Hey ZZP’er! Waarom doe jij het eigenlijk nog alleen?

Gerhard te Velde met groen vest aan en handen voor zijn ogen

Meer vrije tijd, winst en tevreden klanten. Dat willen we allemaal wel. De weg daar naartoe? Alleen doen waar jij briljant in bent en de rest delegeren. Als jij dit leest en denkt: die heb ik vaker gehoord, maar die luxe kan ík mij niet permitteren… Lees dan verder. Want misschien maak je wel een denkfout die jou én omzet én vrije tijd kost. En misschien nog wel het belangrijkste: die voorkomt dat jij als ondernemer jouw grootsheid gaat leven.

De kunst van jezelf misbaar maken

In 2018 besloot ik MijnStudent om te bouwen naar Eager People en mezelf misbaar te maken zodat ik meer vrijheid kon gaan ervaren. Het heeft moeite gekost maar het is gelukt om mijn verantwoordelijkheden en rollen over te dragen. Op dit moment ben ik nog steeds 100% eigenaar van Eager People maar heb ik dat bedrijf voor 90% gedelegeerd aan een zelfstandig MT. Met hen heb ik elke week een call waarin we de business doorspreken. Het is een luxe waar ik hard voor heb gewerkt. Met name de transitie die ik moest maken naar loslaten en durven vertrouwen.

Het heeft me de ruimte gegeven om zelf opnieuw te beginnen met Groeivoer, een mastermind voor ondernemers waar ik inmiddels veel ondernemers help met hun persoonlijke groei en de groei van hun bedrijf. Ondanks deze club enorm groeit werk ik zonder compagnons, maar wel met een team en een netwerk van business coaches. En probeer ik mijzelf elke dag opnieuw weer een stukje extra onmisbaar te maken door vertrouwen te geven en los te laten. Zodat ik alleen kan niet waar ik écht goed in ben: Ideeën genereren, nieuwe bedrijven starten, trainingen maken en content creëren. En dat waar ik ronduit slecht in ben (geduldig werken aan een project en de details uitwerken) aan iemand anders kan overlaten. 

Alleen dat doen waar je geniaal in bent

Afgelopen week beleefden we een magisch moment met deelnemers van ons programma Geniaal Groeien. Ik wil er zijn voor alle ondernemers die zichzelf onnodig klein houden en nog niet hun grootsheid leven. Tijdens de zoom-meeting bekenden de meeste ondernemers dat ze toch nog veel werkzaamheden blijven doen die niet bij ze passen. En veel te weinig tijd doorbrengen in hun ´zone of genius´. Hoe zou jouw leven eruit zien als je echt alleen zou doen waar jij briljant in bent? Hoeveel energie zou je daarvan krijgen? En hoeveel meer winst zou je dan kunnen maken, omdat de waarde én energie er vanaf spat? Als je eenmaal durft te geloven dat die luxe ook voor jou is weggelegd, to only do what you do best, dan hoef je alleen nog maar te leren delegeren. Mocht je nog niet aangesloten zijn bij het geniaal-groeienprogramma, dan kun je in mijn podcastinterview met Artjanna Harkhoe ook meer horen over hoe je kunt ondernemen vanuit je kern en de zone of genius. 

Beperkende overtuigingen die jouw groei blokkeren

Taco Oosterkamp is businesscoach en auteur van Schaamteloos delegeren. Hij vertrouwde mij vorig zomer tijdens deze Groeivoer podcast  dat hij zelf alle fouten op het gebied van niet delegeren wel heeft gemaakt. Toen hij in het verleden leiding gaf aan een groot team maakte hij er – zijn eigen woorden- een puinzooi van. ¨Ik had het idee dat het team niet goed werkte. Dat ze de kantjes er vanaf liepen en dat ik het zelf sneller kon. Daardoor ging ik de dingen toch weer zelf doen.¨ Inmiddels heeft hij zoveel van zijn fouten geleerd, dat ondernemers hem flink betalen om net als hij uit te groeien tot delegeerkoning.  

De meeste ZZP’ers blijven ongewenst alleen werken omdat ze:

 • Geen tijd hebben (of willen maken) om dingen goed over te dragen;
 • Niet willen, kunnen of durven loslaten;
 • Perfectionistisch zijn;
 • Denken dat je het zelf sneller kunt;
 • Bang zijn dat anderen de kantjes er vanaf lopen;
 • Slechte ervaringen hebben met samenwerken of uitbesteden;
 • Geen budget hebben: bij inhuur wordt de winstmarge te klein.
 • Bang dat je personeel niet net zo gedreven is als jij.

Allemaal hele logische gedachtes, alleen staan ze wel in de weg voor het waarmaken van ambities als:

 • De winst verdubbelen;
 • Alleen doen waar je écht goed in bent;
 • Meer vrije tijd wilt;
 • Met passie je werk blijven doen.

Team samenstellen en delegeren

Delegeren is geen rocket science. Het is wel een transitie die je als ondernemer moet maken, een beslissing waarbij je over je beperkende gedachtes heen moet stappen. 

Heb jij die beslissing voor jezelf genomen? Dan kunnen wij jou deze week direct helpen om de eerste stap te zetten naar groei. Deze week gaan tientallen ondernemers die aangesloten zijn bij ons Geniaal Groeien programma de stap zetten naar nog harder groeien door de juiste mensen om zich heen te verzamelen.

Zij gaan hun blokkades leren herkennen en krijgen ondersteuning bij het zetten van de eerste stap voor het vormen van hun eigen dreamteam. 

Kom deze week kijken bij onze Groeivoer masterclass!

Wil jij leren hoe je jouw ideale team samenstelt? Kom dan deze week vrijblijvend kijken bij onze 1,5 uur durende masterclass aanstaande woensdag (27 januari) van 9.30 -11.00 uur.

 • Wil jij jezelf niet meer klein houden door te ontdekken wat jouw beperkende gedachtes zijn? 
 • Wil jij meer vrijheid en jouw omzet verdubbelen met de juiste mensen om jou heen? 

Dan heb je deze week de mogelijkheid om een masterclass hierover bij te wonen met als spreker Karin Verhagen van de growth factory. Ook zullen andere ondernemers jou uitdagen om na te denken over jouw blokkades. En ga je sparren over hoe je vandaag nog kunt starten met delegeren. Lijkt jou dit interessant? Reserveer dan nu jouw gratis virtuele plekje in de zoom-call. Het aantal plekken is beperkt dus wees er wel snel bij. Het bijwonen van deze masterclass is gratis en vrijblijvend, maar als je je aanmeldt verwachten we wel dat je erbij bent. Gezien we anders jouw plekje aan een andere ondernemer kunnen geven.

Ja, ik ben erbij woensdag

Kun je niet op dit tijdstip maar wil je hier toch graag mee aan de slag? Neem dan contact met ons op.

Foto: De Ondernemer

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!