fbpx

Aflevering 19 – Interview – Jellienke Winters over wat autisme is en haar succesvolle business Asspire

Het Gesprek

00:00:07
Gerhard te Velde: Hey, leuk dat je weer luistert naar de Groeivoer podcast. Misschien is het wel de allereerste keer dat je naar de Groeivoer podcast luistert. Mijn naam is Gerhard te Velde en ik maak deze podcast om jou te inspireren met toffe verhalen van gave ondernemers. Ja Groeivoer is natuurlijk een metaforische naam, we zijn allemaal bezig met de gezonde voeding tegenwoordig, dus hoe kan ik mezelf beter maken door betere voeding tot mij te nemen. En ik richt me eigenlijk op de geestelijke voeding die we in ons hoofd stoppen, want we brengen heel wat uurtjes door op Netflix en we lezen allerlei onzin de hele dag op de social media, maar je kunt je hoofd ook voeden met ja coole inzichten. Bijvoorbeeld door boeken te lezen maar bijvoorbeeld ook door te luisteren naar mensen die wat te melden hebben. Dat is ja wat je in deze Groeivoer podcast kunt verwachten. De podcast gaat over ondernemerschap, over spiritualiteit en het ligt er een beetje aan hoe het gesprek loopt, maar meestal komen we daar toch wel even over te spreken en het is gewoon heel leuk om te doen. Dus ik doe het met heel veel plezier. Naast de podcast heb ik een bedrijf Eager People wat zelfstandig draait zonder veel bemoeienis. Dat heeft me natuurlijk wel wat tijd gekost, maar ja dat loopt nu. En daarnaast ben ik begonnen met het helpen van andere ondernemers bij hun groei en op Gerhardtevelde.nl lees je iets meer over mij. Je kunt natuurlijk ook naar Groeivoer.nl gaan.

Gerhard te Velde: In deze aflevering, en daar gaat het nu natuurlijk ook vooral over, ga je luisteren naar een verhaal van Jellienke Winters. En haar bedrijf heet Asspire en Asspire is een bedrijf in de autisme- en communicatie coaching, dus het coachen van mensen met autisme, onder andere op het gebied van communicatie. Jellienke en ik spraken elkaar bij mij thuis aan de keukentafel in Utrecht. Het was een heel mooi gesprek en nou we gingen alle kanten op. Af en toe moesten even pauzeren om even op een rijtje te zetten van, “Hey, hebben we nu alles goed voor het voetlicht gebracht?”.  Nou, Jellienke is echt is een hele slimme, intelligente, toffe meid die ontzettend succesvol is eigenlijk. Dankzij het feit dat ze autisme heeft. Mijn beeld van autisme was vroeger heel beperkt, totdat ik een half broertje met autisme kreeg, had ik er wel wat meer beeld bij, maar dankzij Jellienke is dat nog weer veel verder uitgebreid. Nou ik zou zeggen ga lekker luisteren naar het interview met Jellienke Winters van Asspire. Mocht je iemand kennen met autisme of zelf stappen willen maken als je zelf autisme hebt, ga ook eens naar haar website www.asspire.nl, dat schrijf je A. S. S. P. I. R. E. nl. www.asspire.nl. Heel veel luisterplezier met deze aflevering. Jellienke Winters leuk dat ik je mag ontmoeten en wil jij jezelf even aan mij voorstellen?

00:03:51
Jellienke Winters: Dat wil ik zeker. Nou mijn naam is Jellienke, hoor je niet heel vaak. Ik ben volgens mij de enige in Nederland die zo heet [lacht] en ik ben autisme- en communicatiecoach. Daarnaast werk ik als trainer voor de Autisme Academie. Ik geef daar de opleiding tot Autismevriendelijke Coach. Samen met Marion Kuipers en Saskia Buma onder andere, niet de minste.

00:04:16
Gerhard te Velde: Oké, cool. Waar ben jij geboren?

00:04:18
Jellienke Winters: Ik ben geboren in Velp in de gemeente Rheden. Ik heb verder helemaal niks met Velp. En ik heb op verschillende plaatsen gewoond in mijn leven, waaronder Utrecht.

00:04:29
Gerhard te Velde: En kun je eens omschrijven wat voor soort kind, wat voor soort meisje was jij?

00:04:33
Jellienke Winters: Ik was heel extravert kind, ik was altijd aan het babbelen, altijd aan het zingen. Ik zat wel heel erg in mijn eigen wereldje. Ik wilde graag een elfje zijn en een prinsesje zijn en ik stond uren te kletsen voor de spiegel. Ik was ook wel een heel creatief kind. Ik kon ook echt zelf liedjes maken enzo en gedichtjes schrijven en ik was ook altijd aan het knutselen met mijn moeder.

00:05:00
Gerhard te Velde: Vond je het ook leuk om naar school te gaan zeg maar, heb je daar veel van geleerd?

00:05:04
Jellienke Winters: Dat zijn twee vragen in één.

00:05:06
Gerhard te Velde: Klopt, vond je het leuk op school?

00:05:07
Jellienke Winters: Of ik het leuk vond, ja en nee. Ik vond het heel leuk dat ik daar allemaal dingen leerde. Alleen ik vond het hele sociale gebeuren, vond ik heel lastig. Ik had vaak één vriendin en verder voelde ik me behoorlijk buitengesloten vaak. Ik voelde me vaak anders dan anderen. Ik wist ook vaak niet hoe ik moest vragen of ik meedoen mocht doen aan een spelletje in de pauze bijvoorbeeld. Toen ik naar de Vrije School ging, ging het wat beter en daar vond ik vooral de creatieve vakken heel erg leuk.

00:05:38
Gerhard te Velde: Dus daar kwam je wel weer meer tot je recht eigenlijk?

00:05:42
Jellienke Winters: Ja ik kwam meer tot mijn recht, maar ik vond vooral de pauzes lastig. Die vrije tijd vond ik lastig hoe je dat in moest vullen.

00:05:47
Gerhard te Velde: En hoe kwam dat? Is daar een bepaalde reden voor?

00:05:51
Jellienke Winters: Ik heb een vorm van autisme, dat is Asperger. Volgens de DSM vier nog, in de DSM vijf bestaat Asperger officieel niet meer, maar voor mezelf vind ik het nog steeds prettig om het wel Asperger te noemen. Ja, dus dat heb ik en dat maakte wel dat ik van nature minder sociale voelsprieten had.

00:06:09
Gerhard te Velde: Ja, dat merkte je ook?

00:06:09
Jellienke Winters: En dat merkte ik zeker. Ik voelde me echt een vreemde eend in de bijt vaak. En ik voelde niet precies aan wat mensen bedoelden, kon dingen heel letterlijk nemen.

00:06:20
Gerhard te Velde: Ja, wat op zich kwaliteiten zijn, maar kan ook tegen je werken

00:06:27
Jellienke Winters: Ja en in sociaal verkeer is dat soms heel erg lastig. Alleen inmiddels heb ik wel geleerd hoe ik beter kan communiceren.

00:06:35
Gerhard te Velde: Ja, want ik merk het totaal niet aan je.

00:06:35
Jellienke Winters: Dank je, denk ik.

00:06:35
Gerhard te Velde: Hoe heb je dat geflikt?

00:06:39
Jellienke Winters: [lacht] Hoe heb ik dat geflikt, nou het grappige is dat ik van mezelf eigenlijk helemaal geen sociale voelsprieten had. Mensen zeggen vaak tegen mij van, “Ja je hebt toch geen autisme, je bent juist hartstikke sociaal”. Moet ik altijd wel een beetje om lachen, net alsof mensen met autisme helemaal niet sociaal kunnen zijn. Dat is natuurlijk hartstikke onzin, maar het is wel een zin die ik nog heel regelmatig te horen krijg. En in tegenstelling van wat mensen vaak denken ben ik juist helemaal niet geboren met sociale voelsprieten. Ik snapte heel vaak niet wat mensen bedoelden. Ik hield heel veel monologen. Ik praatte door mensen heen, dus ik was wel heel extravert. Ik was heel veel aan het babbelen, maar ik voldeed niet helemaal aan wat mensen verwachtten van hoe je communiceert. En als tiener begreep ik grapjes vaak niet. Ik interpreteerde dingen vaak anders dan ze bedoeld waren en ik legde me hier niet bij neer. Ik was natuurlijk op dat moment was ik heel erg bewust onbekwaam en dat gaf heel veel frustratie en was heel confronterend, maar ik dacht ik ga uitzoeken hoe het werkt. Ik wil gewoon snappen hoe dit werkt. En ik dacht er moeten toch een soort van regels voor zijn hoe communicatie in elkaar zit. Er moet toch iemand zijn die dat heeft [lacht] verzonnen of heeft opgesteld. Dus mijn strategie was om op zoek te gaan naar banen, waarbij het draaide om goede communicatie. En dat waren dus banen waarbij je les kreeg in communicatie al in de vorm van salestrainingen en verkooptrainingen. Dus ik ben op zoek gegaan naar sales banen en ik kwam terecht bij een callcenter en hier leerde ik verkooptechnieken, wat eigenlijk nog gewoon trucjes voor mij waren en die ben ik toe gaan passen. Maar wel trucjes waarmee ik dus invloed had op het gedrag van een potentiële klant.

