Aflevering 272 – Gifts for Good: het verhaal van Manon van Leeuwen van Zustainabox en Zustaina Benefit

Luister direct naar deze podcast

Bekijk deze podcast

Introductie van deze gast

Manon van Leeuwen is founder van Zustaina, bekend van de duurzame geschenkbox Zustainabox. De slogan van Zustaina is: gifts for good. In plaats van allerlei ‘rotzooi’ in een pakket te stoppen, kiest Zustaina voor écht duurzaam. Behalve dat ze elk jaar een ‘shitload’ aan mooie duurzame kerstpakketten verkoopt, besloot Manon haar aanbod uit te breiden. 

Maar Manon bedacht ook de Zustaina Giftcard en lanceert nu een nieuwe business line: Zustaina Benefit. In plaats van cadeaus die je mensen niet willen hebben kun je medewerkers duurzaam belonen. Founder Manon van Leeuwen legt uit hoe dat werkt.

Momenteel loopt er een flinke crowdfundingsronde om Zustaina next level te brengen. 

In deze aflevering

 • Introductie van Manon 
 • Het overlijden van de zus van Manon 
 • Hoe het leven veranderde voor Manon 
 • De start van Zustainabox 
 • Ondernemen naast je baan 
 • De kerstpakketten markt 
 • Ontstaan van andere business modellen 
 • 40K weggegeven met de foundation 
 • De crowdfunding van Zustaina 
 • Het team van Zustaina 
 • Groeidilemma’s 
 • Grootste uitdagingen 
 • Strijden voor duurzaamheid 
 • Vrouwelijk ondernemerschap 
 • Beste ondernemersles van Manon

Shownotes

Zelf een podcast starten? 🎙️

Wil je zelf ook een podcast starten? Gerhard is eigenaar van Ear Ear, een podcast agency die jou kan helpen om een hoogwaardige podcast te maken. Neem contact op met Gerhard. 🚀

Adverteren? 📢

Wil je adverteren bij Groeivoer? Stuur een e-mail naar info@groeivoer.nl en we gaan graag met jou in gesprek.

Join onze community! 🌐

Op de hoogte blijven? Sluit je dan aan bij onze Whatsapp community: https://chat.whatsapp.com/D4W6aegCJ4gLMUjL8LiHdM 

Of volg ons Telegram kanaal: https://t.me/groeivoer 

De beste lessen in jouw mail? 📧

Mail naar info@groeivoer.nl en ontvang een cheat sheet met de 10 beste lessen van 250 groeiondernemers. 

Laat een review achter! 🌟

Blij met deze podcast? Laat een review achter op Spotify, Apple Podcast of Google. 👍

Volg ons! 🚀

Voeg Gerhard toe op LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/gerhardvelde/ 

Volg Groeivoer op LinkedIn: https://nl.linkedin.com/company/groeivoer 

Volg Groeivoer op Instagram: https://www.instagram.com/groeivoer_podcast/ 

Volg Groeivoer op TikTok https://www.tiktok.com/@groeivoerpodcast 

Volg Groeivoer op X: https://twitter.com/groeivoer 

Onze partners 🤝

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Teamleader, het perfecte all-in-one softwarepakket voor het MKB. Probeer Teamleader vandaag nog uit: https://signup.focus.teamleader.eu 

De makers 🎙️

Deze podcast werd gemaakt met hulp van: Podcast-Lab.nl en De Podcast Jungle. 

Table artwork (de logo’s van Groeivoer in hout) is van Sofie Groot Dengerink van de Snijzaak. 

Dankjewel Nico, Frank en Sofie voor jullie hulp! 🙌

Transcriptie van deze aflevering

00:00:23 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Welkom bij siri voor mijn gast vandaag is Manon van Leeuwen, founder van sustain aan en Susanna is bekend van de zustainabox van de giftcard en sinds kort ook van sustainer benefit en slogan van sustain naar is gifts for gold, want Er zijn heel veel slechte cadeaus die je kan geven. Er wordt heel veel rommel weggegooid weggegeven in Nederland, maar ze staan. Daar wil daar een einde aan maken en daar gaan we het vandaag over hebben. Manon van harte welkom bij de podcast.

00:00:51 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dank je wel.

00:00:52 Manon van Leeuwen – Zustaina

Leuk dat ik hier mag zijn?

00:00:53 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja, en we staan hier, We zijn hier in ut.

00:00:56 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Echt en op tafel staat een hele mooie zustainabox, waar we straks verder over praten. Maar ik wil eerst terug naar het allereerste begin van jouw bedrijfs en dan wil ik graag beginnen bij het verhaal van je zus. Want Dat was toch eigenlijk wel een belangrijk.in jouw reis wil je ons eens meenemen naar.

00:00:59 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja.

00:01:12 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja.

00:01:14 Manon van Leeuwen – Zustaina

Naar mijn zus, ja, de zus van zus Dena, hè, daar komt het allemaal vandaan.

00:01:15 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Dat moment.

00:01:22 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, mijn zus is compleet onverwacht overleden in 2018, een week voordat ik zelf 50 dagen naar Nicaragua zou gaan. Ik zou in mijn eentje naar Zuid-Amerika gaan om Spaans te leren en vrijwilligerswerk te doen. Ik werd namelijk 50 en ik zag al mijn vriendinnen in bootjes in de Amsterdamse grachten prosecco drinken en Ik ben wel meer in loner en wilde heel graag al een tijdje Spaans leren en vrijwilligerswerk doen. Ik was lang niet met mijn backpack op stap geweest hè kinderen.

00:01:53 Manon van Leeuwen – Zustaina

Carrière get.

00:01:55 Manon van Leeuwen – Zustaina

En mijn man en mijn twee zoons zeiden prima, ga lekker die 50 dagen. Ik was als interimmer aan het werk in zorg en Dat is mijn vak ik Ik was en ben nog af en toe interim bestuurder In de zorg en had daar een goede oplossing georganiseerd en zou vertrekken. Mijn zus vond dat niet zo heel leuk. Die was bang dat ze mij heel erg zou missen en ik haar overigens ook bij woonden in hetzelfde dorp. Twee gezinnen die enorm met elkaar verweven zijn allebei twee zoons zo’n rijtje, weet je wel, die waren toen 14 15 17 19.

00:02:27 Manon van Leeuwen – Zustaina

En zelfde voetbalvereniging, zelfde Tennes Samen naar hetzelfde skidorp In de winter en op de zoom In de zomervakantie op dezelfde camping.

00:02:38 Manon van Leeuwen – Zustaina

En, Wij hebben een nieuwjaarsborrel, een vertraagde op 7 januari en ik zou op mijn verjaardag op 15 januari vliegen. Dus wij staan nog wat gezellig te kletsen over hoe die reis gaat zijn en hoe stom Het gaat zijn dat ik weg ben en grappen te maken en drinken. Een drankje teveel dus. We hebben nog heel veel lol gehad en ze bel mij de volgende ochtend op en ze zegt, van joh ik, hè?

00:02:59 Manon van Leeuwen – Zustaina

Hoofdpijn, heb jij dat soms ook slechte wijn daar bij die vrienden van ons en achteraf blijkt dat ze een hersenbloeding heeft gekregen en daar kwamen we Natuurlijk een paar uur later pas achter in het ziekenhuis en de volgende dag hebben we letterlijk de stekker.

00:03:12 Manon van Leeuwen – Zustaina

Eruit moeten.

00:03:13 Manon van Leeuwen – Zustaina

Trekken, drama.

00:03:17 Manon van Leeuwen – Zustaina

Voor ons allemaal het meest Natuurlijk voor haar gezin, Maar we waren allemaal zo. Het is 1 grote vriendenclub in ons dorp en haar vriendinnen waren mijn vriendinnen en die reizen naar Nicaragua ging Natuurlijk nog niet door. En nu, 6 jaar later, durf ik.

00:03:36 Manon van Leeuwen – Zustaina

Te zeggen, die reizen een andere reis. Ik ben me gaan verdiepen in duurzaamheid en het begon met duurzaam consumeren en ik kreeg een een passie voor leuke, duurzame producten. En ik zeg wel eens, Dat is een soort obsessie geworden, Omdat ik de pijn van het verlies van mijn zus niet wilde voelen en ben daar helemaal los gegaan. Dus Dat is het begin geweest precies een jaar later op mijn verjaardag weer. Toen dacht ik nou, nu kan ik thuis op de bank gaan zitten en wederom staan Mensen op de stoep met een bos bloemen van moeten we je nou feliciteren of hè zeggen, wat vervelend? Ze is alweer een jaar of nog maar een jaar.

00:04:11 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ben je weg. Ik ga in een hutje op de hei ze.

00:04:13 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja om te bedenken hoe ik hier mijn geld mee kan verdienen, want Het was echt passionate about Sustainability, zeg maar. Ik vond alles fantastisch. Ik had In de tussentijd mijn auto verkocht. Ik ben veganist geworden. Vegetarisch was ik al heel lang en begon te bloggen en vloggen over duurzaam leven en zag dat heel veel Mensen dat leuk vonden. Dus Dat is eigenlijk het begin geweest, ja.

00:04:36 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Heel bijzonder, wil je eens wat meer vertellen over zijn in box?

00:04:40 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ik noem het Alleen. Verder wordt heel veel rommel weggegooid. Gegeven spullen we die je niet wil.

00:04:43 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja ja ja nee ja de Ik ben dit Natuurlijk niet voor niks begonnen met mijn zus was de trigger, maar een jaar voor zij overleed, zag ik before the before the flat een docu van Leonardo DiCaprio en Ik was toen 48.

00:04:45 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Hebben maar niet kwijt van wordt.

00:05:00 Manon van Leeuwen – Zustaina

En grote auto Groot huis kinderen vliegen skiën twee keer per jaar skiën, kleding kopen, heel veel kleding kopen terwijl ik al wel vegetarisch was vanaf mijn 15e. Ik ben een beetje een paardenmeisje en Toen ik die docu zag dacht ik, oh my God, Ik ben echt een van de grote veroorzakers wat me het meest raakte, hè? Dat waren die dames in India, in Zuid-Amerika die onze retouren van de hennes en de zaal Zarah met.

