Ik ben Gerhard, aangenaam!

Even kennismaken

Mijn naam is Gerhard en ik ben dol op nieuwe mensen leren kennen, vooral ondernemers 😉 Ik geef je graag een inkijkje in mijn leven en ben benieuwd naar jouw verhaal. 

Ik ben sinds 2008 ondernemer en heb 2 bedrijven, Eager People en Groeivoer. Met Eager People help ik organisatie aan gedreven mensen voor ondersteunende functies. Dit bedrijf draait zelfstandig, zonder mij. 

Mijn focus ligt vooral bij Groeivoer, waarbij ik 2 dingen doe. Ik maak een eigen podcast, Groeivoer. Daarnaast help ik andere organisaties om de kracht van podcast in te zetten voor hun doelen. Omdat de term podcast eigenlijk de lading niet dekt, heb ik het met klanten vaak over audio marketing. 

Audio is een krachtig instrument om verhalen te vertellen die echt dichtbij komen. Dat is zowel voor intern gebruik interessant, bijvoorbeeld om de binding tussen medewerkers te stimuleren, of bepaald gedrag te stimuleren. Maar ook voor het bouwen van je merk en vinden van nieuwe klanten kan audio een krachtig middel zijn. 

Wat kun je aan mij hebben? 

✅Netwerk. Ik ben een geboren verbinder en leg volautomatisch waardevolle connecties. Ik koppel je graag met de mensen die jouw leven gemakkelijker maken. 

Creativiteit; ik ben goed in het bedenken van concepten, content en nieuwe strategieën om jouw doelen te halen. Ben je benieuwd wat audio marketing voor jou kan betekenen, laten we dan een keer sparren. 

✅ Brainpower: ik vind het heerlijk om los te gaan op business puzzles. Leg me jouw situatie voor en ik kom met minimaal één inzicht of invalshoek waar jij mee verder kunt. 

Inspiratie. Mijn Groeivoer Podcast is een bron van inspiratie en vermaak voor veel ondernemers. 

✅Luisterend oor. Ik ben oprecht en wil je echt verder helpen. Soms is even iemand aanhoren genoeg om waarde toe te voegen.   

De lange versie

Oet Twente

Mijn verhaal begint in Twente, waar ik in 1983 geboren werd als zoon van Mees en Riet. Mijn lieve moeder zorgde voor het gezin en mijn vader was dominee. Pa was altijd aan het werk en had een groot hart voor zowel zijn gezin als de gemeente. Van deze eerste jaren in Enschede weet ik niet heel veel meer, maar het was toch een mooie, onbezorgde tijd! 

Ja, det is Kampen

Toen ik vier was verhuisde het gezin naar Kampen, waar ik opgegroeid ben. Ik kom uit een groot gezin met in totaal zeven kinderen en we gingen elke zondag twee keer naar de kerk. Hoewel ik nu niet meer naar de kerk ga en ik andere dingen geloof dan toen, kijk ik positief terug op mijn opvoeding en de gemeenschap waarin ik ben opgegroeid.

Als kind was ik altijd buiten, op ontdekkingstocht in de buurt. Op mijn 12e kwam ik in aanraking met een lokale dierenwinkel, de firma Boer, waar ik al snel allerlei klusjes deed. Hokken verschonen, uitponden, vakken vullen, en later ook heftruck rijden en klanten helpen. Bij Fa. Boer deed ik op jonge leeftijd al mijn eerste werkervaring op. Ik leerde er omgaan met klanten en ‘afmaken waar je mee bezig bent’. Bij Boer heb ik ruim 10 jaar gewerkt.

Mijn moeder overleed toen ik 14 was. Over haar leven maak ik de Rietcast, een podcast om haar te eren. 