00:08:28
Jellienke Winters: En ik vond dat super fascinerend hoe je dus met een paar aanpassingen in een zin heel ander gedrag kon bewerkstelligen bij iemand. En ik schreef hier ook mijn eerste verkoopscript. Want ik merkte dat het bestaande manuscript niet werkte en iedereen ging gewoon dat script vertellen en nou ja, gingen gewoon daar mee door, maar ik dacht, “Nou, het moet toch anders kunnen?” Dus ik heb mijn script herschreven en ja dat leidde uiteindelijk tot hele goede verkoopresultaten. En toen heeft de teammanager besloten om maar mijn script te gaan kopiëren en dat was wel echt het moment dat ik dacht, “Yes, ik kan dit! En misschien juist wel omdat ik zo anders in zit en me er echt helemaal in gaan verdiepen, kan ik dit wel heel goed leren”. Toen ben ik eigenlijk een studie gaan kiezen ook daarin, taal en cultuur studies met hoofdrichting communicatiekunde en gelijktijdig ben ik een baan gaan doen als face-to-face kranten abonnement verkopen op straat. Ik weet niet of ik namen van bedrijven mag noemen maar [lacht] het was bij Pepperminds. Het leuke was dat ik daar les had van Arjan Vergeer, want die was daar de salescoach en hij is nu de bedenker en oprichter van 365 Dagen Succesvol. En van Arjan leerde ik bijvoorbeeld hoe je op onbewust niveau maatjes kon worden met iemand, de “building report” noemen ze dat in de sales.

00:09:56
Jellienke Winters: Dus dan zag ik dat doordat mensen me aardig vonden gunden ze het me om wat te kopen. En ik werd ook echt vriendjes met mensen op straat en dat was echt fantastisch hoe dat werkte. En ja ik was in die periode eigenlijk bewust bekwaam, omdat ik nog wel echt trucjes inzette, maar in mijn studie leerde ik echt dingen waardoor ik heel veel inzicht kreeg in waarom mensen communiceerden zoals ze deden. Bijvoorbeeld dat ze bepaalde behoeftes hebben, ze hebben behoefte aan waardering en erkenning, maar soms ook de behoefte om juist met rust gelaten te worden. Nou als jij van iemand een pen wilt lenen en je zegt, “Geef me je pen”, dan schaad je eigenlijk al iemands behoefte aan privacy. Dus dat moet je op een bepaalde manier aanpakken. Dat je dat vraagt van “Oh, kan ik alsjeblieft eventjes je pen lenen? Het is maar heel even, je krijgt hem zo terug”, bijvoorbeeld dus meer in de excuus-sfeer zeg maar en die behoefte aan waardering en erkenning. Als iemand een mening heeft en jij gaat keihard tegen die mening in dan wordt die behoefte aan erkenning van iemand geschonden, dus moet je dat een beetje meer aankleden. Van, “Sta je ervoor open om ook mijn kant van het verhaal te horen?”, nou zulk soort dingen en er zijn zelfs regels waar geen mens zich bewust van is en dat zijn bijvoorbeeld beurtwisselingsregels. Dus wanneer pak je de beurt?. Dat heb ik echt uit mijn hoofd moeten leren, omdat het bij mij niet van nature ging. Als ik die regels niet wist, praatte ik gewoon door mensen heen zeg maar. Toen ben ik nog bij Monsterboard gaan werken als accountmanager en ik heb nog een master gedaan in Advertising in Australië op RMIT University. Ik was begonnen in Perth en dat ging niet helemaal goed en toen ben ik geswitcht naar Melbourne en dat was gelukkig wel een succes. Dus die Master heb ik in 2011 met succes afgerond. En ik ben ook nog daarna salescoach geweest bij een verkoop team, dus ik heb wel een hele verkoop- en communicatiegeschiedenis achter me zeg maar. En ik heb dus in 2015 de opleiding tot Autismevriendelijke Coach gevolgd en dat ging alleen maar over autisme en communicatie. En daarmee kwamen eigenlijk dus mijn fascinatie voor communicatie en mijn eigen identiteit, een persoon met autisme, samen. Dus ik voelde me daar enorm thuis en nu sta ik dus als trainer voor de groep daar en ben ik dus autisme- en communicatiecoach dus alles klopt nu ofzo. Het cirkeltje is rond zeg maar. Het voelt echt alsof het zo moet zijn.

00:12:27
Gerhard te Velde: Het komt allemaal bij elkaar.

00:12:27
Jellienke Winters: Ja, precies.

00:12:27
Gerhard te Velde: Gaaf zeg.

00:12:27
Jellienke Winters: Ja.

00:12:27
Gerhard te Velde: Je bent pas net begonnen dus je hebt nog heel wat jaren voor de boeg.

00:12:30
Jellienke Winters: Ja ik ben in 2015 begonnen, maar toen had ik nog een heel andere insteek, namelijk autisme talentcoach, maar dat gaf wel weer dat ik heel erg op de mogelijkheden zit en ontwikkeling. Alleen alléén bezig zijn met talenten was voor mij, gaf me te weinig voldoening en ik geloof ook dat je echt passie daarbij nodig hebt. Niet alleen met je talenten bezig zijn, maar juist iets wat je ook hartstikke leuk vindt om te doen. Ja, dus dat dekte voor mij de lading niet, dus daar ben ik weer van afgestapt. En dat merk ik wel als ondernemer, dat je heel erg een proces hebt om ook steeds dichter bij de kern te komen van wat is nou echt je specialisme? En wat is nou echt hetgeen wat je uniek maakt? Dat is voor mij wel echt een zoektocht van drie jaar geweest ofzo.

00:13:18
Gerhard te Velde: Je hebt ook een bedrijf, Asspire.

00:13:20
Jellienke Winters: Klopt, ja.

00:13:23
Gerhard te Velde: Waar staat die naam voor? En hoe ben je op het idee gekomen om een bedrijf te starten?

00:13:28
Jellienke Winters: Ja, leuke vraag. In 2015 toen zat ik nog een beetje in een burn-out en ik las het boek Plan B van Marjon Kuipers en Gijs Borgers. En daar stond in dat autisme geen stoornis was en dat het heel schadelijk is voor mensen met autisme om het zo te noemen. En toen dacht ik, “Ja, daar hebben ze echt gelijk in en dat woord ASS vind ik ook stom van autisme spectrum stoornis”. Dus ik wil eigenlijk op mogelijkheden focussen en er iets positiefs mee doen en er ook een positief woord van maken. En toen dacht ik dus van wat kan ik met ASS als woord, hoe kan ik daar een positief woord van maken? En toen dacht ik aan ambiëren, nastreven, to asspire alleen dan met dubbele S.

00:14:20
Gerhard te Velde: Heel cool, die heb je zelf bedacht?

00:14:21
Jellienke Winters: Die heb ik zelf bedacht ja.

00:14:24
Gerhard te Velde: Cool.

00:14:24
Jellienke Winters: Ja, ik heb ook advertising gestudeerd.

00:14:26
Gerhard te Velde: Oké. [lacht]

00:14:27
Jellienke Winters: [lacht] Dus misschien helpt dat.

00:14:27
Gerhard te Velde: Mooi, dus jij hebt je commerciële kant er ook ingestopt eigenlijk, heel cool.

00:14:33
Jellienke Winters: Ja, alleen ik ben begonnen oorspronkelijk als talentcoach, omdat ik dus heel erg op de mogelijkheden van mensen met autisme wilde focussen. En dat zit nog steeds in het DNA van mijn bedrijf alleen ik heb me nu dus veel specifieker gericht op communicatie.

00:14:49
Gerhard te Velde: Ja, en hoe ben je eigenlijk uit die burn-out gekomen? Dat is een zwaar onderwerp misschien.

