Mastermind voor ondernemers no brainer nummer 1: laat het los (en zo doe je dat!)

Zijn jouw medewerkers net zo goed als jij? Veel ondernemers vinden zichzelf beter dan hun medewerkers. In heel veel dingen. Van verkoop tot administratie: we hebben het allemaal gedaan en we kunnen het beter dan iedereen. Maar eigenlijk is dat gek. Want je zou jezelf moeten omringen met mensen die beter zijn dan jij. Zodat jij alles kunt loslaten, en jezelf op termijn wellicht zelfs kunt ontslaan als CEO. Hoe je dat doet? Diverse topondernemers deelden hun adviezen hierover met de Groeiclub voor ondernemers. 

In ons ondernemers netwerk Groeivoer delen wij dikwijls kennis over hoe je de beste mensen aan je bindt én behoudt. Via blogs, podcasts gesprekken, tijdens netwerk diners en calls vertellen topondernemers hun ervaring. Zo helpen we elkaar naar de volgende groeifase. Heb jij jouw bedrijf nog niet losgelaten? Leer dan van de tips en adviezen van andere ondernemers.

1. Creëer een woest aantrekkelijk bedrijf

Derek Roos wilde eigenlijk rockstar worden. Uiteindelijk bouwde hij een low-code app bouw platform genaamd Mendix en verkocht dat aan Siemens voor €628 miljoen.  Hoe hij dat heeft geflikt?
´Bij de dag van de oprichting waren ik en mijn compagnons het over één ding roerend eens: het gaat niet om het geld maar om het creëren van een fantastisch bedrijf. Een plek waar we goede mensen aantrekken die het bedrijf nog beter willen maken. We geloven er heilig in dat talent de sleutel is naar succes: zorgen dat je de beste mensen aan je bindt. Dan kun je alle problemen aan, wat er ook naar je toekomt. Het enige wat je hoeft te doen is constant het collectieve brein activeren: samen blijven zoeken naar oplossingen.´

Lees het verhaal van miljoenen ondernemer Dirk Roos van Mendix.

2. Optimaliseer het proces en automatiseer

Ken je het fenomeen bull shit jobs? De term, bedacht door antropoloog David Graeber, suggereert dat een groot deel van het werk dat wij doen volkomen nutteloos is én dat we dat zelf best weten. Vooral wanneer robots of technologie ons werk ook zouden kunnen doen, voelen de werkzaamheden niet (meer) zinvol. Als leider is het jouw taak om het aantal rotklusjes te minimaliseren, zodat jouw personeel excelleert in what they do best

Hoe? Door het proces slim in te richten en zoveel mogelijk te automatiseren. Edwin Vlieg van Moneybird hierover: ´Constant stellen we onszelf de vraag: wat kunnen we tweaken in het proces? We lossen zoveel mogelijk op met software, waardoor we klantvragen voorkomen en de afhandelingstijd verkorten. Ons team bestaat daarom slechts uit een supportteam voor klantenservice en een team van projectontwikkelaars. Daardoor hoeven we niet veel mensen aan te nemen.´

3. Schep duidelijke kaders 

Binnen ons ondernemersnetwerk liggen de managementstijlen uiteen. 

Martijn Verspeek van Installatiebedrijf Verspeek bijvoorbeeld houdt wandelcoachingsessies met zijn personeel  Hij vraagt zijn personeel:  hoe kan ik joú helpen.  

Boris Veldhuijzen van Zanten van mediabedrijf The Next Web adviseert jonge CEO´s juist om niet té aardig te zijn tegen je personeel. Dit vertelde hij ons afgelopen zomer. Boris: ´Aardig zijn is niet je doel, succes is je doel. Hoe langer ik ondernemer ben, hoe meer ik het voordeel zie van een dictatoriale managementstijl zoals die van Steve Jobs.´ Boris vindt de Nederlandse manier van managen te stroperig. Boris: ´Het is zo van: tja, maar we moeten er wel allemaal achter staan. Praten totdat je het eens bent kost veel tijd plus het compromis dat je bereikt is niet altijd de beste oplossing. Het zijn juist de clashes die tot mooie dingen leiden.´

Hoe Niels Meijssen van hotelboekingsite Moonback dit aanpakt? Niels:  ´Mijn personeel verzandt nog wel eens in een rabbit hole, bijvoorbeeld bij het bepalen van de scope van een project. Op dat soort momenten grijp ik in. Dan maak ik het simpel en trek een grens.´. 

4. Laat het los (en voorkom een burn-out)

Je bent werkgéver, geen werknemer. Dus mag je anderen werk geven, in plaats van het zelf te doen. Als jij alle gaten dicht loopt in je team, de problemen oplost die anderen niet gekraakt krijgen en op die manier het ´afvoerputje´ van je eigen bedrijf bent, dan gaat er iets mis.

