Geld is van de duivel, toch? Mijn 10 geboden voor ondernemers over geld

Hoe je over geld denkt heeft nogal een invloed op je ondernemerschap. In dit artikel doe ik een boekje open over mijn beperkende overtuigingen over geld. En hoe ik daar steeds meer aan ontsnap. Tips waar jij misschien ook iets mee kunt. 

De kameel en de commerciële tijger

Ik ben opgegroeid in een gereformeerd gezin. Wij gingen elke zondag twee keer naar de kerk. Daar hoorden we preken en werd uit de Bijbel gelezen. In de Bijbel staat een aantal dingen over geld verdienen. 

Zo staat in Mattheüs 18:24: “Wederom zeg Ik u, het is gemakkelijker, dat een kameel gaat door het oog van een naald dan dat een rijke het Koninkrijk Gods binnengaat.“  

Ik weet niet precies hoe het komt, maar ik heb die quote altijd in gedachten. En ook altijd gedacht dat geld verdienen slecht is. Misschien kwam het ook door mijn eerste compagnons, waarmee ik in 2008 een bedrijf begon. De ene compagnon was een enorme wereldverbeteraar en vond geld totaal niet belangrijk. De ander zei alleen maar dat als we de juiste dingen deden, het geld vanzelf wel zou komen. Ik voelde me, als de commerciële tijger van de drie, altijd schuldig dat ik zo bezig was met omzet, winst, klanten binnenhalen en offertes scoren.

Geld is een geheimpje 

Geld is voor veel mensen een taboe, iets waar je niet over praat. Liever praten we over impact. En toch kun je geen impact maken als je geld niet geregeld hebt. Het aardse (geld) en het hemelse (hogere doelen) hebben elkaar een beetje nodig.   

Inmiddels heb ik het volgende geleerd: 

  1. Geld is niet per se goed of slecht, het is wat je er mee doet dat bepaalt of geld goed of slecht maakt. Net als kernenergie en technologie;
  2. Geld is als zuurstof voor je bedrijf. Je hebt het gewoon nodig of je het nu leuk vindt of niet;
  3. Je kunt werken voor geld, maar je kunt geld ook voor jou laten werken. Of een combinatie van beide zoeken;
  4. Je kunt geld zien als een vorm van energie. Als jij positieve energie en liefde de wereld in stuurt door mooie en goede dingen te doen voor klanten, mag je die energie verwachten. Onder andere in de vorm van geld. Je kunt geld zien als bedankbriefjes die je van je klanten krijgt;
  5. Geld is een manier om waarde uit te drukken; als je te weinig geld hebt in je business, kan dat een gevolg zijn van gebrek aan eigenwaarde/zelfliefde (maar dat hoeft niet);
  6. Geld is ook iets heel praktisch; er zijn do’s en dont’s als het gaat om geld verdienen. Als je te weinig geld hebt in je business kan dat ook zijn omdat je nooit geleerd hebt hoe je het creëert;
  7. In dat opzicht is geld verdienen gewoon een skill. Net als schaatsen of portret tekenen. Als je het niet leuk vindt en er niet goed in bent, is de kans groot dat je er weinig van bakt. Maarja, omdat geld verdienen voor een ondernemer toch een basisvaardigheid is, moet je er toch wat mee 🙂 
  8. Als je niet door geld gedreven wordt, moet je er toch iets mee. Dus of er zelf beter in worden, er af en toe goed naar kijken, of iemand regelen die jouw commerciële kant voor z’n rekening neemt;
  9. Je hebt er niet snel te veel van. Je hoeft je dus niet snel schuldig te voelen. Zeker als kleine ondernemer ben je meestal mijlenver verwijderd van de rijkdom die 0,1% van de wereldbevolking heeft;
  10. Vul je eerst je eigen potjes en als je vindt dat je teveel geld hebt, zet dit apart en besteed het zo je wilt. Eigen potjes kunnen zijn: je salaris, arbeidsongeschiktheid, pensioen, belastingen, studie van de kinderen, een buffer voor onvoorziene omstandigheden, de salarissen van je medewerkers) en maak daarnaast een apart potje voor alles wat je weg wilt geven. Dan is het lekker duidelijk wat je voor jezelf wilt houden en wat je weggeeft. 

Een benaderingswijze die mij aanspreekt is het Robin Hood principe. Steal from the rich and give to the poor. Haal het meeste geld weg bij rijke klanten die toch veel te veel hebben en het geld prima kunnen missen. 

Wil je een keer sparren over geld en ondernemen? Kom dan langs bij de Groeiclub voor Ondernemers. Plan nu jouw kennismaking in!

Groeivoer maandmeeting over mindset

Staat donderdag 3 februari van 12.00-17.00 uur al geblokt in jouw agenda?

Als jij een ondernemer met een team bent, nodigen wij jou van harte uit voor een inspirerende editie van de Groeiclub voor Ondernemers in Fort Vechten, Utrecht. Als de pandemie het niet toelaat, dan zal het event online* plaatsvinden.

Tijdens deze intervisiebijeenkomst hebben we het over Mindset. Hoe kun je door je mindset te verbeteren, meer resultaat boeken in je ondernemerschap? Hoe neem je verantwoordelijkheid voor jezelf, leer je groter denken en adopteer je nog meer een growth mindset?

Het programma: inloop van 12:00-13:30, lunch met hot seats, 13:30-15:30 masterclass growth mindset, 15:30-17:00 borrel en inspiratie interview met Daan Jensen. Daan is coach, Trainer en schrijver van het boek: ‘Reset je mindset

*Indien het event vanwege de pandemie een online event zal worden, dan zal deze plaatsvinden van 9.00 – 12.00 uur. 

De investering voor deze bijeenkomst is €147,- excl. BTW per persoon. Je mag alleen komen, maar uiteraard is je compagnon of een MT-lid ook welkom. 

Wil jij hierbij zijn, of meer informatie ontvangen? Laat hier je gegevens achter en dan nemen wij contact met je op!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!