fbpx

Zo onderneem je zonder je gezondheid kapot te maken volgens Richard de Leth

Een dikke spaarrekening, maar een lege spierrekening (lees: geen beweging). Stress, teveel dingen tegelijk doen, slecht eten: als drukke ondernemer schiet goed voor jezelf zorgen er wel eens bij in. Richard de Leth, gespecialiseerd in gezondheid en levensstijl, moedigt elke ondernemer aan om in kleine stapjes te werken aan meer energie en een betere gezondheid. Hoe je dat doet? Dat vertelt de eigenaar van Oersterk en Vitaily Supplements ons in deze Groeivoer podcast én in dit blog. 

Een gezonde leefstijl lijkt hard werken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met OERsterk probeert Richard met concrete, eenvoudige stappen mensen te helpen naar een gezonder en gelukkiger leven. Richard: ´Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid en een gezonde leefstijl. Zet elke dag gewoon een klein stapje. Begin met 1 keer in de week krachttraining, meer groenten, mediteren, al doe je dat maar 1 minuutje. Je krijgt dan een opwaartse levensspiraal, waarin je automatisch meer energie krijgt en meer gaat ontspannen. Dat geeft je de kracht om weer nieuwe stappen te zetten.´

1. Kies ervoor om beter voor jezelf te zorgen

Richard was van kinds af aan al a man with a mission. Op het sterfbed van zijn opa besloot hij dat hij mensen wilde helpen beter te maken en langer te leven. Na zijn studie Geneeskunde aan de VU in Amsterdam startte hij als arts in een ziekenhuis. Richard: ´Als arts krijg je 8 tot 10 minuten per consult en draait het met name om symptoombestrijding. Dat stond mij in 2007 zo tegen, dat ik mijn kluis heb leeggehaald, iedereen een hand heb gegeven en ben vertrokken. Ik opende mijn eigen praktijk voor integrale geneeskunde en ging studeren hoe het anders én beter kan.´

Wat volgde waren intense jaren, waarin Richard leerde dat het geheim van een vitaal en gezond leven zit in goed voor jezelf zorgen. Hij ontwikkelde een methode om oersterk te worden, door op diverse gebieden je leefstijl te verbeteren. Daarvoor studeerde hij Ayurveda (Indiase geneeskunde), Fytotherapie (Kruidengeneeskunde), Orthomoleculaire geneeskunde en Psycho Immunologie. Richard: ´Vitaler worden is een kwestie van genoeg ontspannen, meer groenten eten, bewegen en daarnaast ook genoeg zonlicht en huidcontact. En misschien nog wel het belangrijkste: doe werk dat je vult, volg je hart en je missie.´ 

2. Kies na inspanning altijd voor ontspanning

Ontspanning is één van de belangrijkste gezondheidspijlers. Ook al eet je heel gezond en beweeg je veel, als je niet genoeg slaapt en ontspant dan heeft dit weinig effect. Mediteer, neem genoeg vakantie raadt Richard aan.
Richard: ´Zelf ga ik elk kwartaal met mijn gezin op vakantie. Als gepassioneerd ondernemer heb ik de neiging om veel dingen tegelijk te doen en maar door te gaan. Het gaat om een goede balans vinden tussen inspanning en ontspanning. Op kantoor nemen we daarom ook vaak breaks.´

3. Eet en drink minder vaak op een dag

´70 procent van je immuunsysteem zit in je darmen´, vertelt Richard. ´De hele dag door eten en drinken is de rode loper uitleggen naar een welvaartsziekte. Elke keer als je eet, dan ontstaat er een ontsteking in je lichaam, een soort stressreactie. Met als gevolg dat je je immuunsysteem verzwakt. Dat geldt ook als je drinkt. Eet vaker groenten, eet regelmatig en doe aan bulkdrinken, in plaats van de hele dag door kleine slokjes nemen.´

4. Werk aan een goed gevulde spierrekening

Wist je dat jouw spieren energiecentrales zijn? Volgens Richard zitten in onze spiercellen energiecentrales opgeslagen. Train je meer spiermassa, dan rem je niet alleen de ontstekingen, ook ontketen je veel meer energie. Richard: ´Zorg ervoor dat je niet teveel zit, en doe aan krachttraining. Of investeer op een andere manier in het onderhouden van de grote spiergroepen.´

5. Doe iets met jouw unieke talenten

´Je leefstijl verbeteren en gezond zijn is een middel tot een leven waarin je je hart volgt,´ zegt Richard. Bij de Groeiclub leren we ondernemers tijdens het Geniaal Groeiprogramma hoe je dit doet, wij noemen dat de zone of genius.
Volgens Richard is werk dat bij je past van levensbelang en vaak the missing link bij het pad naar gezonder leven. Richard: ´Toen ik een praktijk had voor Integrale Geneeskunde hielp ik ook ondernemers vitaler worden. Ze gingen gezonder eten, meer bewegen en vaker ontspannen. Toch bleven ze klachten houden. Dat komt omdat werk doen dat niet bij je past je ziek kan maken of houden. Je moet de energie die je hebt wel in de juiste motor stoppen, anders zit je op het verkeerde pad.´ 

Richards eigen missie is 1 miljoen mensen in Nederland vitaler maken. Dit doet hij met zijn bedrijf OERsterk, een opleidingsinstituut voor vitaliteitscoaches. Met zijn zus runt hij daarnaast nog Vitaily Supplements. Via zijn blogs, podcasts, magazines en online cursussen verspreidt hij het gezondheids virus over ons land. En met succes. 

6. Stel jezelf de juiste vragen

Een passie of levensmissie hebben lijkt soms voor slechts een aantal weggelegd. Maar is dat wel zo? Volgens Richard kan iedereen erachter komen, als je jezelf maar de juiste vragen stelt. En ernaar op zoek gaat. 

De vragen die je jezelf kunt stellen volgens Richard zijn:

  • Wat deed je het liefst als kind;
  • Waarr spendeer je het meeste tijd aan;
  • Waar spendeer je het meeste geld aan;
  • Wat lees je;
  • Waarom doe je wat je doet;
  • Wat heb je werkelijk nodig om gelukkig te zijn;
  • Wat zou je doen als je nog maar 24 uur zou leven.

Volgens Richard is het als ondernemer extra belangrijker om jezelf deze vragen te stellen. Omdat je zo de fundering van jouw onderneming goed legt, en je niet ten onder gaat aan het succes als je bedrijf gaat groeien. Met als gevolg stress en een neerwaartse spiraal qua gezondheid. 

Wij wensen jou veel succes in het worden van een vitale ondernemer!

Hongerig naar meer Groeivoer?

Wil je meer weten over hoe je oersterk en vitaler kunt worden? Bezoek dan de website Oersterk.nl en Vitaily. Luister naar de Groeivoer Podcast aflevering 117 via Spotify voor het complete interview met Richard de Leth. Je kunt de podcast ook vinden via de website van Groeivoer, Spotify, iTunes of waar jij ook maar je podcasts vandaan haalt!

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!