00:14:55
Jellienke Winters: Nee, dat is wel een mooi onderwerp, wat mij heel erg heeft geholpen is mindfulness gaan doen. En dat was specifiek mindfulness bij autisme bij het Leo Kannerhuis met het boek van Annelies Spek. En mensen zagen mij opbloeien tijdens die cursus. Toen zat ik inmiddels al wel iets van anderhalf jaar in die burn-out, ik heb echt twee jaar in de ziektewet gezeten. En ik was maar aan het denken van wat wil ik voor banen doen? Wil ik nog salesbanen in? Of wil ik een reclamebureau werken? Maar ik voelde dat dat zulke dynamische banen zouden zijn en dat dat niet handig was voor mij al die snelheid en al die prikkels. En toen ben ik mindfulness gaan doen en toen ben ik echt bij mezelf gekomen en heb ik mezelf afgevraagd, eigenlijk voor een meditatie was dat, van welk werk zou ik nu doen als ik er geen geld voor zou krijgen? Als ik het als vrijwilligerswerk zou doen? En toen kwam mensen met autisme helpen in me op. En ik deed mijn ogen open na die meditatie van 40 minuten. En toen dacht ik, “Dat ga ik doen!” En toen heb ik me ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme als vrijwilliger, dat was dus in 2015. Daarna ben ik bij iQ Coaches voorzichtig gaan werken vanuit mijn burn-out, omdat tijdens een informatiebijeenkomst hoorde ik die baas ook zeggen van, “Wie heeft hier een burn-out gehad?” En iedereen stak zijn hand op en hij zag het als iets goeds omdat het je dichter bij jezelf brengt. Dus toen dacht ik, “Nou daar durf ik wel op af te stappen”. Dus toen heb ik daar gewerkt als marketeer, ook omdat ik de visie van iQ Coaches heel prettig vond en dat ze ontwikkelingsgericht zijn. En daarna ben ik eigenlijk mijn eigen bedrijf gaan oprichten. Zo ben ik eigenlijk uit die burn-out gekomen maar mindfulness, yoga, hardlopen heeft me allemaal heel erg geholpen.

00:16:39
Gerhard te Velde: Ja en dat doe je ook nog steeds?

00:16:40
Jellienke Winters: Ja ik ben juist weer heel intensief gaan yogaen en ook sinds een, ik denk een jaartje alweer, aan hardlopen. Dus ja.

00:16:49
Gerhard te Velde: Ja en wat doet Asspire, je hebt een bedrijf opgericht en toen? Wat ging je toen doen?

00:16:56
Jellienke Winters: Nou, ik ben begonnen met coaching op het gebied van talenten, alleen ik merkte al gauw dat alleen je talenten goed kennen en daarmee gaan werken, dat is ook een route naar stress. [lacht] Het gaat niet alleen om talenten maar ook waar iemands passie ligt. Ik heb nog een tijdje een missie gehad dat ik mensen met autisme wilde helpen om een stralend leven te leiden, maar dat vond ik niet concreet genoeg en ik merkte dat ik nog steeds niet bij de kern was. En eigenlijk ben ik na mijn Bali reis afgelopen december, ben ik echt gaan kijken van waar ligt nou mijn kracht? Waar ligt mijn niche? En waar ligt mijn achtergrond? En dat is communicatie, omdat ik daar altijd al mee bezig ben geweest in die verkoopbanen, wat ik net vertelde, in mijn studie en omdat ik denk dat ik daarmee ook echt een verschil kan maken voor mensen met autisme. Communicatie is gewoon zo ontzettend belangrijk, dus als autisme en communicatie coach, help ik mensen met autisme om hun communicatie te verbeteren en daarmee help ik ze dus ook echt te verbinden met anderen. Ik hoop ook dat daar een stukje eenzaamheid mee opgelost wordt waar heel veel mensen met autisme mee kampen.

00:18:15
Gerhard te Velde: Je hebt een bedrijf, het heet Asspire, en je helpt autisten met communicatie, klopt dat?

00:18:20
Gerhard te Velde: Klopt helemaal en ik hoor jou autisten zeggen, daar wil ik gelijk even op inhaken, want taal kadert de ervaring. En als mensen het dus hebben over autist dan wordt je automatisch heel erg in een hokje gestopt en dan wordt automatisch een soort label op je gedrukt en een label is altijd een verkleining van de werkelijkheid, “Every label is a reduction”, dus ik heb het altijd over mensen met autisme.

00:18:47
Gerhard te Velde: Ja, want het zijn mensen.

00:18:47
Jellienke Winters: Omdat het om mensen gaat, precies.

00:18:47
Gerhard te Velde: Ja, mooi. Dus het zijn mensen…

00:18:47
Jellienke Winters: Met autisme, precies.

00:18:47
Gerhard te Velde: Oké en jij focust je op communicatie?

00:18:47
Jellienke Winters: Ja, klopt.

00:18:57
Gerhard te Velde: En wat gaat er dan mis in de communicatie of hoe, ja kan je daar iets over vertellen?

00:19:03
Jellienke Winters: Ja, nou communicatie is natuurlijk van zichzelf al een heel complex iets. Het is veel meer dan praten of gebaren, er zijn niet voor niks zoveel misverstanden in de wereld. Er is niet voor niets zoveel miscommunicatie. Wacht even hoor.

00:19:17
Gerhard te Velde: En wat gaat er mis met communicatie met mensen met autisme?

00:19:23
Jellienke Winters: Ja precies, en het is gewoon ingewikkeld, omdat iedereen een ander beeld van de wereld heeft. Dus je kan ook heel makkelijk langs elkaar heen praten en soms communiceer je iets wat je helemaal niet had willen communiceren. Dus communicatie is heel complex.

00:19:37
Gerhard te Velde: Kan van alles misgaan.

00:19:37
Jellienke Winters: Ja, en bij mensen met autisme is het afstemmen vaak lastiger om echt af te stemmen op wat een ander doet en dat is ook gewoon een stukje ontbrekende kennis daarover, wat andere mensen ook kunnen hebben op het gebied van communicatie, dat ze niet de juiste kennis erover hebben. Om wat ik voor mezelf heel erg heb ontdekt is afstemmen dat kan op basis van houding, intonatie, woordgebruik en ik had dat heel mooi met een cliënt gister uitgediept. Want hij kwam aanlopen bij mijn coachingsruimte en hij had zijn handen vol met thee en spullen en zo en toe zei ik van, “Hang je jas hier maar op.” En toen zei hij: “Nee, zo gaat het ook wel”. En hij pakte zijn jas in zijn mond [lacht] tussen zijn tanden en hij liep daarmee naar de coachingsruimte. En later hebben we dus een sessie gehad over out-of-the-box, wat zijn kwaliteit was zijn, maar zijn valkuil daarbij was dat hij dus niet zo binnen de box paste en toen zei hij ook heel hard van, “Ik wil ook niet binnen die box passen, ik weiger binnen die box te passen!” En dat is juist zijn uitdaging om wel een beetje af en toe meer binnen de box te willen passen, zodat je die afstemming vindt met mensen en niet als de vreemde eend wordt gezien, maar heel vaak als mensen met autisme snappen waarom iets zo is of waarom iets werkt, dan kunnen ze het super makkelijk oppikken. Dat merk ik echt telkens weer tijdens de coachingsessies, ik hoef het alleen maar uit te leggen en ze doen het zeg maar. Laatst heb ik met iemand ge-backtrackt, backtracken is het stukje herhalen van iemands zin en letterlijk het woordgebruik gebruiken wat een ander gebruikt, zogenaamde sleutelwoorden bijvoorbeeld. En dat zijn we gaan oefenen, hij heeft dat opgenomen met een persoon die hij kende en dat liet hij me horen. En dat was zo mooi want we hebben echt samen zitten luisteren naar de intonatie die hij meegaf en dan pizza of pízza. [gelach] Het maakt natuurlijk heel veel verschil hoe iemand intoneert. Dus dat soort dingen doe ik met cliënten, heel praktisch ook.

00:21:54
Gerhard te Velde: Ja, kan je eens naar dat gevoel van die jongen die zegt, “Ik wil er niet bij horen, ik wil niet in die box.” Waar komt dat vandaan?

00:22:04
Jellienke Winters: Ja, toch willen mensen met autisme wel heel erg hun eigen ding doen. Ze hebben wel een heel grote eigenheid, heel erg authentiek. En het zijn geen meelopers, al op school niet. Daardoor worden ze soms wel gepest, ja.

00:22:19
Gerhard te Velde: Dus je bent anders.

00:22:19
Jellienke Winters: Dus het is heel mooi om die kwaliteit wel te behouden als je zegt, maar ja ik werk veel met kernkwadranten. En als je kijkt, het is een kwaliteit dat out-of-the-box denken, alleen als je dat combineert met je uitdaging dat je gewoon wel eens binnen die box wil passen alleen heel gericht een keus kunt maken voor jezelf van, “Hey, wil ik nu een beetje meeveren met die ander?” Het is een soort brug die je oploopt, dus aan de ene kant heb je de mensen zonder autisme die de brug een stukje op moeten lopen om zich aan te passen, maar mensen met autisme moeten zich ook een beetje aanpassen soms. En als je de keus daarin hebt, of je wel of niet binnen die box wil en hoe dat dan werkt en wat de gevolgen zijn als je dat niet doet, heb je wel meer regie daarin.

00:23:05
Gerhard te Velde: Ja en hoe komen die mensen bij jou terecht? Hoe weten ze jou te vinden?

