fbpx

Aflevering 18 – Interview – Erik Verhagen over lichtwerkers, non-dualiteit en ondernemen vanuit je zielsmissie

Het Gesprek

00:00:05
Gerhard te Velde: Welkom bij de groeivoer podcast. Mijn naam is Gerhard te Velde te Velde. In deze aflevering van de groeivoer podcast kun je luisteren naar een interview met Erik Verhagen. Erik is mijn brother from another mother. En we hebben eigenlijk best veel gelijkenissen met elkaar en dat vond ik heel cool. Niet alleen ons kapsel is hetzelfde maar we hebben ook een aantal bijzondere overeenkomsten in ons levensverhaal. Zo verloor Erik op jonge leeftijd zijn vader en ik ongeveer op dezelfde leeftijd mijn moeder. En dat heeft gewoon best wel impact op ons leven gehad. Erik is een heel proces doorgaan in zijn leven na het overlijden van zijn vader. Min of meer los gegaan in uitgaan, zuipen en slikken met vrienden. Heel Nederland afreizen en dikke feesten bezoeken. Tot hij een soort spiritual awakening had. Een ontmoeting met zijn zielsverwant waardoor hij ontdekte wat eigenlijk zijn echte kracht is en zijn zielsmissie.

00:01:14
Gerhard te Velde: En sindsdien is Erik eigenlijk volledig voor zijn zielsmissie gegaan en helpt hij ondernemers met een bewustwordingspraktijk. Dat klinkt misschien wat vaag maar dat is het niet daar kom je vanzelf achter. Erik helpt licht werkers, mensen die met hun spiritualiteit andere mensen helpen. Dus Erik helpt mensen die mensen helpen. Ga het gewoon ontdekken. Je kunt het ook toepassen op je eigen ondernemerschap. Daar heeft Erik ook een visie op. Behalve ondernemen hebben we het ook over non-dualiteit, over spiritueel uit de kast komen over mannelijke en vrouwelijke energie en behoren waar Eriks staart van gaat kwispelen. Kortom een bijzonder gesprek met een bijzondere ondernemer.

00:02:04
Gerhard te Velde: Mocht je meer willen weten over Erik Verhagen ga even naar zijn website: erikverhagen.com Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zijn boek lezen. Erik heeft een boek geschreven en dat heet: “het boek”. Is natuurlijke een mooie knipoog naar de Bijbel, wat ook “het boek” genoemd wordt. Maar dit is het boek voor ambitieuze mensen die leven in de nieuwe tijd. En je kunt het boek vinden op bol.com als je zoekt op Erik Verhagen, Het boek voor ambitieuze mensen en leven in de Nieuwe Tijd. Maar je kan hem natuurlijk ook gewoon winnen. Dus als je een berichtje naar mij stuurt: “mail@Gerardtevelde.nl”, dan maak je kans op één van die twee exemplaren die ik weg mag geven. Dus wat let je? Heel veel plezier. En graag tot een volgende keer.

00:02:58
Gerhard te Velde: Erik.

00:02:59
Erik Verhagen: Hai.

00:03:00
Gerhard te Velde: Erik Verhagen zeg ik dat goed?

00:03:03
Erik Verhagen: Klopt.

00:03:04
Gerhard te Velde: Wie ben jij eigenlijk?

00:03:08
Erik Verhagen: Wie ik ben. Ik ben een jongen uit Brabant. Mensen horen natuurlijk meteen binnen een halve seconde dat ik met de zachte g praat. Dus hebben we dat maar meteen gehad. Ik ben 40 en ik kom uit Helmond, een arbeidersstad in Zuidoost Brabant, en ik ben ondernemer. Ik ben vader van twee zoons en een meisje in wording. Ik word in april word ik voor de derde keer papa.

00:03:37
Gerhard te Velde: Wel gefeliciteerd.

00:03:38
Erik Verhagen: Dank je wel. Ja ik ben iemand die best wel lang al bezig is volgens mij. Met hoe het leven in elkaar zit en ja daar heb ik mijn beroep van gemaakt.

00:03:53
Gerhard te Velde: Hoe het leven in elkaar zit, hoe het leven in elkaar zit. Kun je nog herinneren wanneer je daar voor het eerst met die vraag aan de slag ging?

00:04:01
Erik Verhagen: Ja zeker. Ja het is altijd mooi, dat zijn van die ankerpunten die je dan die je in je leven, van als je terugkijkt op je leven, hoe jong of oud je bent dat je dan elke keer weet van: “Oh dit was zo’n moment, en dit was het moment.” Mijn verhaal begint eigenlijk op 28 november 1991, dat is de dag waarop mijn vader Henk overleed. Ik zat toen op de middelbare school, ik was een havo plusser zoals mijn basisschool leraar dat zei. Ik wilde heel graag naar het gymnasium want daar zat mijn zus op. Dus ik wilde per se naar dezelfde school als mijn zus Miranda. En met veel, mijn leraar zei: “Nou met heel veel vijven en zessen en met heel hard werken kun je dat.” Maar dat was wel aan mij besteed.

00:04:47
Erik Verhagen: Ik zat in de brugklas. Het was op een donderdag, ik had de tweede les hier had ik Gym, mijn favoriete vak en we hadden basketbal, mijn favoriete sport. Dus ik was helemaal content en ik had mijn gymkleren aangetrokken. En toen stond meneer Wouters in de opening van de gymzaal. En die zei van: “Erik kun je even meekomen?” Ik dacht in eerste instantie van wat heb ik nou weer uitgevreten? Ik zag meteen aan zijn blik dat het iets anders was. En toen ben ik, werd ik in het kamertje van Meneer wouters geleid en mijn zus Miranda werd uit de klas gehaald. Toen werd medegedeeld dat dat mijn vader was overleden en dat een lang verhaal met medische zaken die niet helemaal goed zijn gegaan in het ziekenhuis, mensen die nalatig zijn geweest enzovoorts. En ik was tot die tijd dat ieder kind is tot een jaar of 7, 8, 9 zijn ze helemaal volledig authentiek, open minded, helemaal zonder oordeel. En ik kon, ik was als klein kindje net als alle kindjes volgens mij heel erg sensitief. Ik voelde mensen, kon heel veel gedrag duiden. Niet kloppende patronen kon ik, dat is een beetje mijn ding, niet kloppen de patronen kon ik altijd heel goed aanvoelen.

00:06:08
Erik Verhagen: En ja vanaf mijn dertiende toen is die gevoelige knop die is helemaal uitgedraaid want ik was toen in een keer de enige man in huis. Dus ik ging allemaal, ik ging vader spelen en mijn zus commanderen en het huis controleren of ‘s nachts alle deur op slot zaten. En meekijken met financiën, eigenlijk dingen die een kind eigenlijk niet zou hoeven doen. Daardoor ben ik ook heel erg in een soort van ratio ambitieuze overleving modus gekomen en dat heeft mij heel ver gebracht. Na het gymnasium waar ik acht jaar over heb gedaan, en een herexamen. Dus dat was een mooie, mooie tijd.

00:06:49
Gerhard te Velde: Dan ben je wel een echte doorzetter geweest.

00:06:51
Erik Verhagen: Ik ben echt een, ja ik heb ik heb een aantal een aantal talenten. Niet per se heel veel ofzo, maar waar ik wel goed in ben is doorzetten. Ik heb wel discipline. Ik heb wel een echte monniken discipline en doorzettingsvermogen. Dat is één van de dingen die ik wel mezelf mag toeschrijven vind ik. Dus met inderdaad veel letterlijk vijven en zessen, en vaak ook enen en tweeën. Ook omdat ik weekenden lang niet per se de juiste vrienden had en zo toch ook daarna de universiteit gaan doen.

00:07:25
Erik Verhagen: En wat mij heel erg altijd heeft gefascineerd, dat wist ik nog toen ik een klein manneke was van zeven, waren mensen en bedrijven. Dat is echt mijn, mijn ding. En ik was altijd gefascineerd in mensen die werken. Van: “Oké, waarom doe je dit werk? En ik zag heel veel mensen al van je bent helemaal niet happy. Of waarom zit je op die vrachtwagen en waarom heeft die vrachtwagen dat logo? En past dat bij jou?” Dat is mijn, dat is mijn ding. Dus iedere gek zijn gebrek, dit is mijn ding. En toen ben ik na, na het gymnasium was er één studie waar je geen wiskunde A voor nodig had of twee. Het was rechten volgens mij of Nederlands, en organisatiewetenschappen.

00:08:11
Erik Verhagen: En dat paste helemaal in mijn straatje want het ging over mensen en bedrijven. Dus er zat sociologie en psychologie, personeelspsychologie, daar weet je ook alles van hè. Filosofie, sociologie die dingen en organisatiestructuren, management, leiderschap. Dus ik voel me daar als een vis in het water en daarna ben ik ook na de universiteit, ben ik daar ook ingerold. Dus ik ben bedrijven gaan helpen. Ik ben bij een heel mooi bedrijf gaan werken in het Brabantse Deurne, was ik internationaal mocht ik een bedrijf helpen groeien. Dus veel gereisd in Noorwegen, Zweden, Engeland, Duitsland. Gewoon helemaal gaaf. Een bedrijf helpen groeien, elke keer met de menselijke insteek. Dus HR achtig. En ik had altijd een haat liefde verhouding met HR. Ik vond HR echt heel gaaf. En ik dacht ook altijd van: “ja, je kunt toch zo ook anders met mensen omgaan? Of het gaat toch niet persé over de arbeidsvoorwaarden, het gaat er om intrinsieke drijfveren enzovoort.” Dus daar lag altijd een beetje spanningsveld.

00:09:13
Erik Verhagen: En één van de ijkpunten die toen weer op mijn pad kwamen of een van de momenten dat was, Ik had op enig moment had ik een blad een management blad in mijn hand en dan stond een advertentie van Steven Covey. En ik dacht, hé ik ken jou. En dat slaat natuurlijk nergens op, en nou ja misschien ook wel want ik dacht van: “goh wat, het leek net alsof ik hem al heel lang kende.” En ik was toen ook wel redelijk lui want ik had de dvd van hem besteld. Hij is bekend geworden met de seven habits of highly effective people. Heel bekend boek. En hij had toen, de eighth habit had hij uitgebracht. En ik dacht ja die moet ik hebben. En ik heb die dvd besteld, Gerard. En ik heb hem, ik heb hem echt met open mond gewoon 10, 12, 13 keer achter elkaar zitten kijken.

00:10:03
Erik Verhagen: Want wat Covey zei, hij is in 2012 helaas overleden, is dat, hij zei: “Wat is nou een compleet mens en een complete baan?” En dat het dus veel verder gaat als, huis boom, beest, wifi. Dat het ook gaat over EQ, je hart, liefdevolle relaties aangaan. Een goede partner zijn, een goeie papa zijn, een goed mens zijn. Het gaat over IQ over jezelf constant blijven ontwikkelen. Want een compleet mens wil zich constant blijven ontwikkelen, groeien, leren ontwikkelen en nieuwe dingen uitzoeken en een compleet mens heeft ook je SQ. Je spirit je spirituele stuk en hoe wil je onthouden worden als je er niet meer bent, je legacy eigenlijk.

00:10:50
Erik Verhagen: En dat vond ik zo, die hele, en dan kun je allerlei ook weer modellen en theorieën en sjamanisme. Je kunt er alles aan koppelen en het komt volgens mij altijd daar op neer. Dat een compleet mens in een compleet bestaan dat die mag kijken naar meerdere aspecten. Daar werd ik heel blij van en toen heb ik gezegd oké dit is nou zegt iets of iemand mij dat ik hier voor mezelf in mag gaan werken. Dus toen ben ik met Boom consult begonnen. Daar waar Boom was toen was het heel belangrijk om een formule te hebben en een naam en een logo. Toen is Boomconsult gestart en dat was. Dat ging over leiderschap en over mensen in bedrijven coachen en trainen en toe kwam ik al heel snel uit bij: “Wat is je missie?” Het is altijd je why hè; why, how, what.

00:11:40
Gerhard te Velde: Nog voordat Simon Sinek daar groot mee werd?

00:11:42
Erik Verhagen: Ja, die heeft het gewoon gecopy-pastet van mij, die vuile. Asshole. Simon Sinek tekent drie cirkels en ik heb ze al lang. En dat staat gelukkig wel in mijn boek. Copyright is the right to copy dus ik vergeef het hem.

00:11:56
Gerhard te Velde: Mooi, kun je die nog eens herhalen?

00:11:58
Erik Verhagen: Copyright is the right to copy. En dat heeft veel te maken met de tijdsgeest waarin we zitten want, en dat is wat men nu al de laatste jaren wat mijn zielsmissie is. Wat ik heel sterk voel en dan wordt, krijgt ie meteen een soort van spirituele invalshoek, omdat de dood van mijn vader en daar zijn er een aantal dingen gebeurd die mij weer heel ver hebben gebracht. En dichter bij mijn ziel hebben gebracht. Bij mijn kern of bij God of bij het universum of hoe je het ook wil noemen, is mij eigenlijk om het even. En wat was ik aan het vertellen?

00:12:39
Gerhard te Velde: Wat jouw missie is.

00:12:40
Erik Verhagen: Precies wat, dank je dat. Ja dat dat mijn zielsmissie is om te kijken van waarom ben jij hier in dit leven nu hier, om wat te doen? Wat is je hoogste goed? Wat nou als je, wij zijn allemaal vergeten waar het eigenlijk om gaat. We denken dat het gaat om carrière om geld om dikke auto’s. En er zijn gelukkig steeds meer mensen die zeggen het gaat niet om ego het gaat niet om de dikke auto het gaat om bewust leven. Maar daar word ik wel blijer van. En mijn zielsmissie om mens ,is om mensen die heel bewust zijn, die zichzelf lichtwerker noemen of hoog sensitieve of hooggevoelig of ook daarin maakt me niet zoveel uit hoe je het allemaal noemt. Denk dat het erom gaat dat je voelt van: “Hé ik denk dat ik iemand anders kan helpen herinneren, op mijn manier aan datgene wat we collectief vergeten zijn.” En dan doen we eigenlijk allemaal hetzelfde. Jij en ik doen, we doen allemaal hetzelfde. En dat is volgens mij mensen helpen herinneren aan: “Waarom doen wij in dit leven waarom we doen wat we doen?”

00:13:49
Gerhard te Velde: Ja, wat echt betekenisvol is. What Really Matters.

00:13:52
Erik Verhagen: Exact. Van wat, hoe wat is je legacy als je, je hebt een training gevolgd en werd je in de situatie gebracht dat je naar je eigen kist aan het kijken was. Dat is heel heftig. En dan zie je de familie om die kist heen staan en dan wordt er gevraagd van: “Oké, wie staan daar? En wat zeggen ze over je? Wat wil je dat mensen over je zeggen als je dan niet meer bent?”

00:14:17
Gerhard te Velde: Weet je nog wat jouw antwoord toen was? Wat je toen hebt opgeschreven?

00:14:20
Erik Verhagen: Ja, ja wat dat de mensen sowieso heel erg moeten lachen met een smile daar staan, van: “Hij had echt zoveel slechte grappen, de ene was nog slechter als de ander.” En: “Ja hij had hij heeft wel heel veel lol gehad.” En mijn zielsmissie is het ik, Erik Verhagen, dat de, een zielsmissie begint in mijn optiek met ik. De belangrijkste persoon op aarde, heeft niks te maken met egoïsme of narcisten, narcisme maar met gezonde ecologie. Ik kunde. Wat ik van Remco Claassen heb geleerd, leiderschap trainer, en dan is het dus ik, en dan je voor en achternaam: ” Ik, Erik Verhagen.” En dan de, jouw energie woorden dus wat, waar krijg jij nou energie van? Waar gaat jouw staartje van kwispelen?

