10 x vaker nee voor meer vrijheid, focus en succes

Als ondernemer wil je vrij zijn. Zelf keuzes maken en doen wat je wilt. De realiteit is vaak anders: je bent altijd druk, maakt niets af. Als je hier iets van herkent, dan mag je jezelf gaan bevrijden uit Het Moeras van Teveel. Door jezelf te trainen om vaker ´nee´ te zeggen. Zodat jij kunt werken aan wat écht belangrijk is voor jou. Want alleen jij bepaalt hoe je ideale werkweek en leven eruit ziet, niemand anders. 

Ja zeggen is opwindend

Ondernemen is ja-zeggen. Ja tegen kansen, ja tegen avontuur. Ja tegen veelbelovende klanten en mooie samenwerkingen. Ja tegen spannende projecten en de kans om iets nieuws te doen. Je wilt je creatieve ei kwijt en de wereld een beetje mooier maken. En dus zeg je vaak ´ja´, want het voelt zo groots en opwindend.

Maar… Voordat je het weet zeg je ´ja´ tegen alles:

 • Ja tegen elke kans die voorbij komt;
 • Ja tegen nieuwe klanten;
 • Ja tegen kopjes koffie met onbekenden, die nergens toe leiden;
 • Ja tegen een veelbelovend business idee waar je eigenlijk geen tijd voor hebt;
 • Ja tegen het oplossen van problemen van anderen.

Het Moeras van Teveel

De som van al die ´ja´s, is een automatisch nee tegen jouw eigen vrijheid. Je houdt namelijk zelf geen tijd meer over. Je belandt in het Moeras van Teveel.

Je raakt verstrikt in:

 • Teveel projecten;
 • Teveel producten & diensten;
 • Teveel klanten;
 • Teveel verantwoordelijkheden;
 • Teveel uren werken;
 • Teveel verschillende activiteiten, zonder écht succes.

Het is overigens gezellig druk in dit moeras, je bent niet de enige ondernemer die daar rondzwemt. Niets komt af, je hobbelt achter de feiten aan en werkt veel te hard voor veel te weinig. Je komt niet na wat je belooft en je aandacht is versnipperd. En misschien nog wel het ergste: de balans tussen werk en privé is zoek. Je partner die klaagt dat je ’s avonds alwéér achter je laptop zit. 

1. Begin met misschien

Als je ´nee´ zeggen lastig vindt, begin dan met misschien. Of zeg als iemand een voorstel doet standaard: “Ik denk er nog even over na”. Niet alleen begrijpt iedereen dit antwoord, het komt ook professioneel over. Ondertussen win je tijd. Je stelt simpelweg je beslissing uit, zodat je een betere afweging kunt maken. Als het idee goed is, dan zal het terugkomen. En als het terug blijft komen omdat het écht goed is, dan kun je alsnog ´ja´ zeggen.
Vind je ´nee´ zeggen tegen jezelf, en al je nieuwe ideeën, het lastigst? Leg dan in je to-do-systeem een ‘ooit-misschien-lijstje’ aan van projecten die je ooit nog eens hoopt op te pakken.

2. Gebruik standaardzinnen

Hoe vaak wordt jij maandelijks benaderd voor het drinken van een (online) kop koffie? Of voor zaken waar je eigenlijk liever niet je aandacht aan besteed?
Bedenk een aantal standaardzinnen om kansen en mogelijkheden af te wijzen. Als je benaderd wordt voor een kop koffie bijvoorbeeld, kun je bijvoorbeeld zeggen: “Mijn agenda laat het op dit moment niet toe om een afspraak te plannen”. Of: “Ik zou het graag doen, maar op dit moment kan ik hier helaas geen tijd voor maken”. Dit zijn duidelijke en respectvolle zinnen waarmee je grenzen stelt, zonder iemand te beledigen.

3. Pas op voor ‘even’

Alles waar je ‘even’ voor zegt, duurt altijd langer dan je denkt. Nog even iets uitprinten, even langs het postkantoor, even een offerte maken, of even dat nieuwsbericht op je website zetten. Je weet zelf donders goed dat dit soort dingen altijd langer duren dan je dacht.
Ben jij een even-aar? Bewaak je grens door op de momenten dat je weer een ´even´ op voelt komen, gewoon even stil te zijn in een gesprek. Door tot 10 te tellen en je neiging te onderdrukken. Het helpt!

