Stop met dingen doen! Denk jezelf met de juiste mindset naar een succesvol 2022

Succes heeft helemaal niets te maken met hard werken. Ook niet met de juiste dingen doen. Het draait om de juiste dingen denken. Jouw mindset is belangrijker in het ondernemerschap dan alle jouw kennis, vaardigheden én hard werken bij elkaar. Écht. Als je meer succes, betere resultaten en meer plezier in het ondernemerschap wilt in 2022, werk dan als eerste aan je gewoontes én aan jouw mindset. 

Sinds het begin van de mensheid zijn we gefascineerd door de vraag waarom sommige mensen succes hebben en anderen niet. Waar we het wel over eens kunnen zijn is dat alle succesvolle ondernemers er bijzonder goede gewoontes én de juiste mindset op na houden. Daarom dagen wij elkaar bij de Groeiclub momenteel uit om onze gewoontes te verbeteren (lees hier onze tips). Binnenkort gaan we samen groeien op het gebied van mindset. Groei je met ons mee?

De set van overtuigingen in jouw brein

Wat is eigenlijk de definitie van mindset?

Mindset staat voor de set van overtuigingen in jouw brein. Noem het jouw mentale conditionering, jouw belief system of zoals Michael Pilarczyk het noemt in zijn boek Master Your Mindset jouw harde schijf. Deze harde schijf wordt geprogrammeerd tijdens onze jeugd. 

Hoe je denkt beïnvloedt de keuzes die je maakt, je gedrag en daarmee de resultaten die je boekt in zowel je bedrijf als de rest van je leven. Door jouw beperkende overtuigingen (limiting beliefs) op te sporen, ga je fijner en beter groeien. 

Overtuigingen die de groei remmen

Mindset ontstaat vooral tijdens je jeugdjaren en vroege volwassenheid. In mijn kindertijd kreeg ik (Gerhard) de boodschap mee dat ik niet zoveel voorstelde. Dat ik maar beter nederig kon zijn en op mijn beurt moest wachten. Deze overtuiging heeft mij lange tijd in mijn ondernemerschap beperkt. 

Welke ideeën zijn er in jouw jeugd tussen jouw oren gestopt? Deze (negatieve) overtuigingen zijn grote groeiremmers binnen je ondernemersschap (die wel te tackelen zijn gelukkig!).  Daarom is het cruciaal om erachter te komen wat jij ten diepste over jezelf, en de wereld, gelooft. 

Voorbeelden van overtuigingen die jouw groei remmen:

  • Geld maakt niet gelukkig
  • Ik ben niet belangrijk
  • Niemand zit op mij te wachten
  • Het moet eerst helemaal perfect zijn

Herken jij één van deze groei remmende overtuigingen in jezelf? Ga dan in gesprek met een (business)coach. Of zorg er op een andere manier voor dat je deze beperkende gedachtes over jezelf kunt ombuigen naar iets positiefs (dit kun je oefenen, lees maar!). 

Alles wat je aandacht geeft groeit

Welke mindset je nu ook hebt, je kunt je mindset doorontwikkelen! En daar heb jij zelf én jouw onderneming veel baat bij. 

Hoe je dat doet?

Als eerste door jezelf te verdiepen in het onderwerp mindset. De komende tijd publiceren wij diverse blogs hierover, waarin we ook diverse boeken aanraden. 

Vervolgens door er flink mee te oefenen. Je brein is ooit geprogrammeerd, maar dat betekent niet dat je deze kunt trainen om anders te gaan denken. 

Omring jezelf met mensen die jou inspireren is de volgende tip. Dit kan door lid te worden van een ondernemersclub, bijvoorbeeld. Zo laat je je bewust beïnvloeden door de mindset van ondernemers die al verder zijn dan jij op een bepaald gebied. Of die jou prikkelen om de overtuigingen die jou niet dienen overboord te gooien. 

En de laatste inzicht: alles wat je aandacht geeft groeit. Geef je jouw negatieve gedachten veel aandacht? Dan wordt je negatiever. Maak je bewust tijd vrij om gestructureerd te werken aan jouw mindset en eigen ontwikkeling? Dan ga je daar stappen in zetten. 

Meer lezen over mindset

4 x betere sales, een kwestie van mindset 

Jezelf beperken: zo tackle je jouw grootste groeiremmers

De 6 mindset theorieën die je moet kennen als ondernemer.

Oefen jezelf binnen 1 maand naar een betere mindset met deze oefeningen

Benut jij de kracht van podcast al?

Moet ik echt een podcast? Nee. Maar het kan wel heel veel opleveren om audio toe te voegen aan je marketing- en communicatiemix. 

Is het niet veel te laat om nog te starten? Nee! Het beste moment om podcast te starten is nu, want podcast is geen hype. Het is ‘here to stay’. 

Na het succes van de Groeivoer Podcast helpt Gerhard nu ook andere organisaties bij het succesvol inzetten van podcast om organisatiedoelen te behalen. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

Een interne podcast waarin je de laatste nieuwtjes deelt en medewerkers aan het woord laat. Dit kan je interne communicatie verbeteren en je ‘tribe’ en de community nog hechter te maken. 

Een interne podcast om een bepaalde transformatie of cultuurverandering te stimuleren. Bijvoorbeeld als je jouw organisatie meer ondernemend en innovatief wil maken;

Een projectpodcast rond een groot project, om stakeholders op de hoogte te houden van de voortgang.

Een marketing podcast waarin je jouw merk versterkt en op zoek gaat naar leads voor je bedrijf. Bijvoorbeeld door klanten in gesprek te laten gaan met je medewerkers.   

Je kunt podcast ook onderdeel uit laten maken van events. De opgenomen afleveringen publiceer je vervolgens weer op je podcast kanaal.

Wil je podcast meteen op niveau neerzetten, werk dan met experts en ga niet zelf ‘hobbyen’. Een podcast is meer dan een tafel met twee microfoons erop. Audio is een vak. 

Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw organisatie, ga eens in gesprek met Gerhard. Hij denkt graag mee over strategie en realisatie. Neem contact op via gerhard@groeivoer.nl

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!