00:23:09
Jellienke Winters: Nou veel komen via mijn website, maar mensen worden ook weleens doorverwezen naar mij vanuit hun eigen hulpverleners of GGZ-instellingen. Ja vaak via-via, heel veel is mond-tot-mond.

00:23:27
Gerhard te Velde: Dan doe je waarschijnlijk iets goed als mensen elkaar gaan vertellen van, “Oh, je moet bij Jellienke zijn!”

00:23:31
Jellienke Winters: Precies, ja.

00:23:31
Gerhard te Velde: Heb je een bepaalde specifieke aanpak die je gebruikt? Je doet veel met taal zei je net? En met kernkwadranten?

00:23:40
Jellienke Winters: Ja ik denk dat wat ik doe ook al heel uniek is. En ik heb mezelf gewoon echt communicatie eigen gemaakt, omdat ik dus van nature niet die sociale voelsprieten had, maar ik heb het me heel erg eigen gemaakt door die sales, door die studies, ben ik soort van bewust bekwaam geweest eerst en trucjes toegepast. Ik weet niet of mensen precies weten wat [lacht] bewust bekwaam inhoudt maar, is echt zo’n coachingsterm, en uiteindelijk zeg maar onbewust bekwaam geworden, maar wel als persoon met autisme. En dat komt gewoon minder vaak voor en dat is denk ik wel uniek, een autisme en communicatie coach die zelf ook nog eens autisme heeft.

00:24:26
Gerhard te Velde: Ja, cool. En is er een begin en een eind? Dus je krijgt een X aantal sessies coaching en dan is het op een gegeven moment klaar of gaat dat steeds door?

00:24:35
Jellienke Winters: Nee, het is echt maatwerk, dus ik kijk gewoon waar ik iemand mee kan helpen, gaan we daar mee aan de slag. En ik denk altijd als ze weer iets nieuws hebben geleerd en ze kunnen weer verder, ja dan kunnen we gewoon ook doorgaan met de coaching omdat het ook gewoon persoonlijke ontwikkeling is. Er hoeft niet altijd een probleem te zijn wat helemaal opgelost wordt. Laatst zei een cliënt van, “Coaching is voor mij echt een verrijking.” En toen we het heel veel gehad over de NLP, over de uitgangspunten van de NLP. Dus ja, als mensen weer meer leren en het heel leuk vinden om te doen, daarom noem ik het ook meer coaching, want mensen zijn niet ziek er hoeft niet iets gefixt te worden en dat zijn ook niet mijn type cliënten.

00:25:21
Jellienke Winters: Het zijn mensen die gewoon alles uit hun leven willen halen en nou misschien wel de beste versie van zichzelf willen worden en daarom zeg ik ook, het is niet dat ze niet kunnen communiceren, want je communiceert altijd, maar het kan altijd beter en er kan altijd meer worden gedaan om nog meer verbinding te kunnen maken, nog meer afstemming te vinden. Ja dus op die manier, je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.

00:25:48
Gerhard te Velde: Mooi, die kan zo op een tegeltje. [lacht]

00:25:48
Jellienke Winters: Ja die is van 365 Dagen Succesvol, een jaarprogramma wat ik heb gevolgd.

00:25:55
Gerhard te Velde: Oh ja, oké cool, kun je daar eens iets over vertellen, wat heeft dat voor jou opgeleverd?

00:25:59
Jellienke Winters: Nou het jaarprogramma ging heel erg over je belemmerende overtuigingen onder de loep nemen, heel erg over je passie vinden en je missie. Ik ben er ook heel erg zoekende in geweest, nou ik vertelde net dat ik een tijdje de kant op was gegaan van dat ik mensen met autisme wilde helpen om een stralend leven te leiden. Nou daar liep ik eigenlijk zelf een beetje op vast, omdat ik ook niet altijd elke dag helemaal stralend kan zijn, omdat ik ook gewoon mijn worstelingen heb en dingen. Maar ja, dat jaarprogramma heeft wel ook me heel veel zelfliefde gegeven en dat je gewoon mag zijn wie je bent en heel veel eyeopeners, nieuwe inzichten, een jaarthema, ik ben bijvoorbeeld nu met een jaarthema bezig voor mezelf. Dat is ‘gezond het jaar rond’. Ja daardoor kan ik heel goed yoga doen en het hardlopen en gezond eten en minder drinken volhouden.

00:26:56
Gerhard te Velde: Dus dat heeft je veel gebracht?

00:26:57
Jellienke Winters: Dat heeft me zeker veel gebracht.

00:27:01
Gerhard te Velde: En je zei net iets over belemmerende overtuigingen, over je belief system, zoals dat dan zo mooi heet. Hoe ziet jouw belief system er eigenlijk uit?

00:27:11
Jellienke Winters: Nou ik geloof wel heel erg dat dingen gebeuren om een reden. En ik geloof ook dat dingen precies gebeuren op het juiste moment en dan ook echt zo moeten zijn. Ik geloof in het vermogen om met je geest je lichaam te kunnen helen. Ik heb laatst een hele mooie documentaire daarover gezien. En ik geloof echt wel in de kracht van de mens. En dat je ook dingen kan visualiseren en als je daar echt zelf echt in gelooft dat het werkelijkheid kan worden.

00:27:49
Jellienke Winters: Het is een beetje een gedachte van creative consciousness, ook een cursus in gedaan, [lacht] alleen wat daar achter zit, zijn belemmerende overtuigingen. Want als je er zelf nog niet helemaal in gelooft, omdat je bepaalde overtuigingen over jezelf hebt, of dit kan ik niet of dat gaat niet goed, dan dwarsboomt dat ook het vermogen om het werkelijkheid te laten worden.

00:28:13
Gerhard te Velde: Ik heb laatst een interview gedaan met Erik Verhagen, ik weet niet of je die kent?

00:28:14
Jellienke Winters: Nee.

00:28:14
Gerhard te Velde: Die noemt zichzelf ook lichtwerker, dat komt hij is hoog gevoelig, hoogsensitief. Er zijn heel veel mensen in Nederland die meer zien en voelen, dan die je zeg maar direct kan waarnemen.

00:28:30
Jellienke Winters: Nee dat zou ik mezelf niet noemen. Maar ik geloof dus wel heel erg dat het nu het moment voor mij is om met communicatie bezig te gaan, ook omdat ik nu dus trainer ben geworden bij de Autisme Academie dat ik sinds dit jaar doe. Het komt allemaal nu als een soort puzzeltje bij elkaar. Al die salesbanen en studies dat werk als trainer, ja.

00:28:55
Gerhard te Velde: Vet. Je hebt dus dat jaar programma gedaan, gebruik je dat ook in je coaching?

00:28:58
Jellienke Winters: Ja, ik ga soms wel met mensen kijken naar wat hun kernwaarden zijn, omdat het een soort fundament is waar iemand voor staat en wat die belangrijk vind. Heb ik vanmorgen nog behandeld in een coaching, maar wat ik ook echt doe is kijken naar iemands belemmerende overtuigingen. Je hebt bepaald gedrag en dat komt ergens vandaan en wat er vaak gebeurt is dat mensen het gedrag willen veranderen van iemand door trucjes aan te leren op het gebied van het gedrag. Maar er zitten bepaalde overtuigingen achter vaak of bepaalde capaciteiten die iemand nog niet heeft, waardoor die dat gedrag vertoont. Daar ga ik dan heel erg naar op zoek en wat ik bijvoorbeeld bij 365 Dagen heb geleerd, is dat er tussen een gebeurtenis en een gevoel nog iets zit. En dat is een gedachte. En als je weet welke gedachte dat is en je kan die omkeren, ja dan geeft dat ook een ander gevoel en leidt het ook tot ander gedrag. Dus in coaching kijk ik heel vaak van wat zit er achter? Wat zit er achter bepaald gedrag? Ja en daar gebruik ik dan ook de neurologische niveaus, de piramide van Dilts bij, bijvoorbeeld dus dan maak ik een soort combinatie van wat ik in 365 Dagen Succesvol heb geleerd en meer in de opleiding tot Autismevriendelijke Coach.

00:30:26
Gerhard te Velde: Cool. Kun je nog schetsen, hoe ziet jouw coaching er nou eigenlijk uit? Hoe pak je het aan?