00:05:31 Manon van Leeuwen – Zustaina

Bakken tegelijk uit zitten te pakken om daar weer nieuwe dingen van te maken, Omdat wij het niet eens uit de verpakking halen. Ik vond het zo gênant.

00:05:40 Manon van Leeuwen – Zustaina

En ik dacht van, ja, ik, Ik ben hier. Ik was niet eens zo’n shopper hoor met alle retouren, Maar ik zag wel van ja babytjes op schoot, weet je wel een kwartje per uur en en ik doe daar mee, dus ik werd de volgende ochtend wakker en ik dacht tot ik 50 word.

00:05:53 Manon van Leeuwen – Zustaina

Niet wetende dat dat de dag zou worden, waarop ik mijn zus.

00:05:57 Manon van Leeuwen – Zustaina

Het begraven tot ik 50 word, ga ik geen nieuwe kleding kopen, dus zo is het allemaal begonnen. Ik moest echt afkicken om niet in een etalage te kijken Als ik op de meent in Rotterdam loop om niet In de gaten te houden, hé, Zalando lounge hè. Die met allemaal mailtjes komt met wat wat er nu In de aanbieding is, hè die van je eigen Porto.

00:06:16 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nee, dus daar ben ik van af gekickt met Strubbe Els. En toen dacht ik, Ik wil dat Iedereen blij wordt van duurzaam leven, dus zo is het wel begonnen en zij is de trigger geweest. Dus het begon met de kleding. Toen overleed mijn zus, toen ging ik alle docu’s kijken en toen ging ik. Ik werd spreken van de verborgen impact van babette porselein ken je Misschien wel.

00:06:28 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja.

00:06:40 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik werd ambassadeur duurzaamheid bij de Green Deal zorg. Ik stond overal te spreken. Ik ik verduurzaamde zo snel mogelijk de huisartsenorganisaties waar ik werkte, Maar ik merkte dat het niet genoeg was en ik.

00:06:53 Manon van Leeuwen – Zustaina

Werd zelfs steeds enthousiaster van vieringen wijn van bier, waar een gras plantje in de Waddenzee voor wordt geplaatst van de goodwill hè waar toiletten voor in Afrika worden gebouwd. Ik dacht, Er zijn producten met een verhaal en Als je dan iets koopt Omdat je het nodig hebt, zoals de shampoobar of het toiletpapier of een bamboe tandenborstel, doe dan iets goeds.

00:07:16

Ja.

00:07:17 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus ik zag dat Iedereen dat leuk vond, Maar dat Niemand vanzelf mee ging, dus Daarom begon ik in.

00:07:25 Manon van Leeuwen – Zustaina

Januari 2019, een jaar na haar dood met dit idee en dacht ik van nou, ik ik, ik moet een box maken membership. Ik dacht, ik maak een membership model voor al die vriendinnen van mij, beetje de Linda Lezeres, hè? Veertigers, vijftigers die wel wat te besteden hebben, maar die het ingewikkeld vinden. Ze zeiden tegen mij ja, want Het is toch gedoe en Ik heb geen ekoplaza hier en dat dorp en Ik vind het ook saai, Het is allemaal groen en Ik vind sexy. En hoe kan je nou in godsnaam mijn haar schoonmaken met een shampoobar gedoe In de douche? Dus ik dacht, ik maak een box.

00:07:54

Ja.

00:07:56 Manon van Leeuwen – Zustaina

Word lid telt € 50 en kan je één keer per twee maanden een doos zoals hier op tafel staat. En daar zitten anders prices in. Dus hij staat op de stoep. Kortom, Het is heel eenvoudig, je wordt verrast. Kortom, Het is niet saai, Het is een feest en Het is zeker niet duur, want Het was een membership waardoor je korting kreeg en dat ging heel goed. Ik moest 1000 Members hebben om break even te druk.

00:08:17 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja.

00:08:18 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik was nog steeds aan het werk In de zorg, Maar ik had een compagnon die dat voor mij allemaal fikse vanuit het Amsterdamse en bij 1000 nummers zouden we bereiken. Hiervan zijn Ik had er € 50.000 eigen geld in gestopt en Omdat om hem website te maken om hem te betalen en een blogger, want vanaf begin af aan hebben we alle verhalen verteld achter die producten hard op weg 500 Members eind 2019 en toen kwam corona en toen ging Iedereen zijn membership opzeggen en toen dacht ik, oké.

00:08:37

Ja.

00:08:48 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

En wat nu?

00:08:49 Manon van Leeuwen – Zustaina

Stekker eruit, ja, ik dacht, ach ik, Ik was zelf ook best wel In de stress.

00:08:52 Manon van Leeuwen – Zustaina

Hè wat gaat er met de wereld gebeuren?

00:08:55 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik werkte In de zorg, daar was de stress ook behoorlijk groot, dus dacht nou, ik jammer die € 50.000 was heel veel Leergeld. Ik heb een leuke tijd gehad. Ik ga helpen In de zorg daar waar nodig en verkoop de spullen die ik nog heb en dat waren niet veel spullen. We hadden 5 boxen gehad, We hadden 500 Members. Nou tel maar hè, 5 producten In de box We hadden wat voorraad, dus dat verzamelde ik bij elkaar en dat had ik lekker thuis gaan.

00:09:22 Manon van Leeuwen – Zustaina

Goed en lekker thuis werd COI hit, want Iedereen was op zoek naar thuiswerk boxen hè? Bedrijven wilden hun Mensen iets leuks sturen en er werd gegoogeld op duurzame thuiswerk box. Dat hadden we door, dus toen hebben we sales seo ingezet. Dat werd binnen twee maanden duurzame borrelbox, dat hadden we ook door, dus toen gingen we Skype. Twee jaar lang hebben we gigantisch veel boxen verzonden.

00:09:28 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Aan.

00:09:33

Ja.

00:09:46 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Aha, dus corona heeft eigenlijk juist een boost gegeven aan het bedrijf.

00:09:49 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja ja.

00:09:50 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja kan je en toen was het voorbij en toen.

00:09:52 Manon van Leeuwen – Zustaina

Corona was werd minder en toen zagen we dat hun kerstpakketten bedrijf verder en we gingen van thuiswerk boxen naar borrelboxen. Nou, die hebben jullie ook kerstpakketten eigenlijk. Oh ja, ja had ik nooit bij stilgestaan. We hebben ook kerstpakketten en in 2021 dacht ik, wow, die kerstpakketten markt is echt 1 Grote Markt dus.

00:10:01 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Nou, wat vind ik ze?

00:10:07 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja, weet jij iets van qua getallen? Hoeveel gaat er nou om miljoen en tientallen 100 en miljarden? Geen idee.

00:10:13 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, ik geloof dat 7 miljoen huishoudens in Nederland een pakket krijgen tussen de 40 en de € 50, dus reken maar uit.

00:10:20

Ja ja.

00:10:21 Manon van Leeuwen – Zustaina

Er zijn gigantische getallen en.

00:10:21

Ja.

00:10:23 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Maar van een heel groot deel waarschijnlijk niet super blij mee is gewoon van die nou ja xxx Engels. Of weet ik veel troep zit erin of weet denk ik ja.

00:10:25 Spreker 1

Rotzooi.

00:10:27 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja ja ja ja. Bekende macro voorbeelden worden vaak genoemd. Natuurlijk, ja ja, nou, Ik heb van de week voor het eerst geleerd. Zoveel weet ik dan ook van die kerstpakketten business dat de oude theorie is, of eigenlijk het rekenmodel een pakket van 50 gulden € 50. Daar zitten 50 dingen.

00:10:30 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Oke.

00:10:31 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ik voel je nog niet aan je hond, zeg maar ja.

00:10:46 Manon van Leeuwen – Zustaina

Zo zit die markt in elkaar, dus Het is heel veel voor weinig een volume markt. Wij zijn helemaal geen volume markt, hè? De marges op deze producten zijn ook heel klein, hè? Dit soort bedrijven moeten ook opstarten hebben allemaal goede doelen, dus ja, dat gaat niet 2 3 keer over de kop, Maar we deden leuk mee. Sterker nog, wij hoefden echt niets te doen met Google ads of we deden een beetje leuk seo Als je duurzaam kerstpakket googlet komen wij altijd organisch bovenaan maar beta.

00:11:15 Manon van Leeuwen – Zustaina

Goud was er niks, wij deden ook niks en toch werden we aan de lopende band gebeld, Maar dat werd in 2022 al wat minder. Dat de partijen die onze CO doet, zei joh ik zou eerst een tientje per dag gaan doen, want ze halen je allemaal in en ik keek daarna. Ik dacht, ja, nou, dan houden ze houden ze ons maar lekker in. Wij zijn tot.

00:11:20 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja.

00:11:32 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Maar wie zijn ze? Is dat dan de brandwijk kerstpakketten of de wie ken je toevallig maar zeg maar je hebt een paar vrienden spelers. Ja, ja, dus de de grote partijen die het al heel lang doen, die denken van, hé, Het is geen geen hype, maar een trend. Dus We moeten erop springen.

00:11:35 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja die.

00:11:37 Manon van Leeuwen – Zustaina

Die op duurzame infact zetten.

00:11:42 Manon van Leeuwen – Zustaina

Gaan ja ja.

00:11:46 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Dus dan weet je een beetje ingehaald of?

00:11:48 Manon van Leeuwen – Zustaina

Toen werden we ingehaald. Ja, dus daar moesten we mee gaan betalen en dat werd dit jaar € 100 per dag om de tussen te staan bovenin te.

00:11:48 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

In ieder geval.

00:11:53 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Aha.

00:11:54

Ja.

00:11:55 Manon van Leeuwen – Zustaina

Wachten ja leuk.

00:11:57 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

365 dagen dus gewoon gehad?

