De essentie van je bedrijf destilleren

Op 3 oktober 2019 kwam de Groeivoer Groeiclub voor ondernemers weer bij elkaar. Ditmaal in het proeflokaal van Bastiaan Staffhorst, eigenaar van Staffhorst Jenever. Vanuit zijn passie voor poëzie en destillaten met een bijzonder verhaal zet Bastiaan – als telg uit een oud Utrechts ondernemersgeslacht – de traditie van Staffhorst voort. Bastiaan wist ons te inspireren met zijn mooie verhaal, en niet te vergeten een lekkere workshop gin maken.

Eeuwenoud bedrijf

Staffhorst maakt sinds 1861 uniek Utrechts gedistilleerd; gin, jenever en bijzondere distillaten van fruit. Dit oer-Utrechtse familiebedrijf doet dat op ambtelijke wijze. Je kan dit bijzondere ambacht nu zelf ervaren. In de Sluiswachterswoning op het Cereol-terrein (naast Buurten in de fabriek) kan je op afspraak terecht voor Staffhorst-proeverijen en workshops waarin je een eigen, unieke Staffhorst gin of jenever kan maken.

Bastiaan had jarenlang twee flessen jenever met het oorspronkelijke product dat zijn voorouders maakten, in de kast staan. Op een dag trok hij de stoute schoenen aan en besloot deze jenever opnieuw te gaan maken. Bastiaan claimde met succes de rechten op de receptuur en blies Staffhorst Jenever nieuw leven in. Daarmee werd hij ook ondernemer, volledig op zijn eigen manier.

Workshop gin maken

We begonnen de avond met een lekkere borrel en wat kleins te happen. Gerhard heette iedereen welkom en legde de huisregels van de Groeiclub uit. Ook vertelde Gerhard iets meer over de geschiedenis van Groeivoer, die inmiddels alweer 5 jaar terug gaat. Het voorstelrondje met de welbekende bos wortels die rond ging volgde. Waarna het tijd werd voor het ‘echte werk’: gin maken!

Tijdens de workshop gin maken die Bastiaan gaf, mochten we onder zijn deskundige leiding onze eigen gin gaan monteren. Die werd opgebouwd uit verschillende basisingrediënten en de verschillende smaken die in een jenever kunnen zitten. Kardemom, koriander, peper, maar ook tal van andere mogelijke opties om een unieke blend te maken.

Kijken in de ziel

Na de maaltijd volgde een klein spel om elkaar beter te leren kennen en meer over jezelf te weten te komen. Het spel: Kijken in de Ziel. De vraag hierbij van Gerhard was: wat zie jij, als je naar een andere ondernemer kijkt? Dat mag gaan om uiterlijke kenmerken zoals kleding, houding of de naam van een bedrijf. Maar ook: wat roept iemand bij je op, welke energie voel je, wat triggert een bepaalde bedrijfsnaam bij jou? Dit leverde interessante gesprekken op. Elke ondernemer ging naar huis met een (foto van een) A-4 met daarop een “de essentie van je bedrijf”, bekeken door de lens van minimaal 10 andere ondernemers.

Gerhard: “Wat je uit zo’n oefening haalt is voor iedereen anders. Wat ik zelf fascinerend vind is hoeveel anderen zien, wat ik zelf niet (meer) zie. Je denkt jezelf goed te kennen. Maar is dat echt zo? Ik denk ook aan het “nieuwe kleren van de keizer-effect”. Je wilt jezelf soms een beetje verstoppen als ondernemer. Met mij gaat alles goed, ik heb het lekker voor elkaar. Maar dat hoeft dus niet. Sterker nog, je leert meer over jezelf als je het aandurft je kwetsbaar op te stellen. Als je eerlijk bent naar jezelf. “Twee zien meer dan één” zei mijn moeder altijd. Kun je nagaan hoeveel een groep ondernemers ziet, als ze naar je kijken. Ik leer daar graag van.”

Great game of business

Ondernemen is een spel. Soms heel serieus. Heel pijnlijk ook. Maar door af en toe uit te zoomen, zie je dat het echt alleen maar een spel is. Als je dat uitzoomen met andere ondernemers kan doen, die net als jij een growth mindset hebben, ga je een betere speler worden. Zo wordt de “great game of business” (Leestip: het gelijknamige boek van Jack Stack) steeds leuker!

Lid worden van de Groeiclub?

Lijkt het je interessant om lid te worden van de Groeiclub? Neem contact op voor meer informatie of kom een keer vrijblijvend kennismaken tijdens een Groeiclub ondernemersborrel.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!