00:30:29
Jellienke Winters: Nou iemand komt binnen, we hebben vaak een uurtje de tijd. Nou eerst thee of koffie en vervolgens gaan we gewoon in ieder geval vragen hoe het met die persoon gaat en wat we de vorige keer hebben gedaan. Ik geef vaak huiswerk mee, ik vin dat een beetje een rare term ‘huiswerk’ [lacht]. Ik vraag ook vaak hoe ze dat zelf willen noemen. En dan kijken of dat gelukt is, of ze er uitgekomen zijn. En dan gaan we met iets nieuws aan de slag. En dat kunnen hele verschillende dingen zijn. Dus als iemand komt bijvoorbeeld met een probleemsituatie en een bepaald doel wat iemand wil bereiken, dan maak ik bijvoorbeeld gebruik van een coachmodel, waarbij je kijkt naar wat is de huidige situatie? Welke situatie wil je graag bereiken? Wat is de gewenste situatie? Wat zijn de hulpbronnen en wat zijn de belemmeringen? En komt het antwoord eigenlijk uit de persoon zelfs. Dus dat doe ik vaak als iemand een gericht probleem heeft. Als iemand echt een probleem heeft op het gebied van afstemmen, dan ga ik dus leren hoe stem je af op een persoon. Dan gaan we aan de gang met nou waar kan je allemaal op afstemmen? Nou, houding, intonatie, woordgebruik. Dan ga ik ze bijvoorbeeld leren wat backtracken is. Nou backtracken dat is een hele belangrijke. Wat ik vaak doe is, ik schets de uitgangspunten van NLP en je hebt bijvoorbeeld het uitgangspunt, “Iedereen heeft zijn eigen beeld van de wereld” en daarin leg ik uit dat wat we heel vaak doen in taal, is dat we onze taal die wij zelf gebruiken, leggen we op een ander. En daarmee gaan we heel erg in tegen het wereldbeeld van die ander.

00:32:21
Gerhard te Velde: Ja.

00:32:23
Jellienke Winters: En ik geef dan vaak een voorbeeld van, stel je zou je huis inrichten, nou jij wil een zwarte bank, dat vraag ik dan, hoe zij hun huis zouden willen inrichten, nou een zwarte bank, een plant in de hoek, een klok aan de muur. En ik zeg van, “Nu komt er iemand, een coach bijvoorbeeld, bij jou thuis en die wil het totaal anders doen, die wil een roze bank ervan maken en juist geen plant en een heel klein klokje neerzetten op mijn bureau. Hoe zou je dat vinden?” Zegt ze, “Ja, dat zou ik niks vinden.” En dan zeg ik van, “Ja maar dat doen we ook in communicatie.” Want wij leggen ons eigen filter eigenlijk hoe wij de wereld zien en dat wordt gevormd door je ervaringen, door je opvoeding door je overtuigingen, leggen we zo op een ander. En backtracken is dus een hele mooie manier om de taal en de woorden van de ander te gebruiken. En je kan op die manier ook vragen stellen. Door letterlijk dat woord te herhalen en daar een vraag van te maken. En op onbewust niveau maak je daarmee een connectie. En als je dat afstemmen, backtracken, weer verbreekt dan kan je ook die connectie kwijt zijn. Dus nou ja backtracken daar doe ik wat mee, NLP doe ik veel mee, coachmodellen, intonatie, dat soort dingen.

00:33:42
Gerhard te Velde: Jellienke, jij hebt een hele mooie website van Asspire, daar heb ik natuurlijk ook op gekeken. En ik zag daar iets heel moois staan, ‘SPEAK’, wat is dat precies?

00:33:49
Jellienke Winters: Nou SPEAK is eigenlijk een coachmodel waar ik mee werk en dat heb ik zelf ontwikkeld. Het is een model voor effectieve communicatie en die heb ik eigenlijk samengevoegd in het toepasselijke woord ‘SPEAK’. Tijdens de coaching besteden we aandacht aan deze componenten en elke letter van het woord ‘SPEAK’, die staat voor een component.

00:34:15
Jellienke Winters: Dus je hebt ‘Succes’, dat gaat eigenlijk over van wanneer is communicatie nou succesvol? Nou dat is over het algemeen als de boodschap zo aankomt bij de ontvanger als de zender het bedoeld heeft, en iedereen is daarbij zelf verantwoordelijk voor de reactie op zijn communicatie. Dat is vaak echt een eye-opener.

00:34:36
Gerhard te Velde: Dat is essentieel.

00:34:37
Jellienke Winters: Ja, want dan kun je dus gaan kijken, heb ik wel gecommuniceerd dat ik wilde communiceren naar iemand? Wat heb ik gedaan qua houding? Wat heb ik gedaan qua intonatie? Is het wel overgekomen zoals ik wilde dat het overkwam?

00:34:51
Gerhard te Velde: Ja dus je gaat niet alleen zenden, maar je gaat ook checken van hoe is het aangekomen? Of wat heeft het gedaan?

00:34:54
Jellienke Winters: Ja en je gaat vooral kijken van wat wil ik ook doen met zo’n boodschap? En waarom heb ik dan deze reactie gekregen als ik daar niet tevreden mee ben? Wat heb ik daar zelf in gedaan? Dus het is een heel groot stuk zelfreflectie wat het brengt als je zelf verantwoordelijk bent voor die reactie. En de P. staat voor ‘Personal’. Dat gaat over persoonlijk, nou daar neem ik eigenlijk altijd een uitgangspunt van de NLP in mee, dat iedereen een eigen beeld van de wereld heeft: een eigen model of een eigen beeld van de werkelijkheid. En dat betekent dat je heel erg moet afstemmen op de persoon die je voor je hebt. Dus wil je effectief zijn in je communicatie, dan zul je dus iedereen op een andere manier moeten benaderen. Daar gaan mensen met autisme altijd heel erg van zuchten. [lacht] En er zijn dus ook heel makkelijke trucjes voor, zoals bijvoorbeeld backtracken, waarbij je letterlijk een deel of een woord van een zin herhaalt. En door niet in te vullen of niet te interpreteren, dan sluit je aan bij de belevingswereld van die ander. Dat is essentieel, dat is heel belangrijk. Dan heb je nog ‘Emotions’ en dat gaat over het belang van afstemmen op de emoties van de ander. Als iemand helemaal in mineur stemming is en zijn partner komt thuis, of zijn of haar partner, en die gaat zo van, “Joh, het valt allemaal wel mee, kom op, hup we gaan eruit”, dan wordt hij niet helemaal geleveld. En dan is het goed om heel eventjes mee te gaan en dan vervolgens die ander een klein beetje zo eruit te trekken. Maar niet in één keer, want dan voelt die anders zich niet gehoord en niet erkent bijvoorbeeld. En wat ik ook heel veel doe met mijn coaching is aandacht besteden aan overprikkeling. Dus welke emoties krijg je tijdens overprikkeling? Wat gebeurt er met je als je overprikkelt raakt? Wat doet dat met je emoties? En sowieso is overprikkeling echt een heel groot onderdeel van mijn coaching. Ik leg vaak het overprikkelingsmodel helemaal uit, ik ga kijken met mensen hoe ze hun eigen overprikkeling signalen kunnen herkennen, wat ze kunnen doen als ze overprikkelt zijn. Nou dan heb je de A, dat is ‘Attention’ en dat is dat je echt aandacht hebt voor je gesprekspartner en dat je echt aanwezig bent in het hier en nu en niet ondertussen over het boodschappenlijstje zit na te denken en wat je allemaal nog moet doen morgen of wat je tegen die hebt gezegd of wat dan ook, maar dat je echt aanwezig bent en echt luistert naar wat iemand zegt en niet gelijk wil reageren ook. En probeer te luisteren zonder oordeel, ‘Fair Witness’ noem je dat ook wel. Dan heb je nog ‘knowledge’ en dat gaat over kennis van communicatie. NLP-trainer Adriana Adriaanse, die zegt dat veel miscommunicatie voortkomt uit een gebrek aan kennis of zelfs gebrekkige scholing over communicatie. Ik heb het geluk gehad dat ik hele goede scholing heb gehad. Communicatie op de Universiteit van Utrecht, maar ja niet iedereen krijgt die kennis aangereikt, hoe communicatie nou echt in zijn werk gaat. En bijvoorbeeld dingen over NLP en hoe mensen de wereld zien en dat soort dingen. Dus deze K gaat echt over kennis en wat komt er allemaal bij kijken?

00:38:12
Gerhard te Velde: Dus het model, SPEAK-methode en geef jij daar ook lezingen over bijvoorbeeld.

00:38:19
Jellienke Winters: Niet zozeer specifiek over dat model. Vaak wordt er gevraagd van, ‘Wil je echt met praktische tips en tricks komen?’ Dus ik ga binnenkort een lezing geven bij De Autisme Ontmoetingsplek van Krimpen aan den IJssel en daar ga ik echt praktische tips en tricks geven hoe je bijvoorbeeld beter kunt afstemmen met mensen. Dus dan gaan we het hebben over backtracken, maar ook hoe kun je duidelijkheid krijgen tijdens een gesprek? Nou dat is een techniek dat heet ‘chunken’, ook in de opleiding tot Autismevriendelijke coach geleerd.

