Groeivoer podcast dubbelinterview: ´Wie alleen werkt voor het geld is arm´

Een zwerver dood aantreffen in San Francisco nadat je voor 400 euro cocktails hebt gedronken. Miljoenen euro’s aan overheidssteun dat wordt weggegeven aan een bedrijf dat miljarden euro’s winst maakt. Eén ding hebben Boris Veldhuijzen van Zanten van mediabedrijf The Next Web en Niels Meijssen van hotelboekingsite Moonback gemeen: ze zijn tegen een economisch systeem dat zowel miljardairs als armoede creëert. Tijdens een Groeivoer podcast dagen ze elkaar uit op thema´s als winst, leiderschap en wat hen drijft om te ondernemen.

Veel bedrijven worden geboren uit frustratie of passie. Zo ook Moonback. Hoezo nam Booking.com, dat voor de corona-crisis nog 5 miljard winst maakte, 56 miljoen euro aan van de overheid? Niels Meijssen typte in een opwelling hierover een boos bericht op LinkedIn. Met daarbij de opmerking: bij 1000 likes overweeg ik een crowdfunding voor een alternatief. Het bericht ging viral. Na een paar maanden haalde Niels 2 miljoen euro op bij 1500 mensen en stelde een team samen van co founders, medewerkers en freelancers. In september 2021 lanceert hij de boekingssite. 

De bedrijven van Boris Veldhuijzen van Zanten zitten in de technologische hoek. Zijn eerste internetbedrijf verkocht hij op het hoogtepunt van de dotcom boom, na 2,5 jaar. Daarna had hij een aantal bedrijven die niet van de grond kwamen, totdat hij een wifi hotspot operator maakte die hij aan KPN verkocht. Nu is hij CEO van The Next Web, een internationaal mediabedrijf met 100 medewerkers waar de Financial Times een meerderheidsbelang in heeft. 

Leiderschap

Jullie zijn beiden leiders van jullie bedrijf. Wat voor soort leider ben je en hoe pak je het aan? 

Niels: ´Ik geef mensen veel vertrouwen en autonomie. Natuurlijk zijn er momenten dat je de confrontatie aan moet gaan. Over de scope van een project bijvoorbeeld, om niet te verzanden in een rabbit hole. Ik ben goed in dingen simpel maken, een grens trekken en besluiten: de rest komt later.´

Boris: ´Hoe langer ik ondernemer ben, hoe meer ik het voordeel zie van een  dictatoriale baas zijn. Ik zou wel wat harder willen zijn, a la Steve Jobs. De Nederlandse manier van managen is zo van: tja, maar we moeten er wel allemaal achter staan. Praten totdat je het eens bent kost veel tijd plus het compromis dat je bereikt is niet altijd de beste oplossing. Het zijn juist de clashes die tot mooie dingen leiden. Je bent te aardig, zeg ik vaak tegen jonge CEO´s. Aardig zijn is niet je doel maar succes. Een voorbeeld. Toen Obama op een dag een idee pitchte bij zijn managementteam, was het merendeel het niet eens. Hij besloot om het toch te doen. En zijn team? Die had een mindset van: i disagree but commit. Dat betekent: ik ben het er niet mee eens, maar ik ga er wel alles aan doen om te zorgen dat het goedkomt.´

Niels: ´Mooi, net als agree to disagree! Je hoeft niet eindeloos argumenten uit te wisselen om erachter te komen dat je allebei op dezelfde positie blijft. Het enige wat je moet besluiten is hoe je samen verder gaat.´

Doorzetten of loslaten

Over verder gaan gesproken. Moet je constant maar doorzetten als ondernemer of kun je beter vroegtijdig loslaten?

Boris: ´Ik zie mijzelf als een serial entrepreneur. Toen ik mijzelf tijdens een Amerikaanse conferentie zo voorstelde, zei een andere ondernemer: ik ben een successful serial entrepreneur. Dat heeft mij aan het denken gezet. Je kunt als ondernemer nog zoveel ideeën hebben en nieuwe dingen starten. Maar de meeste bedrijven mislukken.´

Niels: ´Eens. Ooit maakte ik een app voor mantelzorgers. Dat was geen succes. Ik had dit eerder moeten loslaten.´

Boris: ´Als je na 1 maand geen tractie hebt of er geen zin meer in hebt, dan kun je maar beter iets anders doen. Je weet dat je goed zit wanneer je iets aanpast in je service en mensen beginnen daarover te klagen.´

Winst en geld

Hoe belangrijk is geld verdienen voor jullie?

