fbpx

4 fuck ups die veel bedrijfsleiders dagelijks maken

We proberen het heus allemaal erg goed te doen. Maar soms kom je tot de conclusie dat je eigenlijk helemaal niet zo goed bent in leiding geven. Terwijl je wel de leider bent. Hierbij zetten we een aantal veelvoorkomende fuck ups op een rij. 

1. Je loopt te ver op de troepen vooruit

Veel ondernemers zijn visionairs. We zien vaak het eindplaatje heel scherp voor ogen. Hierdoor ben je in je hoofd al 10 stappen verder dan de rest. Waardoor anderen denken: huh , we waren toch nog maar hier? En dan creëer je afstand, dan haken mensen af. Dan word je van een leider, een fantast. 

2. Het gaat alle kanten uit

Je bent grillig, onvoorspelbaar en niet te volgen voor jouw mensen. Je maakt een plan en brengt dat over. Een tijdje later, kom je toch met een plan B. ‘Maar we zouden toch plan A uitvoeren, waarom wordt het nu plan B?’. Mensen uit jouw team hebben consistentie en duidelijkheid nodig. Anders verliezen ze hun motivatie. En raken ze verandermoe. 

3. Jouw ego is te groot 

We hebben allemaal een ego. En een ego wil altijd opvallen, speciaal zijn, macht hebben, in controle zijn en afstand creëren. Maar onder jouw ego ligt (niet verwerkte) pijn en emoties uit het verleden. Hoe meer jij jou daarvan bewust wordt en hieraan werkt, hoe minder jouw ego jou in de weg zit als leider.

En dat is goed nieuws voor de groei van jouw bedrijf. Want vooral bezig zijn met jezelf, zorgt ervoor dat jij de held van het verhaal wilt zijn. En dat blokkeert de groei.

4. Je neemt geen verantwoordelijkheid 

Een andere veelgemaakte fout is weglopen voor jouw rol als leider. Terwijl je wel de leider bent. 

Wanneer er een conflict is, deze op zijn beloop laten. Mensen niet aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Te lief en te makkelijk zijn. 

Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. 

Een echte leider duikt niet weg, maar gaat de confrontatie aan. Dat kan ook op een liefdevolle manier. 

Hoe dan wel?

Goede leiders zijn authentiek. Ze weten wie ze zijn, en blijven dichtbij zichzelf. Ze maken snel contact omdat ze écht zijn, open en transparant. Een goede leider gaat uit van zijn of haar talenten en bouwt daarop voort. En doet datgene wat hij of zij het liefste doet. Het is een persoon met een goed verhaal, een missie die anderen in beweging zet.

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!