4. Ga van onbewust naar bewust

Wat is jouw focus? Is dit een gevoel, of een plan die je via strategisch gekozen stappen ter executie brengt? Het is belangrijk dat je bewust jouw focus kiest, anders wordt deze voor jou gekozen. Door alles gewoonweg op je af te laten komen, zeg je onbewust overal ‘ja’ tegen. Door je bewust te zijn van je keuzevrijheid, neem je het heft in eigen hand. En vergroot je jouw werkgeluk.

5. Kijk terug

Welke ja-beslissingen heb je gemaakt die eigenlijk een ´nee´ hadden moeten zijn? Maak eens een lijstje. En schrijf dan op wat het je heeft gekost. Hoeveel tijd is er verloren gegaan? Wat heb je er voor moeten opofferen? Wat had je ook kunnen doen met die tijd?

6. Maak een plan

Als je geen eigen plan hebt, dan word je onderdeel van andermans plannen. Zo werkt het nu eenmaal. Daarom is het zo belangrijk om te weten wat je écht wilt, zodat je precies weet waar je ´ja´ en ´nee´ op moet zeggen. Zorg dus dat je regelmatig tijd vrijmaakt om je doelen op te schrijven. Doe dat op jaarbasis, per kwartaal, per week en per dag. Tegen alles wat niet bijdraagt aan je doelen zeg je nee.

7. Volg je gevoel

Wat helpt om doelen te stellen is zowel nadenken als je gevoel volgen. Ik heb heel wat keren ‘ja’ gezegd tegen iets, terwijl ik nee voelde. Bijvoorbeeld bij het aannemen van medewerkers. Maar ook bij een nieuw project waarvan ik eigenlijk wel dat ik er de tijd niet voor had. Door mijn gevoel te negeren, creëerde ik een rem op mijn eigen succes. Zelfsabotage heet dat. Waarin saboteer jij jezelf?

8. Ruim je agenda op

Ruim regelmatig je agenda op. Streep afspraken die je eigenlijk niet (meer) wilt weg. Leg eventueel een shitlist aan van dingen die je niet meer wilt in je bedrijf. En hang deze op in je werkkamer. Of op de WC 😉 Hoe je het ook aanpakt, door op te schrijven wat je wilt lozen word je bewuster van wat je wél en wat je niet wilt.  

9. Gun jezelf speelruimte

Een dieet is gemakkelijker vol te houden als je af en toe mag zondigen. Zo werkt het ook met je tijd. Sta jezelf een speelproject toe, en baken dit project af. Zo kun je jouw creatieve ei kwijt, zonder dat het al je tijd opzuigt en zonder dat jij verzuipt in het moeras van nieuwe plannen, projecten en bonte avonturen.

10. Doe het niet alleen

Weet je dat het volhouden van goede voornemens het beste lukt als je ze deelt met anderen? Hetzelfde geldt voor vaker nee zeggen. Deel met anderen dat je jezelf momenteel traint in ‘nee’ zeggen. Door een commitment uit te spreken, kunnen anderen je helpen om je aan je voornemen houden.

Wie houdt jou momenteel scherp? Heb je al een businesscoach of ben je lid van een mastermind? Works like a charm namelijk, andere ondernemers die je een spiegel voorhouden.  Zo word het ook gemakkelijker om nee te zeggen.

Business coaching & mastermind

Bij de Groeivoer Mastermind trekken wij elkaar regelmatig uit het Moeras van Teveel. Onder ander door elkaar te challengen op focus en business groei. Benieuwd naar wie wij zijn?

Eens per twee weken bieden wij geïnteresseerde ondernemers de gelegenheid om mee te kijken. Je neemt dan deel aan een groeisessie met de Groeiclub.

Plan nu een testrit in om te kijken of de Groeiclub Mastermind iets voor je is of bekijk meer informatie over De Groeiclub.

Warme groeten.

Gerhard

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!