00:11:58 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, dat doe je dan vanaf september, hè, want dan begint Iedereen te googelen op kerstpakket. Ik denk de grote bedrijven, We hebben ook altijd een aantal grote bedrijven, echt een corporates die die zijn hier nu al zijn we daarmee in gesprek en die bepalen voor de zomer.

00:12:02 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja oh ja.

00:12:12 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maar de partijen tussen de 100 en de 1000 stuks die bestellen allemaal nog vanaf september. Dus toen dacht ik, Ik wil helemaal geen kerstpakketten bedrijf zijn en ik ontdekte dat wij Alleen maar lekker landen Als je als bedrijf een hele duistere duidelijke duurzaamheidsambitie hebt en boodschappen hebt die heb Laten landen in het bedrijf, dus wij kregen steeds vaker klanten.

00:12:17

Ja.

00:12:38 Manon van Leeuwen – Zustaina

Wij doen altijd opvolging van goh, hoe is het bevallen? Want ja, mijn missie is. Ik wil Mensen inspireren vaker te kiezen voor duurzaam. En als die doos in zijn geheel In de prullenbak gaat bij de medewerker thuis, dan doen wij.

00:12:49 Manon van Leeuwen – Zustaina

Iets helemaal mis.

00:12:49

Ja.

00:12:51 Manon van Leeuwen – Zustaina

En wij ontdekten in enquêtes dat 30% geïnspireerd is. Dacht, nou ja, dan kan je denken. Wauw goed, goed resultaat, maar die andere 70 dan hè vinden die het bagger. Wat vinden die daarvan? En wij hoorden toch wel terug van bedrijven dat.

00:13:07 Manon van Leeuwen – Zustaina

De Mensen die niet heel erg bezig zijn met duurzaamheid.

00:13:11 Manon van Leeuwen – Zustaina

Kikker de chips niet begrijpen, ook al zijn ze plastic vrij verpakt. Wordt het gemaakt in Nederland? Ze willen gewoon het bekende merk. We kregen ook steeds vragen steeds vaker vraag om mee te doen met aanbestedingen en bedrijven deden dan aanbestedingen en die dachten, ja, we vinden dat sustainer wel leuk, maar ze schrijven niet in, dus dan werden we letterlijk gebeld. Kan je inschrijven, dacht van nou, gaan we ook eens.

00:13:32 Manon van Leeuwen – Zustaina

Proberen en dan zei ze, mag ik een tip geven? Het moet wel veel zijn. Onze Mensen zijn veel gewend. Denk ja, Dat is niet een wereld die bij.

00:13:41 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ons.

00:13:41 Manon van Leeuwen – Zustaina

Past, dus toen zijn We gaan nadenken, wat willen we nou eigenlijk? Hoe kunnen we die missie nog meer vormgeven? Wij willen het doen op een positieve manier. Wij willen van duurzaamheid een feest maken en dat doe je met gif.

00:13:54 Manon van Leeuwen – Zustaina

We zien ook dat generatie Z zelf wil kiezen.

00:13:57 Manon van Leeuwen – Zustaina

Wil ik wel een?

00:13:58 Manon van Leeuwen – Zustaina

Cadeau of wil ik doneren of wil ik Misschien wel vrije dagen wil die sabbatical die willen flexibiliteit We hebben een onderzoekje gedaan vorig jaar over. Wat vinden Mensen nou eigenlijk van het kerstpakket en wat vinden ze van een duurzaam kerstpakket en op basis van die onderzoeksresultaten die we Samen met mediatic hebben gedaan, hebben we afgesproken van nou, We gaan.

00:14:18 Manon van Leeuwen – Zustaina

Met met elkaar besproken van laat we eens kijken of we veel meer kunnen gaan zitten op employee benefit en branding voor een bedrijf. Het is voor een bedrijf super belangrijk dat die aan employer branding doet in deze markt. Met andere woorden, dat die laat zien aan al die werkzoekenden ik.

00:14:35 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ben heel duurzaam.

00:14:37 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus niets is belangrijker op dit moment voor bedrijven dan positieve impact.

00:14:43 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maken voor de arbeidsmarkt, maar ook voor je toeleveranciers en voor je klanten en dat kan met een benefit of een loyalty programma. En daar zijn We zijn start met benefit dus.

00:14:56 Manon van Leeuwen – Zustaina

Wat bedrijven nu bij ons kopen is, kan nog steeds dat kerstpakket zijn, hè? Stel, je bent bedrijf x en je hebt elk jaar € 50 voor de kerstpakketten. Je hebt € 20 voor de verjaardagen en je doet nog € 30 voor Pasen.

00:15:12 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dan heb je dus € 100 en die € 100 kan je coins verkopen. Die stoppen wij in dat portaal en in dat portaal hangen wij al die cadeaus en cadeaubonnen duurzame cadeaubonnen. Helaas bol.com. Ik weet dat ze beaucoup zijn, maar zij zitten niet in ons portaal. Ja ja, ja, Dat is vrij bijzonder. Ja, ja, zij zijn scoren goed op sociaal, maar Wij zijn, Wij zijn social Enterprise, Wij zijn b corp. Wij willen het hele pakket hè? Mens en Milieu centraal.

00:15:28 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Is bom het echt, zo zou je niet zeggen.

00:15:35 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja.

00:15:43 Manon van Leeuwen – Zustaina

En voor die punten kunnen medewerkers dan wanneer zij willen wanneer het hun feest is hè, want niet Iedereen viert meer kerst Het is, Dat is helemaal niet een inclusief feest. Misschien willen.

00:15:55 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Vandaag begint de ramadan, ik noem maar een volwas, of ja?

00:15:56 Manon van Leeuwen – Zustaina

Precies ja Misschien willen ze die € 50 dan wel inzetten. Klopt ja en dan kunnen medewerkers zelf kies.

00:16:00

Ja.

00:16:04 Manon van Leeuwen – Zustaina

En helemaal afhankelijk van de vraag van onze opdrachtgever, het het bedrijf kunnen we dat die punten kan je dat puntensaldo kan je hoger maken en dat kan Omdat het bedrijf zegt, Nou, We hebben de week Zonder vlees en daar zit een aantal Challenges aan en Iedereen die daaraan meedoet met het leukste recept of in die nemen de vegan taart mee naar het werk. Ik noem maar wat die krijgt hij in punten en dat kan dan in dat portaal. Het kan ook zijn een andere training die afgerond is. Het kan ook zijn dat je de overuren aan het eind van het jaar.

00:16:38 Manon van Leeuwen – Zustaina

In het portaal wil stoppen.

00:16:40 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus duurzaamheids trainingen gewoon de trainingen projecten, de klimaat vergoeding Er is tegenwoordig heb je groene arbeidsvoorwaarden en dan geven bedrijven een bedrag aan medewerkers om hun huis te vergroenen. Dat soort dingen zitten allemaal in het benefit programma.

00:16:57 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja oke dus ik word klant bij jou. Dan geef ik jou dat geld waar blijft het geld, dan zet je ergens op.

00:17:03 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

En een rekening of zo daar, daar koop je dan met dingen.

00:17:06 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Voor in ofzo voor?

00:17:06 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dan koop je toegang. Ja, je koopt met het geld toegang voor die personen in het portaal. We gaan het portaal helemaal op maat maken en met jouw eigen logo en je eigen uitstraling. En We gaan ervoor zorgen dat we allemaal leuke content in komt, hè? Filmpjes over minimaliseren je kledingkast vaker met de fiets naar het werk, al dat soort items en Als je die.

00:17:31

Die.

00:17:32 Manon van Leeuwen – Zustaina

Training kjes hebben we doen dat heel interactief op een telefoon en die kan je allemaal afvinken. Dan krijg je gaat je puntensaldo weer omhoog. Dus Samen met bedrijven richten we dat wel helemaal in en we houden voor de werkgever bij wat hun medewerkers allemaal besteden in een jaar en.

00:17:52 Manon van Leeuwen – Zustaina

Geld dat overblijft zijn eigenlijk punten, hè? Dat wordt niet uitgekeerd aan de medewerker. Dat kan niet. Je kan er nooit geld voor krijgen. Dat kan fiscaal gewoon niet en anders loopt het eenmaal scheef bij die werkgever. Maar heel vaak spreken we af met bedrijven. Is er een goed doel waar je aan het eind van het jaar alles aan gedoneerd wil hebben en dat gebeurt vaak. Het restant doneren we aan het goede doel en dan met het goede doel spreken we af dat een groot foutje komt. Dat gaat dan naar het bedrijf en op de nieuwjaarsborrel kan het bedrijf dan zeggen, kijk, We hebben dit jaar even.

00:18:09 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Aha.

00:18:21 Manon van Leeuwen – Zustaina

Portaal zoveel bomen geplant zoveel huizen gebouwd van oud plastic. Zoveel Mensen vinden voedselbank een week eten geven.

00:18:30 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja ja, want ik zag Trees for all geloof ik erbij staan en nog meer partijen of een goede doelen waar jullie mee werken. Ja.

00:18:32 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja ja ja.

00:18:35 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, We hebben een Foundation, dus de Stenen Foundation die zijn met twee jaar geleden begonnen Omdat we zien dat doneren echt best wel een groot percentage.

00:18:46 Manon van Leeuwen – Zustaina

Is hè? Er zijn veel Mensen die toch liever het geld van de kerstpakketten in iets anders stoppen, dus dat geld gaat dan naar onze Foundation en die storten door naar het goede doel waar de klant voor kiest.

00:18:58 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Wat is een voorbeeld van een bedrijf die dit al doet waarvan je al mee werkt?

00:19:02 Manon van Leeuwen – Zustaina

We hebben dit jaar met Eneco samengewerkt voor hun kerst pakketten en.

00:19:08 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Hoeveel Mensen werken daar ongeveer?

00:19:10 Manon van Leeuwen – Zustaina

Oh, dat zijn ja, ja, Ik denk dat 3500 tot 4000 Mensen in het portaal hebben gezeten en die konden ook zelf hun pakket samenstellen dus. Want wat wij wij zetten altijd zustainabox er in, maar ook mooie losse cadeaus, bijvoorbeeld rugzakken of lampen die je zelf kan maken of bonsaibomen. Alles wat heel duurzaam is en deze klant had.