00:38:57
Jellienke Winters: Daarmee kun je je heel goed in kaart brengen op welk niveau je zit te praten zit je op detail niveau te praten of zit je juist op een hoger niveau te praten? En je kunt die informatie dus eigenlijk opdelen in chunks, in blokken en ook specifieke vragen stellen om te achterhalen van, ‘Hey, waar is het nou eigenlijk onderdeel van? Waar maakt het deel van uit? Als je zeg maar naar het hogere niveau wil vragen en als je de diepte in wilt, zeg je juist, ‘Geef daar eens een voorbeeld van. Wat bedoel je specifiek?’

00:39:29
Jellienke Winters: En dat helpt mensen met autisme heel erg om de informatie te ordenen tijdens het gesprek.

00:39:34
Gerhard te Velde: Cool, vind je het leuk om lezingen te geven?

00:39:40
Jellienke Winters: Ja ik vind het superleuk om lezingen te geven. Het is ook gewoon leuk om voor groepen te staan, dat doe ik ook als trainer bij de Autisme Academie. En ik vind het gewoon heel leuk om dingen uit te leggen en met groepen te werken en oefeningen te doen. Ik vind juist die combinatie van coaching 1-op-1 en voor groepen staan en daarmee aan de slag te zijn, vind ik juist heel leuk ik vind praten heel leuk en schrijven.

00:40:02
Gerhard te Velde: Nice, vind je het ook spannend om voor een groep te staan?

00:40:08
Jellienke Winters: Ja, ik ben altijd wel zenuwachtig voor.

00:40:12
Gerhard te Velde: En heb je dan trucjes om jezelf te kalmeren?

00:40:15
Jellienke Winters: Soms doe ik een meditatietje en gewoon echt goed op mijn ademhaling letten. Dat werkt wel goed, gewoon zorgen dat mijn ademhaling rustig is. En even goed mijn voeten op de grond, zeg maar, en goed aarden voordat ik begin.

00:40:30
Gerhard te Velde: Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jouw kernwaarden, je vertelde dat je in je coaching ook met kernwaarden werkt?

00:40:38
Jellienke Winters: Klopt.

00:40:38
Gerhard te Velde: Wat zijn jouw kenwaarden?

00:40:39
Jellienke Winters: Mijn kernwaarden zijn authenticiteit, dus echt puur en echt zijn en geen verborgen agenda. maar het is wat je ziet zeg maar. Een verschil maken, echt iets betekenen voor een ander en iets betekenen in de wereld. Verbinding vind ik heel belangrijk en dan heb ik het echt over levelen, diepgang, ja echt die warmte voelen dat je elkaar begrijpt en begrepen wordt. Positiviteit: altijd toch in ook de moeilijkheden de mogelijkheden kunnen zien. Ik noem het altijd het gouden randje rond de wolk [lacht]. En de laatste is groei. ik geloof dat je altijd bij kan leren, altijd kan groeien, altijd kan ontwikkelen als je er voor openstaat. En dat vind ik ook heel belangrijk, ik doe zelf ook heel veel persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s. Ik heb 365 Dagen Succesvol gedaan, Creative Consciousness. Ja ook om weer dingen van verschillende invalshoeken te bekijken en te leren.

00:41:45
Gerhard te Velde: Kun je eens vertellen wat voor soort klanten je hebt?

00:41:48
Jellienke Winters: Ik heb vooral mensen die niet meer echt aan het overleven zijn, maar mensen die wel echt aan het leven zijn. En dat zijn mensen die graag verder willen komen, vaak ook heel ambitieus zijn wel. En ja, echt specifiek wel hulp willen op het gebied van communicatie. Dus dat ze ergens tegenaan lopen. Ik heb bijvoorbeeld een jongen en die krijgt gewoon nooit een reactie van mensen waar hij op hoopt. En als hij bijvoorbeeld vraagt hoe van, ‘Hoe bedoel je dat?’, dan zeggen mensen, ‘Ja dat weet je zelf wel, dat zoek je zelf maar uit’. En we hebben dat geanalyseerd samen en we zijn er achter gekomen dat het eigenlijk lag aan het feit dat hij hele moeilijke, dure Engelse woorden gebruikte, waarmee hij automatisch een soort afstand creëerde tussen zichzelf en een gesprekspartner. En mensen dachten van, ‘Hij weet wel alles, hoezo weet hij dit dan niet? Dat zie je vaak bij autisme, dat er een grote discrepantie is in kennis, dus sommige dingen weten mensen met autisme heel goed en lijkt het wel of ze al veel ouder zijn dan hun kalenderleeftijd en sommige dingen denk je ‘He hoe kan je dit nou niet weten?’ Maar bij hem was dat het geval en we zijn dus nu heel erg aan het oefenen met backtracken en dat hij ook letterlijk de woorden herhaalt van iemand anders. En daarmee krijgt hij wel meer verbinding en meer toenadering van mensen. En hij is zichzelf nu een beetje aan het afleren om dee Engelse woorden te gebruiken zonder dat hij zijn eigenheid verliest. Want ik heb hem ook uitgelegd dat er echt een verschil is tussen gedrag en tussen wie hij is.

00:43:33
Gerhard te Velde: Een belangrijk verschil.

00:43:33
Jellienke Winters: En dat is wel een hele belangrijke, precies dat je jezelf niet afrekent op iets, je doet iets, maar je bent het niet.

00:43:41
Gerhard te Velde: Ja, ja, cool. En wat voor hulp is er voor andere mensen met autisme? Is er veel hulpaanbod in Nederland?

00:43:50
Jellienke Winters: Ja er is wel heel veel hulpaanbod, alleen ik zou graag zien dat er nog meer ervaringsdeskundigen met autisme hulp gaan bieden aan andere mensen met autisme. Want ik merk wel dat dat heel goed werkt en dat mensen zich heel erg begrepen voelen en dat je gewoon, ja je komt een beetje uit hetzelfde vaatje. Dus je snapt een beetje waar iemand tegen aanloopt, zonder dat je dat uit een boekje hebt of geleerd hebt. Maar ik weet gewoon een beetje met wat voor soort dingen ze worstelen en het is echt niet zo dat elke persoonlijkheid hetzelfde is, absoluut niet. Ieder mens met autisme is juist hartstikke uniek. Zelfs dat Rain Man plaatje wat we vaak zien als een persoon met autisme, ja dat bestaat eigenlijk helemaal niet in werkelijkheid.

00:44:38
Gerhard te Velde: Dat is een film geloof ik? The Rain Main?

00:44:39
Jellienke Winters: Ja dat is een film. Wat ik een mooie NLP-uitspraak vind is, ‘De kaart is niet het gebied’, daarmee wordt bedoeld bijvoorbeeld de Google Maps is niet het gebied zelf. Op het moment dat je daar bent dan ligt er sneeuw en dan staan mooie huisjes maar dat zie je allemaal niet op Google Maps zeg maar. Op de menukaart is niet het eten dus het kan nooit precies beschrijven hoe het is. En dat is met autisme ook zo. Een beschrijving van autisme is nooit hoe een persoon met autisme in werkelijkheid is. Bij iedereen uit het zich weer anders. Ik weet niet meer precies wat je vraag was.

00:45:20
Gerhard te Velde: Nee ik vond hem mooi, ik luister graag. [gelach] Kan je eens vertellen hoe je het opzetten van je bedrijf aangepakt hebt?

00:45:30
Jellienke Winters: Het begon eigenlijk met mijn visie dat autisme geen stoornis is. Ik las dat ook in het boek Plan B, wat ik nu gewoon tegenwoordig gebruik als trainer binnen de opleiding tot Autismevriendelijk coach. Maar er stond ook letterlijk in ‘Autisme is geen stoornis’. En eigenlijk is mijn hele bedrijf begonnen met die visie en dat we meer in mogelijkheden moeten denken. En toen heb ik de bedrijfsnaam bedacht ‘Asspire’ wat voor ambiëren, nastreven staat, omdat ik een positief woord wilde maken van ASS. En ja, ik ben het gewoon gaan doen. Ik heb geen bedrijfsplan geschreven. Misschien heel onverstandig. Maar het is eigenlijk organisch ontstaan. Ik weet nog de eerste persoon die ik coachte was voor 25 Euro, was een meisje die ik via-via had leren kennen. Ik had haar een lezing zien geven. En die kwam op een gegeven moment naar mij toe. Vanuit haar heb ik toen een vriend van haar weer gecoached, die heb ik drie jaar gehad, geloof ik. Ik ben op een gegeven moment begonnen bij een bedrijf een werknemer coachen en ik kreeg kansen en heb kansen gecreëerd voor mezelf ook. Ja ik ben dat gewoon gaan doen en op een gegeven moment dacht ik, ‘Nou wat voor tarief vind ik ongeveer reëel?’ Ben dat gaan doen en ik heb een coachingsruimte gezocht, heeft een tijdje geduurd. Ik heb verschillende coachesruimtes gehad maar nu zit ik superfijne plek.Ik heb zelf mijn coachingsruimte ingericht ook, met spullen waar ik blij van word. Visitekaartjes besteld en het zit nu allemaal veel meer op één lijn dan hoe het begon. De kleur past nu ook zeg maar, de kleur van mijn website past bij mijn stoelen en bij mijn visitekaartje. Ik heb me nu echt gepositioneerd als autisme en communicatie coach. Ik zorg ervoor dat ik goed gevonden wordt op Google. Ik heb mijn hele website zelf geschreven.

