fbpx

Lul, leef uit liefde en andere ondernemerslessen van strafrecht advocaat Willem Jan Ausma

Willem Jan Ausma (53) maakte rond zijn 50e de balans op van zijn carrière in de strafrechtadvocatuur. Van een pittige strafpleiter transformeerde hij tot een coach die aanstuurt op verzoening. Daarbij kijkt hij nu veel meer naar de persoon achter de dader. In dit blog, gebaseerd op een podcastgesprek, deelt Groeiclublid Willem Jan zijn ondernemerslessen. Waarvan de belangrijkste: stop met uit zijn op  ego, macht en geld maar vul je leven met liefde en volg daarbij je hart.

Willem Jan is geboren en getogen in Friesland. De combinatie van intellectualiteit en genieten van op een podium in het middelpunt staan, dreef hem naar de advocatuur. ´Op de middelbare school stond ik al graag in de spotlights,´ vertelt hij. ´Ik ben er goed in en houd ervan om een vlammend betoog te houden in de rechtszaal, met waar mogelijk grappen, woordspelingen en onverwachte wendingen.´ Een andere motivatie voor een carrière in de rechtszaal is zijn verlangen om op te komen voor de zwakkeren en mededogen te creëren voor de daders. Daarin ziet hij een parallel met Jezus, zijn inspiratiebron sinds zijn jeugd waarin hij christelijk werd opgevoed. 

Van status en geld naar zingeving

Toen Willem Jan Ausma toetrad tot een maatschap in Utrecht was het doel: het grootste strafrechtkantoor van Utrecht worden.  Willem Jan: ´Dat hebben we ook verwezenlijkt.´ Over zijn werk als advocaat vertelt hij: ´Een verdachte die toegeeft dat hij schuldig is, vind ik makkelijker om te helpen dan iemand die niet de waarheid vertelt.  Je kunt je als verdachte ook beroepen op je zwijgrecht, en dan is het aan de advocaat om met een verhaal te komen ter verdediging. Het kan zijn dat iemand op basis van dit verhaal op vrije voeten komt omdat de rechter het ook niet kan uitsluiten. De vraag is: hoe ver ga je met het vertellen van een zo´n verzonnen verhaal?´

Dit ethische dilemma ging Willem Jan steeds meer tegenstaan. ´Op een gegeven moment merkten ook mijn klanten dat mijn passie en gedrevenheid weg was. Hield ik vroeger vlammende pleidooien, nu was de passie ervanaf.´

Het besluit om het roer om te gooien was ook voor Willem Jan Ausma een proces van bezinning. Toen hij concludeerde dat het ook financieel kon, besloot hij zijn hart te gaan volgen. ´Ik ben een coachingsopleiding gaan doen. Er zijn genoeg mensen die een duwtje in de goede richting nodig hebben. Als coach bouw je een persoonlijke band op en zie je ook echt verbetering in de levens. Dat geeft mij meer zingeving. Ik help nu mensen die spijt hebben. Hen kan ik vervolgens ook weer verder helpen de maatschappij in. Dat is het type klant waar ik nu energie en waardering van krijg.´

De ondernemerslessen van Willem Jan Ausma

1. Volg je hart en doe wat voor jezelf het beste is

Op het moment dat dingen je tegen staan, dan moet je daar mee stoppen. Blijf niet doormodderen in iets waar je passie niet meer in zit.  Blijf dichtbij je hart, dan komen mensen vanzelf naar je toe, dan hoef je je niet op te dringen. Dat vind ik ook het mooie van lid zijn van de Groeiclub. Daar maak je écht contact met mensen. En die weten je dan toch wel in verbinding te brengen met iemand die jou écht nodig heeft. 

2. Laat je medewerkers vrij

In de tijd dat we zo groeiden als strafrechtkantoor, merkten we dat onze medewerkers ook graag zelf wilden ondernemen. Zij deden dan bij wijze van spreken de dossiers in de kofferbak van de auto en startten een straat verderop een nieuwe maatschap. Dat gebeurt nou eenmaal, ook bij grote en succesvolle bedrijven als Google. Een mens is een vrij denkend wezen, dus die gaat op een gegeven moment dingen anders zien. Of zit in een andere fase: wil meer tijd besteden aan kinderen hobby’s of reizen. Mensen willen meer verdienen, ook als het slechter gaat. En als werkgever moet je het allemaal maar inpassen en faciliteren. Ik heb op een gegeven moment gezegd: ik ga dit de komende 20 jaar niet meer doen. Je kunt niet iedereen altijd bijeenhouden, beter laat je mensen vrij en bemoei je je er niet teveel mee. 

3. Zorg dat heel erg goed bent in wat je doet en blijf dat doen

Op een gegeven moment zat mijn agenda vol met functioneringsgesprekken en IT-projecten, terwijl anderen de interessante zaken deden. Toen dacht ik: als ik dit leuk had gevonden dan was ik wel naar Nyenrode gegaan en had ik ergens voor veel meer geld CEO geworden. Een oplossing daarvoor was het kantoor anders vormgeven, door te werken met een flexibele schil van ZZP´ers. Zo structureer ik mijn bedrijf op een manier dat ik toch zelf kan blijven doen wat ik leuk vind. 

4. Leef voor familie, vriendschap en herinneringen, niet voor je ego en bezit.  

Succes in je carrière betekent niet dure auto´s, maatpakken en naamsbekendheid. Want daarvan heb je toch nooit genoeg. Het draait om vrienden, familie en daar herinneringen mee maken.  Dat is de essentie, maar we zijn dat voor een deel kwijtgeraakt. Gelukkig komen steeds meer mensen tot bezinning, ook corona heeft daaraan bijgedragen.

5. Lul, leef uit liefde

Ik vind dat dat ieders zijn motto zou moeten zijn. Vaak draagt het systeem daar niet aan bij. De strekking van mijn boek is dan ook om mensen aan te moedigen om binnen het huidige systeem meer vanuit liefde te gaan leven. Heb meer begrip voor de ander, ook voor onbekenden. 

Meer lezen

  • Groeiclublid Huibert Jan van der Roest is ook advocaat, maar gaf zijn carrière ook een andere wending. Lees hier over zijn switch en zijn ondernemerslessen. 
  • Ook Robin Stevens kwam tot de conclusie dat succes draait om gelukkig zijn. Lees hier zijn verhaal. 

Wil je het boek ‘Wat is Waarheid’ van Willem Jan Ausma lezen? Bestel zijn boek dan hier. Ben je benieuwd hoe Willem Jan zijn lidmaatschap van de Groeiclub ervaart? Bekijk dan hierboven zijn testimonial. 

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!