00:15:08
Gerhard te Velde: Volg je kwispelstaart, die herken ik van Remco inderdaad.

00:15:11
Erik Verhagen: Ja volg je kwispel. Waar ga je van aan staan wat, wie, waar, waar word je blij van? Ik heb een jaar of tien terug ben ik daar mee bezig geweest met introspectie en toen was ik zovan: “Oké ik, wie ben ik?”

00:15:23
Gerhard te Velde: Welke periode was dat?

00:15:24
Erik Verhagen: 2008, zo’n beetje. 2007, 8, 9 die periode.

00:15:28
Gerhard te Velde: En was dat toen je uit het corporate wereldje stapte?

00:15:32
Erik Verhagen: Ja.

00:15:32
Gerhard te Velde: En was er iemand die tegen jou zei: “Ga eens nadenken.” Of gebeurde dat vanzelf? Hoe zag dat er uit?

00:15:38
Erik Verhagen: Nee Covey, toen ik die dvd van Covey zag. Toen dacht ik van ja ik denk dat als het als er een goddelijk iets is, of een universum of een engel die af en toe een zetje geeft of een liefdevolle schop onder je kont dan denk ik dat dit een signaal is waar ik iets mee mag doen.

00:15:53
Gerhard te Velde: Dus Uncle Steven die schudde jou wakker? Toen ging je op introspectie reis, noem ik het even.

00:15:58
Erik Verhagen: Ja ja klopt.

00:16:00
Gerhard te Velde: En hoe lang heeft het geduurd en hoe heb je dat aangepakt? Wat gebeurde er?

00:16:05
Erik Verhagen: Ja dat heeft alles bij elkaar denk je een jaar of anderhalf, zo’n beetje uit mijn hoofd, geduurd. Omdat ik, ik ben helemaal in Covey gaan duiken en Covey zou naar Nederland komen naar het Spant in Bussum. Dat waren van die seminars van Focus conferences enzo. Daar kwamen allemaal van die grote dure sprekers. Covey zou daar komen en ik mocht mocht mee, met mijn schoonvader. Die werkte toen nog bij Philips was wat geld, dat klotste tegen de plinten dus ik mocht mee. En Covey was toen al niet meer op zijn best. En een van zijn zonen, Steven R. Covey, die heeft in het seminar de Speed of Trust gegeven. En opdat, op die dag daar kwam Remco Claassen ook iets vertellen over leiderschap.

00:16:51
Erik Verhagen: En toen zag ik Remco Claassen en Remco Claassen is volledig fan van Covey. Hij is de Nederlandse combinatie van Covey met Hans Teeuwen zoals hij zichzelf noemt. Dus ik lag, ja ik lag onder mijn stoel van het lachen door zijn grappen en hij had het over je zielsmissie en over Covey en over wat dat is. Dus eindelijk vond ik, Remco is niet de Nederlandse Covey, het gaat niet om vergelijken ofzo en ik herkende wel heel erg in wat hij in Covey zag. En zijn boeken: “Ik en Wij” Die hij geschreven heeft en “verbaal meesterschap”. Daarin heeft hij inderdaad over wat is je zielsmissie. En toen ben ik via Claassen ben ik ook drieënhalve dag een leiderschap programma van hem gaan volgen. Dus van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat lekker gewoon volop de introspectie.

00:17:42
Gerhard te Velde: Wat was jouw bijnaam?

00:17:43
Erik Verhagen: Hagen. Erik Verhagen, ik was Hagen. En inderdaad het zit zo, ja het zit zo fantastisch in elkaar.

00:17:51
Gerhard te Velde: Ik heb er alleen nog maar over gelezen en ik heb het boek “Verbaal Meesterschap” gelezen, en wat interviews geluisterd met Remco. En wat hij beschrijft is dat bij dag één van de drieëneenhalf-daagse in kring gaan staan met de hele groep en dat iedereen een bijnaam krijgt. En dat je dus geprimed wordt als er iets geroepen wordt ofzo, of een gebaar dan wordt dat, dan moet degene die, dit kan jij veel beter vertellen natuurlijk. Maar dan moet degene die die bijnaam heeft opstaan en iets roepen of zingen.

00:18:21
Erik Verhagen: Ja het is voldeed is inderdaad volledig met hypnose technieken en Common Directive commando’s en hij heeft dat zo helemaal met alles toegeëigend met hypnose technieken, met Gestalt werken. Hij heeft dat zo helemaal zijn vak zo toegeëigend, dat is waanzinnig.

00:18:41
Gerhard te Velde: Ken je hem nog steeds?

00:18:42
Erik Verhagen: Jaja hij heeft ook op de achterkant van mijn boek heeft hij ook iets geschreven.

00:18:46
Gerhard te Velde: Zou je iets tegen hem willen zeggen?

00:18:50
Erik Verhagen: “Nou Claasse, als je luistert. Het gaat goed.” En dat weet hij. Ik heb af en toe contact met hem. En als zijn trouwdag is, dan attendeerde ik hem daar even op en zo. En dat weet hij zelf ook wel.

00:19:02
Gerhard te Velde: Leuk.

00:19:02
Erik Verhagen: Ja nee, dat is dan ben je zo heel erg verbonden met elkaar en dat, en dat doet Remco heel mooi met al die honderden, duizenden mensen die hij inspireert. En een van de oefeningen, een van de kern bezigheden van zijn gedachtegoed, zijn boeken, wat hij doet. Is inderdaad wat je missie, wat is je mission statement? En daar ben ik toen achter gekomen. En dat is: “Ik inspireer mezelf aan anderen. Ik leid een vitaal en uiterst comfortabel leven met mijn gezin, familie en zielsvrienden met wie ik bijzondere momenten creëer.” Dat is mijn, mijn kern zeg maar. En die ben ik vervolgens ook zakelijk gaan bekijken en gaan verdiepen en door gaan voeren. En die ben ik nu de laatste jaren, we zitten volgens mij echt in een verandering van tijdperk. Ik denkt dat ik daar niet de enige in ben, die dat voelt en ziet.

00:19:55
Erik Verhagen: Jan Rotmans is daar bijvoorbeeld ook een voorloper in, die helemaal in veranderingen van tijdperken die daar helemaal in zit. Dat is zo je kunt, je kunt heel veel lezen en voelen en aannames maken. Het is denk ik altijd: “En, en.” Ik denk dat heel veel mensen voelen dat er een verandering in tijdperk zit. Als je kijkt naar hoe relaties veranderen, hoe de economie verandert, hoe geld systemen veranderen. Dat je crypto currency krijgt, in plaats van oude mannen in pakken en te dure kantoren met dat soort zaken. En dat relaties dat de klassieke verhouding man vrouw, lang bij elkaar blijven die is aan het veranderen. De rol van vrouwen wordt anders, de rol van mannen en vrouwen wordt anders, de rol van de economie, de rol van het geloof, de natuur. Alles is volledig aan het veranderen en.

00:20:50
Erik Verhagen: En Als je een beetje gaat kijken naar de geschiedenis dan zie je ook dat veranderingen van tijdperken, die gaan altijd gepaard met crisis, met meerdere crises. En dat is nu ook het geval. En dat kun je dan bijvoorbeeld ook weer gaan onderbouwen dat de aarde ook een hogere trilling frequentie heeft, dat dat gemeten is door de NASA. Dat soort zaken, en mijn rol in het nu is dat ik heel erg voel. En daar heb ik ook wel wat ervaringen in mogen meemaken. Dat ik echt voel: “Oké ik mag van uit mijn bewuste kant, mijn hooggevoelige kant, mijn sensitiviteit, spiritualiteit, hooggevoeligheid geef het beestje maar weer een naam, het maakt me niet zoveel uit. Vanuit die energie, de vrouwen energie, de zachte energie. Dat ik dat heel erg mag gaan inzetten naast de mannen energie, naast ondernemerschap.” En dat heeft tot nu toe geleid dat ik de laatste jaren mensen met een bewustwordingspraktijk mag laten groeien. Dus daar komt weer mijn ankerpuntje. Mensen en bedrijven, en het bedrijf is nu toevallig een onderneming en toevallig is dat iemand met een bewustwordingspraktijk. Die zijn mijn klanten.

00:21:58
Gerhard te Velde: Wat voor soort bedrijven zijn dat, bewustwordingspraktijken?

00:22:02
Erik Verhagen: Ja, goeie vraag.

00:22:03
Gerhard te Velde: Is dat een verzamel categorie?

00:22:04
Erik Verhagen: Ja ik heb. Ik heb daar maar, dat heb ik ook niet verzonnen. Een bewustwordingspraktijk, dat is in mijn optiek, dat zijn mensen die bewust zijn en iets doen met hun gave, talenten, energie, om andere mensen te helpen. En dan kun je denken aan mensen die intuïtieve massages geven, Reiki, voetreflextherapie, kinine zoölogie. Maar ook aura reading, kaartlezingen, tarotkaarten, engelen healingen maar bijvoorbeeld ook paardencoaches, hondencoaches, voedingscoaches. Kleuren therapie, aromatherapie, bach bloesem remedie, sjamanen. En ook burn-out coaches, kindercoaches, fluistercoaches, the whole shazam. Dus dat hele spectrum, dat zijn mijn klanten van de laatste jaren en die herkennen heel erg van: “Oké ik voel dat ik mijn reis, mijn pad, mijn zielsmissie. Dat ik die nu mag gaan delen met de wereld, dat ik nu mag gaan staan voor wat ik te doen heb. Dat is los van al die oude pijn, van al die oude thema’s ook uit vorige levens, als je daarin gelooft. Dat ik die mag gaan loslaten en dat God, het universum, ook weer maakt niet uit hoe je noemt, nu van mij vraagt dat ik nu andere mensen mag gaan helpen met mijn gave, met mijn talenten.” En de één gaat dan mensen helpen door middel van massages, de andere door middel van een sjamaan, door middel healings readings.

00:23:34
Erik Verhagen: En daardoor probeer ik dat in het collectief zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen. Zodat er zoveel mogelijk, en nu doe ik dat in Nederland en België. Ik ga dit jaar naar Amerika, om zoveel mogelijk mensen in hun met hun praktijk te laten groeien zodat er gewoon zoveel mogelijk mensen via bewustwording zelf weer gaan groeien als mens. Ik heb het jarenlang 1 op 1 gedaan, met 1 op 1 coaching. Toen werd dat groter, werd het een training toen werd het events. En nu heeft een dusdanige schaal dat ik zeg: “Oké ik ga staan voor wat ik te doen heb, ik voel van alles, ben spiritueel uit de kast gekomen. Dat heeft me ook heel veel, best wel wat vragen opgeroepen in mijn omgeving. Dus dat de laatste jaren veel veranderd qua vriendschappen en dat soort zaken. En dat is helemaal oké, dat is meer dan oké want het gaat helemaal niet meer om mij.” Het heeft nooit aan mij gegaan. En dat gaat volgens mij om niet om mij of om Gerhard of om Jantje of om Joanna of om Christa of om Annie. Het gaat volgens mij om wat samen neer te zetten hebben voor vooral ook weer onze kinderen en de wereld. En dat is eigenlijk wat ik nu doe. Heb je daar vragen over?

00:24:55
Gerhard te Velde: Zeker, ik heb driftig mee zitten schrijven. Want het gesprek gaat natuurlijk over, en dat hoort er ook een beetje bij verschillende kanten op. Maar ik ben wel getriggerd door wat jij net zei is dat je spiritueel uit de kast gekomen bent. Kan je daar eens wat meer over vertellen?

00:25:11
Erik Verhagen: Ja zeker, ik zo proberen om er een soort van volgend verhaal van te maken. Ik ben een jaar of acht ofzo, ook toen ik inderdaad met dat hele missie, zielsmissie en zo begon te werken. Werkte ik voor een, voor mijn oud werkgever en toen ben ik iemand tegengekomen die tegen mij zei: “Volgens mij zijn wij zielsverwanten, dat was een oud collega van mij, een vrouw. Dus dan is het per definitie, werd het heel ingewikkeld want dan denk je van: “oké.”

00:25:46
Gerhard te Velde: Wat wil je van me?

00:25:47
Erik Verhagen: Ben ik verliefd?

00:25:48
Gerhard te Velde: Of wat wil ik hier zelf mee?

00:25:50
Erik Verhagen: Dat was heel erg van: “Oké er was een enorme aantrekking op een aantal aspecten, en die gingen eindelijk film die heel diep.” En dat was in die zin wel nieuw weer van: “Oké, ja ik herkende jou ergens van, ja ik hoor wat je zegt en ik voel het ook.” En ik vond ook heel ingewikkeld van: “Waar kennen we elkaar dan van? En hoe zit dat dan. En waarom kom je op mijn pad?” En toen ben ik naar een medium gegaan; Vieira Fisherova in Apeldoorn. Ook weer zo’n eikpuntje. En dat was nog voor de tijd dat er Facebook enzo was. Het was echt gewoon van ik had volgens mij nog mijn Nokia 3210.

00:26:30
Erik Verhagen: En dat was, ik kwam bijna binnen en toen zei ze eigenlijk meteen van: “Je bent je vader verloren.” En toen dacht ik van: “oké waar is de verborgen camera? Hoe weet je dat? En ik voelde ook meteen dat, ik zat voor een raam, en ik voelde licht, dat kwam uiteraard door de zon en ik voelde ook dat daar meer was. En toen zei ik: “Ja klopt mijn vader is inderdaad overleden.” En toen zei ze: “Ja dat voel ik, en dat zie ik, want hij is hier.” Toen dacht ik: “Oké, en dat voelt heel eng en tegelijkertijd ook helemaal niet want ik voelde wel dat het gewoon klopt dat het goed was.” En ze zei: “Je vader is heel trots op je, en Jessica, die collega waar ik het over heb, die is op je pad gekomen en die wil je iets duiden, en die wil je iets laten zien. Die wil je herinneren aan iets.” En Vera, dat medium, was ook over Yvon, mijn huidige vrouw, aan het vertellen van: “Zij is jouw baken, zei loodst jou door alle stormen heen. Zij is iemand die jou heel erg mooi bij je kern houdt ook.” Dus toen na die afspraak dacht ik van: “Oké. Wauw.” Er werd toen een soort knopje weer open gezet. “Volgens mij voel ik dit allemaal, en mag ik dit voelen.” Dat was in de tijd van Remco Claassen en een van die quotes van Remco is: “In hetgeen wat het verst van je af staat zit in potentie de meeste groei.”

00:28:05
Erik Verhagen: Dus die ben ik toen gaan toepassen. Ik ben toen Reiki gaan doen. Naar Amsterdam.

00:28:11
Erik Verhagen: Wat is dat ook alweer?

00:28:12
Erik Verhagen: Reiki is met alles is energie als je erin gelooft. En ik geloof daarin. En reiki is dat je met je handen andere mensen kunt helpen, dus door aanraking door je handen, door een liefdevolle aanraking. En door met je hand je handen te wrijven worden die handen warm, dan krijg je energie en daarmee kun je ook voelen waar iemands blokkades zitten in je lichaam. In het kort gezegd.

00:28:36
Erik Verhagen: En dat vond ik toen een soort van snappable. Ik dacht van: “Ja ik snap wel wat dit dan, ik snap wat het is en vind het wel een beetje vaag en ik vind het toch ook zo concreet want het zijn mijn handen en die heb bij me. Dus daar kan ik wel iets mee doen. Dus toen ben ik naar Amsterdam West gegaan, naar Lotje Dekker, en daar een heel weekend lang groene thee zitten drinken op een yoga matje. En toen zeiden ze: “Laat het maar lekker allemaal los.”

