Podcast? Wat is dat?

groeivoer podcast

Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van podcast. Maar wat is podcast eigenlijk? Voor wie nog nooit van podcast gehoord heeft, of al wel iets heeft meegekregen, maar het fijne nog niet weet, leg ik in dit blogartikel kort uit wat podcast is. Ik zal ook beschrijven waarom ik er enthousiast over ben, en waar je podcast uitzendingen kunt beluisteren als je dit een keer wilt proberen.

Wat is podcast?

Heel simpel gezegd is podcast gewoon radio. Een podcast aflevering is een audio fragment dat je op elk gewenst moment kunt afluisteren. Podcast is gratis en er is een groot aanbod van podcast afleveringen over allerlei onderwerpen. Er zijn podcastkanalen over allerlei onderwerpen. Zo is er bijvoorbeeld een Wie is de Mol Podcast, een podcast over wielrennen, de “Ik ken iemand die” podcast over jonge ouders, de Groeivoer Podcast over persoonlijke groei en ondernemen, en zo zijn er veel meer kanalen over politiek, geschiedenis, gezondheidszorg, enzovoorts. Podcast wordt vaak gemaakt door onafhankelijke podcastmakers. Maar uiteraard hebben De bekende media zoals het NRC, Radio 1, de VPRO en BNR ook hun eigen podcast kanaal.

Oorspronkelijk werd podcast in 2004 in Amerika geboren als audiofragmenten die via de iPod beschikbaar kwamen. Daar komt ook het woord vandaan, dat een soort van samentrekking is van Ipod en Broadcast. Podcast. Podcast bestaat dus al sinds 2004 maar is pas sinds kort populair aan het worden in Nederland. Steeds meer mensen ontdekken podcast en het aanbod wordt steeds beter. Nederland ontdekt dat podcast leuk, leerzaam en inspirerend is!

Wat maakt podcast de moeite waard?

Vroeger waren we afhankelijk van wat er op ons af kwam. Je zette de TV aan en kon kiezen uit wat er op kwam. Totdat Netflix doorbrak. Dankzij Netflix kunnen we zelf kiezen wat we willen kijken, waar en wanneer het ons uitkomt. Wat Netflix voor televisie is, is podcast voor radio, en volledig gratis. Via podcast kun je luisteren naar onderwerpen die jou boeien, op het moment en de plek dat het jou uitkomt. Bijvoorbeeld tijdens het douchen, een treinreis of autorit, of gedurende een lange wandeling. Je kunt podcast gebruiken om jezelf te ontwikkelen, geïnspireerd te worden en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied. Als je facilitair manager bent bijvoorbeeld, is er de Podcast Facilitair. Maar er zijn ook meer op entertainment gerichte podcasts met veel humor zoals de Man man man podcast of De verwarde cavia.

Podcast is dus gratis. Hoe kan dat? Sommige makers van podcast doen hun werk uit pure liefhebberij. Sommige podcasts worden door de publieke omroep gemaakt. In het geval van de grote mediakanalen, is de content die ze via podcast aanbieden al eerder opgenomen en hoeven ze die alleen nog te verspreiden via de podcast, zonder dat het ze veel extra geld kost. Dit zijn redenen waarom podcast gratis is. Sommige podcastmakers hebben adverteerders, of maken reclame voor een product of dienst die ze maken of aanbieden. Mijn ervaring is dat de hoeveelheid reclame erg meevalt en dat als ik me aan reclame irriteer, ik de reclame vrij gemakkelijk kan skippen door even een stukje vooruit te gaan in de uitzending.

Waar kan ik podcast luisteren?

Podcast luisteren kan overal! Het enige dat je nodig hebt is een smartphone of een browser. Op elke iPhone zit standaard een podcast app waar je in kunt zoeken om je te abonneren op je favoriete podcastkanalen. Voor Android- en Windowstoestellen zijn er ook allerlei podcast players beschikbaar. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld de Podcast Addict app. Maar je kunt een podcast aflevering ook in je browser beluisteren. De Groeivoer Podcast vind je op deze pagina en is ook terug te vinden in Spotify, Youtube, iTunes, en Soundcloud. 

Ben je er klaar voor? Luister dan naar mijn Groeivoer Podcast over ondernemen en persoonlijke groei, of ga gewoon lekker op ontdekkingsreis in podcast land en kies zelf je favoriete podcastkanalen! Installeer een podcast app op je telefoon en ga aan de slag. Als je vragen of opmerkingen hebt, laat gerust van je horen!

Direct een toffe podcast uitproberen? 

Luister dan bijvoorbeeld een gesprek dat ik heb gehad met Charlotte Labee:

 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!