00:19:10 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Snel in 1000 en lopen dan of?

00:19:16

Ja ja.

00:19:33 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ook gevraagd kunnen Mensen zelf shoppen en dan hun eigen pakket samenstellen, dus dat hebben we ook gedaan.

00:19:38 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja cool ja.

00:19:40 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Dan heb je eigenlijk 3 business units. Tenminste zo, zo begrijp ik het van, We hebben die box. We hebben een gift card en We hebben dus die dat dat platform welke vonden 3.

00:19:52 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Heeft de meeste potentie volgens jou. Je kan ook zeggen, ja, die box dan ga ik gewoon internationaal opschalen, dus We gaan heel Europa gaan we nou die boxen verkopen? Dat zou ook kunnen werken, dus ik zie ineens vrachtwagenladingen vol Europa intrekken maar.

00:19:58

Ja.

00:20:01

Ja.

00:20:08 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja zo’n platform is Misschien veel schaalbaarder ofzo Alleen weer Misschien moeilijker van de grond te krijgen. Dus hoe kijk jij daar als ondernemer naar wat?

00:20:16 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, We zijn eerst begonnen voordat we met benefit starten zijn we begonnen met het kijken naar het buitenland. Kijk wat de aanjager is geweest van die Sustainable was in eerste instantie Natuurlijk corona en later.

00:20:29 Manon van Leeuwen – Zustaina

Eerst dus dan moet je gaan kijken. Welke landen hebben kerstpakketten We hebben?

00:20:34 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Is dat niet overal doen of Aha?

00:20:34 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ons.

00:20:35 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nee, nee, nee, Dat is heel Nederlands, maar Wij hebben ons ingeschreven voor de Oranje Handelsmissiefonds prijs, hè? Dat is een jaarlijkse prijs die door Buitenlandse Zaken wordt uitgereikt aan de Rijksdienst voor ondernemen. Zeg maar om Nederlandse ondernemingen te helpen buiten de grenzen te gaan onder.

00:20:52 Manon van Leeuwen – Zustaina

Prima en We hebben een waren genomineerd, dus we zitten. We hebben helaas niet de prijs gewonnen, Maar we waren wel genomineerd, dus dat betekent dat we heel veel hulp krijgen om daadwerkelijk bij de ambassades in het buitenland te gaan kijken. En We hebben onderzoek gedaan en We hebben gezien dat Zwitserland een klein beetje een kerstpakket en Markt heeft en Spanje, maar Spanje is vooral de iberico ham en de Spaanse wijn, hè? Als je in Spanje op straat loopt een paar dagen voor kerst zie Iedereen met die grote hammen onder zijn armen lopen. Dat is helemaal niet duurzaam en alles bij ons is plantaardig, maar.

00:21:18 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja is niet heel duurzaam.

00:21:23 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maar de jonge generatie Spanjaarden hè? Die hebben ook een generatie Z die willen van de ham af, hè? Dus We hebben daar wat onderzoek gedaan en zien dat daar wat potentie is, dus Dat is wel iets wat we in ons achterhoofd hebben. Maar dan nog geld dat keuzevrijheid, hè? Wanneer wil ik iets kiezen en wat wil ik kiezen of wil ik liever doneren? Het allerbelangrijkste is en dat kan Alleen maar met een platform.

00:21:47 Manon van Leeuwen – Zustaina

En de box blijft altijd onderdeel van het platform en de giftcard blijft altijd onderdeel van het platform.

00:21:54 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja dus Er zijn geen 3 aparte dingen, Maar het is een geïntegreerd ding. Het platform is eigenlijk de podia.

00:21:55 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nee.

00:21:58 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja je kan het platform los ja je kan het platform als benefit portaal inzetten hè? Als benefit box, dan dan heb je het hele jaar een portaal waar je Mensen in.

00:21:59 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Iemand of Jan.

00:22:08 Manon van Leeuwen – Zustaina

Kunnen om hun cadeaus te fixen, maar ook om hun duurzaamheidsleningen te doen. Je kan je eigen duurzame projecten daarin kwijt, hè? Dan krijgt het een andere lading, maar je kan ook Alleen voor kerst kiezen. We noemen dat een kerst keuze concept. Dat is in Nederland heel gebruikelijk. Je krijgt als medewerker een code van je baas In de mail soms heel ver voor kerst in september al Omdat de organisatie wil dat dat de gekozen pakketten allemaal op de borrel in huis zijn bij het bedrijf.

00:22:39 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maar meestal krijg je die code een week voor kerst in je inbox. Je logt in.

00:22:45 Manon van Leeuwen – Zustaina

Een soort virtuele kerstmarkt. Je kan gaan kijken wat wat je wil shoppen en dat doen wij al twee jaar. Daar is Natuurlijk. Dat is de basis geweest voor benefit, hè? Want dat portaal staat al en dat wordt steeds groter. We zien dat nu bijna de helft van onze kerstpakket klanten dat koopt en Daarom is onze.

00:22:46

Ja.

00:23:04 Manon van Leeuwen – Zustaina

Onze pot In de Foundation ook zo aan het groeien, hè? Vorig jaar € 40.000 aan goede doelen Omdat en het keuze betaal groeit dus ook de stortingen naar het goede doel.

00:23:13 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja en dan Misschien nog terug even naar naar de hoe je als ondernemer naar die business kijkt. Want is het nou lucratief en interessant om een kerstpakket te bedrijf te hebben of niet?

00:23:24 Manon van Leeuwen – Zustaina

Het is een heel lucratief mega lucratief, zelfs Als je veel rotzooi verkoopt. Ja ja, ja, en het zou voor ons ook nog interessant zijn, hoor maar.

00:23:28 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja dan dan is het interessant.

00:23:30 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Oke.

00:23:35 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik wil inspireren, Ik wil niet Alleen geven, Ik wil iets goeds geven en Ik wil dat Mensen denken, jeetje he. Dit is ingepakt door sociale werkplaats wat tof hè? Dankzij mij heb ik hier iemand een hele fijne dag gegeven, want dat klinkt heel maar nauw, Maar het is wij werken Samen met een aantal sociale werkplaatsen. Die vinden het zo leuk, want het zijn allemaal leuke producten. Denk dat cadeautjes en ze pakken het in, dus je geeft Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Geef je leuk.

00:23:37

Ja.

00:23:55

Ja.

00:24:03 Manon van Leeuwen – Zustaina

Werk, je doet iets heel goed, hé, kijk, wat hier op tafel staat zo een kokosnoot kaars denk je ja leuk een eco kaart in een kaars in een kokosnoot, maar die kokosnoten werden normaal verbrand hè? Die vielen uit die boom kookschorten uitgehaald ging In de fik. Dat is heel veel extra **** de lucht in en het had geen doel en nu is een extra inkomstenstroom en Het is leuk verpakt. En Als je kaars op is zet je er een plantje in hè dus zo heeft alles een circulair verhaal en een gedachte achter het product. Dat is wat ik mee wil geven, Dat is Waarom wij ook altijd een QR code In de box hebben en kunnen Mensen kijken, wat zit er?

00:24:38 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maar eigenlijk in, en wat is dat dan eigenlijk en Waarom zit dat erin?

00:24:43 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus dat wil ik ook groot maken, hoor. Ik stop nu met kerst zeker niet. Die markt is groot en die is zo aan het verduurzamen dus daar daar liften wij ook mee en heel graag zelfs. Want hoe meer Mensen Ik kan bereiken, hoe beter ik zie. Alleen We moeten allemaal minder, hè? Dus We moeten gewoon minder met alles of het nou autorijden is of consumeren. Dat geldt ook voor kerstpakketten en We willen ook hè? De nieuwe generatie wil ook minder, die zitten niet per se meer te wachten op die grote dozen.

00:24:57

Ja.

00:25:15

Ja.

00:25:16 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus daar spelen we op in.

00:25:17

Ja.

00:25:19 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Nu zou je met een?

00:25:19 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Crowdfunding bezig kan je daar eens wat over vertellen.

00:25:22 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, We zijn vorige week live gegaan. Ja, onze steen na benefit goed neer te kunnen zetten, hebben we wat geld nodig voor IT. Met name je kan je voorstellen dat kerstpakketten in een portaal zetten waarmee medewerkers kunnen kiezen iets anders is dan een spaarsysteem, hè? Waar saldo ‘s op kunnen lopen en ook weer kunnen verminderen waar werkgevers zelf hun content in kwijt kunnen. Waar wij content voor kunnen gaan maken met leuke filmpjes hoe je je leven kan verduurzamen.

00:25:54 Manon van Leeuwen – Zustaina

En, We hebben gezegd, van nou, met 2 t kunnen we de basis neerzetten. We willen ook graag twee launching customers, dus als er nu corporates luisteren tegen kostprijs, gaan we er twee lanceren dit jaar Omdat we goed een bètaversie willen goed kunnen testen.

00:26:10 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Maar wat voor corporates?

00:26:13 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Maakt dat uit wel wat voor ze dan je zie bedrijf of de verzekeraar van bv.

00:26:15 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nee hoor nee ja dan.

00:26:17 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Of.

00:26:18 Manon van Leeuwen – Zustaina

Kan allemaal kan allemaal. Ja, ja, ja, dat maakt niet uit. We zien dat de zorg heel weinig budget heeft, hè? Ik ben zelf een zorgbestuurder.

00:26:18 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Wat ben je ben? Ja.

00:26:27 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Wat voor zorg ouderen zorgen voor jeugdzorg en voor.

00:26:29 Manon van Leeuwen – Zustaina

Hier alles ziekenhuizen ouderenzorg VVT dat die instellingen. Ja, Dat is ook heel vaak CO bepaald. En ja, Dat is gaat dan om pakketjes van € 35. Dan kan je gewoon niet zoveel mee. Je kan er wel iets moois mee maken hoor, Maar het is klein en als iets klein is hebben Mensen al direct de associatie. Ik word niet gewaardeerd hè, dus Dat is heel ingewikkeld.