00:29:01
Erik Verhagen: Ik dacht: “Nee ik ga het helemaal niet loslaten, want dan wordt het.”

00:29:05
Gerhard te Velde: Dan ga je zitten janken.

00:29:06
Erik Verhagen: Precies en toen is er wel heel veel gebeurd want ik dacht van: “Wow, ik voel inderdaad, ik kan met energie werken en ik kan iemand voelen.” En daar is het balletje gaan rollen. Toen was dat nog redelijk klein, want ik had een cursusje gevolgd en ik had een diplomaatje. En dat hoefde ik niet per se met iedereen te delen, en dat deed ik ook niet. En door de jaren heen ben ik daarin verder gegaan dus ik ben met yoga en meditatie met afstemmen met de wet van de aantrekkingskracht met het universum. Dat soort thema’s en onderwerpen ben ik mezelf gaan verdiepen verrijken denk ik. Tot en met de sjamaan aan toe, spiritueel coaches, nog een keer een ziel celwand mogen ontmoeten. Heel heftig, daar ook weer sterker uitgekomen en dat is een soort van de verkorte versie. Dat er toen zoveel gebeurd is de afgelopen jaren dat ik. En ik heb ook een keer een soort van, die gaat wel heel ver, dan wordt hij wel heel vaag misschien. Ik zat 2 jaar terug volgens mij zat ik met een aantal spirituele ondernemers zat ik bij elkaar en zaten bij elkaar in de MasterMind. Het was in Dodewaard of all places, een heel mooie plek om dood gevonden te worden.

00:30:24
Gerhard te Velde: Mooie naam. Geweldig.

00:30:25
Erik Verhagen: Ja, dus we hadden het van te voren al kunnen weten, en dat was ook zo.

00:30:29
Gerhard te Velde: Nomen est omen. Ken je dat?

00:30:32
Erik Verhagen: Ja ja precies dat, er werden van te voren werden er grapjes over gemaakt. En het was zo’n huis midden in het midden van het midden van Dodewaard. Echt een spookhuis en daar werden mensen die in een burn-out zaten werden daar geholpen. Het was, in de Tweede Wereldoorlog hadden daar cellen gezeten en hadden ze heel gezellige sauna’s gemaakt. En we kwamen daar met 7 bewuste ondernemers binnen. Wij voelen al meteen van: “Dit is geen fijne plek.” En er is toen die dag best wel veel gebeurd enzo met oude zielen die daar allemaal in één keer op onze deur kwamen kloppen. En toen dachten we: “Oké, dit hoort er ook allemaal bij, bij spiritueel ontwaken. En de dag daarna, de bedoeling van een MasterMind was: Dat elke ondernemer, die ging dan zitten, en dan mocht je vertellen van: ‘Oké, hoe gaat het met je? Waar loop je tegenaan, kunnen we elkaar helpen?’ En de tweede dag was het mijn beurt, en El, een hele goeie vriendin, zat naast mij. Die zei: “Ja Erik, je voelt je heel vaak eenzaam hè.” Ik zei: “Ja dat klopt.”

00:31:40
Erik Verhagen: En naast mij aan de andere kant zat Petra, een hele fascinerende mooie bijzondere vrouw. Zij had een, zij heeft een lijntje met Maria Magdalena. En ik had daar wel een bepaald beeld bij. En ik vind Maria, vind ik tof, en dat was het. Toen ze zei van: “Hoi ik heb een lijntje met Maria dacht ik van: “Oké, cool.” En verder niks.

00:32:06
Gerhard te Velde: Maar je geloofde het wel?

00:32:06
Erik Verhagen: Ja ik ben ook ik ben christelijk opgevoed. Ik ben misdienaar geweest en ik heb altijd wel in onze lieve Heer geloofd. Ook door allerlei tegenslagen door het overlijden van mijn vader, daar ook in die weerstand gezeten lekker schoppen enzo. En ik geloof dus ook door alle ontwikkelingen met energie en dat er meer is tussen hemel en aarde tussen het aardse. Geloof ik zeker, weet ik eigenlijk zeker dat er meer is dan dat. Petra die zei op enig moment: “Erik is heel erg bijzonder, wat ik nu door krijg. Ik voel nu de woorden “Uw wil geschiedde met onze vader.” En ik begon meteen te huilen. Mijn ogen gingen dicht en mijn handen begonnen helemaal te verkrampen, en ik kon mijn handen niet meer bewegen en ik voelde me. Ik werd vuurrood van mijn elleboog tot mijn handen werd het gewoon echt gewoon afschuwelijk heet. Ik zat helemaal te trillen en ik voelde gaten in mijn handen. Ik dacht: “Hè, wat, wat de…” En ik voelde echt alsof er iets door mijn lichaam heen kwam en ik voelde gaten. Ik voelde gaten in mijn voeten. Ik denk: “Oké dit is, ben ik nou Jezus, wat is dit?” Petra die zei: “Oké ik kom voor je zitten”. Ik deed mijn ogen open en ze pakte mijn voeten vast en ik keek haar aan, en zij was Maria. Zij was Maria Magdalena en ik begon te lachen en te huilen. Ik zei: “Ik ken jou.”

00:33:30
Erik Verhagen: “Ja,” zei ze: “ik ken jou ook, en is wel even terug hè?” “Ja wel 2000 jaar terug.” We begonnen te lachen en alle emoties liepen door elkaar, en in de pauze toen, ik was doodmoe. Ik ging liggen en alle andere ondernemers, waren allemaal vrouwen uiteraard kwamen allemaal omheen zitten en mij knuffelen enzo. En toen vroeg ik in de pauze van: “Wat is er nou gebeurd? Wat is dit?” En toen vroeg ze aan mij: “Wat denk jij? Wat is er in jouw perceptie gebeurd? En toen zei ik: “Het voelde net alsof Jezus Christus door mij heen kwam.”

00:34:08
Erik Verhagen: En toen zei ze: “Ja dat was zo. De Christus persoon, die was daar met een aantal licht strijders, licht ridders. Je hebt het Christus deel ontvangen.” En toen was ik daarna de dagen daarna wel behoorlijk in de war. Ik probeer over water te lopen, lukte voor geen meter. [Gerard lacht] Ik heb een wijnhandel opgestart, maar die troep die drink ik niet. “Wat de fuck, waarom?” En om tot de conclusie te komen: “We zijn allemaal liefde en we zijn allemaal God. We zijn allemaal Jezus we zijn allemaal Maria.” Als je maar weer gaat voelen wat er nodig is. “U wil geschiedde.” En toen ben ik uit de kast gekomen, toen heb ik gezegd oké ik voel van alles, en ik ben ook een Helmondse gast met een kale kop die ook slechte grappen vertelt en mannen energie heeft. En dit is wel wat ik neer te zetten heb. Dus ik ga nu staan voor wat ik te doen ben, toen ik spiritueel uit de kast gekomen.

00:35:07
Erik Verhagen: Toen heb ik dus ook op Facebook met mijn bedrijf, bedrijf gerelateerd, daar een post over geschreven. Van: “Oké, ik voel van alles. Ik denk dat ik mijn energie mag inzetten om andere ondernemers die bewust zijn naar een hoger niveau te tillen.” En dat is mijn spirituele coming out geweest. En daar heb ik uiteraard ook heel veel reacties op gekregen van mijn Brabantse vrienden die zeggen: “Jongen doe eens even normaal. Je moet even bier drinken man, ik snap het allemaal, helemaal gezellig, maar doe effe normaal.”

00:35:45
Gerhard te Velde: Ja dat heeft me wel. Tuurlijk ook wel veel geraakt en ook niet want ik kon natuurlijk ook heel makkelijk in liefde loslaten. Want op het moment dat je je gaat voelen van : “Hé, het gaat helemaal niet om mij, het gaat er gewoon om dat ieder ieders missie, ieders talenten mag inzetten op haar/zijn eigen unieke authentieke manier.” Ja dan doen we volgens mij allemaal wat de bedoeling is hier in het hier en nu. En dat ben ik gaan doen. Dat me dat heel veel vrienden heeft gekost tussen aanhalingstekens dat is een feit. Dat ik daar heel veel zielsconnecties en vrienden, zielvrienden terug heb gekregen is ook meer dan waar dus het heeft me heel veel gebracht. Ik ben er heel dankbaar voor.

00:36:29
Gerhard te Velde: Vet. Ik heb denk ik meer vragen dan wij kunnen coveren in een dag. Ik vind het wel mooi hoe je nu vertelt hebt over je spirituele coming out. En een vraag die ik ook heb opgeschreven is: “Kan je nog eens, als we teruggaan naar jouw jeugd, want je vertelde hoe je op je dertiende uit de gymles gehaald werd en het slechte nieuws kreeg dat je vader was overleden. Was het plotseling of was hij al ziek?”

00:36:54
Erik Verhagen: Dat was voor mij plotseling, voor mijn zus ook heel plotseling. Mijn vader was inderdaad ziek, had darmkanker. En mijn vader en moeder vonden het niet nodig om ons ongerust te maken. Zij zeiden van: “Papa die moet geopereerd worden aan zijn darmen, en af en toe moest hij naar ziekenhuis en dan was het voor controle.”

00:37:16
Gerhard te Velde: Er werd omheen geluld eigenlijk?

00:37:19
Erik Verhagen: Precies.

00:37:19
Gerhard te Velde: Hoe lang heeft het geduurd, het ziekteproces?

00:37:22
Erik Verhagen: Ik denk een jaar, anderhalf jaar zo’n beetje. Tuurlijk ook vanuit bescherming, Miranda en ik ging naar de middelbare en was het gymnasium. Dus er moest ook geleerd worden. Dus ze probeerden het heel erg af te schermen.

00:37:35
Gerhard te Velde: Dus goedbedoeld?

00:37:36
Erik Verhagen: Goedbedoeld, en natuurlijk ook vanuit bescherming. Mijn vader was een hele sterke potige man, dus die kon ik wel wat hebben. Dus dat was, het was ook van het komt wel goed. En na de operatie zijn er complicaties opgetreden waar eigenlijk niet snel genoeg op geacteerd is door de verpleging. Waardoor die, dat is een van de oorzaken waarom hij dan uiteindelijk zijn fysieke lichaam heeft verlaten. En er zat, als je erin gelooft, en daar geloof ik in, kanker en ziek worden en klachten hebben een diepere betekenis. En bij hem had dat te maken dat mijn vader was in de periode dat hij ziek werd, daarvoor was hij ook, een zielsverwant had hij ontmoet. En toen was dat helemaal taboe, gek en vreemd en je kon met niemand erover praten.

00:38:29
Gerhard te Velde: Hoe ben je daar achter gekomen dan?

00:38:30
Erik Verhagen: Ja dat is grappig. Bij Vera Ficherova, dat medium in Apeldoorn die zei van je vader die is ook een zielsverwant ontmoet. Die heeft een zielsverwant ontmoet en ik dacht: “Hè, oké.” Dus na dat gesprek heb ik contact gezocht met Miranda, met mijn zus. En ik zeg: “Mier, ik ben, ik heb nou toch iets meegemaakt. Dit moet jij opschrijven.

00:38:52
Gerhard te Velde: Dat ga je niet geloven.

00:38:53
Erik Verhagen: Dat ga je niet geloven. En toen zij ik dus van: “Ja, ons pap heeft ook een zielsverwant ontmoet.” En toen zei ze van: “Nou dit is zo bizar, want ik heb brieven gevonden van mijn pa, in zijn dagboek en die komen van een vrouw. En wat die daar in die brief uitwisseling naar elkaar toe, dat is veel meer dan alleen maar een relatie. Mijn zus had dat jarenlang niet durven te delen met mij. Laat staan met mijn moeder. Omdat zij dacht: “Ja maar dit is eng, vreemd, taboe.” En toen ik ermee kwam heb ik inderdaad, toen zijn we met elkaar daar over gaan praten van: “Oké maar wat weet jij dan? En wat weet je dan van haar?” En daar zijn we samen in gaan duiken. Zij heeft daar ook veel, ook haar proberen op te zoeken. Dat soort zaken.

00:39:47
Erik Verhagen: Die brief uitwisseling kun je gewoon, ja ik weet nu hoe het is om een zielsverwant te ontmoeten. Er zijn trouwens heel veel definities voor, dus pas op met dat je zegt: “Hé ik heb mijn zielsverwant ontmoet.” Ik heb het daar misschien in andere podcast nog over.

00:40:00
Gerhard te Velde: Het is geen romantische liefde.

00:40:01
Erik Verhagen: Het hoeft alles behalve een romantische liefde te zijn. Het wordt heel vaak in het aardse, en in het nu wordt het heel vaak door de war gehaald met: “Oh het gras is groen nabij. Ik ben verliefd op die. En wij zijn, wij moeten met elkaar door.” Daar zit heel veel verwarring op want heel vaak is het juist niet de bedoeling dat zielsverwanten bij elkaar komen. En daar ben ik nu ook andere mensen in aan het coachen en aan het helpen. Van: “Ja ik snap wat er gebeurt.” En: “Be careful what you wish for.” Ik zou willen dat ik mijn zielsverwant zou ontmoeten. Be careful what you wish for.

00:40:35
Gerhard te Velde: Er zitten ook nadelen aan.

00:40:35
Erik Verhagen: Maak je borst of borsten maar nat.

00:40:37
Gerhard te Velde: [gelach] Dit is de quote van deze aflevering.

00:40:40
Erik Verhagen: “Maak je borsten maar nat?” Ja is dat hem? Oké fijn, zo wil ik herinnerd worden. [gelach]

00:40:47
Gerhard te Velde: Oh dat is mooi ja, komt in jouw statement. Jouw legacy statement.

00:40:49
Erik Verhagen: Komt op mijn grafsteen te staan. En dat is dus voor mij ook weer een ankerpunt geweest. Van: “Oké dat was het, hij is dus ziek geworden omdat hij vanwege dat taboe in die tijd, 25 jaar bijna 30 jaar terug inmiddels, was dat helemaal far out of our league. En wisten totaal niet wat het was en heeft hij daar heel vanuit zijn ego, en ook niet weten hoe die daar mee om kan gaan. Is hij daardoor onder andere daardoor ziek geworden, geloof ik heel sterk.”

00:41:26
Gerhard te Velde: Maar dan is de kanker getriggerd door dat event? Dat is het idee?

00:41:32
Erik Verhagen: Yes, dat is het idee.

00:41:32
Gerhard te Velde: Want anders zou je kunnen zeggen iedereen die kanker krijgt die, daar is een oorzaak, een spirituele oorzaak ofzo.

00:41:38
Erik Verhagen: Ja zo zou je het kunnen zeggen.

00:41:40
Gerhard te Velde: Dat zullen heel veel mensen moeilijk vinden te geloven.

00:41:42
Erik Verhagen: Dat geloof ik, dat snap ik. En ik had dat vijf jaar geleden of drie jaar geleden ook gezegd. En er is een boek uitgekomen: “De zin van ziek zijn” En dat is als mensen daar meer over willen weten. “De zin van ziek zijn” dat is een heel controversieel boek of niet controversieel boek. Ik weet niet hoe je dat noemt. Daarin wordt gezegd van ja dit is wel, dit gaat wel in tegen veel klassiek gedachtegoed. Namelijk dat kanker iets is door te veel roken. Het is én – én. Ik geloof heel erg in én – én, in non-dualiteit. Dus niet in óf – óf, maar én-én. Dus ja ik geloof dat als je heel veel rookt, dat de kans groter wordt dat je longkanker krijgt. Dat is bewezen. Dus denkt dat dat wel dat we dat allemaal wel weten. En ik geloof ook dat het lichaam dat kanker reageert op onze energie huishouding.

