Als vrienden uit elkaar

Een bedrijf starten met vrienden, is dat wel een goed idee? Er wordt vaak gezegd dat je geen zaken moet doen met familie, maar hoe zit dat eigenlijk met vrienden? Ik heb jarenlang een bedrijf gehad met vrienden en ben sinds 2014 weer solo entrepreneur. In mijn praktijk als business coach kom ik heel wat ondernemersteams tegen. Die lang niet altijd zo goed samenwerken als mogelijk is. In dit artikel deel ik een aantal tips om je relatie met jouw compagnon(s) te verbeteren en waar je op moet letten als je uit zakelijk uit elkaar gaat. 

Studentenklusbedrijf

In 2008 stapte ik met twee hele toffe gasten in het ondernemersbootje. Joren Harmanny was al sinds groep twee van de basisschool een vriend, Jochem Oldenbroek werd een goede vriend tijdens onze gezamenlijke reis als ondernemers. Tijdens onze studie werkten we samen in de tuin. We verhuurden onszelf als TuinStudenten en stonden elke week te schoffelen en te snoeien voor €12 per uur. In 2008 gingen we voor het echte werk: een Kamer van Koophandel-inschrijving, een kantoor en personeel dat voor ons het werk uitvoerde. We begonnen we het eerste studentenklusbedrijf van Nederland, MijnStudent. Midden in de crisis? Ja precies: het ideale moment om een bedrijf te starten!

Slaande deuren

Jong, dynamisch en gedreven: kernwoorden van ons driekoppig ondernemersteam. We werkten keihard, MijnStudent groeide als een malle en veel tijd voor ruzie was er niet. Toch hadden we best wel regelmatig aanvaringen. Met drie heel verschillende karakters, en ook omdat we jong waren, knetterde het regelmatig. Wrijving geeft glans, maar een soepele samenwerking is toch fijner. Al snel opperde Jochem om een coach in de arm te nemen. Een gouden zet! Deze coach leerde ons veel over onszelf, over elkaar en hoe je elkaars krachten beter kunt benutten. 

©2011 Jelmer de Haas

Open deuren 

Aan de hand van de theorie van Human Dynamics, maakten we een enorme groei door als ondernemer. Ik leerde dat mensen heel verschillend zijn. Iedereen heeft andere talenten, behoeften en een eigen manier van dingen ervaren. Open deuren natuurlijk, maar pas in de praktijk kwam dit echt tot leven. De teamsessies die we deden waren de beste vorm van business coaching die we hadden kunnen kiezen. Terwijl het niet eens over het bedrijf zelf, maar vooral over onze samenwerking ging. Door aan onszelf en aan het team te werken, droegen we ook bij aan de groei van MijnStudent.

Het begin van het einde

En aan succes geen gebrek. MijnStudent was een succesvolle scale-up. We mochten pitchen op TV, bij Jort Kelder, gaven werk aan ruim 1000 studenten en hielpen meer dan 10.000 klanten. We genoten van het succes en hebben veel gelachen. Maar aan alles komt een eind. Zo ook aan ons zakelijke huwelijk.

Een gentleman’s agreement

In 2012 had Jochem een boodschap voor Joren en mij. Geëmotioneerd haalde hij een post-it uit zijn broekzak en legde puntsgewijs uit waarom hij niet meer verder wilde met MijnStudent. Met als belangrijkste reden: Jochem wilde graag een business bouwen naar zijn hart. En zijn hart lag bij sport. Inmiddels is Jochem succesvol in de fitnessbranche. Samen met compagnon Willem heeft hij een crossfit imperium opgebouwd, UnScared. 

Op de post-it van Jochem stond ook een bedrag, waarvoor we hem mochten uit kopen. Daar waren we het snel over eens. We gaven elkaar een hand en een knuffel en sloten zo onze gentleman’s agreement. Zodra het geld er zou zijn, kreeg Jochem zijn deel.  

Vennoten ontvlechten 

Joren had in 2014 een soortgelijke reden om uit het bedrijf te stappen. Ook hij wilde een bedrijf bouwen waar hij veel meer van zijn persoonlijke drijfveren in kwijt kon. En dus begon Joren samen met vriend IJmert het bedrijf Groenpand. Een bedrijf dat in heel Nederland vastgoed verduurzaamd (check hier het interview met Joren & IJmert voor de Groeivoer voor Ondernemers Podcast). Toen Joren voor het eerst liet merken dat hij iets anders wilde, had ik dat niet meteen door. Totdat Joren het onomwonden zei: Gerhard, ik ga er mee stoppen.   

Joren stelde voor het bedrijf samen te verkopen. Maar ik was er niet klaar voor. Hij had een plan B, ik niet. En dus besloot ik door te gaan en Joren uit te kopen. We gingen een ontvlechtingstraject aan, iets dat voor ons beiden totaal nieuw was. We lieten een officiële waardering doen en kwamen tot overeenstemming over de prijs van de aandelen. 

Het spel dat we daar speelden, was geniaal. Joren werd gevraagd op mijn stoel te gaan zitten en te bedenken wat voor mij een goede manier zou zijn om door te kunnen. Mij werd gevraagd om op Jorens stoel te gaan zitten en te bedenken wat een mooie exit zou zijn voor hem.

En zo leerden we elkaars positie beter kennen en ons in te leven in de ander. Een erg nuttige oefening. Uiteindelijk sloten we een deal en betaalde ik het uitkoopbedrag in 5 jaar uit aan Joren. Ik was nu 100% eigenaar van het bedrijf inclusief alle lusten en lasten 🙂

En Jochem? Die kreeg ook zijn geld. Hij kwam zelfs met het voorstel er een lager bedrag van de maken en ook zijn afkoopsom werd in de deal meegenomen. Als dat geen daad van vriendschap is, dan weet ik het ook niet meer.