00:26:31

Nou.

00:26:50 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus wij zeggen altijd van kies wel lekker voor een pakket van minstens € 50. Dan kan je ook echt impact maken. Dus toen dachten we, We kunnen naar de bank gaan. De lening gaan aanvragen, We kunnen ook.

00:26:55 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja.

00:27:03 Manon van Leeuwen – Zustaina

Gaan kijken of we toe zijn aan investeerders en iets met allerlei constructies gaan doen. We zijn een familiebedrijf. We hebben het nog helemaal niet over gehad, maar en wij met onze familie vinden dat nog even ingewikkeld hè? Wie Laten we toe en en want ja, duurzaamheid zit zo in mijn genen van top tot teen en dus Ik ben heel bang dat ik niet de juiste impact investeerder kan vinden die mij mijn ding ook echt.

00:27:11 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Bij, dat staat ook op mijn lijstje.

00:27:29 Manon van Leeuwen – Zustaina

Doen en Ik ben heel eigenwijs Natuurlijk.

00:27:31 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Hallo echt?

00:27:33 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus We hebben gekozen voor crowdfunding. We dachten, nou is ook wel leuk, kunnen Mensen ook hè? Je hebt heel veel bereik.

00:27:39 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Het is eigenlijk een soort marketingcampagne ook ja, Je moet er ook hard voor rennen. Tenminste ja, Als je niks doet dan het komt niet zomaar naar binnen gevlogen dus oke dus je gaat dus geld lenen bij de crowd bij je community, oké?

00:27:42 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja ja.

00:27:44 Manon van Leeuwen – Zustaina

Je moet heel veel voor doen. Ja, ja.

00:27:47 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nee, nee, nee, nee, nee.

00:27:54 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja.

00:27:55 Manon van Leeuwen – Zustaina

Voor tegen 4% rente, hè? Dat Mensen kunnen meedoen vanaf € 100.

00:28:00 Manon van Leeuwen – Zustaina

En, We hebben allerlei bonus pakketten vanaf € 500, dus bij € 500 krijg je een fles wijn en bij € 1.000 krijg je al een pakket. Elke kerst en bij € 2.000 krijg je ook giftcards er bij een inlogcode. We hebben dat pakket helemaal steeds groter gemaakt en de eerste 30% moet je dan zelf ophalen voordat je live kan. Dus dan moet je echt naar vrienden en familie gaan om te zeggen van joh, wil je mij helpen? Het is niet makkelijk.

00:28:22 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja.

00:28:26 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja.

00:28:28 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Opeens ja, hoe ging het dan vertellen? Wat maakt dat niet makkelijk?

00:28:31 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, Ik vind dat Het is hulpvragen en ook al ben je heel trots op je bedrijf. En weet je zeker dat.

00:28:38 Manon van Leeuwen – Zustaina

Iets dat Iedereen hierop zit te wachten, want dan denk je als ondernemer, dat weet je als ondernemer zeker wil je je niet afhankelijk opstellen van vrienden en familie, hè? Dus daar Het was wel een drempel die ik over moest voordat ik besloot dit te gaan doen.

00:28:52 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

En, wat maakt dat je dan toch dat durfde of deed?

00:28:55 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nou ja, Omdat ik het fenomeen crowdfunden heel erg bij ons vind passen om.

00:28:59 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dat ik ook wel hou van herrie maken, hè? Op socials op LinkedIn. Wij zijn er altijd heel erg aanwezig. En ja, Ik wil Mensen inspireren, dus hoe meer Ik kan schreeuwen, ja, kies voor een duurzaam cadeau en stop met die rommel. Hoe beter dus Ik kan dat nu ook Samen met crowd about now.

00:29:15 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Oke, dus je moest. Je moet eerst zelf een stuk ophalen. Hoe heb je het aangepakt dan is.

00:29:17 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja ja.

00:29:19 Manon van Leeuwen – Zustaina

We hebben Trelleborg gemaakt.

00:29:20 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Een smite.

00:29:22 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Want wie is, wordt trouwens, en Dat is Misschien nog wel even goed aan te vullen. En dan.

00:29:24 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja.

00:29:25 Manon van Leeuwen – Zustaina

Pakken we de lijn weer op. Ja, nou, wij zitten op kantoor met 6 Mensen en in hoogtijdagen met kerst werken we met 30, 40 Mensen hè, dan hebben we 3 dagdeel.

00:29:37 Manon van Leeuwen – Zustaina

7 dagen per week hebben we Mensen volle bak aan het werk en het management bestaat uit olie, iris en uit mij en Wij zijn familie. Olie is mijn zoon en iris is zijn vriendin.

00:29:49 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Heeft ze ook aandelen of zijn alle zijn ook or ja.

00:29:52 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja olen iris ja zij ja ja ja die zijn allebei koonen die groeien in zeg maar met een percentage.

00:29:58 Manon van Leeuwen – Zustaina

Per jaar nu.

00:30:00 Manon van Leeuwen – Zustaina

En, zodat ik er Natuurlijk een keer uit kan.

00:30:01 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja en wie is de bos?

00:30:03 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, Ik ben den Bosch ja ja ja ja ja ja ja ja.

00:30:04 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Toch seo een beslissen? Ja is wel belangrijk. Dat is Natuurlijk oké en dan terug naar dat Trello Board, dus We hadden het over, ja.

00:30:12 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, We hadden het over. We hebben een trello bord gemaakt van nou wie in onze omgeving is altijd heel enthousiast over ons, want dat vind ik het allerbelangrijkste geld is leuk, Maar ik wil vooral dat Mensen, de Mensen die altijd aan je vragen, hoe gaat het nou? En Ik vind het zo tof wat je doet. De Mensen die als eerste emmer bij mij werden hè. Toen wij in 2019 sustain hebben begonnen en ik dat membership lanceerde, had ik 5 vriendinnen die meteen Member redden. Die hebben nu ook € 100 voor je over en Dat is ondertussen meer geld hebben ook meer geld.

00:30:36

Ja.

00:30:41

Ja.

00:30:41 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus Je moet op zoek naar je vrienden en familie die in jou geloven als familie en die in duurzaamheid geloven en die het leuk vinden om te investeren.

00:30:53 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja en dit geld kunnen missen ook.

00:30:55 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja.

00:30:56 Manon van Leeuwen – Zustaina

€ 100 anders Natuurlijk, Maar we hebben ook wel vrienden en familie die meer erin hebben gestoken.

00:31:02 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

En, wat is je verwachting hoe het nu verder zal ga?

00:31:04 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nou.

00:31:04 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Jullie hebben het streefbedrag, zeg maar gehaald voor de kickoff en dan moet je en dan ga je echt live, oké?

00:31:06 Manon van Leeuwen – Zustaina

Minimaal twee ja ja ja en dan ga je live. Ja ja, en Dat was afgelopen dinsdag bij de radio uitzending van de ondernemer sta ik om live ja, dus Dat was een hele toffe combinatie. Dan moest ik dat weekend nog wel behoorlijk aan trekken, want Mensen zeggen heel snel, ja joh, prima, ik doe 1000 of ik doe 2000 of 5.

00:31:15 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ik zag het ja.

00:31:25 Manon van Leeuwen – Zustaina

1000, maar dan komt, wil je het ook echt storten? En Dat is weer die vraag die Je moet stellen. En Ik heb ontdekt bij mezelf.

00:31:25

Ja.

00:31:28 Manon van Leeuwen – Zustaina

Oké.

00:31:34 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dat ik dat?

00:31:34 Manon van Leeuwen – Zustaina

Echt heel moeilijk, vind dus oke nog een appje sturen, hoi je.

00:31:38 Manon van Leeuwen – Zustaina

Kan hier storten.

00:31:38 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Je moet eigenlijk kozen. Ja toch of niet, want Iedereen zegt ja, leuk idee maar maar ja, ja.

00:31:39 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, Je moet ******. Ja, tuurlijk zegt Iedereen dat maar maar dan echt op die knop drukken wel even een ander verhaal en en dan moet je de druk achter zetten, want Ik wilde per se.

00:31:47

Ja.

00:31:50 Manon van Leeuwen – Zustaina

Zag die 60.000 binnen hebben dat 30% van 2 t. Omdat we dan live konden. Nou Dat is gelukt. Toen zijn we woensdag gestart met socials en online en je ziet nu 65 66 We hebben er 10% nu bij, dus We hebben uitgerekend We willen over 5 weken het resultaat hebben op 15 april en.

00:32:11 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, Wij hebben geleerd dat tussen 30 en 50 nog best ingewikkeld is. Daarna is die vijftiger is. Krijg je die hockeystick, want dan heeft Iedereen vertrouwen in het goed. Ja ja dus ja, We zijn nu allerlei.

00:32:15

Ja.

00:32:20 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Oh ja is een soort kritische massa van oh oke.

00:32:27 Manon van Leeuwen – Zustaina

Natuurlijk acties aan het bedenken, want dat moet je gewoon doen. Je kan je fulltime mee bezig zijn. Sterker nog, je ja, Ik ben daar ook elke dag wel een paar uur mee bezig. We gaan nu met onze partners iets leuks doen hè. Partners die in ons investeren dat we met hun een mooie box maken die we In de picture zetten, bijvoorbeeld en dan ook in bepaalde gradara.

00:32:43 Manon van Leeuwen – Zustaina

Precies, We hebben een partner gehad, klepper en klepper erop. Dat is wel grappig die zei Van joh, Ik heb wel een badge erop, geef ik weg voor alle investeerders die daar nu de komende weken dus. Zo gaan we een beetje op zoek naar leuke acties. Onze nieuwsbrief Natuurlijk. We hebben een achterban van 10.000 Mensen, dus daar hebben we nu ook de eerste aankondiging gedaan. Maar ik heb ook wel geleerd Als je 1 t nodig hebt, dan heb je 3500 Mensen nodig die landen op je pagina van crowdaboutnow en Dat is best veel.

00:33:10

Ja.