00:42:34
Gerhard te Velde: Ja daar kan ik wel in komen. Dat is makkelijk te volgen, voor de leek.

00:42:38
Erik Verhagen: Precies dus dat, je geeft je lichaam allerlei commando’s bewust en onbewust. En het moment dat je je lichaam onbewust signalen gaat geven dan gaan die cellen en dingen op acteren. Wij hebben allemaal kanker in ons nu, dat is heel normaal. We hebben allemaal kankercellen in ons, dus daar kan je heel erg bang van worden en het is wel wat het is. Dat is ook bewezen, we hebben allemaal kanker in ons. En zolang wij goed naar onszelf luisteren en daar ook op acteren op al die ze weer; die IQ, EQ, FQ en SQ. Kun je dus al die facetten waar een compleet mens uit bestaat. Dan kun je je energie huishouding gezond houden, en op het moment dat je dat dan niet doet dan gaat die kanker zich anders gedragen. Nou meteen het hele medische spectrum. Ik ben geen wetenschapper, ik ben geen dokter. Dat weet je wel hè?

00:43:31
Gerhard te Velde: Nee maar jij, we hebben vrijheid van meningsuiting in Nederland dus jij vertelt wat jij denkt, of gelooft, of ervaren hebt. En wat luisteraars daar mee doen is dus volledig aan hun natuurlijk. Maar waarom ik daar ook over doorvraag; Mijn moeder is overleden aan darmkanker. Ik was 14, dus ik was een jaar ouder dan jij. En dat was in 1993, twee jaar later, ook in november. Dus op moment dat jij vertelt dat jouw vader is overleden aan darmkanker en dat je denkt dat dat mede getriggerd is door bepaalde energie. Ga ik natuurlijk ook nadenken: “Zou dat dan ook voor mijn moeder gelden?” Ik denk meteen: “Is er ergens nog een geheime doos met brieven die ik nog moet vinden?”

00:44:12
Gerhard te Velde: Dus ik ga ook mee schakelen, tussen mijn persoonlijke beleving of ervaringen tot nu toe. Ik denk ook meteen: “Hoe zit dat met mij?” Wij hadden een gezin met zeven kinderen. En die hebben allemaal hun eigen verhaal met kanker. Eén van de dingen die wij gedaan hebben of nog gaan doen is meer onderzoek. Preventief onderzoek laten doen, want toen darmkanker ontdekt werd bij mijn moeder was het al ter grootte van een sinaasappel. Dus wij dachten van: “Ja. fuck, met de mogelijkheden die we nu hebben, gaan we natuurlijk een darm onderzoek laten doen, preventief. Want ik wil niet van de dokter horen van: “Yo gast, we zijn al zo ver.” Dus ondertussen dat jij vertelt, zit ook mij te schakelen van: “Oh, wat betekent dat voor mij? En wat kan ik hier misschien mee?”

00:45:09
Gerhard te Velde: En voor de luisteraars die afhaken als het heel zweverig wordt: “Prima.” En dat vind ik ook gewoon goed, prima. Wat ik wel heel leuk vindt om ook straks het lijntje op te pakken van jouw business kant. Ja want jij zei net: “Ik geloof in non-dualiteit.” Dus ga ik nog even op doorvragen straks. Je zei ook: “Ik geloof in én – én. Ik geloof daar ook in; mannelijke energie, vrouwelijke energie komt samen en dan komt er een kindje. Business en spiritualiteit kan prima samengaan. Dus geld verdienen en iets heel moois en goeds neerzetten voor mensen, kan prima samen.

00:45:56
Erik Verhagen: Absoluut.

00:45:57
Gerhard te Velde: Alleen sommige spirituele mensen moeten misschien hun business kant door ontwikkelen.

00:46:04
Erik Verhagen: Exact.

00:46:04
Gerhard te Velde: En sommige business mensen een spirituele kant. En ik denk dat er voor iedereen ook bepaalde grenzen zijn of dat mensen grenzen ervaren. Misschien zijn ze er niet maar je ervaart van: “Ja oké, dit wordt mij te vaag.” Dus je kan ook niet van iedereen verwachten dat ze alles maar geloven en whatever.

00:46:24
Erik Verhagen: Nee nee zeker niet, dan ga je sturen, dat is nooit handig. Wat ik nog heel graag wil aanvullen op het kanker verhaal. Is dat: “Het hoeft inderdaad niet persé te zijn dat iedereen een zielsverwant heeft ontmoet en daar niet mee kan dealen.” En ik denk wel dat je dat je dat uit hebt gehaald. “Ik geloof heel sterk dat dat dat de oorzaak kan zijn, dat die heel divers kan zijn.” Dat je bijvoorbeeld: Mijn schoonmoeder is bijvoorbeeld twee jaar geleden overleden, ook aan kanker. Dat zij bijvoorbeeld heel veel gedragen heeft voor het gezin. Voor haar man, voor haar kinderen, op een manier die wellicht niet optimaal is geweest. Zodat zij heel veel, dat ze bijvoorbeeld is gaan binnenvetten.

00:47:15
Erik Verhagen: Of dat je veel, al die spreekwoorden teveel op je hals halen. Het probleem op je nek halen. Het altijd moeten dragen voor een ander. Mijn peettante Mariette is in 93, 95 overleden ook aan kanker. Zij was een healer. Zij kon mensen helpen en dat deed ze op een brood nuchtere manier. En net als dat je mensen hebt, dan leg je een kwartje onder hun kussen, dan is je tandpijn weg. Dat soort taferelen. Zij kon dat ook goed. En zij wist ook niet hoe zij alle sores van de wereld en alle pijnen van de wereld kon afvloeien. Vergelijk het met met burn-out, als jij te veel op je af krijgt en je laat je teveel prikkelen door wat de wereld van je verwacht en wil. En je kunt er niet mee omgaan. Krijg je burn out. Ik denk dat daar wel heel veel, voor mij is dat wel iets wat ik de laatste jaren wel ben gaan leren, en gaan zien.

00:48:22
Erik Verhagen: Tuurlijk alles is perceptie, dus ik ben, doordat ik met holistische fysiotherapeuten in contact ben gekomen doordat ik met holistische voedingscoaches in contact ben gekomen doordat ik met sjamanen in contact ben gekomen. Die mij nu gaan helpen op alle aspecten van: “Wat is een compleet mens?” Dat is dus ook mijn terugkerende dingetje ben ik heel erg graag zien en geloven dat er inderdaad meer is als ik alleen maar frikandellen en daardoor krijg ik een dikke buik en word ik ziek.

00:48:52
Gerhard te Velde: Ja, duidelijk. Ik heb een andere vraag voor je. Dan gaan we ook even terug naar jouw jeugd. Je verklapte net al dat je ook een wilde periode hebt gehad waar je heel veel mannen energie had. Waar ik heel benieuwd naar ben is, eigenlijk zijn het twee vragen. Maar het gaat over engeltjes en bengeltjes. “Kun jij je herinneren wie in jouw jeugd nadat je vader overleed of misschien überhaupt in je jeugd. Maar wie waren jouw jeugd jouw Engelen? De mensen die jou hielpen en wie waren de bengeltjes of de mensen die jou in de weg zaten of dwars zaten? Of misschien wil jij ook iets vertellen over je eigen engel en bengel kant?” Want jij gelooft in non-dualiteit dus het is hetzelfde ding. Maar misschien moet ik de vraag even splitsen.

00:49:47
Erik Verhagen: Ja, wie waren de engeltjes en bengeltjes? Is de vraag. Ja de engeltjes in mijn leven dat is by far is dat mijn moeder en mijn zus. Die hebben me constant, wij hebben elkaar geholpen heeft mijn zus was er voor mij. Mijn moeder was altijd voor mij. Dus die hebben constant ook in de donkere periode altijd het vertrouwen gehad. Wat ik ook deed, waar ik ook vandaan kwam, hoe laat het ook werd. Of hoe vroeg het ook werd. Of wat ik op mijn hals had gehaald. Zij hebben altijd in mij geloofd. Tante Mariet, mijn peettante waar ik net kort over had. Die heeft ook altijd in mijn goedheid geloofd. Cor, de beste vriend van mijn vader, die was ook er altijd. En een aantal vaste vrienden, die ik nog steeds ook zie en heb. Kevin, Frank maar een aantal mensen die altijd gewoon die hele schil van bengeltje Erik, heel makkelijk konden doorprikken. En wisten van die jongen die heeft toch wel, die heeft toch wel een klein hartje. Dus dat zijn mijn engeltjes geweest.

00:50:55
Erik Verhagen: En de bengels zaten vooral in de foute vrienden uit Helmond clan. Dus dat waren de housers, de drugsgebruikers de: “Het ligt allemaal aan de maatschappij en aan de buitenlanders.” Al die simpele simplistische gedachtegoed dingetjes dat waren de bengeltjes en daar. Ik was vooral heel erg hard aan het schoppen tegen ziekenhuizen en tegen de gevestigde orde enzo want het was allemaal toch wel maar niet de moeite waard om te leven. Beetje die opstandigheid. Ik zat natuurlijk ook volop in de puberteit. Dus ik heb toen een soort van dubbelaar ingezet als het gaat over recalcitrant gedrag.

00:51:38
Gerhard te Velde: Je hebt wel eens vastgezeten?

00:51:39
Erik Verhagen: Ja twee keer, kort hoor. Ik was natuurlijk onschuldig. Openbaar geweld was gewoon met de verkeerde mensen op de verkeerde plek zijn. Dat had vooral te maken met om onrecht dat er vrienden onrecht is aangedaan. Dan schiet ik uit mijn slof. Toen kwam er twee keer een politieauto voorrijden. Dus ik moest dan de officier van justitie vertellen dat ik toch echt wel een hele brave jongen was. Ik heb geen strafblad sowieso ergens niet. Ik heb best wel wat dingen uitgevroten.

00:52:11
Gerhard te Velde: Je vertelde ook over ziekenhuis? We kunnen doorgaan op al je schelmenstreken als je wil.

00:52:20
Erik Verhagen: Nee dit is wel meer dan, ik ben ook net uit de kast gekomen.

00:52:23
Gerhard te Velde: Ja, uit de kast gekomen, in de bak gezeten.

00:52:29
Erik Verhagen: Maak je borsten maar nat. Lekker duaal. Het is een kwalitatief zeer inhoudelijk podcast merk ik.

00:52:35
Gerhard te Velde: Dit is mijn kwaliteit hè. Lekker doorgaan. Waar ik heel benieuwd naar ben is of jij het hoofdstuk met het overlijden van je vader en wat er in het ziekenhuis allemaal mis gegaan is of je dat nu echt hebt afgesloten? Want ik heb het gevoel dat daar toch nog wat frustratie en pijn zit. Je vertelde ook hoe belangrijk vergeven is, en echt begrijpen dat sommige mensen dingen doen uit liefde ook al lijkt het niet zo. Maar hoe zit dat met die ziekenhuis episode?

00:53:04
Erik Verhagen: Ja dat is, ik denk, ik voel ook best wel heel sterk dat ik dat wel echt heb afgesloten. Ik heb absoluut heb ik heel lang geschopt en daar is ook echt ook aangegeven dat er ook echt fouten zijn gemaakt in het ziekenhuis. Dat heb ik heel lang gebruikt om recalcitrant te zijn, en vooral veel om te schoppen. En de laatste jaren, ik denk dat het misschien een jaar of 2-3 terug is, ben ik met mijn zus, met Miranda heb ik gezegd van “Weet je nou precies hoe het gebeurd is? Weet je nou wie die verpleegster was die dat toen, die daarbij was?” Ik ben daar toen ingedoken, ik ben naar het ziekenhuis gegaan.

00:53:49
Erik Verhagen: Daar hadden ze heel veel materiaal eigenlijk nog liggen, van inclusief het gezwel van mijn vader lag daar nog steeds in het ziekenhuis. Dat vond ik wel een beetje bijzonder. En dat is ook wel zo. En we hebben daar gewoon hele mooie gesprekken gevoerd, en ik heb daar echt het af kunnen sluiten. Ik ben ook naar de behandelende huisarts geweest van mijn vader. En dat is toevallig ook nog mijn huisarts, en ik heb dat wel echt helemaal kunnen afronden. Ik heb gedaan wat binnen mijn machten lag, ik heb gesprekken gevoerd met de toenmalige stagiaire die die avond daar was. Hele mooie gesprekken mee gevoerd. Ook gewoon gehoord van wat er vanuit de perceptie is gebeurd. En dat heb denk ik wel een mooie plek kunnen geven.

00:54:44
Erik Verhagen: En ik ben ook na het bezoek aan de huisarts ook naar het graf gelopen, en heb ik voor het graf gestaan en toen voelde ik: “Het is gewoon goed. Ik snap wel. Het is meer dan oké. Want kijk eens even wat jij, over de gift halen uit iets heel ergs, daar hadden we het voor podcast even over. Ik heb 25 jaar lang niet begrepen wat de zin is van het overlijden van mijn pa. En ik snap hem, want het heeft mij heel erg dus ook op jonge leeftijd bewust gemaakt dat leven zomaar voorbij kan zijn en dat je dus heel erg mag herinneren van: “Waar gaat het nu eigenlijk om?”

00:55:28
Erik Verhagen: Ik heb dat best wel lang gemaskeerd door recalcitrant gedrag en kleine gevoelige Erikje heeft altijd gezegd van: “Ga daar toch maar eens mee aan de bak.” En Covey is dus voor mij die gene geweest die mij daarin heeft geholpen. Dus het heeft mij absoluut datgene wat mijn vader heel graag wilde in zijn leven, dat wat hij niet mocht en kon ook vanwege de tijdsgeest en huis, boom, beest, baan. Hij werkte voor de gemeente. Dus ja, als je voor de gemeente werkt dan blijf je daar tot aan je pensioen. Terwijl mijn vader heel erg reis lustig was, die was heel creatief kon prachtig schilderen. Dat heb ik allemaal nu, wat ik nu doe; ik ben aan spelen. Ik leef, ik creëer, ik schrijf boeken, ik geef events. Ik mag coachen, ik mag reizen, ik mag in overvloed leven, ik mag heel veel. Dat heb ik allemaal mede te danken aan dat wat er toen gebeurd is. Dus ik denk wel dat ik het een plekje heb gegeven.

00:56:27
Gerhard te Velde: Ik zie een beeld vormen. Van een grote koffer waar een monster in zit en waar je een deksel op doet en je hebt het wel afgesloten. Maar dat monster zit nog steeds in de koffer zitten natuurlijk. En af en toe dan hoor je hem rammelen. Dan denk je van: “Kut, hij zit er nog steeds dus.” Ik vraag jou hier over, wat mij opvalt is aan de ene kant het gevoel. Maar op een gegeven moment schakel je ook weer over op de ratio. En als je gelooft dan kan dat ook prima maar als ik het bij mezelf hou, op het moment dat het over mijn moeder gaat, die pijn gaat nooit meer weg. Dat gaat echt nooit mee weg, dus kan ik er omheen lullen wat ik wil maar ik vind het gewoon zwaar kut. Dus als Tony Robbins een gezamenlijke held, weet ik niet.

00:57:19
Erik Verhagen: Ja, ja.

00:57:18
Gerhard te Velde: Een inspiratiebron, als die zegt van: “What’s great about it.” “Tony, Fuck you.” Dat is mijn quote van de aflevering, niet de quote van de aflevering.

00:57:29
Erik Verhagen: “Tony, Fuck you” Ja. ja.

