fbpx

Is jouw mind set om te groeien?

Beschik jij al over de juiste kwaliteiten om zakelijk succesvol te zijn of kun je daar nog wel wat hulp bij gebruiken? Waarschijnlijk heb je die grotendeels wel, maar ook jij kijkt wel eens jaloersmakend naar de kwaliteiten van anderen. Heb jij de juiste mindset om die kwaliteiten van anderen eigen te maken?

Om te beginnen, wat is nou eigenlijk ‘mindset’?

Heel simpel gezegd is dat de manier waarop jij denkt, de energie die jij bent. Het is iets wat je in de loop van jouw leven ontwikkelt. Naast goede dingen, zoals weten dat je je hand brandt als je heet water aanraakt, worden ook slechte dingen op je harde schijf gebrand. Dat noemen we zogenaamde beperkende overtuigingen. Een paar voorbeelden daarvan zijn: false verhalen over jezelf, dus dingen die jij of anderen jou hebben aangepraat maar niet kloppen (positief en negatief). Of dat het perfect moet en anders niet, een ander zou altijd beter zijn, geld is slecht, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, of; ik kan alles beter.

De kunst is natuurlijk om als ondernemer vast te houden aan het goede en af te komen van de beperkingen. De beperking bij mensen zit vaak in het stellig op zoek gaan naar het eigen gelijk. Dit komt voor op drie manieren:

  • Confirmation bias: Alleen maar zien wat je wilt zien, een soort self fulfulling prophecy. Wanneer jij jezelf hoort zeggen “Zie je nou wel dat …” dan is de kans groot dat jij deze denkfout maakt.

  • Consistentie velocity: Deze is misschien nog wel meer beperkend dan de eerste, omdat je actief op zoek gaat naar jouw gelijk. Jij hebt gelijk en je stopt niet tot je hebt bewezen waarom.

  • Optimism bias: Hierbij hoef je niet actief op zoek te gaan naar jouw gelijk, want jouw optimisme zorgt ervoor dat de toekomst er toch rooskleurig uitziet. Je zit al op de juiste weg, dus bijsturen of een koerswijziging is niet nodig.

Dit zijn typisch voorbeelden van denken die volgens de Amerikaanse psycholoog Carol Dweck horen bij een fixed mindset. Het idee dat de kwaliteiten die jij bezit in beton zijn gegoten. Dat leidt tot de overtuiging dat deze kwaliteiten de juiste zijn en dat alles in het teken moet staan om deze specifieke kwaliteiten aandacht te geven. Bijvoorbeeld door ze naar anderen als zeer positief te communiceren of op zoek te gaan naar bevestiging dat jij het bij het juiste eind hebt.

Daar tegenover staat wat Dweck de growth mindset noemt. Dit is het geloof dat iedereen kan veranderen en groeien. Het gene dat jij kunt en wil kunnen kan groeien door oefening en de hulp van anderen. Houd dus niet alleen vast aan datgene dat je al goed kunt, maar sta ook open voor het ontwikkelen van nieuwe kwaliteiten. Dit kan het beste door met anderen te spreken en je te laten inspireren door mensen die deze kwaliteiten hebben. Of beter nog, mensen die deze kwaliteiten hebben moeten leren.

De growth mindset is natuurlijk de mindset waar wij voor gaan bij de Groeiclub! Wij geloven erin dat individuen kunnen groeien door met anderen te praten over hun passie en te leren van elkaars ups and downs. Vind je het chill om hier nog een keer over door te praten? Of zijn er specifieke punten waar jij op vastloopt en waar jij even over wilt sparren? Plan gerust een call in met Gerhard via https://www.groeivoer.nl/kennismaking-groeiclub-aanvragen/

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!