4 fuck ups die veel bedrijfsleiders dagelijks maken

We proberen het heus allemaal erg goed te doen. Maar soms kom je tot de conclusie dat je eigenlijk helemaal niet zo goed bent in leiding geven. Terwijl je wel de leider bent. Hierbij zetten we een aantal veelvoorkomende fuck ups op een rij. 

1. Je loopt te ver op de troepen vooruit

Veel ondernemers zijn visionairs. We zien vaak het eindplaatje heel scherp voor ogen. Hierdoor ben je in je hoofd al 10 stappen verder dan de rest. Waardoor anderen denken: huh , we waren toch nog maar hier? En dan creëer je afstand, dan haken mensen af. Dan word je van een leider, een fantast. 

2. Het gaat alle kanten uit

Je bent grillig, onvoorspelbaar en niet te volgen voor jouw mensen. Je maakt een plan en brengt dat over. Een tijdje later, kom je toch met een plan B. ‘Maar we zouden toch plan A uitvoeren, waarom wordt het nu plan B?’. Mensen uit jouw team hebben consistentie en duidelijkheid nodig. Anders verliezen ze hun motivatie. En raken ze verandermoe. 

3. Jouw ego is te groot 

We hebben allemaal een ego. En een ego wil altijd opvallen, speciaal zijn, macht hebben, in controle zijn en afstand creëren. Maar onder jouw ego ligt (niet verwerkte) pijn en emoties uit het verleden. Hoe meer jij jou daarvan bewust wordt en hieraan werkt, hoe minder jouw ego jou in de weg zit als leider.

En dat is goed nieuws voor de groei van jouw bedrijf. Want vooral bezig zijn met jezelf, zorgt ervoor dat jij de held van het verhaal wilt zijn. En dat blokkeert de groei.

4. Je neemt geen verantwoordelijkheid 

Een andere veelgemaakte fout is weglopen voor jouw rol als leider. Terwijl je wel de leider bent. 

Wanneer er een conflict is, deze op zijn beloop laten. Mensen niet aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Te lief en te makkelijk zijn. 

Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. 

Een echte leider duikt niet weg, maar gaat de confrontatie aan. Dat kan ook op een liefdevolle manier. 

Hoe dan wel?

Goede leiders zijn authentiek. Ze weten wie ze zijn, en blijven dichtbij zichzelf. Ze maken snel contact omdat ze écht zijn, open en transparant. Een goede leider gaat uit van zijn of haar talenten en bouwt daarop voort. En doet datgene wat hij of zij het liefste doet. Het is een persoon met een goed verhaal, een missie die anderen in beweging zet.

Benut jij de kracht van podcast al?

Moet ik echt een podcast? Nee. Maar het kan wel heel veel opleveren om audio toe te voegen aan je marketing- en communicatiemix. 

Is het niet veel te laat om nog te starten? Nee! Het beste moment om podcast te starten is nu, want podcast is geen hype. Het is ‘here to stay’. 

Na het succes van de Groeivoer Podcast helpt Gerhard nu ook andere organisaties bij het succesvol inzetten van podcast om organisatiedoelen te behalen. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

Een interne podcast waarin je de laatste nieuwtjes deelt en medewerkers aan het woord laat. Dit kan je interne communicatie verbeteren en je ‘tribe’ en de community nog hechter te maken. 

Een interne podcast om een bepaalde transformatie of cultuurverandering te stimuleren. Bijvoorbeeld als je jouw organisatie meer ondernemend en innovatief wil maken;

Een projectpodcast rond een groot project, om stakeholders op de hoogte te houden van de voortgang.

Een marketing podcast waarin je jouw merk versterkt en op zoek gaat naar leads voor je bedrijf. Bijvoorbeeld door klanten in gesprek te laten gaan met je medewerkers.   

Je kunt podcast ook onderdeel uit laten maken van events. De opgenomen afleveringen publiceer je vervolgens weer op je podcast kanaal.

Wil je podcast meteen op niveau neerzetten, werk dan met experts en ga niet zelf ‘hobbyen’. Een podcast is meer dan een tafel met twee microfoons erop. Audio is een vak. 

Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw organisatie, ga eens in gesprek met Gerhard. Hij denkt graag mee over strategie en realisatie. Neem contact op via gerhard@groeivoer.nl

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!