00:57:29
Gerhard te Velde: “Fuck you, Tony, it’s not so great” Maar waar het op neerkomt is.

00:57:34
Erik Verhagen: Die heb je ook op je borst getatoeëerd. [gelach]

00:57:39
Gerhard te Velde: Want wij hebben ook dat soort gesprekken gehad destijds met de huisarts want hij voelde zich heel erg schuldig. Die zei van: “Mevrouw misschien gaat even het niet zo lekker met uw met uw darmstelsel dus neem even een kop kruidenthee. We kijken het nog even aan.” Na afloop is die huisarts naar ons toegekomen: “Sorry ik had haar meteen door moeten sturen.” Als je het hebt over medische missers, er worden natuurlijk heel veel medische fouten gemaakt. En je hebt de mensen, de families die echt een enorm juridisch traject starten. Dat is de juridische kant ervan. Maar waar wij het over hebben is de persoonlijke kant. Mensen hebben iets gedaan, en wij weten niet precies wat. Dus daar proberen we achter te komen. Wat is nu eigenlijk gebeurd? Met welke intenties? En hij probeert er iets van te maken. Uiteindelijk blijft het gewoon shit. Ja je kan zeggen ja mest is grondstof. Maar hoe ik het ook positief lul, blijft altijd het zwarte randje, dat gaat nooit meer weg.

00:58:44
Erik Verhagen: Nee dat snap ik.

00:58:45
Gerhard te Velde: Dat is mijn verhaal maar dat kan voor jou anders zijn hoor, dat weet ik niet.

00:58:48
Erik Verhagen: Ja ik snap, ik herken heel erg wat je zegt, echt wel. En ik heb heel erg geleerd van het moment dat dat er iets gezegd wordt, en het raakt me. Dan ga ik heel erg voelen van: “Oké. Is dat dan een stuk van mij? Of is het een stuk van de ander?” En dat moment dat het een stuk voor mij is ga ik voelen en zoeken en onderzoeken van: “Oké, waar komt die dan vandaan?” En de klanten die ik nu help, die hebben uiteraard zou ik willen zeggen, die resoneren bij mij omdat er herkenning zit op één of meerdere dingen. Het feit dat wij hier nu zitten. Je kunt kiezen tussen heel veel mensen met wie je prachtige gesprekken kunt voeren. Eb ik ben er eentje van. En dat komt denk ik ook omdat dat op een of ander manier resoneert, je geeft net ook onder andere aan waar dat in ligt los van ons kapsel. Dat ik mezelf heel erg herken in en waar je in zat, zit.

00:59:51
Erik Verhagen: En ik heb, ik ga elke twee weken ga ik naar een, heb ik een coach Helena. Is een sjamaan en ik ben dus heel elke keer dieper gegaan dieper en dieper en dieper en dieper. En elke keer ga je dan een laagje afpellen bij jezelf zodat je dan echt gewoon vanuit liefde en vanuit inzichten echt een plekje kunt geven. En dat het overlijden van mijn vader is van mij, voel ik heel sterk echt iets wat ik echt heel mooi heb kunnen afronden. En omdat ik nog niet uitgegroeid ben. Ik denk dat als je uitgegroeid bent, dan moeten we de DELA bellen dan is het echt klaar. Tot die tijd mag je gewoon leven en mag je dus ook helen en mag je dus uiteraard ook die oude pijnen, oude stukken die mag je weer aankijken.

01:00:41
Erik Verhagen: En als het gaat bijvoorbeeld over zielsverwantschap, wat dus een paar keer in mijn leven is gebeurd. Daar zit bij mij nog een soort van randje op van: “Ja, ik snap het, en ik voel ook wel waarom het gebeurd is en ik ben dankbaar dat het me inzicht heeft gebracht. Sterker nog ik ben er heel erg door gegroeid. Ben echt een totaal ander mens geworden. Na die kritieke periode en die heftige periodes ben ik daar echt van gegroeid. Betere partner, betere man, gestopt met drinken, gezonder, betere papa enzovoort. En daar zit ook echt pijn in. Want wat daar gebeurd is, ja dat is niet helemaal fris niet als ik een jaar of anderhalf drie uur per nacht heb geslapen dan kan ik nog niet heel erg. Dan zit dat randje dat zit er zeker nog omheen. En dat is een litteken. En dat is wel wat er dan overblijft en dat is oké. Dat is wat het is.

01:01:36
Gerhard te Velde: Kunnen nog eens hebben over non dualiteit? Je hebt het een aantal keer genoemd. Voor wie het niet kent, wat is non-dualiteit precies Jes.

01:01:45
Erik Verhagen: Goeie vraag. Ik denk dat de maatschappij ons leven de afgelopen de honderden en duizenden jaren dat we heel erg zijn opgevoed met óf-óf. Iets is of goed of slecht, of zwart of wit, of rijk of arm, je bent of man of vrouw, je bent of rijk of arm , het is of Yin of Yang, enzovoort. Of fight of flight. Daar zit de primaire dualiteit in en die heeft ons heel lang geholpen. Dat is ook een natuurwet dus net als de wet van de zwaartekracht en de wet van aantrekkingskracht, is er ook de wet van de dualiteit. En dat kun je geloven of niet. Dat is zo. Dat is een natuurwet. Je kunt ook niet in de zwaartekracht geloven maar hij is er toch echt. En de dualiteit dat gaat in een golfbeweging. Dus dan ga je van hoog naar laag, van een piek naar een dal, dus echt een golf frequentie, golfbeweging.

01:02:36
Erik Verhagen: En omdat we in een transitie fase zitten, omdat we echt in een verandering van tijdperk zitten wordt er nu steeds meer van mensen gevraagd, in mijn optiek, om iets niet per se in óf-óf te gaan bekijken, maar om dat te gaan integreren. Dus dan heb je het over; je hebt of voelen of denken of doen. Je hebt of why of how of what. Je hebt of richten of inrichten of verrichten. Je hebt of dromen of durven of doen. Daar zijn al die boeken, die gaan daar ook allemaal over. Ben Tiggelaar: “Dromen, durven. doen.” Simons Jinek: “Why, how, what.” Enzovoorts. En ik geloof steeds meer in dat het dus niet óf-óf-óf is, maar dat het én-én is, dat je én mag voelen, én mag denken, je koppie mag gebruiken, én daar iets mee mag gaan doen.

01:03:25
Erik Verhagen: Dus alleen maar voelen voelen voelen voelen voelen snap ik: “Leuk, fijn, goed.” En je mag je hoofd inzetten, dus waar je net naar refereerde; als jij spiritueel bent en je hebt een praktijk dan heb je gaven, talenten, die heb je, die voel je, die mag je ook gebruiken. En ga daar een plan voor maken gebruik je ratio als ondernemer ook om die ook echt in te zetten en ga er dan iets mee doen. Dus ik geloof ook heel erg dus in mannen én vrouwen energie. Ik geloof heel erg dat elke vrouw mannen energie heeft en elke man vrouwen energie. En je kunt dan als man oud denken, oud doen en zeggen: “Ik ben een man, ik drink bier, ik kijk RTL7 en mijn geld is voor mij belangrijk.”

01:04:09
Gerhard te Velde: “Bier, tieten, voetbal.”

01:04:11
Erik Verhagen: Dat, mooi. En dat hele vrouwelijke aspect. En dan wordt die kwetsbaar. Dan gaat het over ego aantasten en dan: “Het is wel een beetje gay wat je nu zegt, om bij je gevoel te komen.” Dat soort uitspraken. Ik geloof dat dat een man de mannen en vrouwen energie mag gaan koesteren en omarmen. Dat de vrouw dat ook vanuit, komt ie weer, vanuit unity vanuit eenheid, dat je dat mag gaan zien. Als het gaat over mijn klanten, dat die een bewustwordingspraktijken hebben. Dus heel veel gaven, talenten, hooggevoelig, hoogsensitief enzovoorts. En dat ze daar als ondernemer naar mogen kijken en dat ze daar ook de prijs voor mogen vragen die zij verdienen. Dus als iemand, een klant van mij binnenkomt, en zegt: “Ik heb een Reiki praktijk en ik vraag 25 euro per uur.” Dan denk ik: “Nee lieve schat je mag de prijs vragen die je waard bent want je bent met energie aan het werken en je doet tweeënhalf uur over een sessie want je bent aan het voorbereiden en aan het navoelen. Dus reken hem eens even terug. Nee, klopt niet.

01:05:13
Gerhard te Velde: “Wat ben je waard?”

01:05:14
Erik Verhagen: Wat ben je waard. Wat vind jij jezelf waard? En dat gaat dan bij vrouwen dan over eigenwaarde, niet gezien worden enzovoort. En dat is waar ik heel erg in geloof dat het gaat over én-én. Dus wij mogen denk ik allemaal, en daar sta ik dan voor, dat is ook weer mijn zielsmissie. Dat is wat ik te doen heb, niet kloppende structuren of mensen die denken in of of, of bedrijven die denken dat het alleen maar gaat om winstmaximalisatie, of om spirituele mensen die alleen maar willen voelen voelen voelen, niet kloppende dualiteit, niet kloppende structuren. Dat ik die mag, dat ik daar mijn bijdrage in mag leveren en mag zeggen: “jongens ik snap het, ik ben ook een man.” “Bier, tieten, RTL , meer voor mannen. Top vooral ook doen want jij bent ook gewoon man.” En het is oké om te zeggen van: “Hey ik voel van alles of ik voel, ik stel me kwetsbaar op.” Want hoe meer je dat gaat doen, hoe mooier mens je wordt.

01:06:11
Gerhard te Velde: Van wie moet je dat leren?

01:06:13
Erik Verhagen: Van mij.

01:06:15
Gerhard te Velde: Als je van je pa geleerd hebt van: “voetbal!”

01:06:18
Erik Verhagen: Klopt.

01:06:19
Gerhard te Velde: Dan ben je een Binky. Als je je gevoelens toont dan ben je gewoon een homo. Als dat is wat mensen in je hoofd stoppen, geloof je dat.

01:06:29
Erik Verhagen: Dat is het. Sterker nog je hoeft maar één keer in een ziekenhuis gelegen te hebben dat een neuroloog tegen jou zegt: “Ja je komt er wel uit, uit de operatie maar erg goed rekenen zal wel nooit meer lukken.” Ja, au. Je zit aan één kant van de weegschaal: “Ik kan niet goed rekenen” Een wiskundeleraar die tegen mij zei: “Erik, wiskunde, sorry dat gaat hem niet worden jongen.” En dat ik dan denk dat ik niet goed kan rekenen, terwijl ik, beginnend op de universiteit toen het kwartje viel van: “Oh wauw, dat kan ik eigenlijk best wel.” Mensen worden heel erg duaal opgeleid en opgevoed en die werkt hard door. Dus ja ik heb ook makkelijk praten want ik heb relatief weinig meegemaakt in mijn leven wat mij heel veel heeft geprimed op een negatieve manier. Iemand die structureel jarenlang is misbruikt door een man. Kan ik heel makkelijk zeggen: “Mannen zijn goed.”

01:07:27
Erik Verhagen: Nee, en toch door te kijken naar, door te lezen, door te kijken of je naar de Tony Robbins of de Coveys of de opera’s of de Ghandi’s of de Mandela’s of het maakt niet uit wie je als voorbeeld neemt of Deepak Chopra of Byron Katy noem ze allemaal maar op. Ik denk dat daar voor iedereen wel gewoon waarheden in zitten die je zelf mag gaan gebruiken en zelf mag inzetten. En daar heb ik dan toevallig mijn vak van gemaakt. Want ik heb ook al die honderden boeken en dan: “Heb ik dit uit gehaald en dat uitgehaald. Dit was voor mij. Dit vind ik fijn en dit ook. Ik kan echt iets, ik kan echt veranderen. Ik kan echt mensen helpen. Ik mag. Ik mag moeiteloos leven. Wow, da’s cool, kan dat ook nog kan het. Kan ik iets manifesteren door gedachten? Ik heb er veel over gelezen en ik ben er al lang mee aan het oefenen.” En: “Oh wouw, ik kan manifesteren.” Dus het werkt echt. En daar doe je jezelf een serieus te nemen door te zeggen. Ik ben niets waard ik mag niets. En ik vind mezelf mooi. Dus mag ik ook werken aan de dingen die ik nog niet goed heb begrepen of die helemaal ondergesneeuwd zijn. Geloof ik heel erg dat iedereen daar een hartstikke mooi mens van mag worden.

01:08:43
Gerhard te Velde: We hebben het nu al heel veel gehad over jouw spirituele kant. Ik zou er graag wat meer willen weten over jouw business kant. Kan je iets vertellen over jouw mannelijke energie en over jouw business?

01:09:00
Erik Verhagen: Ja. Dat kan. Ik heb dus inderdaad, ik ben nu tien jaar ondernemer en 15 jaar al zo’n beetje bezig met organisaties helpen groeien. En dat heb ik op een aantal plaatsen gedaan in Europa en bedrijven helpen groeien, ook voor internationale bedrijven, bekende bedrijven. Die je ook kent. Ook mooie klussen mogen doen. En door die hele spirituele groei ben ik de laatste jaren in het kort gezegd een online training gaan maken, een online leeromgeving die puur en alleen geënt is op spirituele mensen, hooggevoelige mensen, bewuste ondernemers waarin ik hen stap voor stap voor stap laat zien. Het is wetenschappelijk onderbouwd en ook vanuit de praktijk van de klanten die de successen, die stap aan het maken zijn. Heb ik een online leeromgeving gemaakt die heet: “Manifesteren met je bewustwordingspraktijk.”

01:09:55
Erik Verhagen: Daarin laat ik naast dat hele spirituele stuk, daar begin ik mee met thema’s met voelen enzovoorts om vanuit daar vervolgens vanuit die mannen energie vanuit de ondernemer te zeggen: “Oké en nu ga je hem vertalen naar wat is dan je missie? En als je die hebt hoe ga je dat dan later resoneren bij je ideale klant? Hoe ga je dan vervolgens de prijs vragen die je verdient? Hoe ga je daar verdienmodellen voor verzinnen die bij jou resoneren zodat die goed voor jou voelen en dat je daar ook de prijs voor kunt vragen die je waard bent?” En dan heb je van die boeken met vijftig verdienmodellen, daar heb ik een stuk of 25 uit gehaald die niet passen bij mijn klant. Dus laat ik je ook zien dat ze er geld voor kunnen vragen en vervolgens laat ik ze ook zien hoe ze dat kunnen bereiken. Dus ik laat ook in de online omgeving zien van: “Oké dit is een strategie. Zo ga je de stappen zetten inclusief het maken van een funnel, het bouwen van een manier om klanten op een manier die bij jou past naar jou toe te trekken.” Dat kan zijn via Facebook of via een netwerk of via LinkedIn of wat dan ook. Er zijn talloze strategieën voor. Die laat ik vanuit ondernemers kant laten zien aan mensen met een bewustwording de praktijk.

01:11:07
Gerhard te Velde: Stel je hebt een bewuste bewustwording praktijk, je komt bij jou, wat gebeurt er met je business?

01:11:14
Erik Verhagen: Je gaat vanuit zelfvertrouwen ga je je zielsmissie leven en je gaat als ondernemer de stappen zetten die van een ondernemer met een praktijk worden verwacht. Dus wat gebeurt er met mijn klanten; Al mijn klanten die de online training volgen, en naast al mijn trainingen heb ik ook een eigen Facebook community waar sowieso een heel mooi netwerk ontstaat van soort gelijke spirituele mensen dus die kunnen daar gewoon allemaal lekker zichzelf zijn. Dat is heel mooi om te zien en daarin is mijn rol om in die groep dus alleen voor mijn betalende klanten om in die groep ook elke week middels Zoom, dat is een soort Skype, om daar ook hun te coachen. En dan laat ik zien van: “Oké ik snap dat je hier tegen aanloopt. Ik zou dit doen of heb je hier al aan gedacht?”