00:33:13 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Waar zit voor degene die meedoet met de met de funding? Zeg maar wie wat voor voordeel zit daar dan voor mij aan?

00:33:19 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Dus dat gewoon puur het goede gevoel te koop, Omdat ik een groen verhaal verder mag brengen of wat wat bij share funding. Ik koop een stukje van het bedrijf. Hij, oh ja, ik word mij de aandeelhouder cool en dan leg je daar wat geld voor neer dan geld uitlenen wat wat levert dat mij verder op? Ja.

00:33:24 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja Dax.

00:33:26 Manon van Leeuwen – Zustaina

Aandelen.

00:33:27 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja ja.

00:33:37 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja oké ja ja.

00:33:39 Manon van Leeuwen – Zustaina

Jaar hè dus we betalen direct rente vanaf dag één hè. Één keer per jaar betalen we de rente uit. Nou ja, op de bank krijg je niet meer zoveel hè? Hier en daar wel wat maar dus Dat is Maar de Mensen die echt in ons in ons gaan investeren met een lening voor de rente.

00:33:52 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, ja, die nee, en dat gaat men. Dat denkt niet dat Mensen dat doen, want het blijft Natuurlijk ook een startup, hè dus Maar het is inderdaad het goede gevoel. Je helpt mee een beweging te realiseren. Je helpt mee de kerstpakketten branche anders te Laten zijn. Je helpt mee nog meer bomen te planten Foundation groter te Laten groeien hè We hebben vorig jaar bijna 50.000 pakketten gedaan, We willen er gewoon 100.000, wij willen in 2030 1 miljoen Mensen.

00:33:54 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Dat is niet in centen.

00:34:24 Manon van Leeuwen – Zustaina

Kennis hebben Laten maken met duurzame producten en We hebben hè. De spreadsheet Natuurlijk gemaakt vanaf 2019 1000 pakketjes in 2000 19 4, 1000 in 2020, dat werd ineens 10. Toen werd het 20 tot 30 hè, zo gaat het nou, dat moet 1 miljoen zijn in 2030 en Dat is niet eens een hele gekke droom. We moeten wel elk jaar 1,5 keer zoveel gaan omzetten en vooral Mensen enthousiast maken, Maar dat is een bizarre beweging waar je aan bij kunt dragen.

00:34:56 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Iemand die luistert en ik aan vet verhaal. Ik wil meedoen wat. Wat zijn de stapjes? Zeg maar hoe.

00:35:00 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Kunnen ze meedoen?

00:35:02 Manon van Leeuwen – Zustaina

Heel simpel gaan er crowdaboutnow.nl en daar vind je susana en Als je op die knop drukt dan krijg je een bedrijfsfilmpje van ons te zien met de *****. In 1,5 minuut vertel ik nogmaals wat ik net het afgelopen kwartier heb verteld, hè? Waar bestaan waar we vandaan komen waar we naartoe gaan, waar we het geld voor nodig hebben. Dat kan je ook nog allemaal nalezen en dan is er gewoon een knop en die heette investeer en dan werkt het heel eenvoudig. Je gaat een paar vragen langs over financiering, hè? Dat is Nederland volgens de wet verplicht en dan is het een kwestie van I deal.

00:35:34 Manon van Leeuwen – Zustaina

Klik in je zit erin en dan?

00:35:38 Manon van Leeuwen – Zustaina

Gaan we verder naar het eind en Dat is dan half april hoop ik en pas Als we dan de € 200.000 binnen hebben, gaat de funding ook daadwerkelijk door halen we het niet, krijgt Iedereen zijn geld weer terug. We krijgen We gaan 4% rente per jaar betalen en vanaf.

00:35:52 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Oké ja.

00:35:56 Manon van Leeuwen – Zustaina

Jaar 3 VI.

00:35:57 Manon van Leeuwen – Zustaina

5 gaan we ook aflossen.

00:35:59 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Oké.

00:35:59 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus Dat is het verhaal.

00:36:00 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

OK, hele verhaal, Maar ik. Ik hoop dat Als je nu luistert of kijkt je denkt van, Ik vind het tof verhaal dat je dat gaat doen. Crowne.nl, We gaan nog even reflecteren op jouw reis als ondernemer beginnen met een paar dilemma’s en dan heb ik een paar vragen over jouw ondernemerschap. En ten eerste dilemma is, Ik heb iets bereikt of ik sta nog aan het begin nog korte antwoord geven.

00:36:25 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik heb zeker iets bereikt?

00:36:26

Oké.

00:36:27 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ben je tevreden met jezelf. Ben je kritisch op jezelf?

00:36:31 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik ben tevreden met mezelf.

00:36:33 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Reis, ben jij goed met geld of kun je nog wat leren over geld?

00:36:37 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik ben goed met geld.

00:36:39 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Denigreren of ik doe het liever zat.

00:36:41 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik doe het helaas liever?

00:36:42 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Zelf Als ik nog kiezen, werkt hij dan liever nou met Mensen of met robots?

00:36:47 Manon van Leeuwen – Zustaina

Neem Mensen.

00:36:48 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

OK geld sparen of geld uitgeven geld uitgeven, aardig gevonden worden of een stevig gesprek.

00:36:55 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik zit denk ik in het midden, maar Als je aan Mensen vraagt, wie is Manon, dan denk ik dat ze zeggen, een stevig gesprek licht. Activistisch zelfs.

00:37:05 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Vooruit kijken of gewoon nu aan de slag gaan.

00:37:07 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nee vooruitkijken. Ja, nee, nee, nu aan de slag gaan. Ik ging kijk, ik ging al te te snel aan de slag. Ik liet jou je zin niet eens uitpraten uitspreken. Ja, aan de slag meteen ja.

00:37:14 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja aanslag dus OK, de stekken ergens uit trekken of doorgaan Als het pijn doet.

00:37:22 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nee, Ik ga door tot het pijn doet, Maar ik moet wel zien dat het potentie heeft met ik trek niet zomaar ergens stekker uit, Maar ik laat iets niet doodgaan. Als ik zie dat het geen potentie meer heeft.

00:37:34 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Oké laatste dilemma, klanten of medewerkers?

00:37:39 Manon van Leeuwen – Zustaina

Zo, Dat is een moeilijke zaag klant is koning, maar mijn medewerkers ook Zonder medewerkers geen klant.

00:37:47 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Mogen eerlijk zijn.

00:37:50 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja medewerkers vervangen het makkelijker dan klanten.

00:37:54 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Klanten dus.

00:37:56 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Mooi even bij is er een dilemma die die er zelf uit wil pakken, die jou triggerde waarvan je dacht van.

00:38:02 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nah, ik vond het heel grappig dat je zei geld uitgeven of kan je goed met geld omgaan en vervolgens nee, dat dat ja en ik zeg uitgeven en toen zei.

00:38:08 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Spaar of uitgegeven.

00:38:14 Manon van Leeuwen – Zustaina

Kan je goed met geld?

00:38:15 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Zo even kijken, We hebben goed met geld of Ik kan nog.

00:38:17 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Wel wat leren over geld?

00:38:19 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja en die twee confronteerden volgens mij mijn antwoorden.

00:38:22

Ja ja.

00:38:24 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik ben opgegroeid in Rotterdam Zuid in ieder geval ouders uit Rotterdam Zuid en Wij hebben opleiding allebei niet afgemaakt en We hebben tijden gehad.

00:38:37 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dat we het niet breed hadden, en toch zijn er mijn ouders dat het ****** aan de.

00:38:40 Manon van Leeuwen – Zustaina

Armoede en Dat is.

00:38:41 Manon van Leeuwen – Zustaina

Echt zo tussen mijn oren geprent, dus Ik heb.

00:38:44 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

En, wat houdt dat in? Die uitspraak ****** aan de armoede.

00:38:47 Manon van Leeuwen – Zustaina

Feest Het is altijd feest. Ja ja, en We hebben wel even geen geld, Maar we trekken toch ergens een fles wijn uit de kast. Weet je dat? Dus Ik ben een slechte spaarder privé, zeg maar, en Ik ben ook wel, ik neem risico’s zakelijk gezien, Omdat ik heel erg geloof in zijn stenen geloof ik heel erg. Kan ik echt wel tot het randje gaan? Wij hebben een vrij bijzonder le.

00:38:47 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja lijst nu plukken dag etcetera oké.

00:39:14 Manon van Leeuwen – Zustaina

Een liquide model, zeg maar onze liquiditeit is Natuurlijk een soort hockeystick, want de kerstpakketten business begint een september. Dan gaat de eerste klant storten tot 1 februari en dan lopen we Alleen maar leeg, hè? Dat is ook een van de redenen dat je graag een benefit portaal daarnaast wil hebben. En je dan kan je financiën gaan spreiden en wordt het.

00:39:32 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Beter schaalbaar naar jouw ondernemersreis, want We hadden de dilemma’s Als je op reis gaat. Als ondernemer kom je ook allerlei uitdagingen tegen. Wat is voor jou het grootste obstakel geweest tot nu toe?

00:39:44 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Waarvan je echt dacht van, hoe kom ik hier?

00:39:46 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Nou weer doorheen? Nou.

00:39:48

Oh.

00:39:50 Manon van Leeuwen – Zustaina

Obstakels zijn er zeker geweest, Maar dat waren de wat kleinere obstakels. Elke keer was mijn loods te klein, hè? Zat ik ergens anti kraak op 30 m² werd het 100 m² werden 204 en weer weg en weer weg. En Dat is spannend. Huurcontract tekende 3 maanden vond ik allemaal spannend.

00:40:10 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maar in dat kader is een kerstpakketten business heel ingewikkeld, hè? Want je hebt een hele jaar een loods en er staat van alles in en bestelt iemand ja, dan stelt iemand 1 keer 100 paas pakketjes of 500 dus die maand te rennen we weer een beetje. Maar voor de rest gebeurt er niet veel en met kerst heb je ongeveer 3 panden nodig.

00:40:18 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Volop stilstaan maar ja.

00:40:30 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maar Misschien is het wel een mooi verhaal.

