fbpx

Een mastermind voor ondernemers, wat is dat?

Deze uitspraak ken je vast wel: “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”. Een tekst die al jaren op mijn visitekaartje staat, en niet voor niks. Hoe langer ik ondernemer ben, hoe meer ik besef hoe weinig ik eigenlijk weet, en hoe waardevol de wijsheid van anderen is. Vooral op momenten van vertwijfeling, als ik het even niet meer weet, vind ik het fijn om terug te vallen op een klankbord. Een groepje ondernemers die ik vertrouw en die mij oprecht verder willen helpen. En dat is precies de essentie van een mastermind. Je eigen klankbordgroep van slimme mede-ondernemers. Mensen die je van eerlijk advies voorzien bij vraagstukken waar jij mee worstelt.

De fictieve mastermind

Als ondernemer ben ik vaak eigenwijs. Op het kinderachtige af soms, net als toen ik klein was: “Zelf doen, mama!” En toch doe je er goed aan, niet alles zelf te willen uitvogelen. Op cruciale momenten, ga ik te rade bij mijn inner circle van slimme raadgevers, mijn eigen mastermind. Zo’n mastermind kan je in het echt ontmoeten, maar ook ‘in gedachten’.

Sommige ondernemers kiezen voor een ‘fictieve’ mastermind. Zij kiezen een aantal wijze figuren, sommige nog in leven en andere niet meer. Die roepen ze in gedachten aan, om advies te vragen. Zo kan je bijvoorbeeld een groep hebben waar Mahatma Ghandi, Moeder Theresa, Elon Musk en Simon Sinek inzitten. Als je een probleem hebt, ga je jezelf in gedachten afvragen wat deze figuren zouden adviseren over dat probleem. In je gedachten ga je, met een vraag die je hebt, één voor één deze personen bij langs, en je vraag hun mening.

Face-to-face mastermind

Zelf benader ik mijn mastermind liever persoonlijk. We ontmoeten elkaar live, of plannen een videocall in. Ik vraag mijn mastermind geregeld om advies. Dat doe ik pas als ik er zelf al over nagedacht heb. De collectieve intelligentie van mensen die je kent, die je vertrouwd en die kundig zijn op ondernemersgebied, is super waardevol. Maar ik wil mijn klankbordgroep niet met mijn brain farts lastig vallen. Dus kom ik beslagen ten ijs, pas als ik zelf mijn huiswerk gedaan heb.

Er zit wel verschil in mastermindgroepen. Zoals ik mijn mastermind gebruik, is dat vooral op mijn eigen problemen gericht, en vraaggestuurd. De leden zijn in principe passief en we komen niet structureel bij elkaar. Je kan ook kiezen voor een actieve mastermind groep, waar je regelmatig mee bij elkaar komt.

Zelf een mastermind opzetten

Stel dat je dit wil, een mastermind groep voor ondernemers opzetten, dan kun je dat als ondernemers onderling doen. De voordelen hiervan:

 • Je kiest zelf met wie je in de groep komt en hoeft niet te deal met mensen die in je allergie zitten;
 • Je hebt lagere out-of-pocket kosten want je koopt geen abonnement of groeiprogramma in;
 • Je kunt zelf de inhoud en thema’s bepalen omdat er geen vastgesteld programma is;
 • Je hebt de vrijheid om in en uit te stappen wanneer je wilt.

Als je nog meer voordelen weet, reageer gerust.

Er zijn ook nadelen:

 • Zelf een mastermind in leven houden vergt discipline, omdat je niet betaald is de drempel om een keer te ‘skippen’ lager;
 • Iemand moet de kar trekken, het voortouw nemen, maar wie? Bij toerbeurt?
 • De uren die je besteedt aan organisatie, kan je niet besteden aan je klanten of je eigen business;
 • De sfeer kan te vriendschappelijk worden waardoor je elkaar niet scherp houdt;
 • Als het niveau van de ondernemers om je heen niet hoog genoeg is, word je te weinig uitgedaagd.

Tips voor het opzetten van een mastermind

Let bij het opzetten van een mastemind op de volgende punten

 • Deskundigheid (believeability) van de leden. Zijn de mensen die je in je mastermind stopt echt deskundig op de onderwerpen waarover ze advies geven?
 • Eerlijkheid; krijg je te horen wat je wilt horen, of geven mensen eerlijke feedback, ook als die pijn doet? Zoek mensen die radicaal openhartig zijn;
 • Vertrouwen; werk alleen met mensen die je 100% vertrouwd, zodat jij ook echt open en eerlijk kunt zijn;
 • Commitment; werk alleen met leden die bereid zijn minimaal een jaar mee te doen;
 • Niveau; word je voldoende uitgedaagd, of zit je eigenlijk nog wel lekker in je comfort zone? Groeien mag best een beetje pijn doen. Zoek leden die anderen genoeg intellectueel kunnen uitdagen.

Een eigen mastermind opzetten is goed te doen. Het ‘inkopen’ van een mastermind is ook het overwegen waard. Je koopt dan als het ware een flinke stok achter de deur, in de vorm van een externe partij die je aan je eigen afspraken houdt.

Alternatieven voor de mastermind

Er zijn ook alternatieven voor een Mastermind. Bijvoorbeeld:

 • Google; je antwoorden over ondernemerschap opzoeken op LinkedIn groepen, in Facebook groepen voor ondernemers of op een ondernemersforum.
 • Youtube. Filmpjes voor ondernemers kijken, bijvoorbeeld van Gary Vee, Tony Robbins, Burt of andere
 • Boeken & podcasts. Leaders are readers. Je kunt veel wijsheid uit boeken halen. Ook een podcast over ondernemerschap luisteren kan veel inzicht bieden.
 • Business coaches. Er zijn talloze business coaches die je kunt inhuren, bijvoorbeeld Eelco de Boer, Ninke van der Leck, Simone Levie, Eelco Smit, Bart van den Belt, Lisette Tol, Tibor Olgers, Enzovoorts.
 • Een betaald groeiprogramma. Je kunt ook kiezen voor een externe partij die je helpt. Dat vergt een investering, maar dat kan het waard zijn. Vaak groei je met een beetje hulp van buiten sneller, beter en met meer plezier. Vergelijk het met scheren. Natuurlijk lukt dat prima zonder spiegel. Maar met een goede spiegel gaat het stukken beter.

Wat je ook kiest: investeren in je eigen groei als ondernemer loont! Blijf dichtbij jezelf, volg je gevoel en luister tegelijkertijd naar de wijsheid van anderen! Je hebt de waarheid niet in pacht. Alleen ga je sneller, maar met de wijsheid van anderen kom je verder!

Groeiversneller voor ondernemers

Groeivoer organiseert een masterprogramma, heel vergelijkbaar met een mastermind voor ondernemers. In dit programma werk je één op één met een business coach van Groeivoer, aan je persoonlijke groei en aan je bedrijfsgroei. Meer informatie vind je op Groeivoer.nl/groeiprogramma of op Groeivoer.nl/mastermind.

Als je interesse hebt, plan dan een gratis en vrijblijvende intake met Groeivoer in!

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!