Hoe laat je jouw bedrijf achter als je dood gaat?

Als je hier geen antwoord op hebt, dan ben je niet alleen. 70% van de ondernemers gaat deze vraag namelijk uit de weg, weet Gertjan Brouwer RegisterExecuteur en Vermogensbegeleider. Met zijn bedrijf Passieva biedt hij daarom een steppingstone traject aan voor wie zichzelf deze vraag wél durft te stellen. Een oncomfortabel thema? Absoluut. Maar hoe je het went of keert, ooit overlijd je. En je weet dat je daar nog iets voor moet regelen. De vraag is: wanneer?

Gertjan begeleidt mensen met een vermogen vanaf een half miljoen om strategische keuzes te maken in hun geldstromen. Het bijzondere aan Gertjan is, dat hij zijn kennis van financiën combineert met een zeer persoonlijke aanpak met oog op de drijfveren en kernwaarden van zijn cliënten. We spreken hem in de Hanzestad Deventer, waar hij zijn kantoor heeft. Ook was hij gastspreker op ons Groeivoer november-event met als thema: Begin with the end in mind. Daar gaf hij een masterclass over hoe je jouw bedrijf achterlaat als je de regie over je leven verliest of overlijdt.  

Jij helpt mensen met de bewustwording rondom geld. Wat gaat er veelal mis?

´Geld wordt vooral vaak benaderd vanuit tekort. Ook door mensen die over veel geld beschikken reageren vanuit de angst voor verlies. De financiële wereld redeneert vanuit wat je niet wilt en verliesbeperking: hoe laat ik geen (hypotheek)schuld achter, hoe regel ik alles zonder gedoe, met zo weinig mogelijk risico en hoe betaal ik zo weinig mogelijk belasting. Niemand stelt je de vraag: wat wil je nou wél. Door vragen te stellen help ik ondernemers hun focus weer scherp te krijgen. Het is goed om jezelf nu al deze vragen te stellen in plaats van dit uit te stellen en te blijven doorjakkeren op je ondernemersfiets.´

Ben ik de enige ondernemer die mijn overlijden niet goed heeft geregeld? 

´Nee, ik schat in dat zo’n 70% dit niet goed heeft geregeld. Vermogende ondernemers hebben last van veel keuze-opties. En van uitstelgedrag. Maar hoe je het went of keert, je gaat een keer dood. En je weet dat je daar nog iets voor moet regelen. Het afsluiten van een overlijdensrisico en arbeidsongeschiktheidsverzekering is makkelijk. Maar besluiten aan wie je jouw bedrijf overdraagt als jij dood bent… Of aan wie of welke instantie je jouw vermogen schenkt… Dat is een veel grotere vraag. Confronterend. Het zet op scherp wat of wie op dit moment in jouw leven belangrijk voor jou is. En veel mensen gaan die vraag uit de weg. Dat is jammer, want de dingen benaderen vanuit de eindigheid helpt ook om te waarderen wat er nu is. De liefde voor het leven wordt groter als je jezelf ook de trage vragen stelt.´ 

Wat is een goed moment om je nalatenschap te regelen?

´Nu. Ook al ben je bang dat je verdrinkt in juridisch en fiscaal vakjargon. Of ben je bang om jezelf de grote vragen te stellen, en ben je bang dat je het antwoord niet weet. Veel mensen gaan zichzelf pas de cruciale vragen stellen op crisismomenten. Bij de dood van de ouders, het uitvliegen van kinderen of ziekte. Op die momenten is er sprake van incidenten politiek, en worden oplossingen bedacht die bestaan uit losse flodders. En dat is jammer, want je kunt nu al zelf de vormgever van jouw leven zijn, ook financieel. Dat geeft niet alleen emotionele rust, het verifieert ook dat je op het goede spoor zit in hoe je je vermogen nu spendeert.´

Hoe pak je dat aan, je vermogen overlijdens klaar maken?

´Ik haal mensen los uit de waan van de dag. Aan de ene kant borg ik de harde cijfers en juridische advisering en aan de andere kant help ik mensen om te zien wie ze zijn en wat hun grondhouding is ten aanzien van geld. En dat begint met de vraag: wat wil je écht? Waar wil je nu meer van hebben? Tijd met je gezin? Impact hebben in de maatschappij? Meer dingen doen die passen bij jouw levensstijl? Creëren? Een inspiratie zijn voor anderen? Als je eenmaal scherp hebt wat je wél wilt, en nu al wilt, dan helpt dit ook bij het maken van keuzes voor na je dood. Ik help mensen door met hen samen een datum te prikken om hun memo bij een notaris te presenteren. In de weg daar naartoe voeren we gesprekken over belangrijke onderwerpen, waarbij ik veel vragen stel. Ik bouw een digitale omgeving op met daarin de voorbereiding voor het nalatenschap. Met alle relevante documentatie, van juridische documenten tot praktische gegevens. Voor zo´n veertig klanten ben ik executeur, dat betekent dat ik hun nalatenschap regel. Wie doet de tent open? Wie betaalt de salarissen? Hoe regel je het thuis? Ik weet het allemaal van mijn klanten en help hen om hun wensen uit te voeren voor als ze er niet meer zijn.´


Heb je een vraag over jouw nalatenschap? Wil je jouw vermogen goed inregelen, voor nu én later? Stuur een Gertjan een bericht via gertjan [at] passieva.nl of neem een kijkje op zijn website Passieva.

Gertjan Brouwer, Passieva

Benut jij de kracht van podcast al?

Moet ik echt een podcast? Nee. Maar het kan wel heel veel opleveren om audio toe te voegen aan je marketing- en communicatiemix. 

Is het niet veel te laat om nog te starten? Nee! Het beste moment om podcast te starten is nu, want podcast is geen hype. Het is ‘here to stay’. 

Na het succes van de Groeivoer Podcast helpt Gerhard nu ook andere organisaties bij het succesvol inzetten van podcast om organisatiedoelen te behalen. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

Een interne podcast waarin je de laatste nieuwtjes deelt en medewerkers aan het woord laat. Dit kan je interne communicatie verbeteren en je ‘tribe’ en de community nog hechter te maken. 

Een interne podcast om een bepaalde transformatie of cultuurverandering te stimuleren. Bijvoorbeeld als je jouw organisatie meer ondernemend en innovatief wil maken;

Een projectpodcast rond een groot project, om stakeholders op de hoogte te houden van de voortgang.

Een marketing podcast waarin je jouw merk versterkt en op zoek gaat naar leads voor je bedrijf. Bijvoorbeeld door klanten in gesprek te laten gaan met je medewerkers.   

Je kunt podcast ook onderdeel uit laten maken van events. De opgenomen afleveringen publiceer je vervolgens weer op je podcast kanaal.

Wil je podcast meteen op niveau neerzetten, werk dan met experts en ga niet zelf ‘hobbyen’. Een podcast is meer dan een tafel met twee microfoons erop. Audio is een vak. 

Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw organisatie, ga eens in gesprek met Gerhard. Hij denkt graag mee over strategie en realisatie. Neem contact op via gerhard@groeivoer.nl

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!