00:40:33 Manon van Leeuwen – Zustaina

Mijn zus.

00:40:35 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik heb het idee dat zij altijd bij mij is. Ik kan haar echt.

00:40:40 Manon van Leeuwen – Zustaina

Vragen van gaat dit goed af aflopen, hè? Hoe moet ik investeren nu in een loods? Het is al augustus kerstpakketten komen eraan. Ik heb al 3 grote klanten binnen. Ik heb geen ruimte toen wij. Wij hebben een een loods twee loodsen in een rijtje in een industrieterrein bij mij In de buurt, want Dat was toen nog vrij en de eerste eerste jaar dat we daar zaten 2021.

00:41:04 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ging ineens die kerst door de dampkring, maar die hele loodsen in om me heen buren links rechts waren allemaal nog leeg, dus Ik heb die al die eigenaren gebeld en Ik heb 4 maanden lang gewoon 4 loodsen op een rij gehad. Maar het jaar daarna waren die allemaal verhuurd en kreeg ik weer al die aanvragen. En toen dacht ik.

00:41:22 Manon van Leeuwen – Zustaina

Hoe gaan we dit doen? En en ik keek ook naar Ole, mijn zoon en mijn team en dacht van, hoe gaan we dit doen? En toen ging de deurbel en kwam de meneer vragen of we de auto even wilden verplaatsen?

00:41:34 Manon van Leeuwen – Zustaina

Want die stond voor een loods verkeerd en toen zei die verrek, wat zijn jullie aan het doen? En wat leuk. En ja, heel leuk. Maar zeker druk met kerst is ja heel druk en daar zit nu ook echt mijn hoofdpijn probleem. Waar moet ik naartoe? Dan zegt hij, Ik heb een pand in Oostvoorne. Ik heb daar net gekocht, Ik ga daar lekker in 200 m² die man heette Nicolas, mijn zus zitten Nicole en daar kom ik dan pas maanden later achter, hè, dus Dat is allemaal goed gegaan en zijn we aan de slag gegaan en zo grote obstakels.

00:42:04 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik heb zo’n.

00:42:06 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ontzettend kat feeling dat dit goed komt, dat ik me er nooit heel erg druk kon maken.

00:42:13 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik vind het heel spannend dat we nu aan het doen zijn, hè? Geld ophalen nieuw concept neerzetten, Maar ik heb zo’n stevig geloof en vertrouwen dat dit komt ook wel weer goed. En We gaan ja dus ik. Ik weet niet of ik hele grote obstakels ken zit, ook niet zo in mijn aard. Ik ken weinig problemen, ik zie altijd gelijk 10 oplossingen. Heel irritant ook voor anderen. Het is heel irritant.

00:42:31 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Nee.

00:42:38 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maar ja, die ken ik niet zo.

00:42:40 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Mooi, wat is je grootste les tot nu toe, iets waar je Dat is Misschien een andere vraag, maar waar, waarin ben je het meest gegroeid als ondernemer? Want je was bestuurder, maar hele andere wereld dan zelf een hutten waren. Ben jij het eens gegroeid?

00:42:50 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja ja ja.

00:42:53 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nou, waar ik nog veel meer in zou moeten gooien. Volgens mij was dat ook een van de dilemma’s, is delegeren vind ik heel ingewikkeld nog steeds, maar daar loop ik steeds vaker tegen een tegen mijn eigen grenzen op. En dat komt Omdat ik met twee goede Mensen hebben, olie en iris, die mij die spiegel vak voorhouden, dus Dat is nog steeds een groeiproces. Het liefst doe ik alles zelf, want Ik vind dat ik alles sneller en bed.

00:43:16 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dat kan.

00:43:16 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Daarom staat en wil je Mensen voor robot staat ertussen. Ik zou het liefst met robots werken. Die jij zou toch Mensen? Ja, ja.

00:43:21 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nee, ik zei Mensen, ja, nee, ik zei wel, Mensen, ja, ik zei wel Mensen.

00:43:26 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Maar delegeren dus.

00:43:27 Manon van Leeuwen – Zustaina

Delegeren en ja, wat ik heel erg heb geleerd, Ik ben.

00:43:32 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja best wel een drammer en dat kon heel erg goed in mijn integriteit, want ik kom ergens binnen en dan moet er iets gebeuren. Ze huren mij niet in Als het allemaal pais en vree is en dat financieel allemaal geweldig gaat, dus dan kan je rammen hè? Dus dan kan je opruimen, dan kan je hè zorgen dat Bam BAM BAM, We gaan die kant op fusies of ja.

00:43:53 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus niet, en nu ben ik gewoon een bedrijf aan het bouwen en kan je niet zomaar drammen en rammen Omdat je rekening moet houden met Mensen met stakeholders met klanten In de zorg heb je patiënten en dat zijn geen klanten. Dat is heel iets anders.

00:44:03 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja.

00:44:10 Manon van Leeuwen – Zustaina

En dat in een tijd dat ik heel erg zelf duurzaam ben geworden, hè? Duurzaam ben gaan leven ik. Ik was helemaal niet duurzaam aan het leven.

00:44:18 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus ik eet geen vlees, ik eet geen zuivel, ik koop geen kleding. Ik rij geen auto en doe dat maar eens in je eigen sociale context waar Iedereen gewoon knetterhard doorgaat met lease auto’s met huizen verbouwen met 3 keer 1 vliegtuig.

00:44:32 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Mijn vrienden verloren.

00:44:35 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Zijn dingen verwaterd?

00:44:36 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, die zijn Er zijn dingen verwaterd. En ja, en ik moet oppassen dat ik ze niet verlies. En daar heeft wel een heel groot leerproces gezeten afgelopen. Nou, Dat is ondertussen 2016, dus Dat is best wel ik dacht laatst, Het is bijna 10 jaar geleden dat ik die documentaire zal.

00:44:54 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maar mijn zusje is nu 6 jaar geleden overleden en daar zit mijn grootste proces. En in het begin nam Niemand mij kwalijk dacht, Ach ja, Het is Manon, weet je. Die is dus dus verloren en die staat hier een beetje activistisch te doen. En toen standpunt wel wat, maar waar het wel weer over. Maar nu pikken ze Natuurlijk niet meer.

00:45:06 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Maar het wordt erover.

00:45:09 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus Ik heb wel af moeten leren om dat te doen en dat vind ik soms heel moeilijk, want dan denk ik ja.

00:45:15 Manon van Leeuwen – Zustaina

Wij moeten strijden, hè? Wij, als wij het niet doen, wie doet het dan? Maar je wint er niks mee, hè? Dus het op een handige manier Mensen inspireren op. Ik ben gelukkig een heel vrolijk persoon, heel blij persoon dus Mensen pikken dingen wel wel vaak van me, Omdat ik ook altijd veel zelfspot heb en de grappen laat zien waar het bij mij allemaal helemaal misgaat.

00:45:40 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maar zakelijk delegeren en in het sociale zeg maar wat minder.

00:45:45 Manon van Leeuwen – Zustaina

Op de bres springen en anderen veroordelen, daar zit de pijn, dat heb ik echt wel af moeten leren en vind ik soms nog moeilijk.

00:45:54 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Wat doe jij aan het groeien als ondernemer?

00:45:57 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Heb jij een ritueel om even uit te zoomen? Lees je boeken podcast, heb je een coach?

00:46:04 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Zijn er van dat soort dingen of tot nu toe gewoon alles zelf uitgevogeld.

00:46:09 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik heb heel veel zelf gedaan, Maar ik lees heel veel boeken en dat kan.

00:46:16 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dat kunnen er 5 per week zijn, Omdat ik.

00:46:19 Manon van Leeuwen – Zustaina

Bedenk dat ik iets moet doen aan email marketing wat we helemaal niet doen en dan ga ik alles lezen over immer marketing. En dan schrijf ik me ook in voor alle nieuwsbrieven en luisterboeken. En dan binnen no time hebben we dat op de rit.

00:46:34 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ik kijk ook altijd wel naar de business coaches die Er zijn. Ik vind het tegelijkertijd ook een hele enge wereld hoor. Al die business coaches die.

00:46:42 Manon van Leeuwen – Zustaina

Mijn eng is niet het juiste woord, maar Er zijn nog eens zoveel, hé, Ik ben 56.

00:46:48

Ja.

00:46:50 Manon van Leeuwen – Zustaina

Als je bejaard, dan denk ik voor de wereld van de business coaches, dan denk ik goh, Misschien moet ik dat ook wel eens doen, dus Ik heb wel. Er zijn een aantal coaches waar ik mee in gesprek ben. Ik ga ook wel naar.

00:47:01 Manon van Leeuwen – Zustaina

Masterminds, laat me echt wel inspireren.

00:47:05 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja even terug naar je boeken. Is er een boek waarvan jij denkt van, Hé, die zou ik nog wel een keer willen lezen of.

00:47:11 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Stel, je mocht een boek cadeau doen aan 10 andere ondernemers. Welk boek zou je dan geven?

00:47:16 Manon van Leeuwen – Zustaina

Nou, dat zou nu de solution nist zijn.

00:47:20 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Niks.

00:47:22 Manon van Leeuwen – Zustaina

Het is een heel mooi boekje van een Engelse dame die naar de solution ist, zegt het eigenlijk al hé, de degene die de oplossing biedt, die eigenlijk een beetje zij heeft al 16 jaar futura. Dat is een bedrijf die helpt In de hele verduurzamingsslag van Van andere bedrijven.

00:47:42 Manon van Leeuwen – Zustaina

En zij zegt eigenlijk wat ik net zei, hè, je durft soms niet meer voor je waarden staan, Omdat je bang bent dat je Mensen ja daarmee teveel veroordeeld, hè? Niemand mag meer vlees eten, Niemand Iedereen moet een elektrische auto en zij geeft heel duidelijk aan het bedrijven. Het is juist een enorme kans verduurzaming hè? Dus hij pakt het heel erg op vanuit het positieve en vanuit de strijd en vanuit de ambitie.

