fbpx

Focus ik genoeg op wat ik kan beïnvloeden?

focus

In een eerdere blog stelde ik je de vraag: “Is jouw mind set om te groeien?”. Sta jij wel open voor de ideeën van anderen en laat jij je inspireren door de kwaliteiten van andere ondernemers? Mocht jij deze vragen volmondig met ‘ja” kunnen beantwoorden, dan ben je helemaal goed bezig! 

Kom je ook in actie?

Maar lukt het jou dan ook om na het leren en luisteren zelf tot actie over te gaan? Veel mensen hebben moeite met focussen op de uitvoer, wat vaak komt door de volgende mindset-problemen:

  • Snel afgeleid zijn: Focus verliezen doordat je even wilt kijken naar die leuke foto van jouw pasgeboren nichtje die in beeld verschijnt. Heel even checken of Ajax al voorstaat en tien minuten later nog steeds dwalen op internet.
  • Negatief denken: Altijd maar blijven piekeren. Maak ik de juiste keuzes? Heb ik de juiste mensen om mij heen?
  • Overthinking: Te lang over dingen blijven malen waardoor jij niet in actie komt.

Stoïcijnse mindset

Haast pijnlijk herkenbare punten waar soms moeilijk tegenwicht aan te bieden is. Een mooie en eenvoudige out-of-the-box methode om hier mee om te gaan is de stoïcijnse mindset. Deze kan wat hard en onverschillig overkomen, want het wordt voornamelijk geassocieerd met mensen die onverschillig reageren op negatieve, stressvolle en ingrijpende gebeurtenissen. Maar het gaat ook om mensen die niet negatief denken of overthinkers zijn. Het helpt om luchtiger in het leven te komen staan. Het leven gewoon te laten gebeuren. Er zijn drie pijlers die deze mindset kenmerken:

  1. Gebeurtenissen in het Stoïcisme zijn altijd neutraal, niet perse goed en niet perse slecht. Het gaat er om welke lading jij er vervolgens aan geeft.
  2. Jij maakt je alleen druk over dingen waar jij invloed op hebt. Jij hebt geen invloed op dat jou die leuke foto wordt gestuurd, maar jij hebt wel invloed op het feit dat jouw telefoon geluid maakt en jou afleidt wanneer die foto binnenkomt.
  3. Jij je moet richten op jouw reactie. Wat je dan doet is alles in het leven omarmen, ‘so be it’. Jouw succes wordt niet bepaald door wat jou overkomt, maar door hoe jij erop reageert. Negatief terugkijken op een eerder gemaakte beslissing is goed als leermoment, maar blijf er niet in hangen. De beslissing is in het verleden genomen en jij hebt er geen invloed meer op. Tijd dus om in actie te komen en te leren van de fouten, want daar heb jij wel invloed op!

De bedenker van het Stoïcisme, de handelaar Zeno van Cyprus, verloor in de derde eeuw voor Christus alles wat hij had in een schipbreuk nabij Athene. Ter plekke moest hij volledig opnieuw beginnen en raakte geïnspireerd door de lokale filosofische traditie en begon zijn eigen school. Zijn reactie op wat hem was overkomen was zo sterk dat jij op dit moment, zo’n 2300 jaar later, nog steeds over hem leest.

Heb jij een mooi voorbeeld van hoe jij een enorme tegenvaller stoïcijns hebt weten om te buigen naar succes? Deel jouw ervaring dan tijdens de wekelijkse online Groeisessie voor ondernemers. Schrijf je direct in! Of zijn er specifieke punten waar jij op vastloopt en waar jij even over wilt sparren? Plan gerust een call in met Gerhard via deze link.

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!