Boris: ´Ik wilde van jongs af aan miljonair worden. Dat is gelukt. Natuurlijk is geld belangrijk, maar het maakt niet gelukkig. Mensen die alleen voor geld werken zijn arm.´

Niels: ´Eens. Daarom proberen wij nu met Moonback te borgen dat we niet in  dezelfde valkuil trappen als grote bedrijven. Ik weet zeker dat ook zij begonnen zijn met de intentie om écht iets moois te maken. Maar dat er op een gegeven moment teveel macht is komen te liggen bij aandeelhouders en hun belang.´

Boris: ´Ja, een economisch systeem dat miljardairs en armoede creëert is een fout systeem. ´

Niels: ´Daarom hebben wij een limiet vastgezet op het dividend dat wij uitgekeerd krijgen. 5 miljoen is het plafond en na 10 jaar stopt het.´

Boris: ´Ja, dat is natuurlijk ook mooie marketing!´

Niels: ´Waar het ons om gaat is: hoe kun je een BV hacken met verschillende type aandelen waardoor je de koers voor lange termijn kan borgen? Voor Moonback gebruiken we hiervoor steward ownership. Dat betekent: stemrecht en winstrecht van elkaar gescheiden. De oprichters hebben het stemrecht, de investeerders niet.  Een investeerder mag wel mee verdienen maar niet meebeslissen.´

Drijfveren als ondernemer

Een ondernemer is iemand die zich graag wil bewijzen. Hoe zit dat bij jullie? 

Boris: ´Ik heb lange tijd last gehad van zelftwijfel, en nog steeds. Wat mij erg heeft geholpen is de term impostor syndrome (betekenis: voortdurend bang zijn om ontmaskerd te worden omdat je hardnekkig twijfelt aan je eigen kwaliteiten). Nobody knows what they are doing either. Die zin zou ik wel op mijn voorhoofd willen plakken.´

Waar komt jouw onzekerheid vandaan Boris? 

Boris: ´Vanwege mijn dyslexie en slechte ogen dacht iedereen dat ik dom was. De lomschool, was het advies. Op mijn 15e ging ik van school. Een leraar zei: als je nu van school gaat dan plaats je jezelf buiten de maatschappij. Voor mij voelde het als een bevrijding. Toch heb ik nog steeds de drang om aan iedereen te bewijzen dat ik best wel heel slim ben. Welk succes ik ook behaal, dat blijft.´

Niels: ´Tijdens een zen-meditatie kreeg ik een briefje mee van de leraar. Hij noemde mij: zenmeester met bewijsdrang. Ondanks dat, leef ik wel zonder angsten. Dat heb ik geleerd tijdens de jarenlange trainingen in jiu jitsu (Japanse zelfverdedigingskunst).´

Boris: ´Klinkt goed, leven zonder angsten. Overigens ben ik niet tegen het hebben van een bewijsdrang als ondernemer. Of het nou is omdat je in armoede bent opgegroeid en daarom goed geld wilt verdienen, of omdat je nog steeds onbewust de goedkeuring van je vader zoekt… Waar je drive ook vandaan komt, het gaat erom dat het je kracht geeft. Want dat heb je als ondernemer hard nodig!´

Wanneer had jij voor het laatst een eerlijk gesprek met een andere ondernemer?

Tot zover een kleine samenvatting van het gesprek tussen Boris en Niels. Benieuwd naar het volledige gesprek tussen beide heren? Beluister hier de Groeivoer podcast voor het dubbelinterview. 

Benut jij de kracht van podcast al?

Moet ik echt een podcast? Nee. Maar het kan wel heel veel opleveren om audio toe te voegen aan je marketing- en communicatiemix. 

Is het niet veel te laat om nog te starten? Nee! Het beste moment om podcast te starten is nu, want podcast is geen hype. Het is ‘here to stay’. 

Na het succes van de Groeivoer Podcast helpt Gerhard nu ook andere organisaties bij het succesvol inzetten van podcast om organisatiedoelen te behalen. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

Een interne podcast waarin je de laatste nieuwtjes deelt en medewerkers aan het woord laat. Dit kan je interne communicatie verbeteren en je ‘tribe’ en de community nog hechter te maken. 

Een interne podcast om een bepaalde transformatie of cultuurverandering te stimuleren. Bijvoorbeeld als je jouw organisatie meer ondernemend en innovatief wil maken;

Een projectpodcast rond een groot project, om stakeholders op de hoogte te houden van de voortgang.

Een marketing podcast waarin je jouw merk versterkt en op zoek gaat naar leads voor je bedrijf. Bijvoorbeeld door klanten in gesprek te laten gaan met je medewerkers.   

Je kunt podcast ook onderdeel uit laten maken van events. De opgenomen afleveringen publiceer je vervolgens weer op je podcast kanaal.

Wil je podcast meteen op niveau neerzetten, werk dan met experts en ga niet zelf ‘hobbyen’. Een podcast is meer dan een tafel met twee microfoons erop. Audio is een vak. 

Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw organisatie, ga eens in gesprek met Gerhard. Hij denkt graag mee over strategie en realisatie. Neem contact op via gerhard@groeivoer.nl

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!