Hoe ziet jouw droomleven eruit?

Je bent meer dan alleen ondernemer. Je bent in de eerste plaats een mens. Een kind van je ouders, een broer, zus, vader, moeder, vriend of vriendin. Een wereldreiziger, een genieter, iemand met dromen en verlangens. Hoe ziet jouw droomleven eruit?

Ik droom van een woonboerderij in een mooi, groen landschap, van waaruit ik mijn bedrijven kan runnen. Als het werk gedaan is ben ik vrij snel daarna, beschikbaar voor mijn gezin. Ik kan direct de natuur in als ik kan, om te sporten of te lummelen. Lekker in het gras liggen, luisterend naar het geluid van de beek. Er zijn bijenkorven, er is een kleine moestuin en geiten die onbedaarlijk blèren. En er staat een gastenverblijf. Mensen die er even uit willen of niet zo lekker in hun vel zitten kunnen een weekje op adem komen. In de moestuin werken als ze zin hebben en zelf koken. Of met ons gezin mee eten, als dat zo uitkomt.

Op een dag zal ik aftakelen, klachten krijgen, ziek worden en dood gaan. Tot het zover is, wil ik lachen, een goede en positieve ondernemer, man, zoon, broer, vader en vriend zijn. Iemand die iets komt brengen, die niet iets van je wil, maar die je iets brengt.

Dit zijn fragmenten uit het document waarin ik mijn droomleven heb omschreven. 

Dromen én doen: de gouden combinatie

Hoe kijk jij aan tegen dromen? Denk jij dat het zinloos is, dat dromen bedrog zijn, want het leven is nu eenmaal hard werken? Of geloof je dat, als je het maar droomt, je het kunt waarmaken? Dat je visualisatie en de Wet van de Aantrekkingskracht kunt gebruiken om jouw mooiste leven op te bouwen?

Mijn mening? Ik geloof in de combinatie van dromen en doen. Sta jezelf toe om af en toe te dromen. Je fantasie de vrije loop te laten over hoe je leven eruit zou kunnen zien. Het geeft richting en inspiratie. En pik daarna 1 of 2 dingen uit je droom, om ook echt te gaan doen. Als je dit regelmatig doet, wordt je droom steeds echter.

Holistische kijk op het ondernemerschap

Ken je The Wheel of Life al? Dit is een self development tool uit de jaren´70 met een holistische kijk op het ondernemerschap. 

Jouw leven bestaat uit meer dan alleen het ondernemerschap. Het leven bestaat uit een aantal verschillende levensgebieden die jou samen maken tot wie je bent.

Er zijn op internet allerlei varianten van het levenswiel in omloop. Ik heb een eigen variant gemaakt die ik goed vind passen bij mij als ondernemer.

Elk part van het levenswiel staat voor een onderdeel van je leven. 

The Wheel of Life als reality check

De levensgebieden beïnvloeden elkaar. Loopt je bedrijf niet lekker, of zit je in een arbeidsconflict met een medewerker, dan zal je dat in andere levensgebieden ook merken. Doordat je meer stress hebt, eet je misschien minder gezond en kom je een paar kilootjes aan. Je hebt een kort lontje wat je relatie niet ten goede en veel zin in leuke dingen doen heb je niet. Andersom kan natuurlijk ook.

Welk cijfer tussen 1 en 10 geef jij elk onderdeel van The Wheel of Life? 

Om een compleet en gebalanceerd leven te hebben moet je aan alle aspecten van het levenswiel aandacht besteden. Het één kan niet zonder het ander. Daarbij kan het natuurlijk gebeuren dat je een tijdje in disbalans bent, maar als dit te lang duurt, moet je daar aan gaan werken. Het helpt om eens in de zoveel tijd even uit te zoomen en de balans op te maken.

Je kunt het levenswiel gebruiken om te beoordelen hoe je er eigenlijk voor staat, en waar je aan wilt gaan werken. Daarbij helpt het om de focus aan te brengen op de onderdelen die het zwakst zijn, op dat moment. 

Jouw droomleven: visualiseren, tekenen of omschrijven

Iemand stelde mij de vraag, wat zou je doen als je nog 6 maanden te leven had? Heel eerlijk, zou ik toch een stuk minder gaan werken. Ik zou gaan reizen. Leuke herinneringen maken met mensen om wie ik geef.

De vervolgvraag. Waarom doe je dat niet nu al? Ja, waarom ook niet. Leuke herinneringen maken hoeft niet een peperdure, groots en meeslepende reis naar de andere kant van de wereld te zijn. Dat kan ook klein. Door te dromen raak je geïnspireerd om vandaag nog, in het hier en nu, in actie te komen.

Toen ik mijn droomleven omschreef, heb ik verschillende elementen van het levenswiel met elkaar gecombineerd. Zo schets ik een beeld van hoe ik mijn leven wil leiden, en hoe mijn ondernemingen daarin passen.

Ik daag je uit om jouw droomleven ook op te schrijven aan de hand van de levensgebieden uit het levenswiel. Mis je iets? Vul dan aan. Spreekt iets je niet aan? Vind je schrijven niet fijn? Je mag je droom ook tekenen, maak het met papier-maché of stop je droom in een lied.  Voer deze opdracht uit zoals jij wilt. Het is jouw feestje! 😉

Alleen al tijd maken om te dromen is waardevol. Je opent vakjes in je hoofd die je lang niet altijd open doet. Zo herinnerde deze opdracht mij er zelf aan dat ik mijn motorrijbewijs wil halen. Dat ga ik binnenkort maar eens inplannen. 

Het runnen van jouw droombedrijf

Hierbij deel ik opnieuw een fragment uit het document over mijn droomleven, het deel waarin ik praat over mijn droombedrijf: 

Ik droom van een klein, betrokken kernteam voor mijn holding. Mensen waar ik blind op kan vertrouwen en die mij aanvullen in de dingen die ik minder goed kan. Bij mijn bedrijven ben ik niet heel veel te vinden omdat de mensen die er werken veel beter weten wat nodig is dan ik. Ze zijn mede-aandeelhouder en gaan juist goed op vrijheid. Ik word alleen gebeld als iemand wil sparren. Niet omdat ik me te beroerd voel om iets te doen. Maar ik ben simpelweg niet overal nodig.

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!