01:11:58
Erik Verhagen: Ik ben echt een coach voor hun en alle klanten die zowel de training volgen en daar stap voor stap voor stap doen wat er van ze gevraagd wordt. Omdat ik dat zeg. Dat klinkt een beetje arrogant maar het is wel wat het is. En dat gaan combineren met de coaching. Al die klanten hebben hun inkomen verdubbeld, verdriedubbeld, hebben banen stopgezet. Ze hebben met hun praktijk gaan groeien. Ze zijn vanuit hun zielsmissie mensen aan het helpen. Dat zijn gewoon allemaal klanten. Dat zet ik op erikverhagen.com. Daar heb ik nu een stuk of tien twintig filmpjes op van referenties van klanten die allemaal zeggen van: “Ja, hij kwam op mijn pad en hij heeft mij vanuit die spirituele kant. Heeft hij dat ook begrijpelijk gemaakt.” Dat is ook mijn rol. Ik ben heel gevoelig en spiritueel enzovoorts. En ik maak het ook lekker zo lekker aards van: “Jongens. Ik snap het, nou gaan we nondeju er werk van maken.” En mensen die dat doen, die gaan allemaal ook manifesteren met hun bewustwordingspraktijk.

01:13:01
Gerhard te Velde: En stel ik ben coach, of hooggevoelig of een van die dingen die jouw klantengroep vallen. Ik word klant bij jou. Jij helpt mij om spiritueel uit de kast te komen, bij wijze van spreken. Voor zover dat nodig is, en we gaan het vooral hebben over business. Dus: “Hoe ga je zorgen dat met wat jij je in huis hebt, dat je daar ook geld mee gaat verdienen?” We hebben allemaal te maken met inkomende facturen, rekeningen, we moeten de hypotheek betalen, we willen eten en willen leuke dingen doen. Dus jij zorgt dat mensen geld gaan verdienen en dat ze meer duidelijkheid krijgen. En zouden ze dat ook alleen kunnen, zonder jou? Hoe zie je dat voor je?

01:13:43
Erik Verhagen: Ja ik denk, ik geloof dat altijd alles er al is. Dus ik heb ook, ik geef veel gratis weg dus ik heb veel gratis weggevers. Ik heb een e-book en ik heb een mini training en ik heb filmpjes en Webinars. Ik geef veel weg en ik doe gratis intake gesprekken. Ik ben elke maand 20-30 uur aan het bellen. Gelukkig heb ik nu ook een team van mensen die intakes ook voor mij doen. Ik geef veel weg. Mensen die zouden bij wijze van spreken als ze alles volgen wat ik ook gratis weggeef, zouden ze dat ook kunnen gaan doen.

01:14:15
Gerhard te Velde: Kan je al beginnen.

01:14:16
Erik Verhagen: Kun je echt al beginnen. Absoluut. En wat je vaak ziet is dat mensen, dus ja ik geloof dat mensen dat zeker zelf kunnen. En sterker nog heel veel mensen die ik spreek hebben bijvoorbeeld al 20 jaar een praktijk of 25 jaar een praktijk. Dus die weten al hoe het allemaal zit en wat ze daar allemaal met hun gaven en hoe dat werkt als ondernemer. Ik geloof ook heel sterk dat we ook allemaal elkaar mogen helpen en dat iedereen ook een coach nodig heeft. En dat zeg ik niet omdat ik dat dan commercieel ga maken. Ik zeg dat omdat ik uit mijn eigen ervaring weet hoe belangrijk het is om trainers en coaches om me heen te hebben. Want die zijn al een stapje daar waar jij nog naar toe mag groeien.

01:14:59
Gerhard te Velde: Je zei bewust niet het woord verder.

01:15:01
Erik Verhagen: Nee want dan is het net alsof beter zijn of hoger of verder. Nee het is allemaal zonder oordeel. “Ik doe wat ik doe en daar heb ik mijn werk van gemaakt. En omdat ik doe wat ik doe zijn er mensen die daarop aanhaken, die daar nog naar toe willen groeien.” En zo heb ik ook. Ik heb ook 4, 5, 6 coaches om me heen. Nu structureel. Ik heb de laatste jaren 4, 5, 6 coaches om me heen; een voedingscoach. Ik weet heus wel dat frikandellen eten en bier drinken niet per se gezond is dus ik weet het allemaal wel. En toch vind ik het fijn om een stok achter de deur te hebben. Iemand die me af en toe de liefdevolle schop onder de kont geeft om te zeggen: “Kom op jongen, dit gaan we maar gewoon doen en doe dit.” Dat vind ik zelf een prettige manier om te leven en om te werken.

01:15:49
Gerhard te Velde: Ken jij Jelle Hermes?

01:15:52
Erik Verhagen: Nee.

01:15:52
Gerhard te Velde: Hij heeft een boekje geschreven. Hij is al best wel een tijdje bezig en ook heel succesvol. En dat boek heb ik gelezen toen ik terug vloog van La Palma waar ik met mijn vrouw op vakantie was. Even een weekje weg. En daar stond iets in wat mij getriggerd heeft. En dat was: “Open deuren moet je binnen lopen.” Dat was eigenlijk de essentie. Want heel veel mensen, als jij zegt: “Je moet geen frikandellen en bier tot je nemen.” Ja dan zegt iedereen: “Ja dat is een open deur.” Jelle zegt: “Ja maar ga nou eens naar binnen in die ruimte. Ga eens rondkijken en gaat ook fucking doen want iedereen zegt al een open deur. Maar waarom doe je het dan niet?” Dus dat vond ik een heel mooi inzicht.

01:16:37
Erik Verhagen: Ik wil dat die op mijn grafsteen komt te staan.

01:16:39
Gerhard te Velde: Waarom niet een hele grote pafsteen, of een letter courant? Of een touchscreen waar je gewoon een slider op zet.

01:16:46
Erik Verhagen: Ja mooi en het is inderdaad zo, eens, gaaf. Want ik zeg ook altijd als ik een intake gesprek heb met een lead, met iemand die mogelijk klant wordt dan zeg ik van: “Ja ik ga niks nieuws vertellen. Alles wat ik tegen jou vertel dat weet jij al. Jij weet wat een klant is, jij weet wat een verdienmodel is, jij weet wat een missie, is je weet ook misschien wel wat een strategie inhoudt en je weet dat het iets met zichtbaarheid en iets met LinkedIn en iets met Facebook of whatever. Dat dat een medium is, los van wat je ervan vindt uiteraard wat ingezet kan worden om mensen aan te trekken. Dus alles weet jij al. En het gaat dus inderdaad om dat die open deuren, om daar iemand voor te vinden die dan zegt: “Zie je nou wel? Oké, kom naar de volgende. Dit is de volgende stap.””

01:17:35
Erik Verhagen: Want ik merk ook dat juist omdat er zoveel is, omdat alles er al is zoveel boeken, je wordt zoveel getriggerd door aanbiedingen en coaches. En die zegt dat, en die zegt: “Je hebt een Insta strategie nodig.” En een ander zegt: “De Facebook strategie.” En de ander zegt: “Je moet per se een podcast hebben, of je moet persé zoveel keer een nieuwsbrief sturen.” Mensen willen gewoon iemand hebben die zegt: “Hé, ik herken jou. Ik weet waar jouw pijn en angsten zitten. Ik weet wat je verlangens en behoeften zijn. Been there, done that. Kom maar, loop maar allemaal door de open deuren heen om achteraf te zeggen: “Dit waren allemaal open deuren vragen.” Ja klopt. En nu, ben je blij?” “Ja ik ben blij.” “Mooi, dan zijn we er”

01:18:18
Gerhard te Velde: Cool. Kan je nog eens wat meer vertellen over jouw internationale business?

01:18:24
Erik Verhagen: Ja ik ben momenteel met “Manifesteren met je bewustwordingspraktijk” in Nederland en België. Afgelopen jaar 135 klanten. Dus online training, 1 op 1 coaching bied ik nog heel exclusief aan voor mensen die echt 1 op 1 met me willen werken, kan dat. Ik heb ook in Nederland en België daar klanten zitten. En de online training geef ik nu een Nederlandstalig. Dus Nederland, België, dat is nu mijn werkgebied.”

01:18:52
Erik Verhagen: En afgelopen tijd heb ik heel erg gevoeld van: “Weet je dit slaat aan. Dit helpt mensen, mensen worden er blij van. Mensen in mijn Facebookgroep gaan elkaar opzoeken. Wow mensen kunnen elkaar helpen. Wow hoef ik het niet meer te doen. Fijn, bied ik die bedding. Ben ik er als mensen me nodig hebben. Gaan mensen elkaar opzoeken, gaan ze elkaar helpen. Oké tof.” Dan ben ik ook inderdaad zo ambitieus dat ik ook ga voelen van: “Wat wordt er nog meer van mij gevraagd? Klopt het wat ik doe?” Het klopt heel erg wat ik doe, ik voel heel sterk diep van binnen dat wat ik nu doe, dat dat klopt. Dus ga ik inderdaad, ben ik het laatste half jaar bezig om hem inderdaad in het Engels te vertalen en ga ik hem dit jaar in Amerika lanceren. Dus ga ik inderdaad ook: “international baby!” “It’s so exciting.”

01:19:44
Gerhard te Velde: “That’s amazing Eric! Can I touch ya?”

01:19:51
Erik Verhagen: “Please do!”

01:19:51
Gerhard te Velde: Maar zie jij internationaal gaan als jouw next level?

01:19:58
Erik Verhagen: Nee eigenlijk niet. Misschien hoe raar het ook klinkt. Want dat wat ik doe dat doe ik nu al wel even. En ja ik moet Engels gaan praten en ja ik ga nog een paar dagen ook gewoon Engels leren gewoon om nog even te kijken van, wat bepaalde terminologie enzo. Hoe ik dat beter mijn strot uit kan krijgen. En ik weet ook al wel dat ik het gaat doen. Ik heb een team en ik heb mensen en ik heb dingen die vertaald worden dus ja ik mag dat nog gaan doen. En ja daar zitten natuurlijk ook wel wat enge dingetjes in van: “Oké, maar wat is dan de eerste. Hoe gaat dat dan zo.” Tuurlijk zit dat er op want anders had ik het al lang gedaan. En mijn volgende stap is ook wel anders. Dat gaat wel weer meer over. Kijk, op het moment dat ik, wat ik de komende jaren wil gaan neerzetten is dat die bewuste ondernemers die gaan staan voor wat ze te doen hebben zodat ze andere mensen mogen helpen, via hun bewustwordingspraktijk.

01:20:57
Erik Verhagen: Dat wil ik de komende jaren in meerdere landen gaan doen. Zweden en Noorwegen enzovoorts. En dan is het gewoon die online training, mijn Facebookgroep, mijn coaching, is dan heel schaalbaar. Dus mensen kunnen dan gewoon inloggen in mijn Facebook groep en kunnen dan gebruik maken van mijn coaching. Dus ik ben elke week urenlang in mijn groep om vragen te beantwoorden. Maar ik heb steeds meer mooie mensen die ook vanuit hun rol dat naast mij kunnen doen omdat daar behoefte is in die groep. Daardoor kan ik het schaalbaar maken. Wil ik eigenlijk de komende jaren dat gaan verspreiden naar 15 landen, weet ik veel. Dan loopt dat, dan staat dat, dan kan ik vervolgens ook weer mijn volgende stap is dat ik echt, wat ik voel en ik weet nog niet heel concreet. Is dat ik het verhaal over de transitie, leven vanuit je hart. Dat ik dat dan ook weer mag gaan vertellen op een ander, via een ander medium, via een ander kanaal op een podium als spreker als noem maar op. Dat weet ik niet precies, de vorm die volgt altijd wel. En ik denk dat dat wel de volgende stap gaat zijn.

01:22:03
Gerhard te Velde: Je zei: “Tussen neus en lippen door, de vorm die volgt wel.” Wat bedoel je daarmee? Want volgens mij ze je net iets over de wet van de aantrekkingskracht. Voor wie daar nog nooit van gehoord heeft, wat, en heel basic. Wat is het? Hoe werkt het? En wat kun je daarmee voor je eigen leven en voor je business?

01:22:22
Erik Verhagen: De wet van de aantrekkingskracht is voor mij ook een natuurwet, die zegt: “Datgene wat je uitstraalt krijg je terug.” En dat betekent dus als jij positief denkt dan krijg je positiviteit terug. Denk je negatief, krijg je negativiteit terug. “The secret” Is daar een, het boek van op dat vlak vind ik. En dat, ik geloof heel erg dat. Wij zijn dus heel erg geneigd ook weer vanuit dat duale om vanuit ons hoofd dingen te bedenken. Van: “Oké ik wil iets. Hoe dan? En hoe dan is de vorm. Dus wij zijn heel erg bezig om vanuit een vorm te denken.” “Dan ga ik dit logo, ga ik dit doen en dan ga ik een training maken en ga ik op Facebook en dan ga ik events en dan.” Dat is de vorm. En de vorm volgt altijd, in mijn optiek, na het goed weten van je koers. Dus daar gaat hij weer: “Vanuit je zielsmissie gaan voelen wat wordt er nu van mij gevraagd? Wat past bij mij? Daar wil ik dan weer op gaan voelen.”

01:23:25
Gerhard te Velde: Kan je die eens in mannen energie vertalen?

01:23:28
Erik Verhagen: Ja. Dat betekent dat als ik aanwijzingen krijg van: “Oké Erik, je bent toe aan een nieuwe stap. Jij doet wat je nu doet. Dat is gaaf en goed. Mooi, ga daar mee door. Oké top. En wat is dan de volgende stap?” Nou de volgende stap, dan ga ik naar binnen bij mezelf en ga ik denken van: “Oké, wat is de volgende stap?” Dan is het de mannen ding omdat dan vanuit ego en haantjesgedrag en: “Kijk mij eens even heel cool bezig zijn.” “Expanding to the U.S. Very exciting. Cool, good idea.” Dat, die parkeer ik dan even.

01:24:07
Erik Verhagen: Dan denk ik van: “Oké gast, wat voelt goed bij jou?” En ik heb ook de afgelopen jaren best wel veel op podia gestaan en gastspreker en keynote speaker en blabla. En daar heb ik vlieguurtjes in mogen maken. En ik voel ook, en ik weet eigenlijk ook dat als ik nu naar Amerika ga vliegen en in een zaal ga staan. Dan gaat hem dat nog niet worden. Ik mag daarin door te vertellen, door podcasts te doen, door nog meer boeken te schrijven, daarin ervaring opdoen om dan next level te denken. Oké ik denk dat nu, dat mensen nu echt naar mijn verhaal willen luisteren. Dat is dan misschien vanuit de mannen kant gedacht van: “Oké volgende stap meters maken. Ervaring opdoen. Zorgen dat mensen dat wat ik vertel dat ze dat mooi vinden. Dat ze daarmee in gaan volgen, of dat ze daar meer over willen weten. En dan de vorm die daar dan op volgt, het: “Hé kan je dat een keer dan bij RTL Late Night komen vertellen? Of kom je dat dan een keer via een podcast doen met 10.000 volgers of ga je dat dan in een theater doen?” Dat is de vorm die volgt dan daarna altijd min of meer vanzelf denk ik.

01:25:17
Gerhard te Velde: Stel je wil visualiseren, gebruiken of de wet van de aantrekkingskracht. Dan zeg jij je moet voelen. Dus niet alleen denken en begrijpen maar je moet voelen wat je echt wilt, wat je doel is. En dan de weg naar toe dat komt vanzelf. Het hoe dat zal zich dan wel manifesteren.