Op kamers

Op mijn 17e ging ik op kamers, samen met mijn oudere broer Pieter. Ik begon aan de opleiding Personeel & Arbeid aan het Windesheim in Zwolle en was ondertussen regelmatig in de kroeg te vinden, bijvoorbeeld met m’n maatje John. Ik kwam nog vaak thuis maar had al wel mijn eigen leven. Na het afronden van de opleiding P&A was ik nog niet klaar voor de arbeidsmarkt en besloot om een sociologie master te gaan doen in Utrecht.  Dat ik later met een omweg weer terug zou komen bij het HRM vak kon ik toen nog niet bevroeden 🙂

200 boeken samenvatten 

Tijdens mijn studie had ik een hele toffe en leerzame bijbaan: het schrijven van uittreksels van studieboeken voor Studentsonly, een bedrijf dat destijds uittreksels verkocht. Ik mocht ruim 200 boeken samenvatten, vooral op het gebied van management, veranderkunde en marketing. Een mooie combinatie van geld verdienen en mezelf ontwikkelen!

Utereg m’n stadsie

Op de universiteit ging een wereld voor me open. Ik leerde er vragen stellen en met een wetenschappelijke bril naar de realiteit kijken. Statistiek was minder leuk maar zelfs daar haalde ik inzichten uit die ik nog steeds gebruik! In 2006 ging ik ook echt in Utrecht wonen, in een pand van de SSH op de 5e etage van de Schuylenburglaan. Ik herinner me nog dat ik, in de begintijd in Utrecht, iedereen groette op straat, zoals ik in Kampen gewend was te doen. Maar daar genas ik snel van, doordat niemand iets terug zei 🙂  

Tuinman

Na 200 boeken samenvatten en talloze uren achter de computer was ik wel een beetje klaar met binnenzitten. Om toch een zakcentje bij te verdienen ging ik mijzelf als tuinman verhuren. Lekker naar buiten, de handen uit de mouwen! Ik typte een eenvoudig briefje dat ik huis-aan-huis verspreide in de gegoede buurten van Utrecht. Al snel ging de telefoon rinkelen en binnen twee jaar tijd groeide mijn klantenkring naar 200 werkadressen in Utrecht en omstreken. Maar ik stond er niet alleen voor! Mijn goede vrienden Joren & Jochem schoten te hulp. Behalve tuinieren gingen we ook steeds vaker andere klussen in en om het huis doen. Ikea-meubilair in elkaar zetten, computers repareren, verhuizen, schilderen, woningen ontruimen en nog veel meer.

MijnStudent

In 2008 besloten Joren, Jochem en ik het eerste studentenklusbedrijf van Nederland te beginnen. MijnStudent was geboren! Een periode van explosieve groei volgde en we wisten ruim 10.000 klanten enthousiast te maken voor het werken met studenten. We maakten al snel de oversteek van de particuliere markt naar de zakelijke markt waar onze slimme klusstudenten, kantoorstudenten, verhuisstudenten en meer zeer in trek waren. Zo kwamen we in de facilitaire branche terecht.

Als vrienden uit elkaar

In 2012 ging Jochem bij MijnStudent weg om een nieuw bedrijf in de fitnessindustrie te starten, Unscared Crossfit. Joren begon in 2014 een nieuw bedrijf, Groenpand, een bedrijf dat vastgoed verduurzaamd. We gingen als vrienden uit elkaar, iets waar we nog steeds heel trots op zijn! Na het vertrek van mijn vrienden brak een zware tijd aan. Mijn rol in het bedrijf veranderde ingrijpend. Van de overzichtelijke en vertrouwde salesrol die ik altijd bekleed had, moest ik nu ineens veel meer rollen gaan bekleden. Ik werd een échte ondernemer, die van alle markten thuis moet zijn en iets weten van strategie, HR, legal, finance, marketing, ICT, enzovoorts. De strijd was zwaar, maar heeft me gemaakt wie ik nu ben: een echte allround ondernemer!

