Zonder focus ga je niet vlammen

Als ondernemer zie ik continu kansen. Als ik op alles dat op mijn pad komt ja zeg, komt er maar weinig écht van de grond. En dus moet ik mezelf dwingen om nee te zeggen. Dat klinkt simpel, maar ik vind het best lastig! Keuzes geven kiespijn. Ik ben een ondernemer van het type pionier, dol op nieuwe dingen. Ik zeg graag ja als zich iets nieuw en opwindends aandient en ga me snel vervelen als ik langere tijd aan één ding moet werken. Toch heb ik focus nodig.

Omdat er heel wat mensen zijn die een gebrek aan focus als problematisch ervaren, deel ik een aantal inzichten over focus. Niet omdat ik er alles van afweet, en ook niet omdat ik focus 100% onder de knie heb. Bij de timmerman thuis, hangt de deur ook wel eens scheef.

Toch helpt het bestuderen van een bepaald onderwerp mij verder. Daarom sloot ik mijzelf een weekend lang op in Kasteel Slangenburg, in de Achterhoek, om te lezen, te denken en te schrijven over focus. Ik deel de komende tijd regelmatig inzichten over focus. Ik hoop dat jij er iets aan hebt!

“Zonder focus ga je niet vlammen”

Als ik een concept of idee probeer te begrijpen, ga ik vaak op zoek naar de oorspronkelijke betekenis(sen) van het woord, terug naar de etymologie. Zo kwam ik er achter dat het woord focus af stamt van het latijnse woord voor haard, brandpunt.

Misschien heb je vroeger, als kind, wel een uitgedroogd blad van een boom of struik geprobeerd in brand te zetten, met een vergrootglas. Dat is precies waar focus over gaat: het concentreren van energie op één punt, zodat er een heftige (ketting)reactie ontstaat!

Een fikkie stoken met een vergrootglas is natuurlijk kinderspel. Maar voor onze voorouders was vuur een serieuze zaak. Voor hen was vuur, tijdens strenge winters, noodzakelijk om warm te blijven, wilde dieren op afstand te houden en eten te kunnen bereiden. Voor hen was de haard, focus, een kwestie van leven of dood.

Zonder focus aan te brengen, en zonder het bewust richten van de energie op het focuspunt, komt er geen vuur. Zonder brandpunt, ga je niet vlammen. Focus is een vereiste voor succes. Soms zelfs een kwestie van leven en dood.

Wil je ook groeien?

Wil jij stappen maken in je groei als ondernemer of de groei van je bedrijf? Neem contact met mij op, voor de mogelijkheden van groeicoaching, of kom naar één van mijn Groeidagen!

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!