Drie van mijn favoriete ondernemersboeken

Ondernemersboeken

Ik werd laatst gevraagd naar mijn favoriete ondernemersboeken. Dat deel ik natuurlijk graag met je. Ik bespreek de boeken aan de hand van een aantal vragen en deel wat ik er aan gehad heb in mijn bedrijven.

1. The Rockefeller Habits (voorloper van Scaling Up) van Verne Harnish

Welk verhaal heb je bij dit boek?

The Rockefeller Habits was letterlijk het eerste managementboek dat ik ooit gelezen heb.  Samen met mijn compagnons Jochem Oldenbroek en Joren Harmanny, destijds medeoprichters van Eager People, gingen we elke maand een dagje offline. We lazen dan een hoofdstuk van dit boek en probeerden dat toe te passen op ons bedrijf. En dat was echt een ontdekking! Er ging dankzij auteur Verne Harnish een wereld voor ons open. Ik zie het nog zo voor me: drie eigenwijze studentjes die nog maar weinig van business wisten, die vol vuur discussiëren over de koers van hun groeibedrijf. 


Het boek The Rockefeller Habits is dus geschreven door Verne Harnish, en bevat de lessen van oliemagnaat John D. Rockefeller. Deze steenrijke Amerikaan deed een aantal dingen heel erg goed. Zijn gedachtegoed laat zich samenvatten in drie essentiële pijlen:

Data; je moet als ondernemer je ‘kritische getallen’ weten. Je moet op elk moment weten hoe je bedrijf er voor staat, aan de hand van cijfers die echt iets zeggen over je succes.

Ritme; je moet een ritme creëren waarin informatie door de organisatie gaat zodat iedereen goed aangehaakt blijft. Dat doe je met een daily standup, en met een weekly, monthly, quarterly en yearly. Een wekelijks overleg, een maandoverleg, een kwartaalmeeting en een kickoff van het jaar. 

Prioriteiten; je kunt pas succesvol zijn als je weet wat je topprioriteit (Prio 1) is. Je maakt steeds een top 3 of max top 5 van prioriteiten voor de dag, week, maand, het kwartaal en het jaar.  

Natuurlijk staat er nog veel meer moois in het boek, over kernwaarden bijvoorbeeld, iets dat we ook in die tijd expliciet gemaakt hebben in ons bedrijf. Inmiddels is het boek The Rockefeller Habits vervangen door het boek Scaling Up, een uitgebreider variant van het boek. 

Wat deed en/of dacht je anders voordat je dit boek las? 

Voordat we met The Rockefeller Habits begonnen hadden we echt ‘de ballen’ verstand van ondernemen. We deden maar wat. Het boek gaf ons de structuur en gemeenschappelijke basis die we nodig hadden. We maakten dingen, die voor ons vanzelfsprekend waren, expliciet zodat ook het team mee kon groeien.  

Voor wie is dit boek interessant? (of in welke fase)

Ik zou aanraden om meteen het ‘vervolgboek’ te kopen, het boek Scaling Up uit 2014. Daarin vind je de principes uit The Rockefeller Habits terug, aangevuld met een aantal nieuwe concepten. Scaling UP kun je er steeds weer bij pakken, want het slim structureren van je bedrijf is nooit af.  

2. Schaamteloos Delegeren van Taco Oosterkamp 

Welk verhaal heb je bij dit boek?

In 2016 belandde ik in een salesfunnel van Taco Oosterkamp. Anders dan de meeste sales funnels, was dit er één met een positieve afloop. Ik las Schaamteloos Delegeren en was meteen verkocht. Dit had ik eerder moeten weten. De kern? Dat je als ondernemer niet alles goed kunt en los mag laten waar anderen beter in zijn. Maar dan moet je natuurlijk wel de juiste mensen om je heen gaan verzamelen. 

De titel van dit boek vind ik sterk omdat ‘ie lekker blijft hangen. En omdat het woord schaamteloos mij triggert. 

Voordat ik het boek las, was ik nog in de veronderstelling dat ik het aller hardst moest werken van iedereen. De baas is als eerste op kantoor en gaat als laatste weg. En dus dacht ik dat het gênant was om te delegeren. Dat het een teken van luiheid of gebrek aan motivatie was om werk te laten liggen voor anderen.  

Wat deed en/of dacht je anders voordat je dit boek las

Dankzij Schaamteloos Delegeren ben ik gaan inzien dat delegeren juist heel sterk is. Door jezelf te kennen en daar de juiste consequenties aan te verbinden, wordt je leven een stuk eenvoudiger. 

Wat ik sterk vind aan dit boek is dat het tijdloos is. Net zoals je altijd, elke week weer moet stofzuigen in huis, zo moet je ook telkens weer werk maken van delegeren. Want van nature trek je als ondernemer werk naar je toe. 

Voor wie is dit boek interessant? (of in welke fase)

Schaamteloos Delegeren is interessant voor elke ondernemer. Op welk niveau je ook acteert, er zijn altijd weer taken die op je bord komen, die daar niet thuis horen. Het bij jezelf blijven, doen waar je zelf goed in bent en delegeren van wat je niet goed kunt is een continu proces. 

3. The Power of Habit, Charles Duhigg

Welk verhaal heb je bij dit boek?

Charles Duhigg schreef The Power of Habit. In zijn boek laat hij zien hoe gewoonten werken en hoe je door kleine veranderingen grote resultaten kunt boeken. Dat klinkt misschien als een open deur, en toch zien mensen keer op keer de kracht van gewoonten over het hoofd. 

