fbpx

Keihard werken, risico’s nemen en loslaten: de 3 groeilessen van Ledstores eigenaar Kemal Tas

Kemal Tas (1985) is eigenaar van Ledstores.nl en verkoopt via zijn webshops verlichting in 11 landen. Hij bouwde zijn Markplaats-handeltje in Led-strips uit tot een solide bedrijf met 15 mio omzet, 50 medewerkers en 2000m2 magazijn. En de groei is er nog lang niet uit…  Wij spraken Kemal voor een Groeivoer podcast over de ondernemersreis van deze harde, bescheiden werker. In dit artikel delen wij zijn 3 belangrijkste groeilessen.

Groeiles 1: Begin klein en werk keihard

Toen Kemal in zijn appartement in Amsterdam-Oost sfeervolle leds ophing, kreeg hij ontzettend veel positieve reacties van vrienden en familie. Zoveel, dat Kemal dacht: hé, hier zit handel in. Zijn intuïtie werd bevestigd toen hij advertenties plaatste op Marktplaats. De verzoeken bleven maar binnenstromen. Snel zocht Kemal leveranciers om aan de vraag te kunnen voldoen. Binnen korte tijd veranderde zijn sfeervol verlichte appartement in een magazijn. Naast zijn baan bij Fortis ASR werkte hij 3 jaar lang in de avonden en weekenden als privé handelaar in ledverlichting. ´Ik zag het in het begin puur als hobby,´ vertelt hij ons tijdens een podcast interview.  Inmiddels is zijn hobby uitgegroeid tot een serieus bedrijf met een omzet van 15 miljoen en 10% winst. ´Ik werkte zo hard dat mijn omgeving zich daar soms zorgen over maakte. Maar dat is waar ondernemerschap voor mij om draait: risico´s durven nemen en vervolgens keihard werken voor succes. Het gaat om de ambitie om te willen groeien. Vroeger ging de groei organisch. Inmiddels denk ik meer strategisch na over gas geven voor de juíste groei. Dat is een kwestie van de juiste keuzes maken. Ik moet nu ook wel, want inmiddels heb ik een gezin.´

Groeiles 2: neem de kosten voor risico’s op in het budget

Ondernemen is voor Kemal een kwestie van kansen zien en daarna snel handelen. Hij neemt zijn beslissingen gebaseerd op data. Zijn voorliefde voor cijfers helpt hem daarbij, net als zijn kennis van e-commerce. Toch maakt ook Kemal wel eens een misstap. Zo verloor hij een ton toen hij probeerde Ledstores van de grond te krijgen in the UK. ´Risico’s nemen hoort bij ondernemerschap´, vindt Kemal. ´Ook al pakken ze soms niet goed uit.´ Hoe Kemal zijn business beschermd tegen risico’s?  Door budget hiervoor te reserveren. Kemal: ´Ik heb vaste potjes ingericht. Bijvoorbeeld voor operationele kosten, maar ook voor het aanboren van nieuwe markten en voor innovatie.´ Op die manier zorgt Kemal ervoor dat hij én blijvend kan investeren in groei, zonder dat de business continuïteit in gevaar komt. 

Groeiles 3: een echte leider laat op tijd los

Kemal is iemand die de lat erg hoog legt. Hij is kritisch en veeleisend, voor zichzelf en naar anderen. ´Succes is een teamsport. Ik zorg goed voor mijn medewerkers en geef iedereen de kans om mijn visie te begrijpen,´ vertelt Kemal. ´Wanneer personeel niet met dezelfde passie werkt, en de kantjes er vanaf loopt, dan vind ik dit erg lastig. Ik schiet dan te snel in de emotie.´

Het bedrijf leiden is daarom voor Kemal één grote les in loslaten. ´Ik weet het vaak gewoon beter en kritiek ontvangen is niet fijn voor de medewerkers. Daarom draag ik zoveel mogelijk mijn managementtaken over. Zodat ik mij kan focussen op mijn rol als leider en coach van het bedrijf. Ooit wil ik de CEO-rol compleet loslaten.´  

Benieuwd naar het interview met Kemal? Beluister dan nu het podcast interview met Kemal Tas.

Step up your game, ondernemer!

Er is altijd een next level, voor iedere ondernemer. Elke week ben ik in gesprek met bekende en minder bekende ondernemers. Abonneer je nu op de Groeivoer podcast. Of kom een keertje kijken bij ons Geniaal Groeien programma, waar jouw persoonlijke groei en de groei van jouw bedrijf centraal staat. 

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!