8 tips om beter om te gaan met tegenslagen

Als ondernemer krijg je regelmatig te maken met tegenwind. Soms is dat een licht briesje, andere keren een flinke storm. De economie belandt in een crisis, je verliest een grote klant of krijgt een conflict met een medewerker. Juist bij tegenslag is het belangrijk om geloof te houden in jezelf en je business. In dit blogartikel deelt groeiexpert en ondernemer Gerhard te Velde acht inzichten om tegenslagen beter te hanteren. Dus als je wel een bakkie troost kunt gebruiken, lees even door ­čśë

Inzicht 1: het ligt niet aan jou

Heb je tegenslag? Jammer, maar pech heeft iedereen. Vaak zie je van anderen vooral de successen: op LinkedIn is iedereen ÔÇślekker bezigÔÇÖ. Maar in elk bedrijf is wel iets aan de hand en elke ondernemer heeft twijfels, frustraties en problemen. Iedereen wordt op zijn eigen manier uitgedaagd. Trek het je niet persoonlijk aan. Tegenslag hoort er nu eenmaal bij.

Inzicht 2: als je het niet vastpakt, is het niet van jou 

ÔÇťBijt u niet vast in zorg en lastÔÇŁ, zegt een oud-Hollandsch spreekwoord. Wat je niet vastpakt, is ook niet van jou. Op veel dingen heb je geen invloed. Die dingen mag je loslaten. Wat mij helpt daarbij is om dingen waar ik mee worstel van me af te schrijven. Door mijn gedachten aan papier toe te vertrouwen, leeg ik mijn hoofd. Zo blijf je niet eindeloos piekeren maar ontstaat overzicht, rust en inzicht.

Inzicht 3: tijd is je vriend

Soms is tegenslag een kwestie van je tijd uitzitten. Na regen komt zonneschijn, alles gaat voorbij. Zowel succes als tegenslag zijn net zo onvermijdelijk als de seizoenen. Zonder dieptepunten geen hoogtepunten. Dit is een open deur, zeker. En toch is dit besef bruikbaar als je er doorheen zit. Sluit je ogen, haal diep adem en zoom even uit. Bedenk je: ik zit nu even in een ijskoude winter, maar straks komt er weer een lekkere, zonnige zomer aan. Kwestie van tijd. Wees geduldig.

Inzicht 4: gedeelde smart is halve smart

Juist bij tegenslag is het belangrijk om andere mensen op te zoeken. Sluit je aan bij een groeiclub voor ondernemers, waar je jouw hart kunt luchten. En zoek mensen die jouw probleem gericht kunnen helpen oplossen. Begin dicht bij huis. Misschien is je buurvrouw wel CEO bij een groot bedrijf en kun je zaken gaan doen. En is je buurman coach, en wil hij kosteloos een rondje lopen met jou.  Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.

Inzicht 5: ga (meer) sporten 

Als iets goed helpt tegen piekeren en balen van een tegenslag, dan is het sporten. Ga lekker wandelen, hardlopen, fietsen, naar de  gym of naar een bokstrainer. Fysieke fitheid zorgt voor mentale weerbaarheid. Als je fit en sterk bent, kun je beter tegen een stootje, ook mentaal. 

Inzicht 6: tegenslag biedt kansen 

Tegenslag brengt je in beweging, soms met verrassende uitkomsten. Een grote maar saaie klant vertrekt bijvoorbeeld, en maakt ruimte voor een ├ęcht inspirerende klant, die ook nog eens beter betaalt. Die medewerker die al jaren niet meer functioneerde, durf je nu eindelijk te ontslaan. Tegenslag dwingt je in actie te komen. Benut de kansen en het momentum van tegenslag om positieve stappen te zetten in je bedrijf. 

Inzicht 7: betere vragen = betere antwoorden

Door je aandacht te richten op de positieve kanten van je tegenslag, ga je denken in mogelijkheden. Je brein komt in een creatieve, probleemoplossende modus, in plaats van de kramp van verlies. Het stellen van de juiste vragen helpt daarbij. Bijvoorbeeld: wat kan ik hier van leren? Welke kansen biedt deze situatie? Door jezelf de juiste vragen te stellen kan ook het onderbewust deel van je brein, die een enorme denkkracht heeft, meedenken over je probleem. Daardoor komen de juiste antwoorden vanzelf bovendrijven.

Inzicht 8: maak een plan en kom in actie

Maak voor jouw situatie een concreet plan waarin je prioriteiten stelt en richting geeft aan je situatie. Schrijf op wat je over 5 jaar, over 1 jaar en over 3 maanden bereikt wilt hebben. Maak deze doelen concreter door ze te vertalen naar wat je per week moet doen, en op een dag, om succesvol te zijn. Door elke dag een kleine stap in de goede richting te zetten kom je uiteindelijk uit waar je wilt zijn. Laat je plan challengen door andere ondernemers en stel het regelmatig bij.

Reageren?

Heb je zelf tips, inzichten en idee├źn om met tegenslagen om te gaan? Of wil je jouw persoonlijke verhaal met ons delen? Voeg Gerhard te Velde toe dan toe op LinkedIn en laat een bericht achter.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!