01:25:35
Erik Verhagen: Ja het is bijna helemaal goed als je naar de muur kijkt. Dat is voor de luisteraar natuurlijk niet te zien, Ik geloof dat je vervolgens ook jezelf en het universum een handje mag helpen.

01:25:49
Gerhard te Velde: Dit is jouw dreamwall?

01:25:53
Erik Verhagen: Ja, dit is een vision board. Die heb ik dus onderverdeeld in FQ, EQ, SQ en IQ. Dus het fysieke dus ik heb een bord en daar staan fysieke dingen op. Namelijk.

01:26:04
Gerhard te Velde: Een BMW.

01:26:05
Erik Verhagen: Er staat een BMW op.

01:26:07
Gerhard te Velde: Is dat een 5?

01:26:08
Erik Verhagen: Dat is een 5 Serie, een 5 Serie Touring. Dus een station car.

01:26:13
Gerhard te Velde: Ik zie vier uitlaten. Dus een 550 nog wat.

01:26:16
Erik Verhagen: Ja precies het is een dikke beamer.

01:26:19
Gerhard te Velde: Hoeveel, ja meer dan 400.

01:26:19
Erik Verhagen: Ja 550 ofzo, want ik heb daar drie kinderen. Ik heb als excuus: Mijn pa die gaf helemaal niks om materie, maar die had elke twee jaar een BMW. Dus dat zit in het bloed denk ik. Daar staan ook een aantal appartementen op in Oostenrijk. Dus ik wil heel graag voor mijn gezin, voor mezelf om in rust en ruimte en verbinding met de natuur. Wil ik heel graag dit jaar een huisje gaan manifesteren in Oostenrijk. Daar staat ook een grafiek van de financiële voortgang van mijn bedrijf. Als je kijkt Gerhard, de afgelopen jaren wat ik toen al gevisualiseerd heb aan omzet. Dat is allemaal uitgekomen. Kan er een paar duizend euro onder zitten. En hij klopt behoorlijk goed.

01:27:08
Erik Verhagen: Dus door te visualiseren, door iets wat ik nog niet heb, want die 5 serie die heb ik nog niet, in mijn hoofd heb ik hem al. Fysiek heb ik hem nog niet. Het huisje in Oostenrijk; ik heb het nog niet en hij is er al wel. Daarnaast een bord met EQ, dus mensen, mijn zielsvrienden. Mijn moeder, mijn zus, Yvon, mijn kinderen, Lukas, Oskar, zielsvrienden, Robbie, Erwin, El. Nou mensen die ik koester. Waar wil ik in leren? Dus ook daar zie je een plaatje van een Bitcoin staan. Ik wil leren hoe het is hoe die cryptocurrency werkt. Ik weet dan nog niet alles van. En als je gaat kijken waar ik anderhalf jaar geleden, wat wist van Bitcoin nu dan kan ik wel zeggen dat ik er nu wel iets over kan vertellen.

01:27:54
Gerhard te Velde: En dus ik ga heel erg. En helemaal aan de rechterkant je SQ, mijn spirit, mijn legacy. Dus er staat een plaatje met een boom: “To live, to love, to learn, to leave a legacy.” En dan zie je, dat haakt dan helemaal. Het is grappig dat we het daar dan over hebben op dat rechter bord zie je een aantal plaatjes. En twee van die plaatjes zie je mij; eentje zie je mij op een podium staan en een ander plaatje zie je een zaal met tienduizenden mensen die allemaal helemaal vol met energie hun hand opsteken. Ik ben daar nog niet. Ik heb al een paar keer een event gedaan. Vorig jaar vier events met 50 of 100 of 80 bezoekers, mooi. En ik ben daar dus nog niet en ik ga me al wel: “Act as if.” Dus ik doe al net wel alsof het zo is. En dat helpt mij wel manifesteren want dan houdt men dat wel op koers.

01:28:37
Gerhard te Velde: En hoe vaak ik dan naar die plaatjes kijk, hoe groter de kans is dat ik daadwerkelijk niet een huisje ga kopen in Zeeland maar in Oostenrijk. Dus dat helpt mij heel concreet in het zetten van stappen om dat te kunnen manifesteren. En affirmaties is er ook zo eentje. Dus affirmaties zijn zinnetjes waarbij je eigenlijk al je mind voor de gek houdt. Die ga je eigenlijk primen, die ga je eigenlijk zeggen: “Oké ik drink het liefste water, cranberry sap, en thee en koffie. Ik drink alleen nog maar water, thee, cranberrysap en koffie. Ik heb jarenlang heb ik behoorlijk flink gedronken en kon bijna niet voorstellen een leven zonder alcohol. En nu doe ik het, en het was bijna niet voor te stellen en nu doe ik het. Ik weeg 82 kilo, ik ben fit, Ik ben scherp ik sta aan. Ik heb elke maand 20 nieuwe klanten. Ik leef vanuit mijn hart. Ik ben een mooie papa, ik ben een lieve papa. Het zijn allemaal dingen die die ik wil bereiken. Sommige lukt, soms gaat het ook best wel oké, soms denk ik van: “Daar mag ik mezelf best wel nog in kietelen en helpen.” Die affirmaties, die heb ik, die lees ik elke dag voor het slapengaan en ‘s ochtends bij het opstaan. Ik heb ook een boekje volgeschreven. “Zeven stappen om je grootsheid te leven.” Dat is een heel simpel boekje, dertig dagen lang elke dag opschrijven: “Welke intenties wil ik neerzetten? Wat wil ik vandaag bereiken? Wat ga ik vandaag doen om mijn missie na te leven?” Dat doe ik elke dag. Dan sta ik eerder op en dat helpt mij heel erg om elke keer vanuit, noem het dan mannen energie, het maakt niet zoveel uit, om daar dan elke keer stappen in te gaan zetten om doelstellingen te kunnen bereiken. Dat helpt me heel erg.

01:30:16
Gerhard te Velde: Ik vind het wel mooi omdat zowel mannen als vrouwen energie gewoon prima zijn en ook samen nieuw leven opleveren. Jij wordt papa, ik word voor het eerst papa. Ik vind het dan weer bullshit om te zeggen: “Ja die mannen energie, die mag er niet zijn.”

01:30:31
Erik Verhagen: Hij moet er zijn.

01:30:31
Gerhard te Velde: Hij moet er zijn dus die beamer is prima. Ik heb ook dit soort doelen. Ik ben ook begonnen met een vision bord en er staan nu nog vooral fysieke dingen op. Maar dat is prima. “Moet ik nou per se met de trein gaan reizen? Als ik gewoon met heel veel plezier gewoon lekker in een beamer ergens naar toe rijd? Het hoeft niet.”

01:30:53
Erik Verhagen: Nee.

01:30:54
Gerhard te Velde: Dus ik mag er zijn. Alleen op het moment dat je alleen maar die fysieke of die fysieke doelen hebt en die mannen energie. Dan ben je eigenlijk nog niet compleet, zo kan je het ook zien.

01:31:02
Erik Verhagen: Precies. Ik heb mijn, ik sta ingeschreven bij Kamer van Koophandel met Boom consult. Één van de redenen om Boom consult te noemen is omdat ik een groot, nou groot, in ieder geval best wel een gedeelte van mijn omzet investeer in het laten aanplanten van bomen in Nederland. En dat zet ik niet op mijn website. Van: “Oh je moet bij mij kopen want ik ben maatschappelijk verantwoord bezig.” Ik geloof dus heel erg in én-én. Dus ja ik verdien veel geld, echt wel. En ja er gaat heel veel geld naar persoonlijke investering, persoonlijke ontwikkeling, het laten aanplanten van bomen, het inschakelen van coaches. En naast al die mooie dingen, ook mooi om een huisje in Oostenrijk te hebben zodat ik daar met mijn gezinnetje naartoe kan rijden in een veilige dikke beamer. Inderdaad. En ja dan ga ik ook 200 of nog harder. Dus ja want het is, dat is dan ook vanuit mannen energie, vanuit het innerlijk kind, of vanuit speelsheid. Ja ik geloof daarin.

01:32:02
Erik Verhagen: En inderdaad als je als je papa bent of wordt dan. Tuurlijk vrouwen energie, mooi en gaaf en je bent als man heb je ook een bepaalde rol. Het is goed om structuur aan te brengen, het is goed om aan te geven wat wel en niet mag. Het is heel goed om te zeggen: “En nu ga je gewoon dit doen, potverdikkeme. En ik denk dat als mannen en vrouwen dat vanuit hun eigen rol inzetten dat het dan helemaal zo hoort te zijn.

01:32:34
Gerhard te Velde: Wat kan ik als ondernemer van jou leren?

01:32:36
Erik Verhagen: Ik hoop dat je van mij kan leren hoe het is om als ondernemer heel dicht bij jezelf te blijven. En om vanuit speelsheid, lichtheid, en eigenlijk the why, waarom ik nou eigenlijk ben gaan ondernemen. Om dat jou aan te helpen herinneren. Want ik zie heel veel ondernemers, of werkende mensen voor banen, het maakt eigenlijk niet uit. Dat we heel erg snel ook weer teruggaan in verwachtingen van anderen en dingen die moeten, zogenaamd. En dingen die van je gevraagd worden omdat dat dan toevallig hoort. Dat ze dat van je vragen. En dan ben ik wel iemand die zegt: “Klopt dat wel? Of heb je er dan nog wel zin in, vind je het nog wel leuk? Heb je nog gespeeld? Wanneer heb je voor het laatst gelachen? Vind je dit echt serieus belangrijk?”

01:33:26
Erik Verhagen: Daar begin ik altijd mee, daar prik ik altijd op. En vanuit daar ga ik met die ondernemer dan kijken: “Oké hoe kun je dit dan vertalen naar én-én. Dus en vanuit lol en speelsheid, dat ook vertalen naar een mooie boterham verdienen zodat je een huisje kunt kopen in Oostenrijk waar je dan met je gezin Edelweiss kunt zingen. Als het weer, als de alpenkoeien weer uit de sloot worden getrokken. Ja.

01:33:55
Gerhard te Velde: Zijn er dingen die je graag wilt delen? Wat zijn de dingen die je wil vertellen? Waarvan je denkt: “Dit moet ik echt even kwijt.”

01:34:02
Erik Verhagen: Wat ik heel erg zie bij mijn huidige klant of daarvan de afgelopen jaren dat zijn in 98 procent van de gevallen, zijn dat vrouwen. Ik heb een vijf-zestal mannen die met de training en de coaching bezig zijn. En dat die vrouwen toch nog steeds heel vaak in de taboesfeer zitten en ook vanuit de man vrouw relatie heel erg zich laten beperken. Ik spreek elke dag wel vrouwen die zeggen: “Dat moet ik even met mijn man overleggen.” Of: “Ja ik ben eigenlijk wel afhankelijk van mijn man.” Of: “Mijn man vindt daar alles van, en ik durf daardoor niet spiritueel uit de kast te komen.” Zoiets. En dan denk ik van: “Kom op. Gloeiende gloeiende. Ga nooit gewoon eens staan voor wat je te doen hebt want het gaat niet om hem. Kom op!” Dus als ik dan iets nog uit zou mogen proesten dan zou ik zeggen: “Kom op vrouwen van Nederland, België en over de wereld. “Ga gewoon doen wat er van je verwacht wordt. En ga daar gewoon stappen maken en weet dat allerlei mensen zijn die je daarbij helpen.” Dat denk ik.

01:35:12
Gerhard te Velde: Mooi. Jij helpt ondernemers, zijn de dingen uit jouw eigen ondernemers carrière die voor jou uitspringen lessen waarvan je denkt: “Ja fuck. Dat heb ik totaal verkeerd aangepakt? En heel veel van geleerd?”

01:35:29
Erik Verhagen: Eentje die wel veel impact op mij heeft gehad is dat ik heb mogen leren om heel erg duidelijk aan te geven waar ik voor sta, en wat mijn kernwaarden zijn. Ik heb heel veel mensen die, veel veel, het zijn er geen honderden, maar de afgelopen jaren best wel wat mensen die voor me hebben gewerkt ik heb geen personeel in dienst. Bewust. Ik werk alleen maar met zelfstandige ondernemers die, daar geloof ik heel erg in. Dan hou ik ook de flexibiliteit om niet per se elke maand te moeten betalen. Als ik een nog keer links of rechts, dat. En vanuit vertrouwen heb ik heel vaak ben ik begonnen met mijn team. Dat zijn mijn kernwaarden; vertrouwen en gelijkwaardigheid en plezier. Dat zijn drie van mijn kernwaarden. En ik heb dat heel vaak bij mensen uit mijn team niet voldoende aangegeven van: “Oké als jij zegt dat je dit kunt. Ja oké dan vertrouw ik erop dat je dat kunt.”

01:36:28
Erik Verhagen: En dat zeg ik nu heel erg stellig. Ik heb heel vaak geleerd van: “Oké jij zit er helemaal niet vanuit gelijkwaardigheid en vertrouwen in.” En dat heb ik heel erg mogen leren. En ik heb ook mogen leren dat het mijn rol is om heel erg duidelijk aan te geven van waar het nu eigenlijk om gaat als je het mij vraagt. Dus waar waarom doen we dit. Dus ook weer waar ik dan zeg van: “Hé. Waarom doen we dit nou? Doen we dit voor erikverhagen.com of doen we dit om de wereld beter te maken?” En dan zitten we nu weer een procedure te verzinnen met z’n allen. Ik snap het, dat is ook nodig. Is dit nu de procedure om de procedure. Of is dit nu omdat het ons dient.

01:37:09
Erik Verhagen: En dat heb ik mogen leren. En dan is mijn conclusie: “Blijf dicht bij jezelf, blijf bij je authentieke kern. En ga vanuit je authentieke kern met je kale kop, met je Brabants accent, met je slechte grappen, met je sensitiviteit en je mannen energie, the whole shazam. Dit is wat het is. Dit is het pakketje. Daar mag ik het mee doen in dit leven en daar vanuit die kern wil ik graag ondernemen.” Dat zou ik iedereen wel willen meegeven van: “Joh, blijf maar lekker bij jezelf.” Het is allemaal gewoon helemaal goed zoals het nu is en blijf lekker groeien. En dan komt allemaal goed.

01:37:41
Gerhard te Velde: Kan je misschien iets meer vertellen over de coaches waar jij van leert?

01:37:48
Erik Verhagen: Ik heb coaches in alles spectra van het veld. Ik heb heel veel geleerd van echte ondernemers zoals; Remco Claassen, Annemarie van Gaal, Tony Robins, Rika Lusembler, Jim Collins, W. Burns 10 spirituele ondernemers. Daar heb ik veel van geleerd hetzij van seminars, hetzij uit boeken, hetzij uit trainingen. Ik heb de laatste jaren heel veel gehad aan Sam Ovens. Sam Ovens is een gast uit Nieuw-Zeeland, is nu een jaar of 26, 27. En woont nu in Amerika. Heel succesvol, heel succesvol. En die heeft voor mij heel veel dingen loepzuiver gemaakt. Hij heeft qua ondernemen heeft hij mij echt laten zien van: “Jongens gaat niet om jou, het gaat niet om hoeveel vakjargon gebied je wilt delen. Het gaat er niet om wat jouw werkwijze en jouw methode is. Vergeet die onzin ook gewoon. Waar gaat het nou om? Het gaat om jouw klant, kies je niche. Dus kies iets.” wat Jobs ook zei: “Kiezen wat je niet doet is net zo lang belangrijk als kiezen wat je wel doet.” Dat is ook zo een open deur die we lekker in gaan want het is echt zo waar. “Als ik iets kies wat ik nu niet doe dan kies ik uiteraard ook van wat ik nu wel doe. Daarmee wil dit niet zeggen dat ik nu wat ik nu niet doe. Dat ik dat nooit meer mag doen of kan doen. Nee, nu even niet.” Dus daar heb ik veel van geleerd, Sam Ovens en coaches uit het andere spectrum.