Met zijn model “The Habit Loop” helpt Duhigg je begrijpen hoe gewoontes werken. In de basis komt elke gewoonte neer op: 

  • Een trigger (blootstelling aan een prikkel). Je ziet bijvoorbeeld een koekje liggen. 
  • Craving (je verlangen, een innerlijke drang om in actie te komen). Doordat je het koekje ziet liggen ontstaat er een verlangen het koekje op te eten. 
  • Response (je reactie, het feitelijke gedrag). Je pakt het koekje, de feitelijke handeling.
  • Reward (de beloning). Je voelt je goed door het eten van het koekje.

Door een gewoonte te analyseren snap je beter waar het mis gaat. Als je geen koekje neerlegt, word je ook niet getriggerd bijvoorbeeld. 

Of als je het koekje vervangt door een stukje fruit, dan ben je ook al een stuk beter bezig.

Je kunt dit natuurlijk ook toepassen op ondernemen.

Bijvoorbeeld als het gaat om het oplossen van problemen. Veel ondernemers die met een probleem geconfronteerd worden (de trigger) willen het oplossen (craving) en gaan dat ook daadwerkelijk zelf doen (response). Vervolgens is het probleem opgelost en dat geeft een goed gevoel (reward). Je ziet dus hoe gedrag zichzelf in stand houdt maar ook hoe je dingen kunt veranderen. 

Een belangrijke rol is weggelegd voor de keystone habit, een gewoonte die een serie andere gewoonten veroorzaakt. 

Wat deed en/of dacht je anders voordat je dit boek las? 

Ik kan met recht zeggen dat The Power of Habit mijn leven veranderd heeft. Ik ben nu een stuk gezonder. 

Voordat ik het boek las had ik nogal wat ‘verslavingen’, slechte gewoonten zoals te weinig sporten en te veel eten en drinken, etc. 

Door dit boek ben ik gaan inzien hoe je met een kleine verandering iets groots in beweging kunt zetten.  

Door me te gaan focussen op één keystone habit, namelijk dagelijks 10.000 stappen wandelen, is alles in beweging gekomen. Ik kocht een fitbit, ging elke dag lopen en luisterde tijdens het wandelen podcast afleveringen. Hierdoor raakte ik in de ban van persoonlijke ontwikkeling. Ik ben 10 kilo afgevallen, gestopt met alcohol, sport 3 a 4 keer per week en maak me een stuk minder zorgen. Oja, en ik ben zelf de Groeivoer Podcast gaan maken! 

Voor wie is dit boek interessant? (of in welke fase)

The Power of Habit is interessant voor iedereen die basiskennis over gewoonten wil opdoen. Als alternatief zou je ook Tiny Habits van B.J. Foggs kunnen checken. En als je lezen teveel moeite vindt, pak er dan eens een lekkere podcast bij, bijvoorbeeld de Groeivoer Podcast 😉 

Bonusboeken: 

Ok nog twee extra boeken dan, om het af te leren. 

I’m a badass at making money. Jen Sincero. Het enige echt humoristische business boek dat ik ooit gelezen heb. Leert je jouw mindset over geld te verbeteren en daarmee met meer ontspanning geld te verdienen en er goed voor te zorgen.

80/20 Marketing & Sales van Perry Marshall. Dit boek leerde mij dat de ene klant de andere niet is en dat je het 80/20-principe toe kunt passen op alle aspecten van je business. Een heerlijk boek dat laat zien dat je door veel minder te doen, meer impact en resultaat krijgt. 

Heb je een soort voorkeur/filosofie als het gaat om boeken lezen?

Ik ben een veelvraat als het om boeken gaat maar heb toch wel een voorkeur. Het liefst lees ik boeken die: 

  • Niet te dik zijn; 
  • Een originele invalshoek hebben;  
  • Met humor geschreven zijn;
  • Ik direct kan toepassen in mijn bedrijven. 

Daarnaast is het fijn als een boek eeuwigheidswaarde heeft. Ik heb een zwak voor ‘evergreen’ boeken, die je elke zomer weer in je vakantiekoffer kunt slingeren voor nieuwe inspiratie. En dat is ook precies waarom ik zelf een boek aan het schrijven ben. Dit boek zal voor de zomer van 2023 te koop komen, dus volg me even op LinkedIn en je blijft op de hoogte 😉 

Benut jij de kracht van podcast al?

Moet ik echt een podcast? Nee. Maar het kan wel heel veel opleveren om audio toe te voegen aan je marketing- en communicatiemix. 

Is het niet veel te laat om nog te starten? Nee! Het beste moment om podcast te starten is nu, want podcast is geen hype. Het is ‘here to stay’. 

Na het succes van de Groeivoer Podcast helpt Gerhard nu ook andere organisaties bij het succesvol inzetten van podcast om organisatiedoelen te behalen. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

Een interne podcast waarin je de laatste nieuwtjes deelt en medewerkers aan het woord laat. Dit kan je interne communicatie verbeteren en je ‘tribe’ en de community nog hechter te maken. 

Een interne podcast om een bepaalde transformatie of cultuurverandering te stimuleren. Bijvoorbeeld als je jouw organisatie meer ondernemend en innovatief wil maken;

Een projectpodcast rond een groot project, om stakeholders op de hoogte te houden van de voortgang.

Een marketing podcast waarin je jouw merk versterkt en op zoek gaat naar leads voor je bedrijf. Bijvoorbeeld door klanten in gesprek te laten gaan met je medewerkers.   

Je kunt podcast ook onderdeel uit laten maken van events. De opgenomen afleveringen publiceer je vervolgens weer op je podcast kanaal.

Wil je podcast meteen op niveau neerzetten, werk dan met experts en ga niet zelf ‘hobbyen’. Een podcast is meer dan een tafel met twee microfoons erop. Audio is een vak. 

Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw organisatie, ga eens in gesprek met Gerhard. Hij denkt graag mee over strategie en realisatie. Neem contact op via gerhard@groeivoer.nl

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!