Jouw definitie van succes als ondernemer

Wat is jouw definitie van succes eigenlijk? Wanneer ben je een succesvol ondernemer? Wat wil je bereiken? Voor mij was succes heel lang afhankelijk van externe factoren. Ik zocht succes buiten mezelf en kon pas genieten van het leven als ik bepaalde doelen bereikt had.

Rupsje nooitgenoeg

Voor mij was het jaren lang, nooit genoeg. Ik keek wat anderen deden en naar mensen die al verder waren dan ik. En daar werd ik dan onrustig van, en kwam in actie. Maar zodra ik mijn doelen bereikt had, wilde ik weer iets nieuws. Ook ontdekte ik dat er dingen in het leven zijn die niet persé gelukkig maken, maar die wel zinvol zijn. Die de moeite waar zijn om voor te vechten, al doen ze pijn.

The inner game

Ik heb ontdekt – letterlijk, want de kennis was er al – dat succes zowel een ‘inner game’ als een ‘outer game’ is. Sindsdien stel ik mezelf bij elk doel de vraag “En dan?”. Wat als ik dat doel bereikt heb, wat brengt me dat dan?
En is er niks mis met streven en ‘naar buiten’ kijken: doelen stellen en daar naar streven. Als je doelen helder zijn, is de kans groter dat je jouw energie de goede kant op richt. Je vergelijken met anderen is -mits met mate – ook prima, omdat het je een drive kan geven om aan de slag te gaan. Denk maar aan Michael Jordan. Hij had nooit de top bereikt door zijn grenzeloze competitiedrang. Maar het is ook belangrijk om naar binnen te kijken, te rade te gaan bij jezelf en je gevoel. Te weten waarom je doet wat je doet. En te waarderen wat je hebt.

En/en-denken

Ik heb vroeger geleerd dat je moet kiezen. Dat veel dingen binair zijn: of/of. Maar alles is verbonden. Natuurlijk zijn er tegenstellingen, en kun je ‘goed’ en ‘kwaad’ onderscheiden. Maar heel vaak ook niet. Je hoeft als ondernemer niet te kiezen tussen zakelijk, of spiritueel. Niet tussen of jij, of de ander. Niet of doelen stellen, of ‘maar wat doen’. Je kunt financieel succesvol zijn én met ‘het hogere’ en zingeving bezig zijn. Je kunt goed zijn voor jezelf én goed voor een ander. Je kunt heldere doelen stellen en af en toe lekker aankloten. It’s all good!

Werk jij op een zonnige dag?

Je mag én heel hard werken om je doelen te bereiken, én genieten en in het moment zijn. Op een heerlijke zonnige dag even helemaal niks doen. Of, alsje wél zin hebt om te werken op die zonnige dag… Ga je gang! Jij mag het bepalen, voor zover je jouw eigen leven bepaald.

Denk na over wat je wilt. Stop vervolgens met denken en ga aan de slag. Steek je handen uit je mouwen en help een ander. En geniet van de reis. Veel plezier!

Wil jij bewust groeien?
Zou je vaker bewust willen werken aan jouw persoonlijke groei als ondernemer? Kom dan een keer kijken bij de Groeiclub voor Ondernemers! Plan hier een vrijblijvende sparsessie in voor meer informatie.

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!