Leer gewoontes veranderen van een ex-verslaafde

Meer bewegen, gezonder eten, minder op je telefoon zittten, beginnen met mediteren of koud afdouchen…Het is moeilijk om vol te houden. Tijdens de kickoff meeting van Groeiclub 2022 gingen de ondernemers daarom niet alleen aan de slag met hun zakelijke doelen voor het nieuwe jaar opstellen, maar daagde Gerhard ze uit om nieuwe gewoontes te vormen. Hiervoor interviewde hij Klaas Boomsma: schrijver, hardloper en coach. Hij veranderde drastisch en blijvend zijn gewoontes: van alcoholisme naar marathons rennen.

Dus Klaas, eerst wil ik terug naar het begin. Wie was kleine Klaas en hoe is deze opgegroeid?

“Kleine klaas is liefdevol opgegroeid op Marken in Noord-Holland. Het meest gelukkig was ik alleen met een boek op mijn kamer. Vanaf mijn 13e ontdekte ik alcohol en was ik eigenlijk elk weekend heel erg dronken. Je zou het nu comazuipen noemen. Omdat mijn cijfers er verder niet onder leden, werd dit niet perse als een probleem gezien. Uiteindelijk ben ik geschiedenis gaan studeren en ben ik journalist geworden.

En, wanneer ging het volgens jou ‘fout’?

“In mijn studententijd ging het echt mis: hier was ik steeds vaker dronken en begon ik ook harddrugs te nemen. Ik heb langer over mijn studie gedaan, veel geleend en schulden gemaakt en ben uiteindelijk dus wel aan een baan gekomen. Hier functioneerde ik lang prima, terwijl ik wel heel veel dronk en ook cocaine gebruikte. Ik kwam er lang mee weg, maar nadat ik aan werd gehouden met drank op in een dienstauto kwam er een gesprek met mijn leidinggevende en daarmee de confrontatie met mijn verslaving. Later vertelde deze man me dat hij had gedacht: als ik Klaas nu op straat zet, wat zal er dan met hem gebeuren?”

Hoe ging deze wake-up call?

“Ik dacht dat ik ontslagen zou worden, maar tot mijn verbazing vroeg mijn leidinggevende wat ik dacht dat het probleem was en wat we eraan zouden kunnen doen. Tot dat moment had ik het nog nooit toegegeven maar toen hoorde ik mijzelf zeggen dat ik een alcoholprobleem was en dat ik moest afkicken. Daar kreeg ik de ruimte voor en ik mocht terugkomen in mijn baan als dit lukte. Dus vertrok ik een paar dagen later naar een kliniek in Zuid-Afrika.”

Eigenlijk had je alles, een carrière, een relatie, een liefdevolle omgeving. Hoe kon je dan toch die onrust hebben?

“Het is een soort aangeboren gevoel van onveiligheid. Ik ben er altijd naar op zoek om me comfortabeler te voelen, in het begin met een zak snoep, later alcohol en drugs. Vanaf jongs af was ik ook al best wel een pleaser. Ik wilde altijd dat iedereen mij leuk vond en ik moest van mijzelf ook altijd in een relatie zijn. Eén van de eerste dingen die mijn counciller in de afkickkliniek tegen mij zei was: “Hoe hoeft niet je best te doen dat ik je mag, dat is irrelevant voor onze relatie.” Elke keer daarna vroeg hij: “So, Klaas, how’s the honesty?”

In de afkickkliniek ben je begonnen met hardlopen. Hoe werkte dat?

“Ik zat in de eetzaal en zag mensen binnenkomen die net hardgelopen hadden. Ze zagen er blij en opgewekt uit. De volgende dag heb ik mijn oude hardloopschoenen aangetrokken en ben naar het strand gerend. Het ging in horten en stoten, maar ik besloot dit nu om de dag te doen en dat vol ging houden. Ik kreeg er al snel plezier in: het was het enige moment dat ik even alleen kon zijn en het voelde goed om iets op te bouwen. Dat ik dit vol kon houden deed veel voor mijn eigenwaarde en gaf me een nieuwe identiteit: van die gast die van feestjes hield naar die hardloper.”