01:39:30
Erik Verhagen: Lees, het is allemaal hetzelfde natuurlijk. En toch; Petra Brusse, Elle Dawson, Helena van Duijn, Lotje Dekker, Mike Remmelzwaal. Allemaal hele bewuste ondernemers ,bewuste coaches, holistische voedingscoaches, sjamanen, holistische fysiotherapeuten, astrologen, leiders, uit het andere spectrum. En die mensen hebben mij heel veel gebracht. Die hebben me heel veel vanuit dat gevoel, vanuit spiritualiteit ook heel veel gebracht en nog steeds. Dus dat zijn mensen die mij heel veel hebben geholpen en nog steeds helpen.

01:40:14
Gerhard te Velde: En voor het opbouwen van je online business. Heb je dat zelf uit gevogeld? Of zijn daar mensen in het spel?

01:40:21
Erik Verhagen: Nee de belangrijkste persoon die daar elke keer, over ankerpunten en over belangrijke figuren gesproken, en dan is zij echt zwaar onderbesproken nog in deze podcast, dat is by far from mijn vrouw Yvon. Ik had het er gisteren over met haar, ik zeg: “Jij bent, jij bent op mijn belangrijkste punt in mijn leven ben jij degene geweest die mij die richting heeft gegeven.” Zij heeft gezegd toen wij een beetje aan het klooien waren met elkaar op relationeel gebied. Heeft zij gezegd: “Ik denk dat wij het samen heel erg leuk kunnen hebben.” Dat heeft mij toen inderdaad gedacht: “Volgens mij is dat wel zo.”

01:41:02
Erik Verhagen: En Yvon is degene geweest die heeft gezegd: “Volgens mij moet je iets doen met leiderschap en vrouwelijk leiderschap.” En Yvon is degene geweest die heeft gezegd van: “Hé, online training moet je iets mee doen. EMPOP Simon Levy, ken je haar?” “Nee ik ken haar niet” “Ik ga EMPOP doen.” EMPOP maakt prachtige online programma’s. Dat is afkomstig van EMPOP. En Yvon heeft de online training gevolgd. Yvon is degene geweest die heeft gezegd: “Je mag online gaan.” Yvon heeft mij ook in contact gebracht met een van zielsverwanten, met Daniël. Zij is elke keer de voorloper geweest in alles. Dus dat is gewoon heel heel waardevol en daar ben ik heel erg dankbaar voor. En zij is dus degene geweest die mij op het gebied van online ondernemen en vanuit vertrouwen, gewoon doen wat je te doen hebt. Dus zij, ja de belangrijkste persoon voor mij die er bestaat.

01:42:00
Gerhard te Velde: Wat is jouw gevoel bij de groeivoer podcast?

01:42:05
Erik Verhagen: Goeie vraag. Ik vind het altijd waanzinnig interessant om mensen aan het woord te laten die iets te vertellen hebben. En dat is gewoon, daar kan ik ook uren naar luisteren. Ik vind het, ik ben zelf, ik heb best wel moeten wennen aan podcasts. Ik ben heel visueel, ik ben ook heel gevoelig voor klanken, voor stemmen en geluiden. Dus ik heb soms ook best wel, aan het begin best wel gewend aan een podcast. Van: “Past het bij mij, vind ik het leuk?” En als je kijkt wat voor cadeautjes daar in zitten, dat is heel wat. Het is gewoon waanzinnig waardevol. Afgelopen tijd Thai Lopez gevolgd, Amerikaan. Beetje cheeky, heel commercieel. En toch. Hij interviewt allemaal bekende gave belangrijke Amerikanen en gaat dan vragen: “Wat is jouw mooiste tip. Wat is jouw gaafste inzicht?” Ja daar ligt gewoon goud in.

01:43:05
Gerhard te Velde: Ik heb nog een andere vraag voor jou: “Wat voel je bij mij?”

01:43:09
Erik Verhagen: Ik voel bij jou dat jij heel erg vanuit je kern aan het doen bent wat je leuk vindt. Heel erg vanuit het zakkompas wat je me overhandigt heb voor een bruisend leven. Dat je daarin op jouw manier met wat je doet en hoe je dat doet. Daar zit gewoon heel veel, daar zit gewoon heel veel gave dingen in Gerhard: Raad en daad van: “Waar gaat je hart sneller van kloppen? Think positive. Wat is jouw missie?” De dankbaarheid, paid forward, keuzes maken, we doen allemaal hetzelfde, allemaal hetzelfde. En daarin zie ik heel erg dat jij, je kwam hier binnen en het was meteen helemaal gaaf. En je bent, je zit vol compassie, ben je dingen doen. Het is gewoon waanzinnig. Dan denk ik wel dat jij een heel leuk gaaf leven hebt. En als ik je zo hoor vertellen dan is dat ook zo. Dus dat is gewoon gaaf.

01:44:03
Gerhard te Velde: Klopt.

01:44:04
Erik Verhagen: Je doet gave dingen, heel inspirerend als je kijkt naar de aantallen, de podcast, hoe je het hebt georganiseerd. Hoe je dat doet vanuit jezelf gewoon lekker. “Lekker man! Lekker man!”

01:44:14
Gerhard te Velde: Thanks, een mooie samenvatting. Vind je het leuk om nog wat quotes van jezelf in te spreken?

01:44:22
Erik Verhagen: Dat kan wel, die zijn ook allemaal gecopy-pastet. Ook al weer van andere mensen die mij geïnspireerd hebben. “Alles is én-én. Alles is en voelen en denken en doen. Alles is en why en how en what. First why, then how, then what.”

01:44:40
Gerhard te Velde: Heb jij erikverhagen.com?

01:44:43
Erik Verhagen: Ja, ericverhagen.nl die was al bezet door anderen. Ik heb een aantal jaar geleden gekozen voor erikverhagen.com en daar staat inderdaad op wat ik nu doe. Dan kun je boeken bestellen en staan referenties er op, en dat soort zaken.

01:44:59
Gerhard te Velde: Dus hoe kunnen we jou het beste terug vinden als mensen die nu luisteren Erik Verhagen willen gaan volgen? Hoe vinden we Erik Verhagen?

01:45:10
Erik Verhagen: Via de website. Erik, met een k, verhagen.com, daar. Ik ben qua vindbaarheid, ik heb ook op YouTube: Als je op Erik Verhagen vind, staan er ook wel wat dingen op. Op bol.com als je kijkt, zoek op: “Het boek voor ambitieuze mensen die leven in de nieuwe tijd.” Dat is een boek wat ik geschreven heb, bij bol.com te vinden. Podcast, hé, ook lekker. Mijn werkwijze is heel erg hoog dat ik via, dat ik heel erg gericht mijn ideale mogelijke klant zelf benader door middel van een Facebook advertentie. Dus dat vind ik ook het mooie van social media en van deze tijd. Dat je heel erg, dus ook het duaal. Want Facebook is ook geheel voor mij, daar heb ik ook een haat liefdeverhouding mee. Dat je ook heel mooi mensen kunt benaderen die mogelijk jouw ideale klant zijn.

01:46:06
Erik Verhagen: Dus je ziet nu best wel veel van: “Oké, ik word tegenwoordig blijkbaar vergeleken met Michael Pelogik, omdat het dan gaat over manifesteren. Dan denk ik van: “Ja ik snap hem, andere aanvliegroute.” En dus er zijn mensen die mij dan kunnen kennen van manifesteren met je bewustwordingspraktijk en dat ik dan een ondernemer ben die vooral voor spirituele ondernemers daarin met hun wil gaan groeien. En er is daardoor ook een heel grote groep die mij dan daardoor niet kent. En dat is oké. Ik heb daarin mijn niche, en de mensen die mij weten te vinden. En dan heb je ook met het aantal likes. En meer dan 2.000 likes. En meer dan 5.000 bezoekers per maand op de website en 3500 actieve mensen op de mailinglijst en dat soort getallen komen dan voorbij. Dan zorgt het ervoor dat mensen mij eigenlijk, het klinkt misschien raar, maar mensen komen dan naar mij toe in plaats van dat ik heel erg gespreid ga lopen vertellen op allerlei kanalen wat ik allemaal kan en doe. Dan word het een beetje een ego show, en dat is niet persé.

01:47:15
Gerhard te Velde: Voelt voor jou niet goed?

01:47:15
Erik Verhagen: Nee hoeft niet per se.

01:47:18
Gerhard te Velde: Want ken jij Perry Marshall toevallig?

01:47:22
Erik Verhagen: Nee.

01:47:23
Gerhard te Velde: Nee, ik ook niet.

01:47:24
Erik Verhagen: [gelach]

01:47:24
Gerhard te Velde: Ik heb een boek van hem gelezen. Wat de 80/20 regel, die ken je wel. En dat is net zo een open deur want iedereen zegt: “Ja, dat ken ik wel de 80/20 regel.” Ja wat doe je daarmee? Dus Perry Marshall zegt de 80/20 regel kun je toepassen op bijvoorbeeld je website. Tachtig procent van alle waarde uit jouw website komt uit twintig procent van de pagina’s. EN als je inzoomt op die twintig procent daar geldt weer de 80/20 regel. Dus van die twintig procent is 80 procent niet interessant maar 20 procent wel. Dat is dus vier procent. Dus hij zegt van: “Focus op de niche van de niche of op de 80/20 van de 80/20. Dat zijn 4 procent van de belangrijkste pagina’s op jouw website. Dit kun je ook toepassen op je tijd, dus die vind ik zelf bijvoorbeeld heel boeiend van: “Waar besteed ik mijn uren aan? Welke keuzes maak ik daarin? En hoe zeg ik vaker nee?”

01:48:24
Gerhard te Velde: En nu komt de link met wat jij net zei, één van zijn andere pleidooien is: “Laat klanten naar jou toekomen, in plaats van dat jij naar klanten toekomt.” Als je dat verder concreet gaat maken dan ga je dus, als dat je doel is, ga je nadenken van: “Oké hoe kom ik daar?” En dit kan je ook visualiseren, dus dat je jezelf op een podium ziet. Dit is al gebeurd. Maar die mensen komen naar jou toe. Jij hebt iets wat zij willen. In plaats van: “Ik wil van alles, en zij moeten, zij moeten dat.”

01:48:58
Erik Verhagen: Precies.

01:48:58
Gerhard te Velde: En dat vond ik zo een mooie omkering dus die ben ik nu ook aan het toepassen.

01:49:03
Erik Verhagen: Ja gaaf. Tof. Dat is ook hoe ik werk. Dus ik sta daar 200 procent achter wat je zegt want ik heb inderdaad. Ik heb de manier van mij om klanten aan te trekken is via een Facebook advertentie. Ik ben niet veel zichtbaar. Ik heb een Facebook advertentie en die gaat naar mijn mogelijke ideale klant dus heel veel mensen zien mij dus ook niet, en dat is perfect. En dan zijn een aantal mensen die die advertentie zien. Van die mensen die die advertenties zien, die klikken. In die advertentie staat iets wat bij die mensen resoneert. In die advertentie heb ik een call to action. Dus zeg ik: “Hé, spreekt je dit aan? Klik op de link en je krijgt toegang tot een gratis mini training.” Een aantal mensen klikken door, kijken die mini training. Een aantal mensen denken nog steeds: “Tof!” Een heel groot gedeelte valt af: 80/20. Mensen die de mini training hebben gezien krijgen de kans om een gratis intake gesprek in te plannen met mij of iemand uit mijn team. Vanuit die intake gesprekken die ik dan daadwerkelijk voer, nog steeds valt weer, blijft 20 procent blijft over.

01:50:14
Gerhard te Velde: Je omschrijft nu jouw funnel.

01:50:15
Erik Verhagen: Ik omschrijf nu mijn funnel. Ik ben nu mijn funnel aan het omschrijven. Dat is dus heel mooi van deze tijd. Je kunt het allemaal meetbaar maken. Dus wat je net zei is helemaal waar. Van de honderd mensen die die Facebook advertenties zien, wordt uiteindelijk, worden daar 5 van worden daadwerkelijk klant. Dus van de 100 die hem zien, dan zijn er dus miljoenen die je niet zien. En 1000 of 10.000 zien hem wel van die 10.000 die hem wel zien klikken er 100 wel op de advertentie en 9900 niet. Dat gaat verder dan 80/20. Het is 90 10 zo een beetje. En de mensen die dan vervolgens weer op die die op de mini training die ik gratis geef, dar valt dus weer 80 procent af van de 20 procent die overblijft neemt zoveel procent neemt de telefoon niet op. Of die doen de intake, laten hem niet doorgaan. Of die zeggen: “Erik het is duur, of het past niet.”

01:51:13
Erik Verhagen: Helemaal prima. Het gaat mij niet om de mensen die niet voor mijn training en coaching kiezen maar die 5 procent die aan het eind van dat gesprek zeggen: “Ja ik ga het doen.” En dat levert mij nu elke maand 10, 15 klanten op. Dus ja je kunt dan heel, dan kies ik heel sterk van wat ik niet doe en dan kan ik het ook echt. En dan wordt het van mij ook moeiteloos ondernemen. Want het is helemaal niet aan mij om te bepalen of iemand klant moet worden bij mij ja of nee. Dus er zit helemaal geen neediness in, er zit helemaal geen, eagerness zit er wel in. Ik ben wel gedreven, ik heb ambitie want ik heb iets neer te zetten. Ik heb een missie na te leven waar ik voor sta die ik heel erg voel. En mensen die zeggen: “Ja het is te duur.” Of: “Nee wat jij zegt klopt geen hout van.” Prima toch. Zo heeft iedereen zijn eigen plek in het weiland, er is voor iedereen plek in het weiland. Dus ik geloof ook niet in concurrentie. Dat is een illusie. Ik snap wel waar die vandaan komt. Ik geloof heel erg van: “Als jij doet wat je doet. En dat je dat heel goed, dat je dat zo goed mogelijk probeert te doen in dienstbaarheid voor een ander zodat je ook zelf daardoor een mooi leven kunt hebben. Dan komen die mensen naar je toe en dan is het inderdaad je begint met 100. En dan blijven er vijf over.” Ik vind het helemaal prima om van de 40, 50 intakes die ik in de maand heb om 30 keer een nee te horen. Vind ik helemaal prima.

01:52:34
Gerhard te Velde: Mooi statement.

01:52:38
Gerhard te Velde: Ja dat was hem alweer het interview met Erik Verhagen. Mocht je het nou leuk vinden om zijn boek te winnen, stuur dan een mailtje naar mail@gerhardtevelde.nl. Op mijn website vind je natuurlijk ook meer over wat ik voor jou als ondernemer zou kunnen betekenen, of voor ondernemers in je netwerk. Heb je tips, suggesties voor deze podcast. Stuur ze in. En een beoordeling, review wordt ook altijd zeer gewaardeerd. Laat van je horen en graag tot een volgende aflevering.

WIl je aan de slag met jouw persoonlijke groei en de groei van je bedrijf?

Dan is de Groeiclub iets voor jou!

Ontdek hoe tientallen ondernemers wekelijks sneller, leuker en slimmer groeien via kennisdeling, feedback rondes, netwerken, successen vieren, samenwerkingen en vriendschappen.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte

Meer afleveringen