Ik ben mentor bij NLGroeit

Logo NLGroeit

Per 1 september 2020 ben ik mentor geworden bij NLGroeit, een landelijk initiatief om ambitieuze ondernemers te helpen bij hun groei. Als mentor bij NLGroeit ga ik ondernemers met een omzet tussen de 500K en 1 mio omzet helpen om naar de volgende fase te komen. Een mooie manier om mijn ervaring met scaling-up te combineren met vrijwilligerswerk. Vorig jaar sprak ik voor mijn podcast al eens met één van de oprichters van NLGroeit, Kees de Jong. Dat gesprek kun je hier terugluisteren. Zijn missie: ondernemers helpen om aan zichzelf te werken. Want als jij groeit, groeit je bedrijf met je mee.

Door: Gerhard te Velde

Mijn eigen groeibedrijf

Sinds 2008 ben ik als groeiondernemer actief met Eager People. Wat begon als een studentenklusbedrijf dat in heel Nederland particulieren hielp, is nu een professionele aanbieder van facilitair personeel op uitzendbasis, bij zakelijke klanten. Met onze facilitaire flexpool helpen we facilitaire afdelingen uit de brand als ze een capaciteitsvraagstuk hebben. Wij springen er uit door onze gedreven, leergierige mensen. Mensen die energie komen brengen. Vandaar het eager in onze naam. 

Bij Eager People heb ik een kernteam van 8 FTE op kantoor, dat het bedrijf operationeel laat draaien. Lean and mean dus. Een belangrijke les die ik leerde: je moet je kosten laag houden en vooral naar winstgevendheid kijken, niet zozeer naar omzet. En door te kiezen voor A-players, echt goede medewerkers, ga je het verschil maken.

Bij Eager People begonnen we al in 2010 met Scaling Up van Verne Harnish, toen zijn boek nog “The Rockefellar Habits” heette. Scaling Up is nog steeds een belangrijke standaardmethode als het om bedrijfsgroei gaat. De principes die in dit boek beschreven worden neem ik altjd mee in het begeleiden van ondernemers. Bijvoorbeeld de ondernemers die in mijn mastermind (De Groeiclub) zitten of die een 1-op-1 traject volgen met één van de partnercoaches van Groeivoer. 

Groeiprogramma’s voor ondernemers

Omdat ik weer wilde pionieren, ben ik naast Eager People in 2019 Groeivoer begonnen. Groeivoer helpt ondernemers die willen groeien. Zowel op persoonlijk vlak als met hun bedrijf. Welke groeivraagstukken dat zijn verschilt per fase en per ondernemer. We werken zowel met ondernemers tot 500K omzet, als ondernemers met een team, die tussen 500K en 5 mio omzet doen. Waar je als ondernemer in wilt groeien bepaal je zelf. Dat kan groei in omzet, werkgebied of winstgevendheid zijn, maar ook vrije tijd, bewustzijn en plezier. Meestal nemen we alle aspecten mee in een holistische aanpak.

De basis van Groeivoer is de Groeiclub, een mastermind voor ondernemers waar je tegen betaling lid van kunt worden. In deze Mastermind zijn er meerdere levels. We hebben een aanbod voor zowel voor eenpitters als ondernemers met een team. Als je meer wilt dan de mastermind, kun je kiezen voor een 1-op-1 groeiprogramma. Met Groeivoer ben ik vier dagen per week bezig samen met een flexibel team van ruim 10 partnercoaches. We groeien hard en zijn blij zoveel ondernemers te mogen helpen!

12 lessen van 12 jaar ondernemen

Het leek me leuk om naast het betaalde werk in de mastermind en groeiprogramma’s ook af en toe een ondernemer gratis te begeleiden. Dit kan op een mooie manier geregeld worden, via NLGroeit.

Wat kan ik van anderen leren? Meer dan genoeg. Ik geloof dat alle ondernemers van elkaar kunnen leren. Maar ik weet ook dat ik zelf dingen geleerd heb, die ik door mag geven. En ik help anderen graag in hun ontdekkingstocht. 

Wat ik doorgeef is hoe ik mijn ondernemersreis ervaren heb en welke lessen ik er uithaal, waarvan ik denk dat anderen ze ook moeten weten. In ruim 12 jaar als ondernemer heb ik heel ‘fuckups’ mogen maken en genoeg leergeld betaalt om heel lang van op vakantie te gaan. Een boek is al in de maakt, maar als schot voor de boeg zal ik alvast wat lessen delen die nu al iets kunnen toevoegen aan het succes van een groeiondernemer😊 