Heb je tips voor ons om ook een nieuwe gewoonte vol te houden?

“Bij het afkicken werken ze met 12 stappen, maar ik heb 5 tips voor jullie. Stap 1 is erkennen. Wat is een gewoonte die je hebt, maar je niet wilt? In stap 2 is accepteren waar je bent. Dit is de situatie vanaf waar je moet beginnen. Tip 3 is zoek begeleiding. Zorg dat je deze verandering niet alleen hoeft te doen, maar dat je advies en hulp krijgt. Een doel is tip 4: zorg dat je weet wat je wilt bereiken. De laatste tip is: maak een plan. Zorg dat je op dagelijkse basis een commitment aangaat.”

Een dagelijkse commitment. Dat klinkt als een gewoonte. Wat is het verschil?

“In plaats van in één keer keer de keuze maken: ik ga NOOIT meer drinken, leerde ik om elke dag de keuze te maken om die dag niet te drinken. Het hielp hierbij enorm om daarbij een dagprogramma te hebben. Na terugkomst bestond mijn leven uit werken, sporten en herstel. Elke dag ging ik naar een AA of NA (Narcotics Anonymous) meeting. Routines en gewoontes waren echt mijn houvast. Ik heb uiteindelijk nog vier jaar in de journalistiek gewerkt, langzaam balans en vertrouwen opgebouwd en financieel weer gezond geworden. Daarna durfde ik de stap naar het ondernemerschap aan. Inmiddels ben ik auteur, hardloop coach en spreker.”

En voor de hardlopers onder ons, heb je nog een ultieme tip?

“Qua hardlopen zie ik beginners vaak te snel van start gaan. Letterlijk te snel aan je rondje beginnen, maar ook te snel opbouwen. Je conditie past zich sneller aan dan je botten en spieren. Je moet eigenlijk nog een liedje kunnen zingen als je rent.”

Wil je meer weten over Klaas Boomsma en zijn ontwikkeling van verslaving naar hardlopen? Lees dan zijn boek “Ren voor je leven” of volg hem op Instagram https://www.instagram.com/klaasboom/. Ook inspirerende gasten live zien en zelf vragen kunnen stellen? Kom dan vooral naar onze volgende Groeiclub meeting op 3 februari.

Benut jij de kracht van podcast al?

Moet ik echt een podcast? Nee. Maar het kan wel heel veel opleveren om audio toe te voegen aan je marketing- en communicatiemix. 

Is het niet veel te laat om nog te starten? Nee! Het beste moment om podcast te starten is nu, want podcast is geen hype. Het is ‘here to stay’. 

Na het succes van de Groeivoer Podcast helpt Gerhard nu ook andere organisaties bij het succesvol inzetten van podcast om organisatiedoelen te behalen. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

Een interne podcast waarin je de laatste nieuwtjes deelt en medewerkers aan het woord laat. Dit kan je interne communicatie verbeteren en je ‘tribe’ en de community nog hechter te maken. 

Een interne podcast om een bepaalde transformatie of cultuurverandering te stimuleren. Bijvoorbeeld als je jouw organisatie meer ondernemend en innovatief wil maken;

Een projectpodcast rond een groot project, om stakeholders op de hoogte te houden van de voortgang.

Een marketing podcast waarin je jouw merk versterkt en op zoek gaat naar leads voor je bedrijf. Bijvoorbeeld door klanten in gesprek te laten gaan met je medewerkers.   

Je kunt podcast ook onderdeel uit laten maken van events. De opgenomen afleveringen publiceer je vervolgens weer op je podcast kanaal.

Wil je podcast meteen op niveau neerzetten, werk dan met experts en ga niet zelf ‘hobbyen’. Een podcast is meer dan een tafel met twee microfoons erop. Audio is een vak. 

Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw organisatie, ga eens in gesprek met Gerhard. Hij denkt graag mee over strategie en realisatie. Neem contact op via gerhard@groeivoer.nl

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!