Groei is goed

Een slimme ondernemer investeert in zichzelf. Door tijd te maken voor persoonlijke groei. Want als jij groeit als ondernemer, groeit je bedrijf met je mee. Groei je niet, dan loop je al snel achter achter de feiten aan. Zelfs als je het niet door hebt. Natuurlijk kun je leren van je eigen fouten: de beste lessen doen vaak het meeste pijn. Toch mag je ook leren van anderen. Je hoeft niet elk wiel zelf uit te vinden. Leer dus van mensen die bereikt hebben, wat jij wilt bereiken. Die staan, waar jij wilt staan. Dat kost misschien tijd, maar levert een veelvoud daarvan op aan tijd, geld en energie! 


Studentenflat

In deze studentenflat in Utrecht begon het. Mijn eerste stappen als ondernemer. Ik woonde in “De Oranje Flat” aan de Willem Schuylenburglaan in Utrecht. Naast mijn studie sociologie, het uitgaan en ‘chillen’ met huisgenoten, begon ik voor mezelf als freelancer. Ik maakte uittreksels van studieboeken. Dat was leerzaam en het leverde nog geld op ook! Toen ik toe was aan meer beweging en frisse lucht, ging ik mezelf als tuinman verhuren. Ik hield van tuinieren en wist van aanpakken. Printte een briefje dat overal door de brievenbus ging. En zo werd de TuinStudent geboren. In twee jaar tijd ging ik van nul naar 200 klanten. 

Als vrienden uit elkaar

Met twee vrienden, richtte ik vervolgens het bedrijf MijnStudent op. Het eerste studentenklusbedrijf van Nederland. We hielpen meer dan 10.000 klanten bij tuinieren, maar ook bij verhuizen, klussen, computerreparaties, Ikea montage en meer. We gingen als uiteindelijk als vrienden uit elkaar, en ik bleef als enige, eigenaar achter. Ik transformeerde MijnStudent naar Eager People. Vanuit de missie “For a better workplace” helpt Eager People in heel Nederland bij het verbeteren van de werkomgeving en meer werkgeluk. Zelf ben ik nog een halve dag per week bij het bedrijf betrokken en vooral actief bij startup Groeivoer. 

Op je bek gaan is lekker, toch?

In de afgelopen 12,5 jaar, heb ik meer dan 1 miljoen euro in mijn eigen ontwikkeling geïnvesteerd. Dat deed ik door het bezoeken van seminars, het lezen van honderden managementboeken. Maar ook door te luisteren naar meer dan duizend podcast afleveringen en het interviewen van tientallen groeiexperts voor mijn eigen podcast. Ook heb ik natuurlijk veel geleerd door op mijn bek te gaan, in mijn eigen bedrijf. Daar heb ik verreweg het meeste geld mee verbrand.

Ondanks mijn geloof in praktijkleren, zou ik toch willen dat ik eerder hulp had gezocht. Dat ik beter had geluisterd. Horen en luisteren zijn twee verschillende dingen. Achteraf gezien, was ik graag eerder begonnen met kennis over ondernemen tot me nemen. En bewust aan eigen groei werken. Elke ondernemer heeft recht op zijn fouten. Maar je hebt ook ‘recht’ op shortcuts, lifehacks en andere slimme (en diepe!) inzichten die jou als ondernemer veel tijd, geld en moeite besparen.

Groei = impact

Als jij als ondernemer groeit, dan groeit je bedrijf onvermijdelijk met je mee. Je gaat meer balans, plezier, geld en tijd creëren. Door te investeren in jezelf, word je een betere versie van jezelf. Je wordt meer waard voor je klanten. Zodat je meer geld gaat verdienen. En meer impact maakt. Waardoor je taken kunt delegeren. En tijd overhoudt om na te denken. Relaxter kunt ondernemen. Zodat je tijd overhoudt om aan je groei te werken. Waardoor je weer meer waarde kunt toevoegen voor klanten… En zo gaat de cyclus verder door.  

Tijd heb je niet, tijd maak je 

Er is superveel gratis kennis en ervaring beschikbaar om jou te helpen groeien… Een schat aan inspirerende podcasts voor ondernemers, en ondernemersfilmpjes op Youtube. De nieuwsbrief van Sprout, of blogs als deze. Gratis gesprekken met ondernemers om je heen. Al is het maar een interview dat je luistert, met een ondernemer op BNR Groeihelden. Maar ook een managementboek, dat je voor een paar tientjes koopt, is in potentie het honderd- of duizendvoudige waard. De kennis en ervaring ligt voor het oprapen. Groei is overal te vinden. Maak er gebruik van. Maak tijd voor groei. Want tijd heb je niet, tijd maak je.

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!