmaken waar je mee bezig bent.

Veranderlust

Grappig genoeg heb ik die neiging om van alles te beginnen, veel overhoop te halen, grondig te willen werken en lang niet alles af te maken, nog steeds. Ja, natuurlijk ben ik veranderd als mens. De scherpe randjes van mijn karakter verdwijnen langzaam. Ik word milder en wijzer. Leer strategieën om mijn zwaktes minder pijnlijk te maken en ontwikkel vaardigheden om een meer veelzijdig persoon te zijn. Maar in essentie, zijn mijn karaktereigenschappen nog dezelfde. Het jochie van 12 is nu een man van 36, maar ik heb nog steeds dezelfde passie, gedrevenheid en veranderlust. En ren daarbij nog steeds in dezelfde valkuilen.  

Goldrush

Ondernemers van het type pionier, zoals ik, hebben een heleboel ideeën, die allemaal fantastisch voelen. Ik noem het the goldrush. Er komen elke dag zoveel mooie, gouden ideeën bij me bovendrijven, dat ik er helemaal lijp van word. Al die kansen, die mogelijkheden die zich in mijn hoofd openbaren en schreeuwen om uitgevoerd te worden… Als de eerste golven van enthousiasme zijn weggeëbd, blijft gelukkig een beperkte set ideeën over, die ik toets aan mensen om me heen. Of ik gebruik een Lean Canvas en leg mijn idee voor aan potentiële klanten. Van de geteste ideeën voer ik slechts een deel uit. Maar, eerlijk is eerlijk, ik werk wel het liefst aan meerdere projecten tegelijk. Met als risico dat een project niet de aandacht en kwaliteit krijgt die het verdient.

Afmaken en afmaken

En dus dwing ik mezelf om dingen af te maken. Afmaken kan op twee manieren. Aan de ene kant, ergens mee kappen. Ik stop er gewoon mee. Zet een project stop, laat een medewerker gaan, verbreek een samenwerking. Dit killen van een initiatief, project of samenwerking is van nature één van de moeilijkste dingen om te doen voor een ondernemer, omdat je vaak aan je ‘kindjes’ werkt. Maar net als met schrijven, moet je af van alle onnodige bijzinnen, overbodige woorden en andere redundantie. Less is more. Haal het onkruid weg uit je bedrijf. Kap wat niet werkt af, en creëer ruimte voor andere plantjes, zodat zij het wél gaan halen.

Afmaken betekent ook: iets tot een bepaalde kwaliteitsstandaard brengen. Dit betekent dat ik van tevoren nadenk welk resultaat ik wil. Dan heb ik een duidelijk doel om naartoe te werken en weet ik ook wanneer iets af is. Door het aanbrengen van deze focus, haal ik een veel beter rendement uit mijn tijd, geld en energie! Uiteraard is het fijn om daarbij vaker offline te gaan. Ik kies ervoor om minder tijd op internet door te brengen zodat ik met meer focus kan werken. Daarnaast betrek ik waar mogelijk en nodig mensen die van nature wél goed zijn in dingen afmaken, om mij te helpen.

Kappen of klappen?

Ik raad je aan, om jezelf te accepteren. Als jij een pionier bent, en van vernieuwing en verandering houdt, omarm dat. Er is maar één versie van jou en dat ben jij. Houd van jezelf. Maar je mag jezelf tegelijkertijd ook uitdagen om meer resultaat te halen uit je inspanningen. Om beter na te denken waar je aan begint. Beter te definiëren welke uitkomsten je wilt. Om betere keuzes te maken, die tot minder frustratie leiden.

Wat mij helpt is nadenken waar ik voor ga klappen omdat het zo geweldig is, en waar ik mee ga kappen, omdat het eigenlijk niet werkt. Wat ik ook inspirerend vind is het Engelse woord decision van het de-cision, cision = snijden de-cision = afsnijden, afkappen. Het woord zegt: snij dingen af. Ik heb een aantal vragen voor je, die je hierbij kunnen helpen:  

  1. Wat heeft het je tot nu toe gekost, om teveel tegelijk te doen?
  2. Aan welke projecten werk je momenteel, waarvan je eigenlijk wel aanvoelt, dat je er mee moet stoppen?
  3. Welke plannen heb je, waarvan je weet dat je er niet aan moet beginnen?
  4. Wat is je belangrijkste project? Wanneer is dit volgens jou succesvol? Wat is een realistische deadline om dit project af te ronden?

Succes met kiezen en afmaken! Jij kunt dit!

Wat vind jij?

Wat vind jij ervan? Wat zijn jouw ervaringen? Wil je reageren? Laat het mij weten!

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.19.17″ custom_padding=”0|0px|54px|0px|false|false”][et_pb_row _builder_version=”3.19.17″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.19.17″][et_pb_code _builder_version=”3.19.17″]

 [/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!