00:47:28
Gerhard te Velde: Wow.

00:47:29
Jellienke Winters: En ook zelfgemaakt in WordPress. En die had ik al drie jaar geleden maar ik heb hem gewoon helemaal herschreven richting communicatie. Ja dus ik ben eigenlijk gewoon gaan doen! Ik ben uit mijn denken gekomen en ik ben gewoon gaan doen.

00:47:46
Gerhard te Velde: Cool, dus je bent echt een self-made ondernemer?

00:47:49
Jellienke Winters: Eigenlijk wel ja.

00:47:50
Gerhard te Velde: Zelf-gecreëerd.

00:47:50
Jellienke Winters: Eigenlijk is die hele titel autisme en communicatie coach ook zelf bedacht en bestaat nog helemaal niet. Dus als je googlet op ‘autisme en communicatie coach’, krijg je mij. Dus dat is wel cool.

00:48:07
Gerhard te Velde: Boem! Bovenaan, heel goed je hebt gewoon je eigen niche geopend op die manier. Cool hoor.

00:48:07
Jellienke Winters: Ja precies.

00:48:07
Gerhard te Velde: Denk je dat meer mensen met autisme zouden moeten gaan ondernemen?

00:48:11
Jellienke Winters: Zeker, ja voor mij is het echt zo’n uitkomst geweest, want ik ben gewoon veel te eigenwijs voor loondienst denk ik. Ik pas niet in een keurslijf en dat is ook de kracht van heel veel mensen met autisme, ze kunnen heel goed out-of-the-box denken en als ondernemer is dat nodig dat je out-of-the-box denkt en dat je jezelf uniek positioneert. En je kan zelf bepalen hoe jij het wil doen. En mensen met autisme zijn tot heel veel in staat en ze kunnen alles, maar wel op hun eigen manier en dat past heel goed bij ondernemen.

00:48:54
Gerhard te Velde: Ja. Vet! [lacht] Waar wordt je nou zo blij van?

00:48:54
Jellienke Winters: Ik ben blij van dat ik heel graag die zin wilde zeggen, dat we alles kunnen, maar wel op onze eigen manier. Die heb ik heb trouwens niet zelf bedacht, die komt bij Saskia Buma vandaan.

00:49:02
Gerhard te Velde: Saskia, als je luistert: Goed gedaan! Je wordt nu geciteerd door anderen.

00:49:06
Jellienke Winters: [lacht] Nee dit is een supermooie zin, want het is ook echt zo. Op die manier heb ik ook communicatie aangeleerd. Ik heb het gewoon op mijn eigen manier gefixt door sales te gaan doen, door mijn studies te gaan doen. Maar ik denk dus ook dat ondernemen daar heel goed bij past.

00:49:24
Gerhard te Velde: Ja. Grappig he, want dat zou je niet meteen verwachten? Tenminste, dat is niet mijn eerste ingeving.

00:49:26
Jellienke Winters: Nee en er zijn ook dingen die je tegenkomt die lastig zijn. Ik vond bijvoorbeeld boekhouden, dat is een [onverstaanbaar] voor mij, maar ik heb een super fijne boekhouder, dus ik stuur gewoon allemaal bonnen in één keer door en hij regelt het voor mij. En daar heb ik dus helemaal geen omkijken naar bijvoorbeeld. En ik moest even het heel goed regelen met mijn rekeningen, dat je een zakelijke rekening hebt en een privé rekening en dat ik gewoon goed weet van welke rekeningen ik wat af moet schrijven. Dat was in het begin echt een heel gepuzzel voor mij, maar dat soort praktische dingen daar kunnen mensen je ook wel bij helpen. En je kan het dus uitbesteden, zelfs een website zou je uit kunnen besteden als je die niet zelf wil maken. Dus dat is wel een voordeel, maar je moet wel goed weten waar je kracht ligt en wat je uit wilt besteden.

00:50:16
Gerhard te Velde: Eigenlijk ben je ook in staat om businesscoaching te doen voor mensen met autisme die willen gaan ondernemen.

00:50:23
Jellienke Winters: [lacht] Wie weet, wie weet wordt dat een volgende stap. Maar eerst wil ik me echt op communicatie richten. Maar het is wel grappig dat je dat zegt, want mijn zusje die is hondengedragdeskundige en die gaat nu ook richting ondernemers coachen hoe je je eigen bedrijf opzet. Dus het zit in de familie, we zijn wel echt een ondernemersfamilie.

00:50:42
Gerhard te Velde: Ja?

00:50:42
Jellienke Winters: Ja mijn moeder die heeft muziekles gegeven aan gehandicapten, maar ook vanuit haar eigen onderneming en die is gaan lobbyen, zelfs bij de Tweede Kamer. Die heeft heel veel geld gekregen om boeken en cd’s te kunnen maken en zo, dus ja dat is gewoon een heel ondernemend type. Mijn vader heeft wel altijd in loondienst gezeten. We hebben het heel erg van mijn moeder.

00:51:02
Gerhard te Velde: Ja, je noemde ergens in ons gesprek ook het begrip ‘eigenliefde’.

00:51:04
Jellienke Winters: Ja?

00:51:04
Gerhard te Velde: Wat zijn je tips voor mensen met autisme die daar mee worstelen?

00:51:12
Jellienke Winters: In de eerste plaats ben je gewoon helemaal goed zoals je bent. Heel vaak lijkt het alsof er wat mis met ons is ofwel te fixen is, of je misschien een ziekte of een aandoening of een stoornis hebt. Nou sowieso is er onderzocht dat er echt niks kapot is in de hersenen. Martine Delfosse heeft daar heel veel over gezegd en geschreven van het is geen defect en je kan je gewoon heel goed ontwikkelen. Ik zie het liever als een soort vertraging en versnelling en als je vertraging hebt met de trein, dan is die ook nog in te halen zeg maar, die vertraging. En je hebt ook een versnelling, dus je bent ook verder op bepaalde gebieden. En wat je wel vaak ziet is dat mensen met autisme op sociaal gebied dan een vertraging hebben. Bij mij was dat althans zo, alleen ik heb het wel ruimschoots ingehaald en ook al kan je iets nu misschien nog niet, je kan het nog niet. En die ‘nog’ is een hele belangrijke, want je kan er wel aan werken, je kunt er wel iets mee doen.

00:52:15
Gerhard te Velde: Ja, ja mooi antwoord, hoopgevend. Stel je hebt autisme, en je luistert en je voelt je een beetje eenzaam of je zit een beetje in een soort van isolement. Hoe zou je dan een stapje kunnen zetten om daar uit te komen?

00:52:32
Jellienke Winters: Mooie vraag wel. Ik denk dat de key is dat je het belang van verbinding maken en afstemmen met een ander echt moet begrijpen voor jezelf. En dan kan je ook leren hoe je dat dan kan doen. Het belang van verbinden is namelijk dat je je gerespecteerd voelt, begrepen voelt, de ander kan begrijpen en respecteren. En dat lost ook een heel groot stuk eenzaamheid op. Want ik denk, bij mijzelf althans, ik voelde me vooral eenzaam op momenten dat een ander mij niet begreep, dat een ander bijvoorbeeld niet begreep dat ik heel veel duidelijkheid nodig had. Bijvoorbeeld als ik angstig was, ik heb periode in Bali gehad dat ik heel bang was voor aardbevingen, en dat zat hem vooral in dat ik geen duidelijkheid had wat ik moest doen als er een aardbeving kwam. En als iemand dat dan niet begrijpt, dan voel je je zo alleen. Juist dat afstemmen en een beetje in het wereldbeeld van de ander stappen, dat zorgt er ook voor dat je je minder eenzaam voelt. En dat kun je dus leren.

00:53:45
Gerhard te Velde: Waar haal jij je kracht vandaan?

