Oefen jezelf binnen 1 maand naar een betere mindset met deze oefeningen

Mindset is hét ingrediënt voor bedrijfsgroei. We lezen het in de boeken en bij de Groeiclub zien we het gebeuren bij ondernemers die bewust daarmee aan de slag gaan. Want je kunt nog zo vaardig zijn, hard werken, zonder de juiste gewoontes en mindset blijven resultaten achter. En je mindset verbeteren is een  kwestie van experimenteren. Benieuwd hoe je jezelf binnen 1 maand kunt trainen in een betere mindset? Ga dan aan de slag met onderstaande oefeningen. 

Deze maand draait bij de Groeiclub alles om mindset. We vertelden je al hoe de programmering uit jouw jeugd de groei van jouw onderneming kan blokkeren. En hoe je jezelf naar een succesvol 2022 kunt denken in plaats van werken. Ook kun je lezen welke 6 manieren van denken jou kunnen helpen om te groeien als ondernemer. Misschien heeft het jou ertoe aangezet om te denken: ik moet echt met mijn mindset aan de slag. Hierbij leggen wij jou uit hoe. 

1. Zorg goed voor je brein 

Charlotte Labee is specialist in de werking van het brein en auteur van het boek Brain Balance. Inmiddels is ze een veelgevraagd spreker en helpt ze ondernemers in heel Nederland beter en slimmer gebruik te maken van het brein. Dus voordat je aan de slag gaat met allerlei mindset-oefeningen onderwerp je brein eerst aan een soort APK. Zorg er extra goed voor. Dat moest Charlotte zelf ook leren. The hard way, vanwege een burn-out. Tijdens ons podcastgesprek met Charlotte geeft ze praktische tips over hoe je jouw brein deze maand in de watten legt met de juiste voeding, genoeg slaap en beweging.

2. Niet hoe maar wie

Een andere oefening die je deze maand kunt doen is jezelf te trainen in who en not how. 

Schrijf hiervoor op welk doel je deze maand écht wilt bereiken. Voordat je concreet gaat nadenken over: ‘Hoe kan ik dit doen?’ dwing je nu jezelf uit te zoeken wie dit resultaat voor jou kan bereiken. 

Deze manier van denken komt van ondernemerscoach Dan Sullivan. Door de focus te verleggen van how naar who, daag je jezelf uit om je te focussen op het aantrekken van mensen die jouw business verder kunnen brengen. In plaats van jezelf klein te houden door alles zelf maar te doen en op te lossen. 

Lees meer hierover in Dan Sullivan´s boek Who not How

3. Omring jezelf met de juiste mensen

Je bent wie je kent, wordt wel gezegd. Omring jij jezelf met mensen die groots durven denken? Die goed voor zichzelf zorgen? Of is jouw kring van vrienden en familie geneigd om te oordelen en negatief te denken? Grote kans dat jij daar ook naar neigt. 

Kijk deze maand goed naar wie jou omringt en de mentaliteit van die mensen. Kan dit beter? Misschien is het tijd om nieuwe mensen te leren kennen. Boek bijvoorbeeld een plekje voor jezelf tijdens ons ondernemersevent deze maand om in contact te komen met inspirerende ondernemers.

4. Fake it till you make it

De manier waarop je denkt bepaalt wie je bent, én andersom. Als jij niet in jezelf gelooft dan is de kans groot dat je anders gaat denken en andersom. Hoe jij jouw identiteit ziet is dus heel erg belangrijk. 

Stel je denkt: ik ben niet sportief en dus ga je ook niet vaak sporten.

Of je denkt: ik ben een topondernemer die Nederland gaat veroveren. Zoals Jochem Hes 7 jaar geleden dacht. Dat is ook hoe Ali Nicknam van Bunq Bank denkt. En nog veel en veel meer topondernemers uit ons netwerk (o.a. te beluisteren in de Groeivoer podcast). 

5. What’s great about it

Eind vorig jaar moesten we vanwege de pandemie ons event, dat zou plaatsvinden op een toplocatie, aanpassen tot een digitaal event. 

Om onszelf te oefenen in positiviteit vroegen we ons toen af: What’s great about it? Neem nu zelf eens covid in gedachten. Wat is er eigenlijk positief aan? Dat het de mogelijkheid tot thuiswerken en digitalisering heeft versneld. En dat je door de pandemie niet naar verjaardagen hoeft waar je geen zin in hebt. Of dat je minder wordt herkent op straat vanwege het mondkapje. 

Dus als er iets negatiefs voorvalt deze maand, train jezelf om positief te blijven door jezelf af te vragen: what’s great about it?

6. Is het écht waar?

Iedereen neemt (negatieve) overtuigingen mee uit de jeugdjaren die jouw groei als ondernemer en de groei van je bedrijf kunnen blokkeren. 

In dit blog over groei blokkers leggen we je uit welke dat zijn. 

Heb je jouw groei blokkers al ontdekt? 

Zo niet, neem een wit vel voor je en schrijf al jouw (negatieve) overtuigingen op. Start de zin met: Ik geloof… Laat je pen pas vallen als je leeg bent. Bestudeer nu het vel. Welke van de uitspraken is waar? Is het écht waar? Zo niet, herschrijf dan de zin. Schrijf op: ´Ik heb de overtuiging dat…´. Zo train je jezelf om alleen dingen over jezelf te geloven die echt waar zijn. 

Een voorbeeld van een overtuiging die voor velen lange tijd waar was is dat je moet werken voor je geld. Waarom kan jouw geld niet werken voor jou? Wil je meer weten over deze (money) mindset, lees dan het boek Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki.

Meer Groeivoer blogs over mindset

4 x betere sales, een kwestie van mindset 

Jezelf beperken: zo tackle je jouw grootste groeiremmers

Stop met dingen doen! Denk jezelf met de juiste mindset naar een succesvol 2022

De 6 mindset theorieën die je moet kennen als ondernemer

Groeivoer podcasts over mindset

Ella Timmermans over branding, creativiteit en commercie combineren. Speels blijven ondernemen en een growth mindset.

4 x betere sales is een kwestie van mindset

Lex Beins, Cheaptickets.nl – Over de opkomst van Cheaptickets, technologie, investor mindset en het belang van een goed netwerk

Femke HogemaHealthy Finance – Over Profit First, Mike Michalowicz, money mindset, geld, denkfouten in de accountancy, cashflow management, investeren, sociaal ondernemen, Knab en de Triodos Bank

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!