Je bedrijfsgroei versnellen met het juiste voer

Quality in = quality out

Alles wat je in je hoofd stopt, komt er ook weer uit. Een rare uitspraak misschien, en toch is deze waar. Alles wat bij jou tussen de oren zit, is bepalend voor jouw succes als ondernemer. Als de juiste informatie tussen je oren hebt, zul je betere beslissingen maken. Heb je verkeerde informatie, bijvoorbeeld beperkende overtuigingen, dan maak je minder goede beslissingen. Als je klein denkt, zul je kleine stappen maken in je groei. Als je groot denkt, maak je grote stappen. Met het juiste voer werk je aan je persoonlijke ontwikkeling als ondernemer.

Kleine stapjes

Misschien dat je niet meteen de grootse resultaten boekt die je in je hoofd hebt. Elk succesverhaal blijkt vaak een optelsom van kleine stapjes. En je bent ook afhankelijk van geluk en andere omstandigheden. Maar door groter te denken zul je op z’n minst hoger streven, zodat de kans vele malen groter is dat je daar komt.

Je mentale programmering

Je mentale programmering is extreem bepalend voor jouw groei en de groei van je bedrijf. Als ik naar mijn eigen opvoeding kijk, zie ik dat terug. Ik heb altijd geleerd om bescheiden te zijn, de minste te willen zijn en niet op te vallen. 

Dat is prachtig en was goed bedoeld van mijn ouders. Maar in het zakelijk verkeer heb ik meer gehad aan andere eigenschappen. Jezelf laten zien, af en toe een podium pakken en niet weglopen voor een compliment. Ik waardeer nog steeds wat ik heb meegekregen. Ik hou van mensen die bescheiden zijn. Volgens Stephen Covey is het zelfs juist die eigenschap die bedrijven succesvol maakt. Toch ben ik ook blij dat ik bewuste groei doormaak in zichtbaarheid. 

Opruimen = meer resultaat

Hoe is dat voor jou? Welke gedachten en overtuigingen moet je gaan opruimen om meer succesvol te zijn? Wat verdient een plekje op jouw not-to-do list? Welke niet helpende gedachten ga je overboord gooien? Heb jij beperkende overtuigingen die niet kloppen, maar die wel door je hoofd blijven gaan. Een grote sprong voorwaarts haal je al door met heel veel dingen te stoppen.

Voedertijd!

En: als je eenmaal jouw hoofd hebt opgeruimd, wat ga je dan wél tussen je oren stoppen? Ik pleit er al jaren voor dat ondernemers meer Groeivoer eten. Dat kan allerlei vormen aannemen. Want als jij groeit als ondernemer, groeit je bedrijf ook.

Waar vind je groeivoer? Bijvoorbeeld door een inspirerende podcasts voor ondernemers te luisteren (bijvoorbeeld BNR Groeihelden of natuurlijk de Groeivoer Podcast), het bezoeken van seminars, lezen van managementboeken of door deel te nemen aan inspiratiebijeenkomsten voor ondernemers. 

Concrete groeitips voor ondernemers

Mijn beste tips voor productiviteit als ondernemer: 

  • Stop met kranten, nieuws sites & andere vormen van content die je niks brengen; het is echt zonde van je tijd.
  • Zet je telefoon uit als je er niet van af kunt blijven; koop desnoods een Nokia zodat je wel bereikbaar blijft;
  • Kies leesvoer voor ondernemers dat jou opbouwt en dat aansluit op datgene waar jij over wilt leren;
  • Kies voor een vorm van leren die bij je past. Iets dat je leuk vindt hou je veel langer vol. Hou je niet van lezen? Misschien werkt een audioboek of ondernemerspodcast wél voor je.
  • Probeer meerdere smaakjes uit; je kunt pas oordelen of een seminar of managementboek iets voor je is, als je het geprobeerd hebt. Oordeel niet voordat je iets geprobeerd hebt.
  • Eet gezond en beweeg genoeg. Hier is veel over geschreven. Lees bijvoorbeeld het boek Oersterk van Richard de Leth voor inspiratie.
  • Werk elke dag even aan je groei, dan wordt het een gewoonte. Bijvoorbeeld door elke ochtend 10 minuten te lezen.
  • Pas toe wat je leert voor beter resultaten; kennis wordt pas nuttig als je deze ook echt gaat toepassen in je bedrijf.
  • Deel wat je leert met anderen. Je leert het meest door kennis en inzichten te delen met anderen, zoals ik nu ook doe in dit artikel.
  • Geniet ervan! Groei met een lach en neem jezelf en het leven ook met een korreltje zout.

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!