Bij Bilal van Bilal Group ging het ook flink mis: hij kreeg er een burn-out van.  Bilal: ´Ik dacht dat ik superman was, dat ík in alles het beste was. In HR, in marketing en in finance. Maar bij een omzet van 20 miljoen kun je niet alles zelf doen. Dan heb je een sterk team nodig waar democratische beslissingen worden genomen. En dan moet je vertrouwen op die mensen. Uiteindelijk zijn het de mensen uit mijn team geweest die mij hebben leren loslaten. Ik hoef niet in alles de beste te zijn, anderen kunnen het gewoon beter.´ (Lees hier de ondernemersreis van Bilal).

Ook Bob Hutten van Hutten Catering hield lange tijd de touwtjes stevig in handen. Bob:´In de beginjaren van Hutten Catering speelde ik altijd voor Jezus. Ik werkte als een soort missionaris waarbij ik zelf het goede voorbeeld gaf. Maar dan geef je anderen niet genoeg de ruimte. Nu hebben we een nieuwe CEO, Peter Bos en ben ik niet meer nodig voor het eindplaatje. Ik geef een richting aan, en anderen houden zich bezig met hoe we van A naar B gaan. Zo kan ik het loslaten. ´ Lees hier zijn ondernemersverhaal.

5. Ontsla jezelf als CEO

Loslaten en vertrouwen is een groot thema voor ondernemers die willen opschalen met hun bedrijf. Ook voor Willemijn Wortelboer van RAW Paints. ´Ik ben geen goede CEO, daar ligt niet mijn kracht. Dat weten de investeerders en partners ook.  Ik heb als moeder van 5 kinderen geleerd om los te laten. Als ik mijn kinderen kan loslaten, waarom dan niet mijn bedrijf? Zo geef ik RAW Paints net als mijn kinderen de kans om op eigen benen te staan.´ Lees hier haar verhaal.

Kemal Tas van Ledstores.nl wil zijn rol als CEO net als Bob ooit ook compleet loslaten. Kemal: ´Ik ben iemand die de lat erg hoog legt, ben  kritisch en veeleisend. Wanneer ons personeel niet met dezelfde passie werkt, en de kantjes er vanaf loopt, dan vind ik dit erg lastig. Daarom draag ik het liefst al mijn managementtaken over.´Leer hier hoe Kemal zijn onderneming uitbouwde tot een solide bedrijf met 15 mio omzet.

Merijn Everaarts van Dopper heeft zichzelf inmiddels ontslagen als CEO. Hij heeft 100 man in dienst en toch een compleet vrije rol voor zichzelf. Zijn CEO is het filter voor wat Merijn moet weten en wat niet. Zodat Merijn alleen maar creatief bezig kan zijn. Lees hier hoe hij dat heeft geflikt

Hoe groot is jouw shitlist?

Veel ondernemers verzamelen onnodig veel ballast in hun werkweek. Ik noem het de shitlist. Al die taken die je op je eigen bordje laat, terwijl je ze eigenlijk niet zo moeten doen. Ik zou zeggen: kijk eens in de spiegel. Ga terug naar wie je in essentie bent. Als jij binnen je bedrijf alleen doet waar jouw kerntalent ligt, dan kun je de rest delegeren aan je team. Ook als dat de aansturing van je team is. 

Meer lezen

6 redenen om lid te worden van een mastermind

Keihard groeien? Bouw een team van A-players

Zo bouw je jouw dreamteam 

Benut jij de kracht van podcast al?

Moet ik echt een podcast? Nee. Maar het kan wel heel veel opleveren om audio toe te voegen aan je marketing- en communicatiemix. 

Is het niet veel te laat om nog te starten? Nee! Het beste moment om podcast te starten is nu, want podcast is geen hype. Het is ‘here to stay’. 

Na het succes van de Groeivoer Podcast helpt Gerhard nu ook andere organisaties bij het succesvol inzetten van podcast om organisatiedoelen te behalen. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

Een interne podcast waarin je de laatste nieuwtjes deelt en medewerkers aan het woord laat. Dit kan je interne communicatie verbeteren en je ‘tribe’ en de community nog hechter te maken. 

Een interne podcast om een bepaalde transformatie of cultuurverandering te stimuleren. Bijvoorbeeld als je jouw organisatie meer ondernemend en innovatief wil maken;

Een projectpodcast rond een groot project, om stakeholders op de hoogte te houden van de voortgang.

Een marketing podcast waarin je jouw merk versterkt en op zoek gaat naar leads voor je bedrijf. Bijvoorbeeld door klanten in gesprek te laten gaan met je medewerkers.   

Je kunt podcast ook onderdeel uit laten maken van events. De opgenomen afleveringen publiceer je vervolgens weer op je podcast kanaal.

Wil je podcast meteen op niveau neerzetten, werk dan met experts en ga niet zelf ‘hobbyen’. Een podcast is meer dan een tafel met twee microfoons erop. Audio is een vak. 

Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw organisatie, ga eens in gesprek met Gerhard. Hij denkt graag mee over strategie en realisatie. Neem contact op via gerhard@groeivoer.nl

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!