Stel jezelf deze vraag voor een betere mindset
Talk door Daan Jensen
Wat doe ik precies fout? Het is de meest gestelde vraag aan tenniscoach en auteur van het boek mindset Daan Jensen. Toch is dit de verkeerde vraag om jezelf te stellen als je wilt excelleren, in sport of ondernemen. Tijdens de Groeiclub bijeenkomst op 9 februari 2022 gingen de groeiondernemers aan de slag met mindset. In dit verslag kun je meegenieten van de talk die Daan Jensen gaf, maar we vinden het natuurlijk nog leuker als je er volgende keer fysiek bij bent.
Groeimindset
Jensen begint met een grove tweedeling maken in hoe mensen over mindset denken. “Je kunt alleen visualiseren, maar dan komt hetgeen dat je wilt bereiken niet zomaar naar je toe. Ook door alleen maar te focussen op wat er beter kan, kom je niet waar je wilt zijn. Als je een fixed mindset hebt, geloof je dat jouw capaciteiten vaststaan. Met een groeimindset geloof je dat competentie te ontwikkelen is. Een logisch gevolg hiervan is dat je niet snel opgeeft.”
De groeimindset werkt niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen blijkt uit een voorbeeld dat Jensen geeft. Een dia van drie meisjes komt tevoorschijn. “Dit zijn bijzondere meisjes, want ze hebben het meeste potentieel van de hele klas. Dat is was de docent verteld is aan het begin van het jaar, met de vraag om hen niet anders te behandelen dan de rest. Aan het einde van het jaar blijkt dat deze meiden ontzettend zijn gegroeid in hun resultaten. Dit komt echter omdat de docent dácht dat ze potentie hadden – ze waren namelijk willekeurig uitgekozen.”
Voorbij de zwarte stip
Een menselijk brein is behoorlijk wonderlijk, licht Jensen toe: “het is zowel een supercomputer als een gekke Henkie. Je brein doet je geloven dat je de wereld onbevooroordeeld ziet, maar eigenlijk houdt het je voortdurend voor de gek.” Jensen illustreert dit met een dia en vraagt wat iedereen ziet. “Een zwarte stip,” hapt een van de Groeiclubleden. Jensen legt uit dat dit een fantastische metafoor is voor het brein: er is veel meer wit vlak dan de zwarte stip en toch valt de stip ons op.
In ons leven focussen we ons namelijk ook op de zwarte stip. Een dia laat een rapport met een paar 8-en, een 9, een 6 en een 4 zien. “Wat zeg je tegen je kind hierover?” vaagt Jensen. “Juist. We zijn gericht op onze zwakte en fouten, de zwarte stip, maar er zijn meestal veel meer zaken die goed gaan: het witte vlak. De denkfout die hier gemaakt wordt is: als er niets fout is, gaat het goed. Maar als je geen foute tennisslag slaat, maakt je dat nog geen goede tennisser. Als je de soep niet laat aanbranden, maakt dat deze nog niet lekker.”
Ontspannen presteren
“Slechte en middelmatige sporters richten zich op geen fouten maken, terwijl topsporters zich juist focussen op nóg beter worden waar ze al heel goed in zijn,” legt Jensen uit. “Als je focust op het negatieve, sluit je brein sluit zich en zie je geen kansen of mogelijkheden. Door consequent iemand te blijven wijzen op persoonlijke kracht, opent je brein zich, vergroot je focus en kun je vanuit ontspanning presteren. Je lichaam volgt dan je brein, dat relaxed is. Dat noemen we de flow-staat”
“Natuurlijk worden er fouten gemaakt en kun je niet 100% van de tijd positief zijn,” geeft Jensen toe. Toch kun je dit in je organisatie ook toepassen door je doelen op een positieve manier te formuleren en continu te benadrukken waar je als organisatie wel naartoe wilt. Daarbij is het ook belangrijk om voor succeservaringen te zorgen. Maak de doelen niet te groot en juich alle succes toe. Hoewel het cliché is, is het waar: alles wat je aandacht geeft, dat groeit.”