5 voordelen van jouw werkprocessen aanscherpen

Werkprocessen zijn dodelijk saai. Maar de processen in jouw bedrijf goed regelen is belangrijker dan je denkt. Je creëert rust en overzicht voor jezelf en anderen en maakt het leven van jouw klanten ook een stuk makkelijker. Hierbij 5 redenen om vandaag nog te starten met het aanscherpen van jouw bedrijfsprocessen.

1. Beter samenwerken

Als je met meerdere mensen aan één proces werkt, zul je sowieso moeten afspreken wie wat doet. Anders wordt het chaos. Hoe beter je proces, hoe soepeler je samenwerkt, met minder irritaties of misverstanden.

2. Overdraagbaarheid

Door processen ´uit je hoofd´ te halen en op papier te zetten worden ze overdraagbaar. Je kunt ze gaan delegeren waardoor jij meer vrijheid hebt om andere dingen te doen. Als jij er niet bent, kan iemand je werk overnemen. Als een teamlid weg gaat, kan een ander teamlid gemakkelijker ingewerkt worden. Je collega’s hoeven niet steeds alles aan jou vragen, maar je kunt gewoon verwijzen naar de werkwijze die op papier staat (read the manual).

3. Kwaliteit

Door processen bewust vorm te geven, kun je meer kwaliteit leveren. Als ik een coaching sessie van de hak op de tak ga, help ik mensen niet optimaal. Dus heb ik een klein maar doeltreffend proces om een voor en na-situatie te creëren in een coaching sessie. Als je al processen hebt, kun je analyseren hoe goed dit proces is. Misschien dat er stappen ontbreken en kan je met een kleine extra stap, enorm veel extra waarde leveren. Of andersom: misschien doe je wel dingen die overbodig zijn, omdat niemand er op zit te wachten. Je zult hiervoor bij je klant te rade moeten gaan. 

4. Commercieel belang

Als jouw dienstverlening rammelt omdat je niet snel genoeg schakelt, te weinig kwaliteit levert of klanten te lang laat wachten op een offerte, loop je mogelijk veel klanten mis. En bijvoorbeeld alleen al het optimaliseren van je offerteproces kan een veel groter scoringspercentage van offertes betekenen.

5. Schaalbaarheid

Door je processen in kaart te brengen en te verbeteren neemt de schaalbaarheid van je bedrijf toe, als je wilt. Je bent niet langer een one-man show maar legt de basis voor schaalbaarheid en herhaalbaarheid.

Veel succes met het beter inrichten van jouw processen! Wil je weten hoe? Lees dan ook onze 8 stappen om de processen te verbeteren. In de podcast van deze week praat ik met Edwin Vlieg, oprichter van Moneybird, over zijn groeilessen. Eén van zijn groeilessen is constant jezelf afvragen: wat kan ik tweaken. En dan met name in het proces. Beluister hier de podcast of lees hier het interview.

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!