Het “echte” ondernemen

Vanaf dat moment werd ik pas écht ondernemer, voor mijn gevoel. Voorheen was ik natuurlijk eigenaar van het bedrijf, maar deed ik vooral heel veel sales. Joren en Jochem namen de lead op andere gebieden. Maar zonder deze fijne mannen moest ik nu alle onderdelen van het bedrijf gaan runnen. Niet tot in detail, maar wel genoeg om het te kunnen aansturen. En dat betekende dat ik iets moest vinden van strategie, HR, de financiën, onze ICT, de marketing en sales natuurlijk, maar ook de aansturing van het team. Alles lag bij mij.  

En eerlijk gezegd: het was een loodzware tijd, waarin ik veel stress heb gehad. Vooral van het aansturen van medewerkers. Maar die zware tijd zat wel boordevol lessen die ik nog steeds gebruik. Zowel voor mezelf, als om andere ondernemers verder te helpen. 

Jezelf misbaar maken

In 2018 besloot ik MijnStudent om te bouwen naar Eager People en mezelf misbaar te maken zodat ik meer vrijheid kon gaan ervaren. Het lukte me om steeds meer rollen over te dragen. Op dit moment ben ik nog steeds 100% eigenaar van Eager People maar heb ik dat bedrijf voor 90% gedelegeerd aan een zelfstandig MT. Met hen heb ik elke week een call waarin we de business doorspreken. Ik ben zelf opnieuw begonnen met een nieuw bedrijf: Groeivoer. Hier werk ik zonder compagnons, maar wel met een team en een netwerk van business coaches. En wie weet komt er op een dag weer een compagnon… 

Als vrienden uit elkaar

Als vrienden samen een bedrijf oprichten is niet zo moeilijk. Maar om ook als vrienden uit elkaar te gaan, is een ander verhaal. Als ik terugkijk op mijn samenwerking met Joren en Jochem ben ik nog steeds dankbaar dat we als vrienden uit elkaar gingen. En elkaar nog steeds ontmoeten. We zien elkaar bij de Groeiclub voor ondernemers en natuurlijk in de tuin. Joren heeft recent een huis gekocht en wij mochten lekker de tuin komen verbouwen 🙂 

Jochem, Gerhard en Joren

7 tips voor zakelijk scheiden 

Uit elkaar gaan als compagnons kan een goed idee zijn. Mits je het goed aanpakt. Overweeg je om afscheid te nemen van jouw business partner? Ik deel graag een aantal tips die je helpen om hier goede keuzes in te maken. 

  1. Wees moedig. Het leven is te kort om elkaars tijd te verdoen. Dus als je twijfelt, en die twijfel steeds terugkomt, ga uit elkaar. Wees moedig en ga het gesprek aan. Spreek uit wat je behoefte is, namelijk om de samenwerking te beëindigen. Wees heel duidelijk, want soms komt zo’n boodschap niet direct goed over. 
  2. Laat je begeleiden. Zoek voor jullie scheiding een procesbegeleider. Het proces van uit elkaar gaan als business partners is net zo belangrijk als de (financiële) uitkomst. Zoek dus iemand die jullie professioneel kan begeleiden en neem voldoende tijd (3-6 maanden). Kies iemand met financiële kennis, die ervaring heeft met ontvlechtingen en die onafhankelijk is. Helemaal perfect is het als deze persoon ook oog heeft voor de menselijke factor. In het team van Groeivoer zit bijvoorbeeld een business coach samen die hier veel ervaring mee heeft. 
  3. Accepteer dat het pijn doet. Scheiden doe lijden. Op de korte termijn doet een zakelijke scheiding vrijwel altijd pijn. Er komen negatieve emoties boven, je gaat een rouwproces door en misschien moet je wel geld betalen om van elkaar af te komen. Maar door die zure appel heen bijten is beter dan bij elkaar blijven en je tijd verdoen.
  4. Wees realistisch. Als je een waardering laat doen van het bedrijf, kan dat tot veel strijd leiden. De verkopende partij vindt meestal dat het bedrijf meer waard is, dan de kopende partij. Als jij je aandelen aan de ander verkoopt, ga dan niet te hoog zitten. Als jij aandelen van de ander koopt, wees dan bereid een realistische prijs te betalen. Jullie moeten allebei door kunnen. 
  5. Neem je tijd. Even snel uit elkaar kan, maar is vaak niet slim. Neem 3-6 maanden de tijd om het goed te doen. Hierdoor heb je ook tijd om betere beslissingen te maken. 
  6. Dump je ouwe koeien. Als je uit elkaar gaat heb je soms een tegengesteld belang. Jij vindt dat het bedrijf X waard is en je compagnon Y. Door die tegengestelde belangen kan er spanning optreden. Hierbij spelen oude onenigheden misschien op. Schrijf eens voor jezelf op wat je frustraties zijn en welke ouwe koeien er nog in de sloot liggen. Door een braindump te doen hiervan, heb je dat even uit je hoofd en je systeem gehaald. Je doet hier verder niks mee, maar het maakt je bewust van je eigen denkproces.
  7. Champagne. Is jullie afscheid geslaagd? Trek een fles champagne open! Als je er goede foto’s van laat maken kan je die nog gebruiken op je social media ook 🙂 Het is een knappe prestatie om goed uit elkaar te gaan. Daar mag je trots op zijn. 

Heel veel succes gewenst!

P.S.

Heb jij een compagnon maar loopt het niet lekker tussen jullie? Misschien kan Groeivoer iets betekenen. Plan via deze link een gratis en vrijblijvende sparsessie in. 

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!