 1. Passie, competentie, drijfveren. Elke ondernemersreis begint met wie jij bent. Waar ben je gepassioneerd over, waar ben je goed in en met welke intentie onderneem je? Hoe beter je weet wat jouw drijft, hoe zuiverder je kunt ondernemen. Dit mag je regelmatig bij jezelf onderzoeken. Doe ik nog wat ik echt belangrijk vindt? Of moet ik een andere kant op?
 2. Persoonlijke groei. Jouw ontwikkeling en die van je bedrijf gaan hand in hand. Als jij groeit, groeit je bedrijf me je mee. Durf in de spiegel te kijken en werk aan jezelf. Richt je op de skills die jij nu nodig hebt in de fase waarin je zit. Leer op jouw manier. Pleeg goed onderzoek voordatje voor een mastermind voor ondernemers of groeiprogramma kiest, om zeker te weten dat bij jou past.
 3. Je tijdsbesteding. Hoe jij jouw tijd besteedt is cruciaal. De tijd vliegt. Denk dus altijd goed na over wat jij moet doen en wat anderen kunnen doen. Pas altijd de 80/20-regel toe, die zegt dat je in 20% van je tijd, 80% van het resultaat boekt. Dit betekent ook je kiest welke tijd je met welke mensen omgaat. Door je in een mastermind groep te omringen met mensen van wie jij leert, maak je stappen in je groei. 
 4. Impactmachine. Zie je bedrijf zien als een impact machine, waarin elk onderdeel moet kloppen. Door je machine slim vorm te geven en goed te onderhouden, blijft deze lekker lopen. Ook als jij op vakantie bent. Zo hangt je bedrijf niet alleen aan jou maar kan het op eigen benen staan.
 5. Neem afscheid. Kiezen wat je niet doet is minstens zo belangrijk is kiezen wat je wel wilt. Neem afscheid van alles dat structureel energie vreet. Neem snel afscheid van mensen en klanten die niet bij je passen, diensten die niet renderen, kortom alles wat je tegenhoudt om je energie te richten op de essentie.
 6. Wees goed met geld. Zonder geld geen bedrijf. Dus heb je een stevig verdienmodel nodig waarmee je niet alleen overleeft, maar zorgt voor overvloed. Bovendien moet je tegen een stootje bij tegenvallers. Laat je kritisch aanspreken door de mensen in je mastermind als je jouw financiën niet op orde hebt.
 7. Zorg voor je privé. Zorg voor genoeg winstuitkering naar privé zodat je bedrijf voor jou werkt en niet alleen andersom. Koop een huis, spaar voor je pensioen, droomreizen en arbeidsongeschiktheid. Stel dit niet uit naar ‘ooit’. Want misschien komt dat moment niet.
 8. Je bedrijf is nooit af. Een onderneming is nooit af. Zodra je jouw doelen bereikt hebt, wil je waarschijnlijk iets nieuws. Het feit dat je er nooit bent, betekent dat je ook plezier mag maken in het hier en nu. Door alleen maar in de toekomst te leven zul je ongelukkig zijn. Ondernemen is een infinite game, zoals Simon Sinek het zegt.
 9. Doe het op jouw manier. Ondanks dat rolmodellen en goeroes leerzaam zijn, en je hun gedrag kunt modelleren, moet je uiteindelijk jouw eigen weg vinden. Je mag het op jouw manier doen. Elk bedrijf is jouw unieke compositie. Stel je dus open voor anderen, leer van de besten, maar blijf wel zelf keuzes maken. Leer daarbij koersen op je eigen intuïtie.
 10. Doe het samen. Je groeit sneller en fijner door je te omringen met de juiste mensen. Leer van mensen die al gedaan hebben wat jij wilt doen. Word lid van een mastermind, bijvoorbeeld de groeiclub voor ondernemers. Zij helpen je soms uit je comfort zone, geven de steun die je nodig hebt om door te gaan en je deelt je kennis met elkaar. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.
 11. Werk slim & hard. Denk na voor je iets doet maar maak ook gewoon de uren die nodig zijn om iets tot een succes te maken. Echt mooie dingen kosten tijd om te bouwen. Wees geduldig en denk lange termijn. Neem van tijd tot tijd genoeg rust, zodat je daarna weer vol gas kan geven.
 12. Zie ondernemen als een spel. Voor je het weet neem je jezelf en je bedrijf te serieus. Zie ondernemen als en spel. Stap af en toe van het veld en maakt tijd voor familie, vrienden leuke dingen. Niemand kijkt terug op zijn leven om te zeggen “had ik maar harder gewerkt”. The race is long, and in the end, it’s only with yourself.

Check ook mijn blog voor meer inzichten.

Meer succes met de juiste mentor

Ik heb heel veel zin om als mentor bij NLGroeit lekker aan de slag te gaan. Ik gun het andere ondernemers om meer succes te behalen dan ze nu doen. Wat mij betreft begint succes begint met weten wat jouw definitief van succes eigenlijk is. Wat mij betreft is dat niet alleen het klassieke plaatje van harder gaan, sneller groeien en veel geld verdienen. Maar succes is ook mensen helpen, een positieve impact maken, hogere doelen nastreven. Ondernemen is het realiseren van je idealen.

Succesvol zijn doe je door het consistent en winstgevend uitvoeren van een winnende strategie, met de juiste mensen om je heen. Maar ook door het continu vergroten van je bewustzijn, ondernemen vanuit liefde en een goed mens zijn voor de mensen om je heen. Zo tover je bij jezelf en anderen een glimlach om je mond. En voeg je als ondernemer echt iets moois toe aan de wereld.

Mijn aanpak als business mentor 

Een paar principes die voor mij centraal staan als ik met jou als ondernemer aan de slag ga:

 • Ik luister naar je en help je om zelf te ontdekken wat jou te doen staat.
 • Ik help je jezelf beter te leren kennen en dit te vertalen naar gedrag.
 • Ik help je om te zien waar jouw grootste struggle ligt in je bedrijf en hoe je de juiste mensen vindt om dit op t lossen.
 • Ik help je graag om te bedenken wat jij wilt toevoegen aan de wereld en waar deze waarde optimaal tot zijn recht komt.
 • Ik verbind je met mensen die je verder kunnen helpen.

Meer weten? Neem contact op

Wil je als met mij werken als mentor? Ik heb een beperkt aantal plekken beschikbaar. Wil je met mij aan de slag, laat dan van je horen. Wil je meer weten over de mastermind groepen die ik heb? Misschien is de Groeiclub voor Ondernemers wel iets voor jou. Neem even contact op. Voeg me toe op LinkedIn als we nog niet verbonden zijn.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!