fbpx

Krijg wat je wilt, door vaker NEE te zeggen

Het is eindelijk NO-vember! De maand waarvan je wist dat ‘ie zou komen. De maand ook waarin ik mezelf ga trainen om vaker NEE te zeggen. Liefdevol en respectvol NEE zeggen, dat wel. Want ik houd niet van onnodig bot zijn. Ik wil graag dienstbaar zijn en blijven en mensen verder helpen. En toch: NEE is een woord dat ik vaker ga gebruiken. Want door vaker NEE te zeggen, ga ik meer tijd besteden aan dat wat mijn JA verdient.

Herfstblues

De maand november doet me, elk jaar meer, beseffen hoe snel de tijd gaat. Het is de maand waarin ik ooit een dierbare verloor die nog elk jaar wordt herdacht. Het deed me inzien hoe plotseling het leven voorbij kan zijn. De maand waarin de bladeren van de bomen vallen. Grijze luchten en najaarsblues: het kan me weemoedig maken. November is ook de maand waarin de kerstpakketten weer op de MT-agenda staan, en de eerste vuurwerkhallen (meestal in tuincentra) zichtbaar worden. De maand die mij er bewust van maakt dat ik aan het einde van het jaar, nog een heel stuk van mijn plannen over heb… .

Kiespijn

En juist daarom, omdat je vaak meer plannen, ambities en verlangens hebt dan tijd, is NEE zeggen zo belangrijk. Voor mij zeker. Maar ik denk voor meer optimisten. Want tijd is niet oneindig beschikbaar. Warren Buffet, één van de meest welvarende aardbewoners zegt het: ik kan alles kopen wat ik wil, behalve tijd. En als Warren het zegt… Nee natuurlijk maakt het niet uit wat een superbelegger er van zegt. Maar het onderstreept wel hoe priceless tijd is. En dat betekent dus dat je soms (vaak?) moet kiezen. Ook als dat KIES-pijn oplevert, omdat je dingen niet gaat doen. Ik vind dat vaak lastig. Want ik wil alles. En dat is ook de tijdgeest. Veel kan, mag en is vaak – zeker in mijn hoopopgeleide bubbel, met een beetje hard werk, wat geluk en goede wil, bereikbaar. En er moet gevoelsmatig ook zoveel. Want iedereen is aan het achieven, zichzelf aan het realiseren, aan het manifesteren en wat dies meer zij. Dus ik kan niet achterblijven.

NEE zeggen is JA krijgen

Maar dan het goede nieuws. Soms is het echt even genoeg hoor. Je mag best een keer tevreden zijn. Ervoor kiezen even niks te doen. En ook: minder doen, zodat je meer krijgt. Want door bewuster te kiezen wat ik NIET wil, houdt ik automatisch meer tijd en aandacht over voor wat wat ik WEL wil. Wat waardevol is. Voor alles dat ik met liefde, aandacht en energie wil doen en meemaken in mijn leven. Zodat ik van meer kan betekenen, voor mezelf en anderen. En zodat ik relaxter, gezonder, gelukkiger, en succesvoller kan zijn.

Mijn neetjes van vandaag

In NO-vember zal ik regelmatig iets posten waar ik als mens en ondernemer NEE tegen zeg in mijn leven. 5 dingen die nu in me opkomen, en er zijn er nog heel veel meer:

  • Alles perfect willen doen, als 85% ook volstaat….(vandaag nog).
  • Teveel in mijn hoofd zitten, en mijn lichaam ‘over het hoofd’ zien (dit doe ik continu).
  • Continu ‘shit’ posten op socials terwijl ik ook ‘gewoon’ kan gaan werken (mijn business coaching klanten verder helpen bijvoorbeeld).
  • Binnen zitten terwijl de zon buiten uitbundig schijnt… (afgelopen maandag nog. Gelukkig gisteren de schade ingehaald).
  • Overwerken ‘s avonds, terwijl het helemaal niet meer hoeft (het is nu vrijdagavond, waar ben ik mee bezig?! Ik moet echt kappen nu!).
  • Waar zeg jij nee tegen?

NO-vember betekent dus: vaker NEE zeggen tegen dingen die slecht voor jou en/of je geliefden zijn. NEE tegen die klant die eigenlijk niet bij je past. NEE tegen die promotie die al je avonduren op gaat slokken. NEE tegen die baan die al een tijd niet meer bij je past. NEE tegen dat stemmetje die zegt dat jij het niet verdient. NEE tegen dat project waarvan je eigenlijk wel weet dat je dat er niet bij moet gaan nemen. NEE tegen het uitstellen van je droomreis. NEE tegen…. Zeg jij het maar!

De uitdaging van NO-vember

Als je dit leest, daag ik je uit om ook eens een lijstje te maken. Voor jezelf even de balans op te maken. Waar zeg jij NEE tegen, zodat je dichter bij datgene komt dat je WEL wilt? Post dat lijstje online. En daag, als je wilt, iemand uit waarvan jij vindt dat hij te vaak JA zegt, of te weinig kiest. Iemand die meer focus kan gebruiken, meer rust, en meer… minder.

Zet er nog even #NOvember bij en de maand is geslaagd. En JA, je mag ook NEE zeggen tegen deze uitdaging. Maar dit is die nou net die ene oproep die WEL iets oplevert door er aan mee te doen.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!