00:48:10 Manon van Leeuwen – Zustaina

3 en vanuit de positief benaderen van welke kant ze er allemaal zijn om met elkaar deze wereld te redden. Dat is echt wel een interessant boekje om te lezen. Ja, Ik heb hele stapels. De verborgen impact is Natuurlijk ongeveer mijn bijbel Als je het nou hebt over verduurzamen, dan zou ik zeggen, Iedereen zeggen, wil je iets doen? Doe Alleen even testen mijn verborgen impact.nl, dan zie je direct hoeveel aardes je gebruikt. Super inzichtelijk denk je, oh, Als ik iets minder vlieg of Als ik?

00:48:41 Manon van Leeuwen – Zustaina

Wat kleiner, gewone of Als ik Misschien wat minder autorij, dan heb je heel veel impact, dus Het gaat eigenlijk over de impact in je persoonlijke leven.

00:48:49 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maar ik. Ik geef heel veel van die lezingen en dan.

00:48:51 Manon van Leeuwen – Zustaina

Pas ik dat.

00:48:52 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ook toe bij bedrijven over hun eigen bedrijfsvoering, want die werknemer die ziet dat veel vleeseten veel impact heeft. Die kan ook op de werkvloer zeggen, zullen we eens een dagje plantaardig In de kantine doen? Die ziet dat zijn autoritjes heel veel impact hebben, zal ook aan kunnen geven. Zullen we de fiets naar je werkdag organiseren met elkaar, dus zo zie je wel een mooie combinatie.

00:49:15 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja mooi.

00:49:16

Ja.

00:49:18 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Misschien nog een fijn onderwerp, wat nog niet gepasseerd is, vrouwelijke ondernemerschap.

00:49:23 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

En daar nog een mening over?

00:49:23 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja.

00:49:24 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, dan heb ik zeker een mening over.

00:49:25 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Hoe bezittend ik kreeg laatst op mijn donder op LinkedIn iemand zei ja, Gerard, wanneer ga je nou meer vrouwen in je podcast toelaten? Ongemerkt stroomt het toch weer. Heeft het vol met Joost, Peter en en Koen, zeg maar.

00:49:33 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja.

00:49:36 Manon van Leeuwen – Zustaina

Oh ja ja.

00:49:38 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, nou, Ik heb toevallig op Vrouwendag afgelopen vrijdag een post gemaakt op mijn LinkedIn van Leuk Vrouwendag maar.

00:49:46 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maar je interesseert Vrouwendag eigenlijk niet zo heel erg mij interesseert meer wat wij vrouwen voor voorbeeldfunctie kunnen hebben In de wereld, want Er is nog zoveel te doen. We zouden met elkaar ervoor moeten zorgen dat we geen kleding dragen die genaaid is door vrouwen die te weinig betaald worden hè? En we zouden geen chocola moeten eten.

00:50:08 Manon van Leeuwen – Zustaina

Van plantages, waar ook mannen slaaf zijn, hè, dus gaat het nou om vrouwen, gaat het nou om mannen? We moeten gewoon als vrouw het goede voorbeeld geven en feminien leiderschap. En daar gaat het Natuurlijk ook heel vaak om. Is heel erg belangrijk, Maar dat hoeft niet In de vrouw te zitten, hè? Dat kan net zo goed In de man zitten, dus dat masculiene en feminiene die combinatie is een hele mooie waarbij er theorieën zijn. Hij zou iets meer naar het feminine moeten schuiven in plaats van het masculine, dan heb je de gouden, het gouden midden. Die zit niet helemaal in het midden.

00:50:41 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dat is de.

00:50:41 Manon van Leeuwen – Zustaina

Vraag Maar het is leuk dat je het aanroert. Ik was in Davos de opening van de World Economic Forum, daar was een Gala, een Award, de CSO Awards, de Chief Sustainability Officers en Ik was uitgenodigd. Ik ben columnist voor de optimist en ik schrijf ook nog wel eens voor de optimist en Ik was met heel erg geïnteresseerd Omdat ik de lijst met genomineerden for Sustainability Awards waren. Al heel veel vrouwen en toen was ik daar en toen wonnen er ook 4 vrouwen.

00:51:13 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ikea Ahold Unilever.

00:51:17 Manon van Leeuwen – Zustaina

En toen dacht ik, wat is dit dan, hè is? Is dat net als haar r dat zijn nou eenmaal de vrouwen die zorgen meer voor Mensen die krijgen op die baby’s en die zijn zorgzaam. En Dat is Natuurlijk heel erg In de in in die ene hoek gaan zitten. Of is er iets anders hè? Gaat het om lange adem hè, want Als je iets Als je stability voor elkaar moet krijgen, dan heb je ook wel een hele lange adem nodig. Je moet ook wel een doorzetter zijn, Je moet heel positief kunnen denken, Je moet flexibel zijn, Je moet je ergens in kunnen vastbijten zijn dat dan aspecten die veel meer bij vrouwen horen dan bij mannen.

00:51:48 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja, dus Ik ben daar nu onderzoek.

00:51:51 Manon van Leeuwen – Zustaina

Voor aan het doen?

00:51:54 Manon van Leeuwen – Zustaina

Om daar een mooi artikel over te schrijven voor de optimist. Maar Als ik jouw advies mag geven, ik zou altijd kijken naar het profiel en Ik ben ook bij. Ik was uitgenodigd met ABN AMRO tennistoernooi. Daar waren de zakenvrouwen de, de ondernemers, die waren daar ook en daar kregen we een presentatie van de cijfers. Natuurlijk. Vrouwen worden in ook in Nederland en In de wereld nog steeds veel minder betaald voor dezelfde functies dan man.

00:52:21 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja Als ik als vrouwelijke ondernemer een investering voor elkaar wil krijgen bij een Financieringsmaatschappij equity of een bank, dan heb ik minder kans dan een man. En Dat is gewoon zo nog steeds. En Dat is Natuurlijk echt wel heel ernstig. Dat is wel heel ernstig, dus dat moet veranderen, Maar ik vind dat niet voor jou een reden om dan maar vrouwen hier aan tafel te zetten. Inclusiviteit, diversiteit, duurzaamheid en Het is allemaal heel belangrijk en ik sta overal 100% achter.

00:52:54 Manon van Leeuwen – Zustaina

Maar de mens die die rol heeft is toch nog steeds het allerbelangrijkste. Dus ja, Als je tweede zelfde personen hebt voor een functie, dan zou ik inderdaad kiezen voor de vrouw als die ondervertegenwoordigd zijn op die laag. Maar anders lijkt me dat een bijzondere omstandigheid.

00:53:08

Ja.

00:53:12 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja, ik kijk naar het verhaal en Als het dan ook een vrouwelijke ondernemer is, dan vind ik dat een plus. Dan denk ik, hé extra leuk, andere Energy weer aan tafel, niet weer de zoveelste gast die wat komt vertellen. Ik heb op een of andere manier ook altijd in mijn hoofd. Ik weet niet waar Ik had opgepikt heb, maar mannen zijn van kennis en vrouwen.

00:53:18

Ja.

00:53:24 Manon van Leeuwen – Zustaina

Ja.

00:53:30 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Zijn van wijsheid dat dat?

00:53:34 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ze brengen in ieder geval een andere Energy met zich mee en en dat vind ik wel, vind ik.

00:53:35 Manon van Leeuwen – Zustaina

Zeker de combinatie is het beste. Ja ja, ja, en Ik ben in Als ik naar mijn eigen jaarclub of zo bijvoorbeeld of mijn vriendin uit mijn generatie. Er zijn er maar weinig die altijd fulltime door zijn. Blijven knallen hè? En Ik heb dat wel altijd gedaan In de gelukkige omstandigheid dat ik ouders en schoonouders allemaal In de buurt had die voor baby’s konden zorgen in combinatie met crashes en dat allemaal goed ging. Maar Er zijn Natuurlijk ook heel veel vrouwen in Nederland die er zelf voor gekozen hebben om parttime te gaan werken.

00:53:38 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Een toevoeging voor de podcast.

00:54:07 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dus ik moet ook wel heel eerlijk zeggen dat de discussies over glazen plafonds. En ja, daar heb ik de afgelopen jaren ook wel eens van gedacht. Van ja, fit, en Je moet zelf ook wel een beetje rammen, hè? Anders kom je er niet, dus Natuurlijk zijn er allerlei cijfers dat er soms niet eerlijk verdeeld wordt en dat zou onmogelijk moeten zijn. Maar ik zie ook wel heel veel vrouwen die ja dat zelf ook niet willen. En dan blijven die cijfers Natuurlijk een beetje achter.

00:54:20

Ja.

00:54:36 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ja.

00:54:38 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

We gaan In de laatste vraag.

00:54:41 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Ik zeg altijd, stel iemand is over een jaar dit hele gesprek vergeten, maar Er is één ding, wat ze nog onthouden hebben, is er iets waarvan je hoopt dat Mensen als belangrijkste les meenemen uit dit gesprek.

00:54:54 Manon van Leeuwen – Zustaina

Zo, Dat is een moeilijke vraag. Ik hoop dat ze.

00:54:59 Manon van Leeuwen – Zustaina

Hebben onthouden.

00:55:01 Manon van Leeuwen – Zustaina

Dat duurzaamheid feest is?

00:55:05 Manon van Leeuwen – Zustaina

En dat we met elkaar alles anders moeten gaan doen en dat het minder moet, Maar dat minder ook altijd beter kan zijn.

00:55:16 Gerhard te Velde podcasthost voor ondernemers

Mooi dankjewel.

00:55:18 Manon van Leeuwen – Zustaina

Graag gedaan, Dat is leuk Gooi.

de kracht van podcast inzetten voor jouw merk?

Je eigen podcast levert ontzettend veel op als je podcast slim integreert in je marketingmix. 

Met zijn podcast agency Ear Ear helpt Gerhard te Velde merken bij het succesvol opzetten of opbouwen van een podcast.  

Meer weten? Voeg Gerhard toe op LinkedIn of laat een berichtje achter op info@groeivoer.nl 

Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte

Meer afleveringen