00:53:49
Jellienke Winters: Poeh! Waar haal ik mijn kracht vandaan? Eerste plaats uit mezelf. Het was wel grappig, [lacht] ik dronk gisteren een kopje thee en daar staan allemaal van die mooie uitspraken op en toen stond er van ‘Wie inspireert je?’ En tot mijn verbazing dacht ik: ‘Ikzelf’ maar dat is echt voor het eerst. En waar ik het nu vandaan haal is dat het allemaal samen is gekomen in mijn leven, dat alle puzzelstukjes ineens helemaal op z’n plek zijn dat ik denk ‘Ja, dit kan ik, met communicatie bezig zijn, ik heb hier een achtergrond in. Ik kan me zo profileren als autisme en communicatie coach’. Dus dat geeft mij al heel veel voldoening, dat ik mezelf niet meer zie als persoon met autisme maar als een professional die andere mensen helpt en ook kennis en expertise heeft in die specifieke dingen. En die kracht haal ik bij mij ook heel erg uit Yoga, klinkt misschien heel gek en sommige mensen vinden dat zweverig, maar Yoga helpt me zo enorm om in mijn lijf te komen en hardlopen ook. En ik denk als je heel veel in je hoofd zit, dan ga je heel erg malen en dan blijf je heel erg in het denken hangen en dat is wel een valkuil voor veel mensen met autisme. Maar als je in je lijf komt, dan kom je veel meer in een doe-modus. Dus door meer in mijn lijf te zitten, voel ik me veel beter.

00:55:10
Gerhard te Velde: Ja, je hebt ook een tijdje verkering?

00:55:11
Jellienke Winters: Ja klopt.

00:55:13
Gerhard te Velde: En hoe is dat dan gekomen?

00:55:17
Jellienke Winters: Oh, heb je even? [lacht]

00:55:18
Gerhard te Velde: Ja. [lacht]

00:55:18
Jellienke Winters: Dat is echt een heel verhaal.

00:55:23
Gerhard te Velde: Vind je dat leuk om te vertellen?

00:55:23
Jellienke Winters: Ja, dat is wel leuk. Mijn vriend die is pedicure, hoor je ook niet zo vaak, in Amersfoort. En de eerste keer dat ik bij hem een pedicure behandeling had toen klikte het al echt enorm. En we hadden elkaar al tijdens die pedicure behandeling eigenlijk ons hele levensverhaal verteld. Het was gewoon hartstikke gezellig en we gingen daarna zelfs nog even een drankje drinken in de buurtkroeg. Maar toen vond ik hem nog helemaal niks en hij mij ook niet. Maar het was wel gewoon leuk vriendschappelijk. En de derde pedicurebehandeling, toen had ik net mijn ticket naar Australië geboekt, want ik wilde weer eens terug naar Australië, dat was in 2017, en toen zei ik, ‘Ik ga naar Australië, anders kom je ook!’ En zei hij, tot mijn verbazing zei hij: ‘Oh nou dat lijkt me eigenlijk wel een leuk idee’. Dus dat heeft hij gedaan. Dus hij heeft me op ‘Perth’ vliegveld opgewacht met een sign met, wat stond er op: shining star.

00:56:26
Gerhard te Velde: Dat is romantisch.

00:56:28
Jellienke Winters: Ik had toevallig een shirt met een ster erop aan dus het was hilarisch.

00:56:34
Gerhard te Velde: Nee dat is niet toeval.

00:56:34
Jellienke Winters: Nou en toen had ik nog een vriendje, dus er is die vakantie niks gebeurd. We hebben gewoon gereisd met z’n tweeën in een campertje. En was echt zo’n wicked camper met allemaal van die grappige teksten en afbeeldingen enzo. Cheech and Chong ofzo stond erop en het was hilarisch, maar we hebben 5.000 kilometer met elkaar gereden. Nou hij reed, ik niet. Ik heb geen rijbewijs en ik maar babbelen de hele weg en hij ook.

00:56:58
Jellienke Winters: En daardoor leer je elkaar supergoed kennen en we hadden niks te verliezen, want we waren alleen maar vrienden. Ik had een vriendje, hij was met een andere vrouw bezig daar. Dus het was puur vriendschap. En na die maand dacht ik ineens van ja maar, het lijkt wel liefde dit, want we accepteren elkaar zo voor wie we zijn. Het was zo mooi en zo vol compassie en ja het was zo fijn en we vulden elkaar heel mooi aan, want hij is heel praktisch en ik was juist meer chef entertainment zeg maar, omdat ik alles bedacht, leuke dingen bedacht die we gingen doen.

00:57:34
Jellienke Winters: En dat heeft nog een jaar geduurd ofzo voordat we wat kregen, want toen gingen we weer samen naar Australië en dat was omdat er iemand was overleden en die heeft heel veel voor mij betekend. Dus hij heeft mij opgevangen toen het niet zo goed met mij ging in Australië in 2009 en ik had hem aan haar voorgesteld. Alleen zij had kanker gekregen, dus ze was binnen een jaar weg en toen zijn we zijn naar de funeral gegaan samen.

00:58:02
Jellienke Winters: En ja eigenlijk in die periode dat we daar waren, is dat gewoon helemaal opgebloeid tot liefde, het was zo bijzonder dat we dat samen meemaakten. We hebben nu tien maanden wat en 14 februari gaan we in hetzelfde restaurant eten als waar we vorig jaar vierden dat we allebei vrijgezel waren.

00:58:22
Gerhard te Velde: Yes!

00:58:22
Jellienke Winters: Dus nu gaan we als lovers.

00:58:23
Gerhard te Velde: Wow, bijzonder. Echt heel gaaf.

00:58:27
Jellienke Winters: Ja het is een heel grappig verhaal. Als je het dan hebt over dat dingen zo moeten zijn, dan is dit wel een heel goed voorbeeld, ja zeker.

00:58:38
Gerhard te Velde: Cool, gefeliciteerd.

00:58:38
Gerhard te Velde: Nou ik heb heel veel mogen vragen en je hebt ook heel veel gedeeld. Dat vind ik supermooi. Als ik naar jou kijk, dan denk ik, je bent eigenlijk een voorbeeld voor heel veel mensen met autisme.

00:58:48
Jellienke Winters: Dankjewel, ja je wordt er stil van.

00:58:58
Gerhard te Velde: Nee maar luister, je hebt er hard voor gewerkt.

00:58:58
Jellienke Winters: Dat is waar, ja.

00:58:58
Gerhard te Velde: Het is niet komen aanwaaien.

00:58:58
Jellienke Winters: Nee.

00:58:58
Gerhard te Velde: Misschien heb je goede mensen om je heen gehad of af een toe een keer geluk, maar iedereen heeft geluk dus.

00:59:03
Jellienke Winters: Nou ik heb wel echt hele goede mensen om me heen gehad, ik had het net al over Arjan, van 365 Succesvol.

00:59:12
Gerhard te Velde: Arjan, als je luistert. [lacht]

00:59:12
Jellienke Winters: Dat ik daar heel veel van heb mogen leren natuurlijk. Marjon Kuipers, van de Autisme Academie, waar ik superveel van leer. Mijn ouders die altijd, ja ook heel positief kijken en mijn moeder die het altijd heeft over het gouden randje rond de wolk. Dus dat is gewoon heel fijn. Ik heb zeker goede mensen om me heen.

00:59:33
Gerhard te Velde: Vet! Als mensen met jou in contact willen komen, wat kunnen ze dan het beste doen?

00:59:39
Jellienke Winters: Nou ze kunnen sowieso op mijn website kijken www.asspire.nl en niet vergeten met dubbel s. A. S. S. P. I. R. E.

00:59:44
Gerhard te Velde: Let’s kick some ass!

00:59:44
Jellienke Winters: Precies, zoiets en daar staat mijn e-mailadres op, info@aspire.nl, het telefoonnummer staat er ook bij, dat ga ik nu niet noemen, maar dat moeten ze maar op mijn website kijken. Via de Autisme Academie ben ik ook te vinden.

01:00:06
Gerhard te Velde: Mooi, thanks! Zullen we gaan afsluiten?

01:00:07
Jellienke Winters: Helemaal goed.

01:00:07
Gerhard te Velde: Mag ik jou een high-five geven?

01:00:07
Jellienke Winters: Ja!

01:00:07
Gerhard te Velde: Cool, supertof! Dankjewel.

01:00:07
Jellienke Winters: Alstublieft.

01:00:07
Gerhard te Velde: En dat was hem!

01:00:07
Jellienke Winters: Dank ook aan jou, leuke kans om dit te kunnen vertellen op de podcast.

01:00:07
Gerhard te Velde: Heel graag gedaan.

01:00:07
Gerhard te Velde: Hey, leuk dat je helemaal tot het einde geluisterd hebt van deze aflevering met Jellienke Winters van Asspire. En ik hoop dat je het een mooi gesprek vond, dat je er iets uit hebt kunnen helpen voor jezelf of misschien voor een ander. Dankjewel voor het luisteren en graag tot een volgende keer!

WIl je aan de slag met jouw persoonlijke groei en de groei van je bedrijf?

Dan is de Groeiclub iets voor jou!

Ontdek hoe tientallen ondernemers wekelijks sneller, leuker en slimmer groeien via kennisdeling, feedback rondes, netwerken, successen vieren, samenwerkingen en vriendschappen.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte

Meer afleveringen