fbpx

De 5 groeilessen van Désirée van Boxtel

Désirée van Boxtel

Désirée van Boxtel, je kunt haar kennen van Karmijn Kapitaal. Een investeringsfonds dat ondernemers helpt om groeiplateaus te doorbreken. De afgelopen tijd heeft Karmijn Kapitaal een aantal mooie investeringen gedaan om bestaande ondernemingen verder te helpen in hun groeiambities. Als doorgewinterd ondernemer en investeerder heeft Désirée veel ondernemingen zien groeien en succesvol worden. Gerhard sprak met haar over wat erbij komt kijken om een onderneming succesvol te maken. Op basis van haar ervaringen heeft ze vijf groeilessen die ze iedere (beginnende) ondernemer kan aanraden.

#1 Wees authentiek

Désirée vindt het idee dat er een soort blauwdruk bestaat van hoe een bedrijf zou moeten groeien, belachelijk. Je hoeft helemaal geen ‘unicorn’ te worden, je kan ook gewoon iets moois opbouwen. Als ondernemer moet jij je eigen weg kiezen door vooral te kiezen wat bij jezelf past. De meest authentieke ondernemingen zijn volgens haar dan ook de meest succesvolle. Dat goede presteren hoeft niet per sé op financieel vlak te zijn, maar zal in haar ogen eerder liggen bij de maatschappelijk bijdrage die wordt geleverd. Dat kan zijn door een vernieuwend businessmodel te hanteren, een sociale bijdrage te leveren of juist een fijne plek zijn om te werken.

#2 Blijf vooral doorgaan

Dit is een hele belangrijke tip volgens Désirée. Geen enkele weg naar succes is een rode loper en het is dan ook belangrijk om jezelf niet uit het veld te laten slaan bij tegenslagen. Laat je niet afleiden door andermans mening, of problemen die je tegenkomt. Echter, deze mentaliteit moet er niet voor zorgen dat je door blijft gaan ten koste van jezelf. Probeer dus ook op tijd in te zien wanneer het jou niet gaat lukken zelf een probleem op te lossen.

#3 Vraag hulp waar nodig

Haar volgende groeiles is dan ook: zie in wanneer je het (even) niet alleen aan kunt en hulp nodig hebt. Iets wat ondernemers doorgaans moeilijk vinden om in te zien. Désirée adviseert dan ook dat als je niet weet wie jou kan helpen, je vooral actief op zoek moet gaan naar hulp. Hulp vragen doen mensen te weinig. En je hoeft niet alleen maar hulp te vragen aan iemand die je kent, soms werkt het beter om een buitenstaander om hulp te vragen. Dit kan door bijvoorbeeld een coach te benaderen. Iets wat Désirée zelf ook heeft gedaan en iedere ondernemer aanraadt.

#4 Accepteer hoe iedereen is

Niemand moet veranderen, iedereen moet blijven zoals ze zijn. Als je met meerdere mensen in een bedrijf zit, accepteer dan hoe iedereen is. Wees begripvol voor iedereen en accepteer elkaar. Ieder persoon heeft zijn of haar eigen krachten en zwaktes. Probeer de krachten optimaal te benutten en de zwaktes te accepteren.  

#5 Creëer een goed team

Het inzien wat de kracht is van ieder individu is cruciaal in het samenstellen van een sterk team. Diversiteit is fundamenteel gegeven in elk goed functionerend team. Désirée stelt dat dit niet inhoudt dat er geteld moet worden hoeveel mannen en vrouwen er in een team zitten, maar dat er gekeken worden of ieders kwaliteiten complementair aan elkaar zijn. Zorg ervoor dat iedereen wat toe te voegen heeft aan het bedrijf.

Uiteraard is er met Désirée over nog veel meer gesproken. Wil je het hele interview met Désirée terugluisteren, luister dan naar aflevering #173 van de Groeivoer voor Ondernemers Podcast!

Groeivoer maandmeeting over Compagnons

Haal het beste uit je compagnon?

Op 1 september hebben we het bij de Groeiclub voor Ondernemers over compagnons. Hoe kunt je meer uit de samenwerking met je compagnon halen? En als je géén compagnon hebt, wat heb jij nodig en hoe vind je iemand?

Er worden een aantal experts op het gebied van samenwerkingsrelaties on stage geïnterviewd. Zo geeft Helga van der Hart van Human Dynamics een workshop waarin je ontdekt wie je bent en hoe jij en je compagnon elkaar aanvullen.

En Angelique Piternella is gespecialiseerd in het matchen van visionaire ondernemers aan een integrator die hun plannen werkelijkheid laat worden. Je leert van haar hoe je de persoon naast je krijgt die jou aanvult.

Dit event vindt plaats in midden Nederland. Wil je dit evenement bijwonen? Voor meer info en tickets kijk hier.

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer, podcastmaker en groeiexpert. Mijn missie: ondernemers en bedrijven helpen groeien. Groeien in omzet, werkgebied en winstgevendheid. Maar ook groei in impact, vrije tijd en werkplezier.

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!