Eager People

In 2018 heb ik MijnStudent omgevormd naar Eager People om het bedrijf naar “the next level” te brengen. De naam Eager People werd bedacht samen met mijn vriend IJmert, die na maandenlang vruchteloos zoeken naar een naam, ineens uitriep: “Maar Gerhard, jullie zijn altijd zo eager, kan je daar niet iets mee!?” Het was een schot in de roos. Ik zette nog “People” achter het woord “Eager” om duidelijk te maken dat we een bedrijf zijn dat met én voor mensen werkt, en Eager People was geboren. 

Groeivoer

Omdat ik behoefte had aan sparringpartners die ook een bedrijf hadden, ging ik in 2015 dinertjes organiseren voor ondernemers. Ik noemde dat het Ondernemersdiner, en later werd dit Groeivoer. Tussen 2019 en 2022 organiseerde ik elke maand een fysieke bijeenkomst met de Groeiclub voor Ondernemers. Naast de bijeenkomsten ontstond in 2019 ook de Groeivoer Podcast waarmee ik in 2020 de BRN Dutch Podcast Award won. Kijk hier maar.

Audio marketeer 

Eager People draait inmiddels zelfstandig en Groeivoer loopt ook goed. Om mijn creativiteit kwijt te kunnen ben ik in 2022 begonnen als audio markteer. Omdat de term podcast te smal geformuleerd is, spreek ik over audio marketing.

In audio marketing komt al mijn kennis over ondernemerschap, groei, sales, marketing en natuurlijk podcast maken samen. Ik help organisaties om meer succesvol te zijn met de inzet van audio marketing. Dat kan voor interne doelen zijn (community building, betere interne communicatie) of voor externe doelen (meer klanten, meer naamsbekendheid). 

Liefde en levenskunst 

Ik ben gelukkig getrouwd met mijn liefje Pauline en we hebben 2 lieve dochtertjes, Fiene (2019) en Mirthe (2021). Ik heb hele lieve ouders, schoonouders, broers, zussen & aanhang een een aantal hele lieve vrienden. Ik kies er bewust voor zoveel mogelijk tijd te maken om de mensen die me dierbaar zijn vaak genoeg te zien! Na 16 jaar hebben we het mooie Utrecht achtergelaten en ingeruild voor het iets rustigere Zwolle.

Gezondheid is je grootste goed. Daarom werk ik bewust aan mijn gezondheid door minimaal 3 keer per week te sporten en bewust te eten. Wil je nog meer weten? Stuur me gerust even een berichtje 😉 

Hoe ik naar groei kijk

Sommige mensen denken bij het woord groei alleen maar aan groei van omzet, winst en werkgebied. Ik zie dat genuanceerder. Voor mij gelden de volgende uitgangspunten:

Je onderneemt op jouw manier. Het is jouw bedrijf dus mag je zelf bepalen hoe je bedrijf eruit ziet. Jij groeit waar jij in wilt groeien. Dat kan omzet, winst of werkgebied zijn. Maar net zo goed vrijheid, plezier en bewustzijn.

Je talent is de basis. Jij zit vol talent dat elke dag weer (her)ontdekt mag worden. Je zoekt telkens weer naar de rol die perfect past bij wie jij écht bent. We denken mee hoe jij optimaal jezelf kunt zijn.

Je doet het niet alleen. Je weet dat je door samen met andere ondernemers op te trekken, sneller verder komt. Wij verbinden je met de juiste mensen en vormen een hulpsysteem om je heen.  

Je leert elke dag, van iedereen.  Je staat open omdat je weet dat je van iedereen iets kan leren. En dat er elke dag iets te ontdekken is.  Je word elke dag een betere ondernemer.

Je bent er voor een ander. Je vindt het leuk om niet alleen voor jezelf te leven, maar helpt ook graag iemand anders verder. Door een mooi bedrijf te bouwen en je kennis door te geven. 

De Groeivoer Podcast

In 2020 won ik de BNR Dutch Podcast Award voor de beste zakelijke podcast van Nederland.

Sindsdien ben ik lekker aan het doorbouwen aan de podcast. Met steeds meer luisteraars, topgasten en kwaliteit.

Dus als je inspiratie zoekt, check dan zeker even de Groeivoer Podcast